19-09-2019 | 23:08

Στα… χαρακώματα Βασιλακόπουλος και Μπερτομέου με όσα συμβαίνουν και στο ελληνικό μπάσκετ

Η κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ μεταφέρθηκε και σε μορφή… κόντρας ανάμεσα στον Γιώργο Βασιλακόπουλο και τον Τζόρντι Μπερτομέου. Κόντρα που φυσικά δεν έχει… σβήσει, από τότε που η Euroleague αποφάσισε να κάνει το δικό της κλειστό πρωτάθλημα και ήρθε σε ρήξη και με τη FIBA.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague τα έβαλε, λοιπόν, με την ΕΟΚ και κατ’ απέκταση τον Γιώργο Βασιλακόπουλο για όσα συμβαίνουν στο ελληνικό μπάσκετ, τόσο με δηλώσεις του στα «ΝΕΑ», όσο με όσα είπε στη Βιτόρια, όπου ολοκληρώθηκε το Final 4 της Euroleague.

Ο Τζόρντι Μπερτομέου χαρακτήρισε «ντροπή για το μπάσκετ το γεγονός ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, η οποία επί σειρά ετών δίδασκε πώς πρέπει να λειτουργούν οι αθλητικού οργανισμοί, δεν κατάφερε να βρει μια λύση στο πρόβλημα». «Κάποτε η ΕΟΚ δίδασκε, τώρα είναι ανίκανη και παθητική», ανέφερε, επίσης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βιτόρια.

Η ελληνική Ομοσπονδία απάντησε και τοποθετήθηκε μέσω δήλωσης του Γιώργου Βασιλακόπουλου για τα σχόλια του Μπερτομέου, βγαίνοντας στην αντεπίθεση, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ο άνθρωπος που με τις ενέργειες και τις πρακτικές του διέσπασε και δίχασε σε επικίνδυνο βαθμό το ευρωπαϊκό μπάσκετ, έχει το θράσος να μιλά για παρεμβάσεις και εύρεση λύσεων».

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου της ΕΟΚ:

«Ο άνθρωπος που συνειδητά και επιδεικτικά επί σειρά ετών αγνοεί και υποτιμά τις Εθνικές Ομοσπονδίες και με τις ενέργειές του επιδιώκει την απαξίωσή τους, αίφνης τις θυμήθηκε επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα εσωτερικά προβλήματα μιας λίγκας.

Ο άνθρωπος που με τις ενέργειες και τις πρακτικές του διέσπασε και δίχασε σε επικίνδυνο βαθμό το ευρωπαϊκό μπάσκετ, έχει το θράσος να μιλά για παρεμβάσεις και εύρεση λύσεων.

Ο άνθρωπος που απροκάλυπτα στόχευσε τις Εθνικές ομάδες και τα εθνικά πρωταθλήματα, επιδιώκοντας με τους συνεργάτες του την υποβάθμιση των πρώτων και την συρρίκνωση ως και αφανισμό των δεύτερων χωρίς ίχνος ντροπής, τολμάει να εγκαλεί άλλους.

Ο άνθρωπος που βάζει τους αθλητές σε ανήθικα διλήμματα συμμετοχής στις Εθνικές Ομάδες επειδή ορίζει αγώνες των ομάδων τους τις ίδιες ημέρες, μιλάει για εκβιασμούς και έλλειψη ελευθεριών.

Κύριε Μπερτομέου, δυστυχώς για εσάς, όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας.

Κρείττον του λαλείν το σιγάν»

Διαβάστε τα όσα είπε ο Τζόρντι Μπερτομέου σε έλληνες δημοσιογράφους στη Βιτόρια:

«Θα υπάρξει ανακοίνωση για δύο σερί Final 4 στις επόμενες δύο εβδομάδες, αλλά η Αθήνα δεν θα είναι στις επιλογές», σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι το Παρίσι και η Κολωνία), ενώ μιλώντας για την κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ, πρόσθεσε:

«Είμαι απογοητευμένος από την ΕΟΚ, που μετά από χρόνια διδασκαλίας στο πως λειτουργούν οι κορυφαίοι μπασκετικοί οργανισμοί, έχει ένα παθητικό ρόλο σε όλο αυτό που συμβαίνει στο ελληνικό πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό. Δεν είναι τυχαίο ότι η συνύπαρξη Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στην Εuroleague υπήρξε πάντα άψογη και χωρίς προβλήματα, γιατί και οι δύο ομάδες είναι βασικοί εταίροι μας και αναγνωρίζουν και σέβονται τους κανόνες.

Δυστυχώς, η ελληνική ομοσπονδία αποδεικνύεται ανίκανη. Μόνο κακό μπορεί να κάνει στο μπάσκετ. Καλές οι αντιπαλότητες, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να υπάρχουν όρια και μία αρχή που μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή λειτουργία και να αναλάβει δράση και να λύσει τα προβλήματα. Δεν θα λυθούν μόνα τους. Χρειάζεται παρέμβαση. Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική και προστατευθεί το συμφέρον του αθλήματος».

Για το ενδεχόμενο συμμετοχής ελληνικής ομάδας στo Eurocup, τόνισε: «Για καθαρά πολιτικούς λόγους, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που, λόγω πίεσης της ομοσπονδίας, δεν είχε την ελευθερία να συμμετάσχει. Εμείς πάντα καλούσαμε τις ομάδες που τερμάτιζαν στην 3η και την 4η θέση να πάρουν μέρος (ΑΕΚ, Προμηθέας), αλλά σεβόμαστε την άρνησή τους, λόγω των κυρώσεων που ήθελε να επιβάλλει η ΕΟΚ. Είμαι αισιόδοξος ότι στη νέα σεζόν θα έχουμε ελληνική ομάδα».

Όσο για την συμμετοχή πέντε ομάδων από την ίδια χώρα, όπως είχε γίνει και πέρυσι, δήλωσε: «Δεν θέλουμε ποτέ να ξανασυμβεί αυτό. Με τη λογική του ότι του χρόνου οι δύο καλύτερες ομάδες του Eurocup θα προβιβάζονται στην EuroLeague, ψάχνουμε να βρούμε τον κατάλληλο μηχανισμό για να αποφύγουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Για την περαιτέρω ανάπτυξη της Euroleague, είπε: «Πλέον απαιτείται μεγαλύτερη βελτίωση στις εγκαταστάσεις, την οργάνωση, τις δομές και στο κομμάτι του business κι όχι μόνο στο μπάσκετ, απ’ όλες τις ομάδες. Ο μέσος όρος του budget των 16 ομάδων έχει ανέβει από τα 11 στα 22 εκατομμύρια ευρώ».

Για τις σχέσεις με την Παγκόσμια ομοσπονδία συμπλήρωσε: «Ο νέος γ.γ. της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής, έστειλε θετικά μηνύματα για συνεργασία. Το καλεντάρι είναι το πιο εμπορικό πρόβλημα, αλλά πρέπει να λύσουμε κι άλλα, που προέκυψαν από την πρόσφατη προσπάθεια της παγκόσμιας ομοσπονδίας να “διαλύσει” την Euroleague, μιλώντας με τις ομάδες μας για μία νέα διοργάνωση, από την δημιουργία του Basketball Champions League και εν συνεχεία την καθιέρωση των “παραθύρων”.

Πρέπει να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Τα “παράθυρα” δεν είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να απασχολεί την ΕL, αλλά το παγκόσμιο μπάσκετ, γιατί οι Εθνικές ομάδες παίζουν χωρίς τους καλύτερους παίκτες».

Διαβάστε αναλυτικά, όσα δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague στην εφημερίδα «Τα Νέα»:

Για όσα συμβαίνουν τελευταία στο ελληνικό μπάσκετ: «Η αντιπαράθεση του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό αποτελεί μια τοπική υπόθεση, αλλά δεν την αντιμετωπίζουμε αδιάφορα και ουδέτερα. Είμαι απογοητευμένος και θεωρώ ντροπή για το μπάσκετ το γεγονός ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, η οποία επί σειρά ετών δίδασκε πώς πρέπει να λειτουργούν οι αθλητικού οργανισμοί, δεν κατάφερε να βρει μια λύση στο πρόβλημα. Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζονται άμεσες κινήσεις και όχι παθητικές συμπεριφορές που αποδεικνύουν την ανικανότητα ουσιαστικής παρέμβασης και εξεύρεσης λύσης.

Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έχουν μεγάλη αντιπαλότητα, αλλά αυτή δεν πρέπει να ξεπερνάει το ίδιο το μπάσκετ. Η συνύπαρξή τους στην Euroleague δεν έχει προβλήματα διότι και οι δύο αντιλαμβάνονται σε ποιο διεθνές περιβάλλον κινούνται και σέβονται τους κανόνες. Αυτό που συμβαίνει σε τοπικό επίπεδο είναι αδιανόητο και αναρωτιέμαι εάν έχει κανείς συμφέρον από τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού στην Α2».

Για το εγγυημένο συμβόλαιο του Ολυμπιακού: «Εάν υποβιβάζονται για αγωνιστικούς λόγους και επειδή δε διαθέτουν ανταγωνιστική ομάδα, τότε θα εγειρόταν ζήτημα με τη συμμετοχή τους. Τώρα όμως δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα. Όσο ο Ολυμπιακός – και κάθε άλλη ομάδα – είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του στην Ευρωλίγκα, το εγγυημένο συμβόλαιό του δε βρίσκεται σε κίνδυνο. Επίσης δεν έχουμε λόγο να επέμβουμε σε ό,τι αφορά την όποια πρόθεσή του να παίξει στην Αδριατική Λίγκα».

Για τις επαφές με τον Προμηθέα για το Eurocup: «Εδώ και τρία χρόνια δεν έχουμε ελληνικές συμμετοχές στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωσή μας, διότι η ΕΟΚ απειλεί τις ομάδες με κυρώσεις και τις ωθεί προς άλλη κατεύθυνση. Δυστυχώς στους κόλπους του ελληνικού μπάσκετ παρατηρείται έλλειψη ελευθερίας στις επιλογές των ομάδων, αλλά όποια θέλει να συμμετάσχει στο Eurocup είναι ευπρόσδεκτη από εμάς».

Για πιθανό Final Four στην Αθήνα: «Σίγουρα όχι για το 2020, όσο για το μέλλον βλέπουμε».

Για τις σχέσεις με την FIBA: «Δεν είμαστε καχύποπτοι απέναντι στην Παγκόσμια Ομοσπονδία και έχουμε ήδη λάβει κάποια θετικά μηνύματα από τον νέο γενικό γραμματέα, Ανδρέα Ζαγκλή. Το καλεντάρι αποτελεί το γνωστότερο πρόβλημα, αλλά δεν είναι το μόνο που έχουμε να επιλύσουμε. Τα τελευταία χρόνια η FIBA πρώτα προσπάθησε να «αρπάξει» ομάδες και να διαλύσει την Euroleague, ύστερα δημιούργησε μια νέα διοργάνωση και εν συνεχεία παραβίασε τη συμφωνία μας και έβαλε τους αγώνες των εθνικών ομάδων μεσούσης της σεζόν.

Πρέπει να ξανασυζητήσουμε και να ανοικοδομήσουμε τις σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Τα παράθυρα αποτελούν πρόβλημα για ολόκληρο το μπάσκετ, αλλά δεν είναι στο χέρι μας να το λύσουμε. Το ζητούμενο είναι να μπορούμε όλοι να απολαμβάνουμε τους αγώνες των εθνικών ομάδων μέσα από ένα καλό σύστημα διεξαγωγής και να είναι διαθέσιμοι οι παίκτες για όλες τις διοργανώσεις».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοινή διακήρυξη 32 ηγετών για το κλίμα – Ανάμεσα τους και ο Προκόπης Παυλόπουλος

«Πρωτοβουλία για Περισσότερο Φιλόδοξους Στόχους για το Κλίμα» ζήτησαν την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου με ενυπόγραφη διακήρυξη τους 32 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των...

Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου βρίσκει το νερό… απαράδεκτα φθηνό! (video)

Μια δήλωση, που μόνο κυνική και κοινωνικά ανάλγητη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, έκανε ο βουλευτής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου, σε Υποεπιτροπή της Βουλής για...

Παγκόσμιος συναγερμός για το Zantac: Τέλος η διανομή – Ελέγχεται συστατικό πιθανώς καρκινογόνο

Ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση πως στο γνωστό φάρμακο για το στομάχι Zantac πιθανώς να περιέχεται ένα καρκινογόνο συστατικό. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έγκυος η Τάμτα; Ο Κασιδόκωστας πόσταρε μία φωτογραφία όλο νόημα

Η Τάμτα και ο Πάρις Κασιδόκωστας είναι ζευγάρι τα τελευταία χρόνια και πολύ ερωτευμένο. Η τραγουδίστρια έχει αποκτήσει από τον πρώτο της γάμο μία κόρη...

Η Ειρήνη Καζαριάν στο θεατρικό σανίδι – Οι προκλητικές δηλώσεις και η ειρωνεία στους δημοσιογράφους (video)

Η περσινή νικήτρια του «Greece’s next top model» Ειρήνη Καζαριάν ετοιμάζεται να παίξει στην παράσταση «Κούκλες» του Ίψεν. Άφησε για λίγο τις πασαρέλες και...

Βερύκιος σε Τσιμτσιλή: Βγαίνεις και λες πράγματα και αν δεν είναι κανένας εκεί να σε μαζέψει… (video)

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Happy Day» ο Δήμος Βερύκιος έκανε τις παρατηρήσεις του στη Σταματίνα Τσιμτσιλή. «Θέλεις ένα χεράκι ξύλο γιατί λες πράγματα πολλές...

Δείτε πώς αντέδρασε ο Γιάννης Μπέζος όταν έμαθε πως η Καζαριάν θα παίξει Ίψεν (video)

Η Ειρήνη Καζαριάν προκάλεσε συζητήσεις με την απόφασή της να ανέβει στο θεατρικό σανίδι. Μετά τις δηλώσεις της που δημιούργησαν συζητήσεις ο Γιάννης Μπέζος...

«Η σύζυγος και η κόρη του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα πονάνε πολύ. Δεν μπορούν να αποδεχτούν τι συνέβη» (video)

Λίγες ημέρες μετά τον χαμό του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα η σύζυγός του και η κόρη τους περνούν δύσκολες στιγμές  προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουν τι έχει συμβεί.  «Μας...

Η Κρις Τζένερ στο νοσοκομείο μετά από επίθεση από τους σωματοφύλακες της Κιμ Καρντάσιαν (video)

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Πού να ήξερε η Κρις Τζένερ πως όταν επισκεπτόταν το σπίτι της κόρη της Κιμ Καρντάσιαν θα κατέληγε στο νοσοκομείο; Βρισκόταν στον...

Ευθύμης Ζησάκης: Αγνώριστος ο ηθοποιός – Έχασε 14 κιλά

Ο Ευθύμης Ζησάκης είναι πραγματικά αγνώριστος. Ο ηθοποιός έχασε πολλά κιλά και τρομάξαμε να τον αναγνωρίσουμε. «Έχω χάσει πολλά κιλά και αυτά τα κιλά με...

Το τραπέζι της Μπακογιάννη σε Παπανδρέου, Κατρούγκαλο – Τι μαγείρεψε

Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, βρέθηκε πριν από μερικές ημέρες στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στη Γλυφάδα, όπου παρέθεσε δείπνο η Ντόρα Μπακογιάννη. Το δείπνο...

Ξέσπασε ο Λιάγκας μετά τις δηλώσεις της Καζαριάν: Αυτή είναι η κατάντια της κοινωνίας μας (video)

Ο Γιώργος Λιάγκας κατά τη διάρκεια της εκπομπής τoυ βλέποντας της δηλώσεις της Ειρήνης Καζαριάν έγινε έξαλλος. Η νικήτρια του περσινού «Greece’s next top...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρίωρη στάση εργασίας στα ΜΜΕ την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου αποφάσισαν οι εργαζόμενοι

Στο πλαίσιο της εργατικής απεργίας της ΑΔΕΔΥ της ΓΣΕΕ και του ΠΑΜΕ την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, οι εργαζόμενοι του Τύπου, και πιο συγκεκριμένα τα...

Απίστευτο τροχαίο: Οδηγός έπαθε ανακοπή και έπεσε σε κομμωτήριο

Ένα απίστευτο τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 13:00 την Πέμπτη (19/09) στην Πράσινη Γωνιά στα Τρίκαλα. Σύμφωνα με το «trikalavoice.gr», οδηγός οχήματος έχασε τις...

Εντοπίστηκαν χασισοφυτείες στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη (19.09.2019) συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές του Δήμου Μυλοποτάμου, κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκαν δύο φυτείες και κατασχέθηκαν συνολικά εβδομήντα...

Τζακ Ποτ στο Τζόκερ – Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση του Τζόκερ και οι νικητές της πρώτης κατηγορίας θα μοιραστούν πάνω από 5.800.000 ευρώ. Είναι η ένατη κατά σειρά κλήρωση όπου...

Αντίνοος Αλμπάνης: Για πρώτη φορά μίλησε on camera για τη μάχη που δίνει με...

Ο Αντίνοος Αλμπάνης δίνει μάχη με τον καρκίνο και μίλησε για πρώτη φορά on camera για το πρόβλημα υγείας του. «Γενικά οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή...