Όταν παίζουν… μπάλα και τα χρήματα – Στην Αγγλία προσφέρουν… χρυσάφι τα τηλεοπτικά δικαιώματα
Στο χώρο του ποδοσφαίρου… παίζουν μπάλα και τα χρήματα και ειδικά στην Αγγλία προσφέρει… χρυσάφι σε ομοσπονδίες και συλλόγους η παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η ομοσπονδία υπέγραψε, μάλιστα, πριν από μερικές εβδομάδες «χρυσό» deal με τον όμιλο «BT».

Την ίδια ώρα, η UEFA εξετάζει φόρο πολυτελεία στις ομάδες με υπέρογκα έξοδα. Στη Γεωργία τα χρήματα από το Nations League δίνονται σε ιδρύματα για παιδιά με καρκίνο…

Στην Αγγλία τόσο οι σύλλογοι όσο και η Ομοσπονδία έχουν κάνει τα… πάντα για να προστατέψουν και να προωθούν το προϊόν που λέγεται «ποδόσφαιρο» στην καλύτερη μορφή και έτσι έχουν πολλά οφέλη.

Στο πλαίσιο αυτό ση σύναψη πενταετούς συμφωνίας με κορυφαίο τηλεπικοινωνιακό όμιλο της Βρετανίας, τον «BT», ανακοίνωσε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας. Το χορηγικό «deal» θα περιλαμβάνει όλες τις εθνικές ομάδες της χώρας, αλλά και το θρυλικό «Γουέμπλεϊ».

Οικονομικές λεπτομέρειες δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, αλλά το «BBC» ανέφερε ότι η συμφωνία ανέρχεται στα 50 εκ. λίρες (63.33 εκ. δολάρια) για κάθε περίοδο. «Αυτή είναι μια καλή αρχή για μια συναρπαστική εβδομάδα για το ποδόσφαιρο της Αγγλίας, με τις «Λέαινες» (εθνική γυναικών) να ξεκινούν τη μάχη του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τα «Τρία Λιοντάρια» αυτή στους τελικούς του UEFA Nations League» δήλωσε ο εμπορικός επικεφαλής της FA, Μαρκ Μπάλινγκχαμ. Το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της «BT«, «EE», θα συνεχίσει ως κύριος χορηγός του Γουέμπλεϊ.

Η προηγούμενη επταετής συνεργασία της FA με την κατασκευάστρια εταιρεία αυτοκινήτων «Vauxhall» έληξε μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018.

Premier League: Οι κορυφαίοι σύλλογοι εισέπραξαν από 1 δισ λίρες από τα τηλεοπτικά δικαιώματα τα 10 τελευταία χρόνια

Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο λίρες σε 10 χρόνια, έχει βάλει στα ταμεία του καθένας από τους κορυφαίους συλλόγους της αγγλικής Premier League, από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, από το 2009/10 μέχρι σήμερα.
Συγκεκριμένα, η Premier League κατέβαλε συνολικά 5,6 δισεκατομμύρια λίρες σε Άρσεναλ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ κατά τη διάρκεια αυτών των σεζόν.

Στην κορυφή της σχετικής κατάταξης είναι η Μάντσεστερ Σίτι, με 963,3 εκατομμύρια λίρες, ακολουθούμενη από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (950,3 εκατομμύρια) και την Τσέλσι (938,9 εκατομμύρια). Έπονται Λίβερπουλ (937,7), Αρσεναλ (935,5) και Τότεναμ (924,6). Ο μέσος όρος, σε ετήσια βάση, που προκύπτει, είναι πάνω από 90 εκατομμύρια ευρώ.

Μεγάλη άνοδος παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από την έναρξη ισχύος της νέας σύμβασης για τηλεοπτικά δικαιώματα το 2016/17, όπου οι μεγάλοι της Premier League σε τρεις σεζόν έβαλαν στα ταμεία τους πάνω από 400 εκατομμύρια λίρες.

