«Πλήρη δικαιώματα ένταξης στον ερασιτεχνικό αθλητισμό οι πρόσφυγες με το νέο νομοσχέδιο»

«Ψηλά στην ατζέντα της Ε.Ε και της Ελλάδας η ομαλή κοινωνική ένταξη των προσφύγων μέσω του αθλητισμού»
Κατά την έναρξη των εργασιών της Εκπαιδευτικής Ημερίδας που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ASPIRE (Activity, Sport and Play for the inclusion of Refugees in Europe), ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης μίλησε για τη σημασία του προγράμματος, αλλά και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει η πολιτική ηγεσία για την προσαρμογή και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία μέσω του αθλητισμού. «Ψηλά στην ατζέντα της Ε.Ε και της Ελλάδας η ομαλή κοινωνική ένταξη των προσφύγων μέσω του αθλητισμού», υπογράμμισε ο ο γγ Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός.

Να αναφέρουμε ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είναι ο φορέας υλοποίησης και επίβλεψης του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ASPIRE» (Activity, Sport and Play for the inclusion of Refugees in Europe) με κύριο στόχο την προσφορά κατάλληλων ευκαιριών στους πρόσφυγες με «όχημα» των αθλητισμό.

Αναλυτικά, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης τόνισε στον χαιρετισμό του: «Πρωτοβουλίες όπως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ASPIRE δείχνουν την κατεύθυνση που πρέπει να κινηθούμε. Το μεγάλο στοίχημα για την Ευρώπη είναι να δείξει ότι έχει το μυαλό και τα χέρια της ανοιχτά, ότι χωράει τους πάντες και μπορεί να τους ενσωματώσει Όλοι μαζί μπορούμε να χαράσσουμε το κοινό μας μέλλον. Οι απαντήσεις δεν είναι δεδομένες και δυστυχώς οι πολιτικές ζυμώσεις στην Ευρώπη και οι πολιτικές κατευθύνσεις που βλέπουμε μέσα από τις αντιδράσεις στην ίδια την Ε.Ε. δεν ξέρω αν πρέπει να μας κάνουν πιο ήσυχους για το μέλλον και πιο αισιόδοξους. Σαφέστατα όμως όλοι εμείς που θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να διακρίνουμε ανθρώπους ανάλογα με το φύλο τους, την καταγωγή τους ή την κατάστασή τους, οφείλουμε να πάρουμε θέση, να στηρίξουμε αυτή την Ευρώπη που οραματίστηκαν οι προηγούμενες γενιές και να μην επιτρέψουμε την επικράτηση της ακροδεξιάς, του φόβου, του αποκλεισμού των συνανθρώπων μας.

Ο αθλητισμός είναι το προνομιακό πεδίο για την ενσωμάτωση, που μπορεί να βοηθήσει ή να αποτελέσει κινητήρια δύναμη ώστε οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα να μπορέσει και να σταθεί όρθια και να νιώσει καλύτερα τις στιγμές εκείνες. Διότι μέσα σε ένα γήπεδο, ένα ταρτάν ενός στίβου δεν υπάρχουν διαφορές, δεν υπάρχουν ντόπιοι και ξένοι, πλούσιοι και φτωχοί, μαύροι, άσπροι. Υπάρχουν άνθρωποι που διασκεδάζουν μαζί για εκείνες τις στιγμές και έχουν ένα κοινό σκοπό. Είναι χαρούμενοι όταν τον επιτυγχάνουν, στεναχωρημένοι όταν αποτυγχάνουν αλλά είναι μαζί και αυτό το μαζί τους βοηθάει και την επόμενη στιγμή, όταν φύγουν από τις γραμμές του γηπέδου και επιστρέψουν σπίτι τους. Μέσα από τον αθλητισμό μπορούμε να περάσουμε σε όλη την κοινωνία ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί, αλλά όλοι είμαστε ίσοι και έχουμε τα ίδια δικαιώματα. Ανεξάρτητα που γεννηθήκαμε, που μεγαλώσαμε, πώς μεγαλώσαμε με τι ιδεοληψίες ανατραφήκαμε, ποιο είναι το background μας το θρησκευτικό, το οικονομικό, το οικογενειακό, όλα αυτά που δημιουργούν ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές. Σε μια κοινωνία που έχει ανάγκη να σταθεί όρθια και να πάει μπροστά δεν χωράνε αποκλεισμοί.

Στο πλαίσιο αυτό το αθλητικό νομοσχέδιο που μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής υπάρχει διάταξη η οποία προβλέπει πλήρη δικαιώματα ένταξης στην αθλητική δραστηριότητα του ερασιτεχνικού αθλητισμού για όλους όσοι διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα με άδεια διαμονής σε ισχύ, ή είναι κάτοχοι βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης για την άδεια διαμονής και κυρίως για πολίτες τρίτης χώρας ή ανιθαγενείς, που διαμένουν στη χώρα είτε ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας είτε ως αιτούντες διεθνής προστασίας. Μια πρωτοβουλία που πήραμε μαζί με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τη δουλέψαμε μαζί έτσι ώστε όποιος θέλει να κλείσει τα μάτια στην πραγματικότητα να καταλάβει ότι η ελληνική πολιτεία και η ελληνική κυβέρνηση προχωράνε μπροστά και θα βρουν λύσεις και σε αυτά τα ζητήματα».

Αναλυτικά, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, τόνισε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που εκπρόσωποι τόσο σημαντικών αθλητικών φορέων έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ASPIRE και την συμπόρευσή τους σε μια κοινή προσπάθεια, η οποία δημιουργεί γέφυρες ανάμεσα στους φορείς του αθλητισμού και των διεθνών θεσμικών οργάνων και οργανισμών. Στόχος όλων μας είναι η πρόσβαση και η ομαλή ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στην κοινωνία. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να στείλουμε ένα μήνυμα που συμβάλει στην αντιμετώπιση και την καταπολέμηση κατ’ αρχάς του ρατσισμού που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Οι αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη μέσα κυρίως από τη χώρα μας, αλλά και από άλλες χώρες του Νότου προκάλεσαν συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο να βάλει ψηλά στην ατζέντα την αξιοποίηση του αθλητισμού ως μέσο ενσωμάτωσης και ομαλής κοινωνικής ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών. Βεβαίως, για να γίνει αυτό χρειάστηκαν να γίνουν παρεμβάσεις από τις χώρες και από τη δική μας, οι οποίες είχαν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Μπορώ να σας μεταφέρω ένα προσωπικό βίωμα που είχα στην Ειδομένη στην κορύφωση της κρίσης, όταν είχαμε 14.000 ανθρώπους που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα μέσα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Τότε με πρωτοβουλία του υπουργείου και την συμβολή των εθνικών αθλητικών κέντρων, μαζέψαμε χρήματα και προσφέραμε δύο φορτηγά νερό και μερικές εκατοντάδες μπάλες στα παιδιά. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η δίψα για παιχνίδι των παιδιών, που εκείνη την εποχή κοιμόντουσαν στις λάσπες, ήταν εξίσου μεγάλη.

Άλλο ένα προσωπικό βίωμα που είχα ήταν στο κέντρο φιλοξενίας στη Μυτιλήνη, όπου εκεί με την συμβολή και της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων, του Δήμου αλλά και αθλητικών φορέων, τα παιδιά διοργανώνουν εσωτερικούς αγώνες, τουρνουά με ομάδες που έχουν μικτή σύνθεση ώστε να μπορούν να μαθαίνουν τον πολιτισμό ο ένας του άλλου και να επικοινωνούν. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πώς μέσω του αθλητισμού οι αθλητικοί φορείς εκεί στο νησί προσπαθούν να ενσωματώσουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους στην κοινωνία.

Στόχος μας είναι μέσω αυτού του προγράμματος αλλά και μέσω των παρεμβάσεων της ΓΓΑ οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που θα μείνουν στη χώρα μας από μία ημέρα έως και για πάντα -αν αυτό προβλέπεται- να μάθουν να συμβιώνουν μέσα από τον αθλητισμό ειρηνικά και δημιουργικά. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που όπως ανακοίνωσε και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, τις επόμενες ημέρες θα περάσει και η σχετική τροπολογία στη Βουλή και δεδομένου ότι ο αθλητισμός αποτελεί κοινωνικό και αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών, εμείς βάζουμε προτεραιότητα να γίνει κοινή πεποίθηση όλων πώς η διαφορετικότητα στον αθλητισμό δεν χρειάζεται υπεράσπιση. Ο λόγος είναι ότι εμείς οι άνθρωποι του αθλητισμού αντιμετωπίζουμε την πολιτισμική διαφορά ως μια θετική δύναμη που θα ενισχύει τον σεβασμό προς κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, το φύλο, την ηλικία αλλά και την οικονομική κατάσταση του καθενός».

Εκτός από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, και τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό, χαιρετισμό απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων Φωτεινή Παντιώρα, ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Μανώλης Κολυμπάδης, η εκπρόσωπος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και μέλος του Δ.Σ. Αναστασία Γκούφα, η εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Κλαούντια Σαμαρά και ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα Πέτρος Μάστακας.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φωτογραφίες: intime.gr

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook