Τα σημεία που θέλει συνέχεια στη βελτίωση το ποδόσφαιρο και η… απειλή του Brexit

Ο Γιώργος Βασιλειάδης και η κυβέρνηση δείχνουν αποφασισμένοι να… σπάσουν αυγά για να βελτιωθεί και άλλο η εικόνα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις που έκανε ο Υφυπουργός Αθλητισμού στο στον «ΣΠΟΡ ΦΜ», σε μια περίοδο, που αλλάζουν… πολλά στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ενώ υπάρχει πάντα και η… απειλή της FIFA για Brexit.

Ο Γιώργος Βασιλειάδης αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων, στην έλευση του VAR, ενώ τόνισε ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά βήματα για να εξομαλυνθεί η κατάσταση, ώστε να βελτιωθεί και άλλο η εικόνα, ειδικά και στο θέμα των επεισοδίων.

Αυτές οι δηλώσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού ήρθαν, ενώ έγινε γνωστό από το sdna.gr ότι η γενική γραμματέας της FIFA, Φάτμα Σαμούρα έστειλε επιστολή στην ΕΠΟ, κάνοντας λόγο για πέντε σημεία τα οποία πρέπει να βελτιωθούν, διαφορετικά όπως είπε, «θα υπάρξει εισήγηση για λήψη περαιτέρω μέτρων….», χωρίς να αποκλειστεί το ενδεχόμενο του Brexit. Όπως έγινε γνωστό στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ την Τρίτη (9/4).

Τα μέλη της ΕΠΟ ασχολήθηκαν στο Δ.Σ. και με τα κρούσματα βίας στο ελληνικό πρωτάθλημα με αποκορύφωμα τα επεισόδια στο ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό. Ο υπερπαρατηρητής της FIFA, Χέρμπερτ Χούμπελ, έθεσε τους εκπροσώπους της Super League (Μπαταγιάννης, Ασλανίδης, Μ. Γκαγκάτσης. Αγραφιώτης) προ των ευθυνών τους, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι… «είναι ευθύνη των ομάδων η καταπολέμηση της βίας, μην τα περιμένετε όλα από το κράτος». Ο τελευταίος αναμένεται να δώσει, μάλιστα, το «παρών» στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο του Συνεταιρισμού ώστε να εκθέσει τις απόψεις του για τη βία.

Την ίδια ώρα, η ΕΠΣ Ηρακλείου με επιστολή της στις διεθνείς συνομοσπονδίες (FIFA και UEFA), κάνει λόγο για ωμή παρέμβαση του Γιώργου Βασιλειάδη σε αποφάσεις των ποδοσφαιρικών αρχών και καταπάτηση του αυτοδιοίκητου, βάλλοντας κατά της αναδιάρθρωσης.

Ας δούμε τι είπε ο Γιώργος Βασιλειάδης στον «ΣΠΟΡ ΦΜ»:

Για την απόφαση για αναδιάρθρωση: «Είμαστε στη χώρα που πανηγυρίζουμε τα αυτονόητα, αλλά μπορούμε να πούμε πως είμαστε ευχαριστημένοι. Διαμορφώσαμε πέρσι ένα πλάνο, δύσκολα και σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης. Δεν είναι καλή εικόνα για το ίδιο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ,που βάλλεται από παντού και έχει πολλά προβλήματα, να έρχεται και μια εικόνα ότι δεν έχουμε καταλάβει τίποτα, πως βγάζουμε από χρονιά σε χρονιά. Τώρα θέλουμε να φτιαχτεί ένα πλάνο σε βάθος χρόνου, με σοβαρές και δομικές αλλαγές. Εμείς θέλουμε με νομικές διαδικασίες να το διασφαλίσουμε αυτό. Να καθίσουν κάτω η ομοσπονδία και οι λίγκες για να κάνουμε έναν σοβαρό προγραμματισμό για το πού θέλουμε να πάμε. Γιατί υπάρχει ένα ξέφωτο, αλλά ο γκρεμός είναι πάντα πολύ κοντά».

Για τον τρόπο διεξαγωγής του νέου πρωταθλήματος: «Το σχέδιο προβλέπει να δούμε πώς πάει το μοντέλο με τις 14 ομάδες και βλέπουμε. Τηρούμε τα συμφωνημένα, αυτά αποφασίστηκαν. Υπάρχουν κάποιες προτάσεις για το ποια θα είναι η μορφή του πρωταθλήματος, γιατί δεν μπορεί να έχει 26 αγωνιστικές. Η συμφωνία με την ΕΡΤ και τη Nova προβλέπει μίνιμουμ 32 αγωνιστικές. Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα πρόταση από τον κύριο Λυσάνδρου. Το θέμα είναι να έχουμε ένα ενδιαφέρον προϊόν, που θα βλέπεται. Φέτος ήταν ένα καλύτερο πρωτάθλημα, με τα δεδομένα προβλήματα που υπάρχουν. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, πολλή δουλειά, πολλά χρόνια και διάθεση από όλους».

Για το αν τα χρήματα της ΕΡΤ είναι ανταποδοτικά: «Είναι τόσα όσα να διασφαλίζουν ένα οικονομικά υγιές περιβάλλον, που θα οδηγήσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο σε μια άλλη μέρα. Όλα αυτά είναι όμως δυνητικά. Πολλές φορές οι ίδιοι οι συμμετέχοντες το τορπιλίζουν, συχνά χωρίς να υπάρχει λόγος. Περιμένω κι εγώ να δω τα επόμενα βήματα. Όλα αυτά που έγιναν τις τελευταίες 15 μέρες, για να είμαι ειλικρινής, δεν με γεμίζουν με αισιοδοξία. Το ισοζύγιο των θετικών-αρνητικών είναι θετικό. Δώσαμε τη δυνατότητα σε κατοίκους όλης της επικράτειας να έρθουν σε επαφή με το ποδόσφαιρο. Είδαμε, επίσης, ένα πιο ισορροπημένο οικονομικά πρωτάθλημα και του χρόνου θα είναι ακόμη περισσότερο».

Για τις αλλαγές που περιμένει μετά την αναδιάρθρωση: «Περιμένω να αλλάξουν πολύ περισσότερα πράγματα. Ήδη από φέτος έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές. Δεν υπάρχει ομάδα που να χρωστά σε ποδοσφαιριστές ή στο Δημόσιο, κάτι που είναι σημαντικό και δεν ήταν δεδομένο τα προηγούμενα χρόνια. Σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, εξ όσων γνωρίζω, ισχύει. Το δεύτερο που είδαμε από τα περασμένα είναι πως έχουμε έναν κουμπαρά που υπάρχει για τα πριμ και τα πρόστιμα. Υπάρχει μια σύμβαση που λειτουργεί καλά».

Για τις ρυθμίσεις για τη δεύτερη και τρίτη κατηγορία: «Περιμένουμε να τελειώσουμε με την UEFA το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης για το match fixing. Περιμένουμε το πλαίσιο για να προχωρήσουμε νομοθετικά και θέλουμε να φτιάξουμε μια κατηγορία πρότυπο, θέλοντας αυτό να επεκταθεί και στην πρώτη κατηγορία. Σκεφτείτε μια Football League στην οποία θα έπαιζαν οι δεύτερες ομάδες του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ… Πρέπει και το ίδιο το ποδόσφαιρο να πάρει πρωτοβουλίες για να γίνει βιώσιμο. Αυτό δεν σημαίνει μόνο χρήματα στις ΠΑΕ, αλλά και στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο».
Για το πώς κατέληξε στο σχέδιο της αναδιάρθρωσης: «Την έρευνα δεν την έβγαλα από το κεφάλι μου, έγινε κανονικά και με δαπάνη της Λίγκας. Θέλουμε ένα πιο ανταγωνιστικό προϊόν, με ομάδες που δεν έχουν οικονομικές εξαρτήσεις, που είναι βιώσιμες κλπ. Αυτά τα βήματα κάνουμε, για να υπάρχει ένα υγιές περιβάλλον στο οποίο θα υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερες σκιές».

Για τη χρήση του VAR: «Η σύμβαση υπάρχει, είναι στο χέρι της FIFA πότε θα δώσει το πράσινο φως. Με την επιστροφή από το Ελεγκτικό θα πέσουν και οι υπογραφές, οπότε το δικό μας το έργο τελειώνει».

Για τις αλλαγές στη διαιτησία: «Περιμένω να δω ένα πλάνο που θεωρώ πως έχει καθυστερήσει λίγο για τη δομή της ελληνικής διαιτησίας. Πρέπει να αλλάξουμε τις δομές που θα οδηγήσουν σε ένα διαφορετικό πλάνο. Από ό,τι καταλαβαίνω, δεν θα αλλάξουν του χρόνου πράγματα σε ό,τι αφορά στις λειτουργίες της διαιτησίας. Λόγω της νοοτροπίας μας είμαστε πολύ πιο ανεκτικοί στα λάθη ενός ξένου διαιτητή σε σχέση με έναν ξένο. Αν κάνει ένας Έλληνας και ένας ξένος τα ίδια λάθη, ο πρώτος θα ακούσει πως θα είναι στημένος. Ελπίζω η καχυποψία να χτυπηθεί καίρια με την εισαγωγή του VAR».

Η νέα επιστολή από την Σαμούρα

Όπως είπαμε, σύμφωνα και με ρεπορτάζ του sdna.gr, γενική γραμματέας της FIFA, Φάτμα Σαμούρα έστειλε επιστολή για τους τομείς που πρέπει να βελτιωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Σημειώνεται ότι αυτή η επιστολή τέθηκε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ, στη συνεδρίαση της Τρίτης (9/4), όταν ο υπερπαρατηρητής της FIFA, Χέρμπερτ Χούμπελ, επανέφερε τον κίνδυνο του Grexit. Επιβεβαιώνοντας έτσι τη δυσαρέσκεια που υπάρχει και αποτυπώθηκε με την επιστολή Σαμούρα.

Όπως ανέφερε η γενικής γραμματέας της FΙFA… «Έχει γίνει πρόοδος σε σχέση με πέρσι αλλά υπάρχουν μερικοί τομείς που εξακολουθούν να μην είναι ικανοποιητικοί. Η επικοινωνία, το VAR, το Match fixing, η βία και η δομή και η λειτουργία της ΕΠΟ και γι’ αυτό θα υπάρξει εισήγηση για λήψη περαιτέρω μέτρων για την Ομοσπονδία».

Να θυμίσουμε ότι η Φάτμα Σαμούρα είχε στείλει επιστολή και τον περασμένο Μάιο στην ΕΠΟ, με την οποία έκανε λόγο για έξι τομείς που πρέπει να διορθωθούν, απειλώντας ευθέως με Grexit.

Φαίνεται ότι περίπου ένα χρόνο μετά, το ελληνικό ποδόσφαιρο απασχόλησε τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικών Ομοσπονδιών, την προηγούμενη εβδομάδα και τώρα η γενική γραμματέας της FIFA με νέα επιστολή, αναφέρεται σε πέντε σημεία τα οποία πρέπει να βελτιωθούν.

Τα… λόγια και οι συστάσεις του Χούμπελ για τα επεισόδια

Στο Δ.Σ. της ΕΠΟ – όπως είπαμε – ο υπερπαρατηρητής της FIFA, Χέρμπερτ Χούμπελ, έθεσε τους εκπροσώπους της Super League προ των ευθυνών τους, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι… «είναι ευθύνη των ομάδων η καταπολέμηση της βίας,

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η βία. Το να επιτίθενται οπαδοί στην αποστολή μιας ομάδας δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη. Αν δεν σταματήσει η βία δεν υπάρχει άλλη επιλογή… Δεν μας αρέσει αυτή η κατάσταση. Πουθενά αλλού στον κόσμο, δεν συμβαίνει οι οπαδοί δεν βγαίνουν στο ημίχρονο να κάνουν επεισόδια και να ξαναγυρίζουν για να δουν το δεύτερο ημίχρονο. Είναι απαράδεκτο», ανέφερε ακόμα.

Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Super League Βαγγέλη Μπαταγιάννη, του είπε: «Πρέπει να αποκλείσετε τα πρόσωπα που προκαλούν τη βία». «Επεισόδια σημειώθηκαν μόνο στο Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός όπου έγιναν για άλλους λόγους. Δεν μπορούμε να τα αποτρέψουμε…» απάντησε ο πρόεδρος της Super League. Ο Βαγγέλης Ασλανίδης σχολίασε: «Επεισόδια έγιναν και στο Παναχαϊκή – Ολυμπιακός αλλά όταν υπάρχει αναντιστοιχία στις ποινές, αυτός είναι λόγος που προκαλούν τη βία».

«Έχουμε τον πιο σκληρό πειθαρχικό κώδικα» πρόσθεσε από την πλευρά του ο Μάκης Γκαγκάτσης, ενώ ακούστηκε ακόμα: «Κυνηγάμε ο ένας τον άλλον για αφαιρέσεις βαθμών».

«Δε διακινδυνεύουμε στον τελικό, εφόσον οι ομάδες δεν ελέγχουν τους στρατούς οπαδών»

Ο Γιώργος Βασιλειάδης στη συνέντευξη Τύπου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σπορ FM» παραδέχθηκε ότι ο τελικός Κυπέλλου έχει πάψει να είναι γιορτή, εξαιτίας των φαινομένων ακραίου οπαδισμού και των επεισοδίων. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού μίλησε στον ραδιοφωνικό αναφέρθηκε στο σκεπτικό να μην υπάρχουν οπαδοί στον τελικό σε περίπτωση που τεθούν αντιμέτωποι ΑΕΚ – ΠΑΟΚ. Με το… βλέμμα να πέφτει στο ΟΑΚΑ για τη διεξαγωγή του, όπως φάνηκε και από τη Δευτέρα, στη συνάντηση με τους φορείς του ποδοσφαίρου για την αναδιάρθρωση.

«Ποια γιορτή; Κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Δυστυχώς έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο ακραίας πόλωσης και οπαδισμού. Με οποιοδήποτε κόστος και έχω αποδείξει ότι δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα το πολιτικό κόστος, θα διασφαλίσουμε τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Δεν υπάρχει περίπτωση να διακινδυνεύσουμε τίποτα, εφόσον και οι ίδιες ομάδες δεν μπαίνουν στη διαδικασία να ελέγξουν τους στρατούς των οπαδών. Είναι αμέτρητα τα φαινόμενα. Αν δεν υπάρχει αυτή η διάθεση, μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Περιμένω να δω το πλάνο από την Ομοσπονδία, είναι νωρίς ακόμη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

(με πληροφορίες από sdna.gr)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook