Βασιλειάδης: VAR από τη νέα σεζόν, δεν υπάρχει καθυστέρηση (εικόνες)

«Είμαστε περήφανοι που ξαναδώσαμε ζωή σε αθλητικές εγκαταστάσεις»
Την εκτεταμένη χρήση VAR από το τέλος της αγωνιστικής περιόδου στο ποδόσφαιρο και την πλήρη από τη νέα χρονιά εξήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο Γιώργος Βασιλειάδης τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση, αλλά η ευθύνη για το πότε θα μπει το VAR στη ζωή μας αφορά την ΚΕΔ και τη FIFA. Ο υφυπουργός Αθλητισμού μίλησε επίσης για τη Β’ Εθνική, αλλά και την κάρτα υγείας αθλητή, που όπως είπε είναι αναγκασμένος να δώσει παράταση. «Προχωράμε για αθλητισμός με αξιοπιστία, διαφάνεια, χωρίς αυθαιρεσίες», ήταν το μήνυμα του γενικού γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιου Συναδινού.

Ο Γιώργος Βασιλειάδης μαζί με τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, Ιούλιο Συναδινό παρευρέθηκαν στη συνάντηση με τους διαπιστευμένους συντάκτες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνης Ζορμπάς, του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστα Στρατή και της γενικής γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρίας Βλαζάκη. Ο κ. Βασιλειάδης στην ομιλία του τόνισε ότι πρέπει να γίνουν βήματα ώστε ο πολιτισμός να ενωθεί με τον αθλητισμό και να αποφευχθούν τα φαινόμενα βίας:

«Εμείς είμαστε εντός του προγραμματισμού. Για να γίνει ένας διεθνής δημόσιος διαγωνισμός είχαμε υπολογίσει ότι θα χρειαστούν εννέα μήνες από τότε που θα πάρουμε το “πράσινο φως”. Νομίζω ότι αυτή την εβδομάδα θα ανοίξουν οι φάκελοι. Εαν όλα πάνε καλά και δεν υπάρχουν ενστάσεις, το Γενάρη θα έχουμε εγκατεστημένο ανάδοχο. Από εκεί και πέρα, πότε το VAR θα είναι έτοιμο είναι θέμα της FIFA και της Ομοσπονδίας. Τα πράγματα σ’ αυτόν τον τομέα είναι απλά. Με βάση τη διεθνή εμπειρία, προς το τέλος της σεζόν θα μπορέσουμε να έχουμε πλήρη ή πιλοτική εφαρμογή, ανάλογα με τι θα αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας. Σε πλήρη εφαρμογή σε όλα τα γήπεδα θα είναι από τη νέα περίοδο. Αλλά η μπάλα δεν είναι στα δικά μας πόδια, είναι στα πόδια της ΚΕΔ και της FIFA. Εχω την αίσθηση ότι μπορούμε να έχουμε εκτεταμένη χρήση προς το τέλος της περιόδου και πλήρη τη νέα», υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Για τη Β’ Εθνική είπε: «Μέχρι αύριο θα έχει γίνει η συνάντηση. Θα δούμε πού μπορούμε να βοηθήσουμε, αλλά μην ψάχνουμε να βγάλουμε λαγούς από το καπέλο. Η πρόταση της Πολιτείας είναι η ίδια τα τελευταία τρία χρόνια. Βοηθάμε να βρεθούν τηλεοπτικά συμβόλαια και χορηγοί, αλλά δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κανέναν. Ο,τι βοήθεια μπορούμε να την παρέχουμε θα την κάνουμε και κυρίως με τις αλλαγές που έρχονται τη νέα χρονιά και την αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος».

Τέλος, για την κάρτα υγείας, ο Γιώργος Βασιλειάδης είπε: «Φαίνεται ότι για κάποιο λόγο ειδικά η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει κάποιες καθυστερήσεις. Ενώ υπάρχει από 3 Αυγούστου και υπουργική απόφαση και επιστολή της ΓΓΑ προς τις ομοσπονδίες, οι ΕΠΣ επικαλούνται ότι άργησαν να ενημερωθούν. Οι ΕΠΣ ισχυρίζονται ότι ενημερώθηκαν 4 Οκτώβρη και αυτό είναι πρόβλημα. Δεν έχω εναλλακτική από το να δώσω παράταση».

Όπως είπαμε, ο κ. Βασιλειάδης στην ομιλία του τόνισε ότι πρέπει να γίνουν βήματα ώστε ο πολιτισμός να ενωθεί με τον αθλητισμό και να αποφευχθούν τα φαινόμενα βίας:

«Συντασσόμαστε στην προσπάθεια να εντάξουμε σε μια κανονικότητα τον ελληνικό αθλητισμό και να μπορέσουμε να κάνουμε τα βήματα που απαιτούνται, πέρα από τα νομοθετικά, ώστε να ζήσουμε μία διαφορετική ημέρα. Το θέμα είναι πώς θα μπορέσουμε να συνδυάσουμε τους γηπεδικούς χώρους με τις πολιτιστικές δραστηριότητες, πώς θα μπορέσουμε να στήσουμε μικρές πολιτιστικές δραστηριότητες μέσα στα γήπεδα που αθλείται η νεολαία, πώς θα καταφέρουμε να φέρουμε τον πολιτισμό και τον αθλητισμό κοντά, πώς θα μπορέσουμε να εμφυσήσουμε τις νέες ιδέες στα παιδιά στους χώρους που αγαπάνε να βρίσκονται. Κυρίως, με ποια βήματα, πέρα από τα νομοθετικά και τα καταστατικά, θα μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό, ώστε να τιθασεύσουμε το τέρας της βίας και του οπαδισμού που έχει κυριαρχήσει στον ελληνικό αθλητισμό», τόνισε αρχικά ο κ. Βασιλειάδης.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι δεν αρκούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις: «Δεν λύνονται τα πάντα με δρακόντεια μέτρα ή με νομοθετικές ρυθμίσεις, όσο καλές και να είναι αυτές, καθώς τα πάντα ξεκινάνε από την παιδεία και τον πολιτισμό. Υπάρχουν πολλές σκέψεις. Κατ’ αρχάς φέτος την άνοιξη υπάρχει σχεδιασμός στις κρατικές αθλητικές εγκαταστάσεις να ανοίξει ένα μεγάλο πρόγραμμα όπου τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με το σύνολο των αθλημάτων, όχι μόνο –θα μου επιτρέψετε την έκφραση- των mainstream, αλλά και των υπολοίπων και κυρίως των αθλημάτων των ΑΜΕΑ, με ένα διπλό σκοπό, αφενός μεν να καταλάβουν όσοι δεν έχουν αναπηρία τη ζωή αυτών των συνανθρώπων μας, και όσοι έχουν αναπηρία να καταλάβουν ότι υπάρχει αθλητικό κίνημα και μπορούν να βγουν έξω από τα σπίτια τους και να συμμετάσχουν με ίσες ευκαιρίες.

Ταυτόχρονα, να τα “δέσουμε” όλα αυτά με πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως με προβολές κινηματογραφικών ταινιών, με συζητήσεις, με συμμετοχή σε παιχνίδια, σε πολιτιστικές δραστηριότητες. Φιλοδοξία μας είναι να ενταχθεί όλο αυτό σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει ήδη μία μεγάλη συζήτηση με τους φορείς του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, των δύο μεγάλων οικογενειών που έχουν και τα μεγαλύτερα οπαδικά ζητήματα, για το πώς θα ανοίξουμε και τις δικές τους εγκαταστάσεις στον πολιτισμό. Πώς θα μπορέσουμε να στήσουμε ένα πρότζεκτ που θα φέρουμε σε επαφή τον κόσμο και με την εγκατάσταση αλλά και με πολιτιστικές δραστηριότητες εντός της εγκατάστασης».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού τόνισε ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλα τα στοιχεία προκειμένου να τα “δέσουμε” με τις αθλητικές εγκαταστάσεις: «Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν κινηματογραφικά αριστουργήματα που έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Και στόχος μας είναι να τα “δέσουμε” όλα αυτά με τις αθλητικές εγκαταστάσεις και να τα συνδέσουμε με μία γηπεδική κανονικότητα. Μπορεί να ακούγονται, έχοντας στο μυαλό μας πολλές φορές και τις εικόνες από τα γήπεδα, ουτοπικά όλα αυτά, όμως είναι μία μάχη που είμαστε αποφασισμένοι να τη δώσουμε, έχουμε ήδη δώσει μεγάλη μάχη τα τελευταία τρία χρόνια στον επαγγελματικό αθλητισμό ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και να διατηρήσουμε μία κανονικότητα και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό να τον κρατήσουμε όρθιο. Να σας θυμίσω ότι μετά την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και τη μη λήψη καμίας πρόνοιας για τη χρηματόδοτηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, των μικρότερων αθλημάτων και των ΑΜΕΑ, προσπαθούμε -δίνοντας μεγάλο αγώνα- να κρατήσουμε όρθιες τις δομές, μέσα από τον κεντρικό κρατικό προϋπολογισμό, μέσα από το υστέρημά μας δηλαδή».
Τέλος, ο Γιώργος Βασιλειάδης δήλωσε υπερήφανος για τα όσα έχουν πετύχει σε τρία χρόνια: «Είμαστε περήφανοι ότι μετά από τρία χρόνια έχουμε καταφέρει με αυτά τα λίγα που είχαμε να ξαναδώσουμε ζωή σε αθλητικές εγκαταστάσεις, αποκαθιστώντας μάλιστα τη νομιμότητα. Σας θυμίζω ότι οι Πλυμπιακές μας εγκαταστάσεις, όπως το ΟΑΚΑ και το ΣΕΦ, δεν είχαν άδεια λειτουργίας μέχρι το 2016-2017. Επίσης, κάνουμε παρεμβάσεις στις υποδομές αυτές καθ’ αυτές, σας θυμίζω ότι αυτή τη στιγμή “τρέχει” ένα πρόγραμμα με ανακατασκευές σε δέκα στιβικές εγκαταστάσεις ανά την επικράτεια. Επιδιώκουμε να μην υπάρχει περιοχή στην χώρα που θα είναι χωρίς αθλητικές υποδομές, να μην υπάρχει περιοχή στην χώρα η οποία θα υποχρηματοδοτείται, ώστε όλα τα Ελληνόπουλα να έχουν πρόσβαση στο αγαθό του αθλητισμού. Τέλος, είναι σημαντικό να πούμε ότι το ίδιο το αγαθό του αθλητισμού βρίσκεται πλέον φέτος στο σύνολό του μέσω της δημόσιας τηλεόρασης σε όλα τα σπίτια όλων των Ελλήνων χωρίς καμία χρέωση. Προσπαθούμε λοιπόν με μία ολιστική προσέγγιση και να λύσουμε τα ζητήματα του αθλητισμού, και για πρώτη φορά να χτυπήσουμε το πρόβλημα στη βάση του».

Συναδινός: Προχωράμε για αθλητισμός με αξιοπιστία, διαφάνεια, χωρίς αυθαιρεσίες

Την ίδια ώρα, στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, χάρη στις συνέργειες με άλλα Υπουργεία, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, κατά την ομιλία του σε συνέντευξη Τύπου με επικεφαλής την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, στην αίθουσα «Αθηναϊκό Σαλόνι» του Ακροπόλ Παλάς. Στο πάνελ ήταν επίσης ομιλητές, οι υφυπουργοί Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Στρατής και Γιώργος Βασιλειάδης, καθώς και η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Βλαζάκη.

«Προχωράμε τονίζοντας ότι ο αθλητισμός είναι απαραίτητος και περιζήτητος διότι είναι κοινωνικά χρήσιμος, ας μην υπάρχουν πλέον τα παχυλά κονδύλια από τον ΟΠΑΠ. Εμείς θέλουμε ο χώρος του αθλητισμού να λειτουργήσει με τον δικό μας τρόπο, δηλαδή με αξιοπιστία, διαφάνεια, χωρίς αυθαιρεσίες, χωρίς παρανομίες και κυρίως με ανθρώπινο και κοινωνικό πρόσημο», έστειλε μήνυμα ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού.

Αναλυτικά, η ομιλία του γενικού γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιου Συναδινού:

«Εμείς εκλαμβάνουμε τον αθλητισμό, ως μία πολύπλοκη κοινωνική δραστηριότητα, η οποία με σωστούς όρους και σωστές προϋποθέσεις μπορεί να συμβάλλει στην αρμονική και πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων ανθρώπων. Είναι μια δραστηριότητα που έχει άμεση σχέση με την Υγεία, με την ποιότητα ζωής των πολιτών στις πόλεις και στα χωριά. Είναι μία δραστηριότητα που εκτός της κυριακάτικης τελετουργίας στα γήπεδα περικλείει την καθημερινότητα των πολιτών και των νέων ανθρώπων, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των αγώνων αλλά κάθε μέρα όπου χτυπάει η καρδιά της ελληνικής νεολαίας: στα γήπεδα, στα προαύλια των σχολείων, στους χώρους όπου τα παιδιά παίζουν, αθλούνται, ψυχαγωγούνται και περνάνε την καθημερινότητα τους.

Ο Αθλητισμός είναι μία δραστηριότητα που ακουμπάει σε πολλούς τομείς της κοινωνικής μας ζωής, και υπό αυτό το πρίσμα τρέχουμε κοινές δράσεις με το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Τουρισμού, με το Υπουργείο Εσωτερικών. Έχουμε συνέργειες, που ενισχύουν το όραμά μας για τον αθλητισμό. Μιλώντας πιο συγκεκριμένα, εδώ και τρία χρόνια συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Παιδείας, ώστε κάθε χρόνο 45.000 παιδιά της Γ΄ Δημοτικού να έχουν τη δυνατότητα μέσω ενός προγράμματος εκμάθησης κολύμβησης να χρησιμοποιούν τις πισίνες για να καταφέρουμε να περιορίσουμε τους κινδύνους που εμφανίζονται κάθε καλοκαίρι στη θάλασσα για όλους μας.

Με το Υπουργείο Παιδείας επίσης έχουμε συνεργαστεί ώστε να ρυθμίζουμε τα θέματα των απουσιών μαθητών -αθλητών που εκπροσωπούν την χώρα μας σε διεθνείς αγώνες. Σημειώνω ότι μέχρι πρόσφατα, δηλαδή πριν την ανάληψη καθηκόντων από τη δική μας Κυβέρνηση, αυτό το θέμα δεν είχε ρυθμιστεί, με αποτέλεσμα παιδιά που έφερναν διακρίσεις να μένουν στην ίδια τάξη λόγω πολλών απουσιών. Αυτή η κυβέρνηση ήταν που ρύθμισε και τις άδειες των προπονητών που είναι δημόσιοι υπάλληλοι και οι οποίοι έβγαιναν ως αδικαιολογήτως απόντες από τις Υπηρεσίες τους γιατί αναγκαζόντουσαν να λείπουν με τους αθλητές τους σε μεγάλες διοργανώσεις. Όπως καταλαβαίνετε, αυτά είναι κάποια αυτονόητα και εύλογα ζητήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίζουμε και να τακτοποιήσουμε από τη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Τέλος, με το Υπουργείο Παιδείας υπογράφτηκε και μία ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία για πρώτη φορά οι μαθητές που χάνουν μαθήματα για αγώνες θα μπορούν να έχουν ενισχυτική διδασκαλία.

Σε τις συνέργειές μας με το Υπουργείο Τουρισμού δίνουμε αιγίδες για τη συνδιοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων με βασικό όρο οι αγώνες να συνδέονται με συγκεκριμένους ιστορικούς τόπους της χώρας και αξιοθέατα, ώστε να συνδυάζεται και μία μορφή επισκεψιμότητας σε μουσεία και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Σημαντικό θα ήταν να αναφέρω και το μεταφορικό ισοδύναμο το οποίο για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί τις επόμενες ημέρες, και το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα σε κατοίκους νησιωτικών περιοχών που είναι αθλητές να μπορούν να καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των εξόδων των μεταφορών τους. Προχωράμε τονίζοντας ότι ο αθλητισμός είναι απαραίτητος και περιζήτητος διότι είναι κοινωνικά χρήσιμος, ας μην υπάρχουν πλέον τα παχυλά κονδύλια από τον ΟΠΑΠ. Εμείς θέλουμε ο χώρος του αθλητισμού να λειτουργήσει με τον δικό μας τρόπο, δηλαδή με αξιοπιστία, διαφάνεια, χωρίς αυθαιρεσίες, χωρίς παρανομίες και κυρίως με ανθρώπινο και κοινωνικό πρόσημο».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook