Δύο ερωτήσεις που θα βελτιώσουν τη σεξουαλική σου ζωή

Θα μπορούσαν δύο ερωτήσεις να είναι τόσο κομβικές και τόσο καθοριστικές ώστε να ανοίξουν τον δρόμο για να βελτιώσει κανείς τη σεξουαλική του ζωή; Αν λόγου χάρη το σεξ είναι μέτριο αλλά συμβαίνει σε μια κατά τα άλλα ευτυχισμένη ή σημαντική σχέση, πιθανόν να αξίζει τον κόπο να αλλάξει προς το καλύτερο. 

Ο θεραπευτής για σεξουαλικά και οικογενειακά ζητήματα, Ian Kerner, επισημαίνει ότι αντί να ανοίξει κανείς το κουτί της Πανδώρας με όλα τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει στο σεξ, θεωρεί πως πολύ πιο βοηθητικό είναι να απαντήσει στο εξής κομβικό ερώτημα: “Αν ξύπναγες σε 3 μήνες και είχες την ιδανική σεξουαλική ζωή, πώς θα φανταζόσουν ότι θα ήταν;“.

Φυσικά η απάντηση που περιμένει δεν είναι “φανταστική” ή “η καλύτερη”, καθώς ενθαρρύνει τους θεραπευόμενούς του να δώσουν λεπτομερείς περιγραφές της σεξουαλικής ζωής που ονειρεύονται. Για παράδειγμα “θέλω να κάνω πιο αυθόρμητο σεξ” ή “αντί να κάνουμε σεξ αργά το βράδυ που είμαι κουρασμένος/η, προτιμώ το Σαββατοκύριακο χωρίς πίεση μόλις ξυπνήσουμε”.

Μια άλλη προσέγγιση, την οποία προτείνει ο Gary Brown, επίσης θεραπευτής για σεξουαλικά και οικογενειακά ζητήματα, είναι να κοιτάξει κανείς στο παρελθόν.Τι παρατηρείς ότι είναι διαφορετικό στη σεξουαλική σου ζωή από το παρελθόν και γιατί το εντοπίζεις τώρα;“.

Το ερώτημα αυτό θα σε βοηθήσει να διαπιστώσεις αλλαγές στη σεξουαλική σου συμπεριφορά, αλλά και αλλαγές που έχουν να κάνουν με τις ορμόνες, το αλκοόλ ή ακόμα και με τη λήψη αντικαταθλιπτικών χαπιών. Οι απαντήσεις που θα δώσεις πιθανόν θα αναδείξουν και αλλαγές που έχουν συμβεί στη σχέση σου ή στον τρόπο που συνδέεσαι συναισθηματικά με τον/την σύντροφό σου.

Σε κάθε περίπτωση, μια από τις καλύτερες λύσεις για να βελτιώσεις την κατάσταση είναι να κάνεις μια συζήτηση που το άτομο που το αφορά άμεσα το θέμα, τον/την σύντροφό σου.