Αριθμοί που ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, δεδομένης της αναμενόμενης αύξησης των εσόδων από τηλεοπτικά δικαιώματα στο αγγλικό πρωτάθλημα, που προέρχονται κυρίως από την πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων στο εξωτερικό.

Όπως είναι γνωστό, η Premier League ανακοίνωσε πως οι 20 ομάδες του πρωταθλήματος που ολοκληρώθηκε, θα μοιραστούν 2,45 δισεκατομύρια λίρες ή διαφορετικά 2,78 δισ. ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα της σεζόν 2018/19, εκ των οποίων 863 εκατομμύρια λίρες.

Η Premier League θα μοιράσει 2,78 δισ. ευρώ στις 20 ομάδες για τη σεζόν 2018/19 από τα τηλεοπτικά δικαιώματα

Η Premier League ανακοίνωσε πριν από μερικές εβδομάδες πως οι 20 ομάδες του πρωταθλήματος που ολοκληρώθηκε, θα μοιραστούν 2,45 δισεκατομύρια λίρες ή διαφορετικά 2,78 δισ. ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα της σεζόν 2018/19, εκ των οποίων 863 εκατομμύρια λίρες (979 εκατ.ευρώ) προέρχονται από την πώληση δικαιωμάτων μετάδοσης στο εξωτερικό.

Είναι σημαντικό, ότι η αναλογία μεταξύ των συλλόγων, την καθιστά μία από τις δικαιότερες συμφωνίες, με αναλογία 1,57 μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου (1,58 ήταν την σεζόν 2017-18).

Η Λίβερπουλ, δεύτερη στην τελική βαθμολογία, είναι ο σύλλογος που θα πάρει τα περισσότερα χρήματα, με πλέον των 152 εκατ. λιρών (172,6 εκτ. ευρώ), ενώ η ουραγός Χάντερσφιλντ, θα εισπράξει τα λιγότερα, με 96,6 εκατομμύρια λίρες (109 εκατ. ευρώ). Την Λίβερπουλ ακολουθούν Μάντσεστερ Σίτι (150,9 εκατομμύρια λίρες), Τσέλσι (146), Τότεναμ (145,2) και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (142,5).

«Ο κεντρικός και ο συλλογικός τρόπος με τον οποίο η Premier League εμπορεύεται τα δικαιώματα και διανέμει εισοδήματα, υποστηρίζει τους συλλόγους στις προσπάθειές τους να αναπτύξουν και να αποκτήσουν ταλαντούχους παίκτες. Εκτός από την κατασκευή και τη βελτίωση των σταδίων», ανέφερε σε σχετική της δήλωση η Premier League. «Πρόκειται για το πιο δίκαιο τουρνουά ανάμεσα στα μεγάλα πρωταθλήματα».

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, η Premier League συνεισέφερε περισσότερα από 3,3 δισ λίρες σε φόρους στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου μόνο κατά την περίοδο 2016/17, όταν οι σύλλογοι δημιουργούν σχεδόν 100.000 θέσεις εργασίας, ενώ συνεισέφερε 7,6 δισ. λίρες στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του Ηνωμένου Βασιλείου.

Να σημειωθεί, ότι τα έσοδα από την τηλεόραση διανέμονται κατά 50% σε ίσα μερίδια, δηλαδή περίπου 82 εκατομμύρια λίρες για κάθε ομάδα (σύνολο 1,65 δισ ευρώ). Το 25% χωρίζεται με βάση πόσο συχνά μεταδίδονται από την τηλεόραση οι αγώνες ενός συλλόγου στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το υπόλοιπο 25% ανάλογα με την τελική θέση στην βαθμολογία.

UEFA: Φόρος πολυτελείας στις ομάδες με υπέρογκα έξοδα

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, εξετάζει τη θέσπιση «φόρου πολυτελείας» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, μέσω μιας μεταρρύθμισης που θα επέτρεπε στους πλουσιότερους ιδιοκτήτες να επιδοτούν τις υπερβολικές δαπάνες τους, όπως για παράδειγμα στη μεταγραφική αγορά, καταβάλλοντας ένα ισοδύναμο ποσό σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο, που θα αποζημίωνε τα αντίπαλα σωματεία.

Σχετικό θέμα είχε η «Daily Mail», που ανέφερε πως ο πρόεδρος της UEFA μίλησε για το οικονομικό «ευ αγωνίζεσθαι» (FFP) και την κατάσταση της Μάντσεστερ Σίτι, επαναλαμβάνοντας ότι το ανεξάρτητο όργανο που αξιολογεί τις παραβιάσεις των συλλόγων μπορεί να απαγορεύσει σε οποιαδήποτε ομάδα να συμμετέχει στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA, ανεξάρτητα από το στάτους ή την οικονομική ευρωστία της.

Ο Τσέφεριν μίλησε για την εισαγωγή αυτού του φόρου, παρόμοιου με εκείνον που ισχύει στη «Major League Baseball» στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε εάν ένας ιδιοκτήτης συλλόγου θέλει να επενδύσει 100 εκατομμύρια λίρες σε μεταγραφές ή μισθούς παικτών, θα πρέπει να πληρώσει ένα ανάλογο ποσό σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο για να αναδιανεμηθεί μεταξύ των αντίπαλων ομάδων.

«Το FPF είναι θεμελιώδες. Είναι ένα από τα σημαντικά πράγματα για εμάς. Θα μπορούσε να αλλάξει. Φυσικά, δεν μπορώ να μιλήσω για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Έχουμε ανεξάρτητα όργανα που αποφασίζουν», εξήγησε ο Τσέφεριν. «Υπάρχουν πολλές προκλήσεις για το μέλλον. Οι ομάδες αλλάζουν, γίνονται μεγαλύτερες και είναι καλύτερα στελεχωμένες. Το ποδόσφαιρο έχει γίνει πιο παγκόσμιο. Και το Financial Fair Play δημιουργήθηκε για να αποφευχθούν απώλειες. Είχε επιτυχία, αλλά τώρα πώς κινούμαστε; Πώς θα το προσαρμόσουμε στην ανταγωνιστική ισορροπία;», είπε.

Γεωργία: Τα χρήματα από το Nations League σε ιδρύματα για παιδιά με καρκίνο

Η ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Γεωργίας (GFF) και η εθνική ομάδα της χώρας, αποφάσισαν να διαθέσουν 300.000 γεωργιανά Λάρι (σ.σ. περίπου 98.660 ευρώ) σε τρεις φιλανθρωπικές οργανώσεις στη Γεωργία (Firefly World children’s hospice, Monk Andrew Foundation, Georgia Solidarity Fund), όπως έκανε γνωστό η ιστοσελίδα της UEFA. Με τη Γεωργία να συνεχίζει την προσπάθειά της και στα προκριματικά του EURO 2020.

Αυτές οι τρεις οργανώσεις έχουν επωφεληθεί από το χρηματικό έπαθλο που κέρδισε η ομοσπονδία της χώρας από το UEFA Nations League, όπου η Γεωργία έφτασε στην κορυφή του ομίλου της.

Η ομοσπονδία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μέρος των χρημάτων για πληρωμές μπόνους στους παίκτες και το υπόλοιπο να διανεμηθεί σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

«Ήταν κοινή απόφαση της ομοσπονδία ποδοσφαίρου και της εθνικής ομάδας της Γεωργίας να χρησιμοποιήσει το χρηματικό έπαθλο της UEFA που κέρδισε για το UEFA Nations League, σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Επιλέξαμε τρεις οργανώσεις που λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια στη Γεωργία, βοηθώντας τα παιδιά με καρκίνο», τόνισε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Λεβάν Κομπιασβίλι.


(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook