Ροζέτι: Είμαστε έτοιμοι για τη χρήση του VAR – Ιστορική ομιλία του Ινφαντίνο στην Αιθιοπία
Την σημασία της εισαγωγής του VAR από την φάση των «16» του Champions League, που αρχίζει την Τρίτη (12/2), σημείωσε ο επικεφαλής διαιτησίας της UEFA, Ρομπερτο Ροζέτι, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Να θυμίσουμε ότι ο Ρομπέρτο Ροζέτι είχε πριν από μερικές ημέρες στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa»: «Το VAR δεν σώζει τους διαιτητές, σώζει το ποδόσφαιρο». Παράλληλα, υπήρξε ενημέρωση από την UEFA στους 16 συλλόγους που συνεχίζουν στο Champions League, προκειμένου να εξηγήσει το σύστημα VAR που θα χρησιμοποιηθεί από την φάση αυτή.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα είναι επωφελής για τις διοργανώσεις μας, καθώς θα προσφέρει πολύτιμη βοήθεια και θα μας επιτρέψει να μειώσουμε εσφαλμένες αποφάσεις. Οι διαιτητές αντιδρούν σε αυτήν την εξέλιξη πολύ θετικά. Κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών διεξήγαμε διάφορα μαθήματα με τους κορυφαίους διαιτητές μας. Τώρα είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε το VAR στη φάση των «16» του UEFA Champions League. Το πρωτόκολλο σχετικά με το πότε και πώς χρησιμοποιείται το VAR έχει καθοριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαίρου, το οποίο ορίζει επίσης τους νόμους του παιχνιδιού. Οι δικές μας οδηγίες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής αυτού του πρωτοκόλλου είναι πολύ σαφείς: το VAR θα επεμβαίνει μόνο όταν έχει τα στοιχεία για ένα σαφές και προφανές λάθος, για γκολ, πέναλτι, κόκκινες κάρτες. Η πιο πρόσφατη τεχνολογία 3D θα βοηθήσει το VAR να καθορίσει εάν υπάρχει οφσάιντ», είπε ο ιταλός πρώην διαιτητής.

«Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επανεξέτασης, οι φίλαθλοι θα ενημερώνονται από τους σχολιαστές ραδιοφώνου και τηλεόρασης, ενώ με γραφικά στις οθόνες του σταδίου, οι οπαδοί θα μπορούν να καταλάβουν ποια απόφαση έχει ληφθεί. Το VAR δεν είναι τέλειο αλλά θα βοηθήσει τους διαιτητές να πάρουν σωστές αποφάσεις. Η ακρίβεια είναι σίγουρα πιο σημαντική από την ταχύτητα», πρόσθεσε, ενώ ειπε για την μελλοντική χρήση του VAR και σε άλλες διοργανώσεις: «Το VAR θα χρησιμοποιηθεί επίσης στο τελικό της UEFA Europa League στο Μπακού, στους τελικούς της UEFA Nations League στην Πορτογαλία και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Under-21 της UEFA στην Ιταλία. Όπως έχει ήδη αποφασιστεί προηγουμένως, το VAR θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια στο Champions League του 2019/20, από το στάδιο των play-off και στο Super Cup του 2019. Η UEFA εξακολουθεί να σχεδιάζει να επεκτείνει στη συνέχεια τη χρήση του VAR για τα τελικά του UEFA EURO 2020, του UEFA Europa League 2020/21 από το στάδιο των ομίλων και μετά, και των τελικών της UEFA Nations League 2021».

****

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, πραγματοποίησε την Κυριακή (10/2) μία ιστορική ομιλία στην 32η τακτική συνέλευση της αφρικανικής ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας. Η ομιλία του στην αφρικανική ένωση, η οποία απαρτίζεται από 55 χώρες και προεδρεύεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ρουάντα Πολ Καγκάμε, ακολούθησε εκείνη του Μπιλ Γκέιτς, που εκπροσωπεί το Ίδρυμα «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς».

«Η Αφρική είναι μια ήπειρος που ήταν πάντα πολύ κοντά στην καρδιά μου. Έχω εξαιρετικές αναμνήσεις από το Παγκόσμιο Κύπελλο 1982 στην Ισπανία, όταν το Καμερούν αντιμετώπισε την Ιταλία και όταν η Αλγερία νίκησε τη Δυτική Γερμανία προτού η Δυτική Γερμανία φτάσει στον τελικό εναντίον της Ιταλίας. Οι οπαδοί του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο ήταν πεπεισμένοι ότι οι ομάδες της Αφρικής σύντομα θα φτάσουν στο επίπεδο των καλύτερων ευρωπαϊκών. Είμαι λυπημένος που λέω ότι σχεδόν 40 χρόνια αργότερα οι αφρικανικές ομάδες δεν μπόρεσαν να κάνουν αυτή τη στροφή και να φτάσουν εκεί, παρά τις εντυπωσιακές επιδόσεις τους κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Κυπέλλων 2002 και 2010 και πιο πρόσφατα κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει λόγω του μεγάλου πάθους που έχει η ήπειρό σας για το ποδόσφαιρο. Αρκετά απλά, η Αφρική ζει το ποδόσφαιρο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος της FIFA είπε ότι από το 2026 ο αριθμός των αφρικανικών ομάδων που θα συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, θα αυξηθούν από πέντε το 2018 σε 9,5 (σ.σ. η …μισή θέση αφορά σε δυνατότητα μπαράζ πρόκρισης) το 2026.

«Πιστεύω ότι όπως η Αφρική προσφέρει τόσο μεγάλο πάθος στο ποδόσφαιρο, έτσι και το ποδόσφαιρο μπορεί να ανταποδώσει στην Αφρική και να βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη, την εκπαίδευση, την ενσωμάτωση», τόνισε.

Μιλώντας για την οικονομική ανάπτυξη, ο Ινφαντίνο αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης υποδομών: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με το έργο μας «Ποδόσφαιρο για Σχολεία», το οποίο θα αποτελέσει μια μεγάλη πλατφόρμα για την εκπαίδευση των παιδιών – μέσω του ποδοσφαίρου, καθώς το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένα άθλημα αλλά και ένας τρόπος ζωής. Η υλοποίηση των σχεδίων στο «Ποδόσφαιρο για Σχολεία» θα προωθήσει τις κοινωνικές αξίες και ασφαλέστερους και καλύτερους τρόπους ζωής για εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο».

«Η ισότητα των φύλων είναι ένα θέμα που πρέπει να πάρουμε σοβαρά. Στη FIFA Γενική Γραμματέας είναι η Φάτμα Σαμούρα από την Σενεγάλη, η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τον ρόλο αυτόν το 2016, η πρώτη φορά που μια γυναίκα κατέχει ποτέ αυτό το ρόλο στην 112ετή Ιστορία της FIFA. Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα των δεξιοτήτων και ικανοτήτων της Αφρικής», τόνισε ο Ινφαντίνο, ενώ μιλώντας για τον πέμπτο πυλώνα της ενσωμάτωσης, αναφέρθηκε τον ρόλο του ποδοσφαίρου ως παγκόσμια και ενοποιητική γλώσσα, που φέρνει κοντά τους ανθρώπους από όλο τον κόσμο, μοιράζεται και απολαμβάνει το ίδιο παιχνίδι.

Σχετικά με την μάστιγα των προκαθορισμένων αποτελεσμάτων, υπογράμμισε: «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε, αυτό το όμορφο παιχνίδι μας να δηλητηριαστεί από τη διαφθορά. Έχουμε μια αποστολή, να προστατεύσουμε την ακεραιότητα του αθλητισμού μας και η FIFA επαναλαμβάνει την προθυμία της να συνεργαστεί με όλους εσάς για να εξαλείψετε τη διαφθορά από το αφρικανικό ποδόσφαιρο. Θα μπορούσαμε επίσης να μοιραστούμε την εμπειρία μας σε θέματα κατασκευής και ασφάλειας σταδίων σε όλη την Αφρική, εξασφαλίζοντας ότι τα στάδια κατασκευάζονται και εξοπλίζονται κατάλληλα σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές, αλλά και την ασφάλεια των χώρων και των οπαδών που παρακολουθούν αθλητικές διοργανώσεις».

Κλείνοντας την ιστορική του ομιλία, ο Τζιάνι Ινφαντίνο υπογράμμισε την τεράστια δυναμική που έχει η Αφρική μπροστά της και την πεποίθησή, ότι μαζί μπορούν να επιτύχουν πραγματικές και θετικές αλλαγές, καθώς επίσης να οικοδομήσουν ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.


(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook