Παραπομπές σε δίκη για ανθρωποκτονία για τα θύματα του Χίλσμπορο
Σε δίκη, αντιμετωπίζοντας και κατηγορία για ανθρωποκτονία από αμέλεια, για την τραγωδία του Χίλσμπορο, παραπέμπεται ο πρώην αστυνομικός διευθυντής του Σάουθ Γιόρκσαϊρ, Ντέιβιντ Ντάκενφιλντ, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (29/6), ημέρα που απορρίφθηκαν οι αιτήσεις-για νομικούς λόγους-των κατηγορούμενων κατά της πρότασης-είχε γίνει γνωστή πριν από ένα χρόνο-της βρετανικής εισαγγελίας.

Ο Ντέιβιντ Ντάκενφιλντ αντιμετωπίζει, τελικά, 95 κατηγορίες, όπως αποφάσισε το συμβούλιο των δικαστών, που εξέτασε την υπόθεση, ώστε να αποφασίσει εάν τελικά θα υπάρξει δίκη. Δεν κατηγορείται για το θάνατο ενός από τα 96 θύματα, καθώς το ένα θύμα της τραγωδίας έχασε τη ζωή του μετά από τέσσερα χρόνια από εκείνη τη «μαύρη» ημέρα για το βρετανικό ποδόσφαιρο. Ποινική δίωξη έχει ασκηθεί σε άλλους τέσσερις άνδρες, μετά την απαλλαγή ενός από το συμβούλιο των δικαστών. Κατηγορίες απαγγέλθηκαν, σε πρώην αστυνομικούς, αλλά και σε πρώην γραμματέα του συλλόγου του Σέφιλντ.

Να σημειώσουμε ότι πριν από ένα χρόνο η βρετανική εισαγγελία ανακοίνωσε ότι απήγγειλε κατηγορίες εναντίον έξι ανθρώπων που φέρονται να ευθύνονται εν μέρει για την τραγωδία στο στάδιο Χίλσμπoρο. Μεταξύ των ατόμων εναντίον των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες ήταν τέσσερις πρώην αξιωματούχοι της αστυνομίας και κυρίως ο Ντέιβιντ Ντάκενφιλντ, που ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια του σταδίου την ημέρα εκείνη.

Όλα αυτά τα χρόνια η αστυνομία δεν θεωρούταν υπαίτια για ό,τι συνέβη, αλλά αυτό άλλαξε, αφού απαγγέλθηκαν στον τότε αρχηγό της αστυνομίας, Ντέιβιντ Ντούκενφιλντ, μετά από έρευνα μου είχε κάνει και η εφημερίδα «Sun».

Η εισαγγελία και μία ομάδα δικηγόρων εδώ και χρόνια συγκέντρωνε στοιχεία για 23 υπόπτους ανάμεσα τους και ο Ντούκενφιλντ, αλλά και διάφοροι οργανισμοί, για τους οποίους υποστηρίζουν πως έχουν ευθύνες για την τραγωδία.
Ο Ντέιβιντ Ντούκενφιλντ είχε παραδεχτεί την ευθύνη του, λόγω της απόφασή του να ανοίξει την πύλη που οδηγούσε στο πέταλο του γηπέδου. Αυτή η απόφαση ήταν η αποκλειστική αιτία να οδηγηθούν στο θάνατο οι 96 οπαδοί, επιβεβαιώνονται και επίσημα οι πληροφορίες ότι για την τραγωδία δεν ευθύνονταν οι «μεθυσμένοι και μαινόμενοι οπαδοί της Λίβερπουλ», αλλά οι αρχές.

Ο πρώην αστυνομικός διευθυντής του Σάουθ Γιόρκσαϊρ, που είναι 73 χρονών πλέον, και ήταν υπέυθυνος για τα μέτρα ασφαλείας σ’ αυτό το ματς, είχε δηλώσει πριν από ένα σοκαρισμένος, υποστηρίζοντας ότι πάσχει από κατάθλιψη όλα αυτά τα χρόνια, ενώ δήλωσε πως πίνει ένα μπουκάλι ουίσκι καθημερινά για να αντέξει την ψυχολογική πίεση εκείνου του μοιραίου λάθους.

Στην απολογία του στην εισαγγελία είχε πρόσθεσε ότι η απόφασή του να ανοίξει την πόρτα οφείλεται σε πανικό, καθώς είχε μπροστά του 2000 οπαδούς της Λίβερπουλ που πίεζαν να μπουν γρήγορα στο γήπεδο. Οι συγγενείς των θυμάτων μετά τις πρώτες κατηγορίες είχαν δηλώσει δικαιωμένοι, με τον Ντέιβιντ Ντούκενφιλντ να απολογείται και σ’ αυτούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, όπως είχαν γίνει γνωστά πριν από ένα χρόνο, όταν απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες από τον εισαγγελία, ο πρώην αστυνομικός διευθυντής του Σάουθ Γιόρκσαϊρ είχε τρία λεπτά στη διάθεση του για να αποφασίσει επί της διαχείριση του πλήθους των οπαδών και πώς θα ήταν ο καλύτερος και ασφαλέστερος πρόσβασής τους στο γήπεδο. Ο δικαστής υπέδειξε ότι δεν χρειαζόταν και πολύ μυαλό για να καταλάβει πως η χειρότερη δυνατή λύση θα ήταν να έμπαινε ο κόσμος ανεξέλεγκτα στο πέταλο.

Η μεγαλύτερη αθλητική τραγωδία στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας, συνέβη στις 15 Απριλίου 1989 στο γήπεδο Χίλσμπορο του Σέφιλντ, όταν κατά τη διάρκεια του ημιτελικού αγώνα Λίβερπουλ – Νότιγχαμ Φόρεστ για το Κύπελλο Αγγλίας, 96 φίλαθλοι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου και 766 τραυματίστηκαν.

Φωτογραφία: theguardian.com

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook