«Παζάρι» για τα τηλεοπτικά συμβόλαια – Αρνητική η Λίγκα στις μειώσεις που πρότεινε η ΕΡΤ
«Όχι» απάντησε η Super League 1 στην ΕΡΤ για μείωση των τηλεοπτικών συμβολαίων, που βάσει της επιθυμίας της δημόσιας τηλεόρασης φτάνει έως και το 45% στις συμφωνίας που έχει με τις ΠΑΕ Άρης, Ατρόμητος, Λαμία, Ξάνθη και Παναιτωλικός.

Την ίδια ώρα, η διοργανώτρια αρχή της Super League 2 αρνήθηκε την πρόταση της ΕΡΤ για μείωση των τηλεοπτικών της εσόδων και κοινοποίησε ακόμη και στον πρωθυπουργό την πρόθεσή της να μην διεξαχθεί το πρωτάθλημα. Γίνεται αντιληπτό πως είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο «παζάρι», με τους «μεγάλους» να έχουν πάει, πλέον, στη NOVA, ανάμεσά τους και ο Παναθηναϊκός. Μετά και το μπλέξιμο που έγινε με την ΕΡΤ, μετά και την αλλαγή στην κυβέρνηση.

Ένα από τα θέματα που χειρίζεται ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης είναι αυτό των χρημάτων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων. Θέμα που «καίει» και το οποίο και συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή (12/07) με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ακολούθως έγινε γνωστό ότι θα υπάρξει μείωση της τάξεως των 45% σύμφωνα με το νεότερο πλάνο στα τηλεοπτικά συμβόλαια της SL1 από την ΕΡΤ και 60% στην SL2.

Η Super League διατείνεται, λοιπόν, στην επιστολή που απέστειλε στη δημόσια τηλεόραση ότι δεν θα δεχθεί μείωση, αφού οι συμφωνίες που υπογράφηκαν πέρυσι αφορούν κλειστά διετή συμβόλαια.

Παράλληλα με την απόρριψη της πρότασης, η ΕΡΤ καλείται να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της αναφορικά με την τεχνική παραγωγή των αγώνων σύμφωνα με τον όρο VII.2 της από 28/12/2018 σύμβασης, ζήτημα εξαιρετικά σοβαρό δεδομένης της λειτουργίας και του VAR με την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου σε τρεις εβδομάδες.

Επιπλέον, από τον συνεταιρισμό θεωρείται ιδιαίτερα προσβλητική και άκομψη η χρονική στιγμή της αποστολής της επιστολής της ΕΡΤ Α.Ε. στις 31/7/2019, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος της Super League 1 και μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή των ευρωπαϊκών αγώνων του Άρη και του Ατρόμητου.

Τονίζεται ότι ήδη έχει καταστρωθεί ο οικονομικός προϋπολογισμός με τον οποίο οι ομάδες έλαβαν τη σχετική άδεια συμμετοχής ΕΠΟ και UEFA και μάλιστα ο Άρης και ο Ατρόμητος συμμετέχουν βάσει αυτής στο Europa League, αλλά και ο αγωνιστικός σχεδιασμός ο οποίος μάλιστα έχει ήδη υλοποιηθεί, καθώς οι ομάδες έχουν προβεί στην απόκτηση ποδοσφαιριστών κατά τη μεταγραφική περίοδο που ξεκίνησε την 1/7/2019.

Και τα σχόλια στη διοργανώτρια αρχή ολοκληρώθηκαν με την επισήμανση ότι η «στάση της ΕΡΤ Α.Ε. θέτει σε κίνδυνο και την επί ίσοις όροις διεξαγωγή του πρωταθλήματος της Super League 1, δεδομένου ότι η τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων συνδέεται άρρηκτα και σε κάθε περίπτωση τεχνικά με τη λειτουργία του VAR στους αγώνες του πρωταθλήματος της ανώτατης κατηγορίας, κάτι το οποίο αναμένουν όλες οι ΠΑΕ και το σύνολο της φίλαθλης κοινής γνώμης πανελληνίως, ανεξαρτήτως συλλογικής προτίμησης».

Εν τω μεταξύ, μέχρι τέλους φαίνεται πως θα το «τραβήξουν» και οι ομάδες της Super League 2 το θέμα, που είναι αποφασισμένες να μην κατέβουν στο πρωτάθλημα, εφόσον δεν υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα που αφορούν το τηλεοπτικό τους συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν. Αυτό αποφασίστηκε μετά το συμβούλιο της Παρασκευής (01/08).

Η διοργανώτρια αρχή απάντησε και αυτή εγγράφως στην ΕΡΤ και απέρριψε την πρότασή της για μείωση του τηλεοπτικού συμβολαίου, ενώ το σχετικό έγγραφο όπου γίνεται λόγος για μη διεξαγωγή του πρωταθλήματος εφόσον τελικά υπάρξει «ψαλίδισμα» στο συμβόλαιό τους, κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τους αρμόδιους Υπουργούς (Χρήστο Σταϊκούρα, Λευτέρη Αυγενάκη).
Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε Δρόσο,

Σε συνέχεια των αλλεπάλληλων συναντήσεων – συζητήσεων που έχουν λάβει χώρα και της ανταλλαγείσας αλληλογραφίας μεταξύ ημών, επανερχόμαστε στο σοβαρότατο ζήτημα της υπογραφής της οριστικής Σύμβασης διάθεσης τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων των Π.Α.Ε., που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του Πρωταθλήματος της Α2 Εθνικής Κατηγορίας ανδρών (Super League 2), που θα διοργανώσει η Ένωση, την αγωνιστική περίοδο 2019- 2020.

Όπως σας είναι γνωστό, η ισχύς του από 10.08.2018 προσυμφώνου’ διάθεσης τηλεοπτικών δικαιωμάτων που έχει συνάψει η ΕΡΤ Α.Ε. με τις επτά συμβληθείσες σε αυτό Π.Α.Ε., κατόπιν των συνεχόμενων παρατάσεών του, έληξε χθες, 31/07/2019, σύμφωνα με την τελευταία παράταση αυτού. Συνεπώς, υφίσταται σπουδαίος και επιτακτικός λόγος να υλοποιηθούν οι ειλημμένες αποφάσεις, οι οποίες ελήφθησαν από τα αρμόδια θεσμικά όργανα, και οι οποίες ασφαλώς εξακολουθούν να είναι δεσμευτικές για την ΕΡΤ Α.Ε. και την Ένωσή μας. Εξάλλου, κατόπιν της από 05/07/2019 συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου – στην οποία συμμετείχατε – και των δεσμεύσεων που ελήφθησαν σε αυτήν, το Δ.Σ. της ΕΡΤ όφειλε και οφείλει να συνεδριάσει έγκαιρα, μετά τις εκλογές, και ενόψει της έναρξης του Πρωταθλήματος, να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες για τη σύναψη της Σύμβασης.

Επιπλέον, από την μέχρι σήμερα επικοινωνία μας, είναι σαφές ότι η Ένωση ανταποκρίθηκε σε όλες τις υποδείξεις σας και ενήργησε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την υπογραφή της Σύμβασης, αποστέλλοντάς σας όλα τα αιτηθέντα νομιμοποιητικά έγγραφα και το προσχέδιο της Σύμβασης, κατά τα συμπεφωνημένα. Στο πλαίσιο της επικοινωνίας αυτής, μας κατέστη βέβαιο ότι επίκειται η άμεση υπογραφή της Σύμβασης, καθώς ουδέποτε διατυπώθηκε από εσάς ή άλλο αρμόδιο όργανο κάποια επιφύλαξη για αυτή. Αντιθέτως, υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία για την άμεση ολοκλήρωσή της.

Ωστόσο, ενώ αναμέναμε να μας καλέσατε για την ολοκλήρωση της υπογραφής της σύμβασης, στη συνάντηση που έλαβε χώρα στα γραφεία σας, προς δυσάρεστη έκπληξή μας, μας ζητήσατε να αποδεχτούμε μειώσεις των ποσών για τα οποία είχατε δεσμευτεί, μειώσεις οι οποίες μας βρίσκουν απολύτως αντίθετους και σας δηλώνουμε απερίφραστα ότι δεν προτιθέμεθα να δεχτούμε οποιαδήποτε μείωση.

Ως Διοργανώτρια Αρχή του Πρωταθλήματος Α2 Εθνικής Κατηγορίας (Super League 2) είναι απολύτως αναγκαίο να σας επισημάνουμε, ότι από την έστω και μικρή καθυστέρηση στην υπογραφή της Σύμβασης με βάση τις αρχικές δεσμεύσεις ως προς το οικονομικό αντικείμενο αυτής, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αδυναμίας διεξαγωγής του Πρωταθλήματος την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο 2019-2020, ενώ οι ομάδες που συμμετέχουν σε αυτό, θα βρεθούν αντιμέτωπες με τεράστια οικονομική ζημία.

Η καθυστέρηση υπογραφής της Σύμβασης με βάσει τα συμπεφωνημένα, βλάπτει καίρια τα οικονομικά συμφέροντα, αλλά και τον προγραμματισμό των ομάδων, καθώς λόγω της απόλυτης αδυναμίας εξεύρεσης των αναγκαίων πόρων, δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες μεταγραφές ποδοσφαιριστών, αλλά και να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις από τα υφιστάμενα συμβόλαια με τους ποδοσφαιριστές τους.

Επίσης, είναι δεδομένο ότι κινδυνεύουν να βρεθούν σε απόλυτη αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο και δη τις ρυθμίσεις τους στην Εφορία και τον ΕΦΚΑ. Είναι επίσης αντιληπτό, ότι οι δυσμενείς συνέπειες επεκτείνονται σε πλήθος ανθρώπων που εργάζονται στις εν λόγω ομάδες και τις οικογένειές τους.

Εφιστούμε εκ νέου την προσοχή σας στα ανωτέρω αναφερόμενα ζητήματα, και σας καλούμε να προβείτε το συντομότερο σε πρόσκλησή μας για την υπογραφή του οριστικού κειμένου της Σύμβασης, σύμφωνα με τα συμπεφωνημένα (ήτοι, καταβολή ποσού 1.500.000,00 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. σε έκαστη εκ των τριών ομάδων: ΠΑΕ ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ, ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και ΠΑΕ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ και ποσού 850.000,00 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. σε έκαστη εκ των λοιπών εννέα ομάδων που θα συμμετέχουν στη SUPER LEAGUE 2). Σε διαφορετική περίπτωση, οι ομάδες της Super League 2, στο σύνολό τους, δηλώνουν πλέον απερίφραστα και με σαφή τρόπο ότι, η διεξαγωγή του πρωταθλήματος καθίσταται πλέον ανέφικτη, γεγονός για το οποίο φέρετε την αποκλειστική ευθύνη».

Μετά τη συνάντηση που υπήρξε με τον Δρόσο και τους εκπροσώπους της SL2 προέκυψε ότι με αυτήν την μείωση δεν ξεκινά το συγκεκριμένο πρωτάθλημα. Χαρακτηριστικά ο Λεωνίδας Λεουτσάκος εκ μέρους της SL2 τόνισε στο Gazzetta.gr: «Κάναμε μία επαφή με την ΕΡΤ. Ο κ. Δρόσος μας ενημέρωσε ότι προτίθεται να κάνει μία μείωση γύρω στο 60% και εμείς αποφασίσαμε εκείνη την στιγμή ότι πρώτον δεν ξεκινάει το πρωτάθλημα. Δεύτερον πως δεν δεχόμαστε καμία μείωση. Ούτε καν 10%. Θέλουμε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα γιατί ματώσαμε για να μπούμε πέρυσι λόγω της αναδιάρθρωσης. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πάρουμε αυτά τα χρήματα. Ακόμα και μέσω των στοιχηματικών, που δεν παίρνουμε τίποτα. Εμείς δεν ξεκινάμε».

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook