21-09-2019 | 21:35

Οι ομάδες αποφάσισαν… τζάμπολ στα playoffs – Αποχώρησε ο Ολυμπιακός, μιλώντας για «πραξικόπημα» (video)

Οι ομάδες στη νέα συνεδρίαση του ΕΣΑΚΕ αποφάσισαν να ξεκινήσουν τα playoffs, χωρίς να υπάρχει… αναμονή για τη δικαστική απόφαση του ΑΣΕΑΔ με τον Ολυμπιακό να αποχωρεί και τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο να κάνει λόγο για «πραξικόπημα». 

Επικυρώθηκε η βαθμολογία της κανονικής περιόδου με ψήφους 13-1 και έτσι άνοιξε ο… δρόμος, ώστε να έχουμε τζάμπολ στα playoffs το Σάββατο (18/5), με τον Βαγγέλη Γαλατσόπουλο να τονίζει πως ήταν σύμφωνη και η νομική υπηρεσία. Μέχρι την Πέμπτη (16/5) θα βγει το πρόγραμμα για τα playoffs, αλλά το θέμα είναι εάν θα κατέβει να αγωνιστεί ο Ολυμπιακός, κάτι που εάν δεν το κάνει θα κινδυνεύει με υποβιβασμό. «Κάποιοι μίλησαν για πραξικόπημα, το 13-1 είναι δημοκρατία», απάντησε ο Μάνος Παπαδόπουλος. Η ανακοίνωση που υπέγραψαν οι ομάδες του ΕΣΑΚΕ ξεκαθαρίζει, πάντως, πως η αναδιάρθρωση δεν θα… σώζει όποιον δεν κατέβει στα playoffs.


Βλέπετε, οι ομάδες της Basket League αποφάσισαν με 14-0 την αναδιάρθρωση (δεν υποβιβάζονται Λαύριο και Κολοσσός Ρόδου), που προβλέπει 16 συλλόγους στο πρωτάθλημα της νέας σεζόν και εκκρεμεί το «OK» της ΕΟΚ για το συγκεκριμένα θέμα. Επίσης, υπήρξε συμφωνία για κεντρική διαχείριση από τις ομάδες, αλλά και για αλλαγές στη διαιτησία.

Μετά τη συνεδρίαση οι ομάδες έβγαλαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζουν το παρακάτω δεδομένο: ακόμα και αν υπάρξει εν τέλει αναδιάρθρωση, αν μια ομάδα δεν κατέβει στα πλέι οφ, θα υποβιβαστεί στην Α2 Ανδρών.

Οι αποφάσεις του  Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ με ομοφωνία των 13 ΚΑΕ, που ήταν παρούσες, είναι οι εξής:

* Να προτείνει προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΚ την αναδιάρθρωση του Πρωταθλήματος της επόμενης αγωνιστικής αγωνιστικής περιόδου με συμμετοχή 16 ΚΑΕ, τον μη υποβιβασμό των ομάδων που κατέλαβαν την 13η και την 14η θέση του πίνακα της βαθμολογικής κατάταξης της κανονικής περιόδου 2018-19, και τον υποβιβασμό τεσσάρων (4) ομάδων μετά την λήξη του Πρωταθλήματος της αγωνιστικής περιόδου 2019-20.

Η αναδιάρθρωση δεν θα θίγει τον υποβιβασμό ΚΑΕ για τους αναφερόμενους στα άρθρα 5 της Ειδικής Προκήρυξης και 32 του Κανονισμού Πρωταθλήματος λόγους, ήτοι λόγω μη συμμετοχής σε αγώνες του Πρωταθλήματος με υπαιτιότητας τους ή αποβολής τους όπως προβλέπουν οι ανωτέρω διατάξεις.

* Επικύρωσε την βαθμολογία της κανονικής περιόδου της Basket League 2018-19 και αποφάσισε την έναρξη των playoffs το προσεχές Σάββατο.

* Συμφώνησε για την επιστροφή στο καθεστώς κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και εξουσιοδότησε την ομάδα εργασίας για να διαμορφώσει το τελικό πλάνο ενεργειών για την σεζόν 2019-20.

* Συμφώνησε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στην διαιτησία ύστερα από διαβούλευση με τον Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

* Επίσης, πως πρέπει να αυστηροποιηθεί το πειθαρχικό πλαίσιο για παραπτώματα των ιδιοκτητών, των παραγόντων των ΚΑΕ και όλων των εμπλεκομένων στο Πρωτάθλημα.

* Συμφωνήθηκε, τέλος, η δημιουργία οδικού χάρτη μετά από συναντήσεις των ιδιοκτητών για τις δομικές αλλαγές που άπτονται όλων των θεμάτων του επαγγελματικού μπάσκετ και οι οποίες θα ψηφιστούν μετά το τέλος του Πρωταθλήματος της φετινής αγωνιστικής περιόδου.

Αναλυτικά όσα έγιναν κατά τη συνεδρίαση και οι δηλώσεις μετά:

Με τη συνεδρίαση του ΕΣΑΚΕ να μην έχει ολοκληρωθεί, ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος αποχώρησαν, καθώς οι νομικές του προσφυγές τέθηκαν στο περιθώριο από τις υπόλοιπες ομάδες. Πλην της ΚΑΕ Ολυμπιακός, ο ΕΣΑΚΕ και οι υπόλοιπες ομάδες ζήτησαν την άμεση έναρξη των playoffs, κάτι που έφερε την αντίδραση των «ερυθρόλευκων».

O Ολυμπιακός στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΕΣΑΚΕ είδε πάλι 13 ομάδες να είναι απέναντι στις θέσεις του. Αυτή τη φορά, οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Παναθηναϊκός έθεσε θέμα νομικού λάθους των Πειραιωτών, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε άμεσο τζάμπολ των playoffs. Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού υπογράμμισαν πως δεν γίνεται να ξεκινήσει η post season, εφόσον εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις και εκείνο το σημείο της συζήτησης αποχώρησης φανερά εκνευρισμένοι…

Παναγιώτης Αγγελόπουλος: Ας ξεκινήσουν τα playoffs μόνοι τους, πάνε να κάνουν πραξικόπημα

Κατά την αποχώρηση των «ερυθρόλευκων» από τη συνεδρίαση του ΕΣΑΚΕ ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος έκανε λόγο για «πραξικόπημα» και υπογράμμισε: «Ας ξεκινήσουν τα playoffs μόνοι τους». Τόνισε πως υπήρξαν ομάδες που κατάλαβαν το τι πάνε να κάνουν κάποιοι, ενώ ανέφερε ότι υπήρξαν σύλλογοι που τους ζήτησαν να πάρουν πίσω την προσφυγή τους στο ΑΣΕΑΔ.

Ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος τόνισαν ότι μέχρι και την αποχώρησή τους, μετά την απόφαση να ξεκινήσουν τα playoffs δεν συζητήθηκε κανένα από τα θέματα που είχαν συμφωνηθεί να τεθούν επί τάπητος.   

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο εκ των ιδιοκτητών του μπασκετικού Ολυμπιακού:

«Δεν θα πάρουμε μέρος σε πραξικοπήματα. Αγνοούν ότι εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις. Πάνε να κάνουν πραξικόπημα. Λένε άλλα τώρα. Ας ξεκινήσουν τα πλέι οφ μόνοι τους. Δεν φτάσαμε ακόμα στο τι θα γίνει. Υπήρχαν και ψύχραιμες φωνές, όπως των κ. Αγγελόπουλου και Γουλιέλμου.

Οι υπόλοιποι μέσα και η πλευρά του Παναθηναϊκού τους αγνοούν. Σας είπα τι πάει να γίνει σήμερα. Είναι υπεύθυνοι των πράξεών τους. Δεν φτάσαμε ακόμα στο θέμα του ΑΣΕΑΔ. Δεν κάναμε συζήτηση για τη διαιτησία. Δεν μπορούμε να πορευόμαστε έτσι».

Μάνος Παπαδόπουλος: Το… 13-1 της απόφασης είναι δημοσκρατία

Ο Μάνος Παπαδόπουλος μίλησε και αυτός για τις αποφάσεις που πάρθηκαν, ενώ απάντησε και στο «πραξικόπημα» που αναφέρθηκε ο Ολυμπιακός.

Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ τόνισε αρχικά: «Κάποιοι μίλησαν για πραξικόπημα. Όταν είναι 13-1 είναι δημοκρατία. Όλες οι ομάδες αποφάσισαν ομόφωνα σε όλα τα θέματα. Θα βγει ανακοίνωση από τον ΕΣΑΚΕ, πλην μίας ομάδας που δεν ήθελε πλέι οφ, δεν ήθελε να τελειώσει το πρωτάθλημα. Ήθελε να μπει παύλα γιατί θα αναγκαστεί να παίξει».

Στην συνέχεια, ο Μάνος Παπαδόπουλος προσέθεσε: «Εδώ δεν είμαστε δικαστική αίθουσα ούτε μπορούμε να κρίνουμε. Σε κάθε συνεδρίαση η κάθε θεσμική πλευρά θα προσφεύγει και δεν θα γίνονται ποτέ αγώνες. Δεν ξέρω για τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού, είναι υπεύθυνος για το τι θα κάνει. Υπήρξε ομοφωνία σε όλες τις αποφάσεις».

«Και νομικά μπορούσε να επικυρωθεί η βαθμολογία»

Ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος στάθηκε στην κρίση της νομικής υπηρεσίας του ΕΣΑΚΕ σχετικά με την απόφαση επικύρωσης της βαθμολογίας της κανονικής διάρκειας της Basket League.

Αναλυτικά ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ τόνισε:

«Συζητήσαμε όλα τα θέματα. Είναι σημαντικές οι αποφάσεις για την κεντρική διαχείριση, την βία και την διαιτησία. Για να ξεκαθαρίζουμε, για να μιλάμε για αναδιάρθρωση πρέπει να επικυρωθεί η βαθμολογία. Σύμφωνα με την νομική υπηρεσία του ΕΣΑΚΕ μπορούσε να επικυρωθεί. Όταν το συζυτάμε είναι αυτονόητο ότι πρέπει να τελειώσει το πρωτάθλημα που υπάρχει. Δεν μπορούσε να επικυρωθεί γιατί ο Παναθηναϊκός δεν είχε κατέβει με την Κύμη και καλέστηκε για απολογία την Παρασκευή. Είχε προθεσμία 48 ώρες να προσφύγει στο ΑΣΕΑΔ, η προθεσμία τελείωσε χθες και σύμφωνα με την νομική υπηρεσία μπορούσε να επικυρωθεί.

Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός έχει προσφύγει για την σύνθεση της Επιτροπής. Το ΑΣΕΑΔ θα βγάλει αρνητική ή θετική απόφαση. Αυτό δεν επηρεάζει την συνέχεια για τις ομάδες. Κάτω από την θέση 8 οι παίκτες έχουν φύγει όλοι. Νομίζω ότι υπάρχουν κανονισμοί για το τι πρέπει να γίνει αν δεν κατέβει ο Ολυμπιακός στα playoffs».

Για «γκέλα του Ολυμπιακού με την προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ», μίλησε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ

Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έκανε λόγο για «γκέλα του Ολυμπιακού με την προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ». Να θυμίσουμε ότι οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ για την κλήρωση των διαιτητών της 26ης αγωνιστικής της κανονικής περιόδου, όταν ανακοινώθηκε πως είχε «μπει» το όνομα του Παναγιώτη Αναστόπουλου στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Προμηθέα. Αυτή η προσφυγή ουσιαστικά κρατάει σε… πάγο τα playoffs , αφού δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι αγώνες αν εκκρεμεί κάποια δικαστική απόφαση.

Οι «πράσινοι» υποστήριξαν πως δεδομένα ενδέχεται να αλλάξουν, αφού ο φάκελος του Ολυμπιακού έκανε λόγο μόνο για ακύρωση της αγωνιστικής λόγω του θέματος της διαιτησίας και όχι για επανάληψή της, που έμοιαζε ως το επιθυμητό σενάριο για τους «ερυθρόλευκους». Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, οι άνθρωποι του Ολυμπιακού έκαναν ένα νομικό σφάλμα, ξεχνώντας να ζητήσουν αυτό που ήθελαν. Οι «ερυθρόλευκοι» έλεγαν, πάντως, πως δεν μπορεί να γίνει επικύρωση της βαθμολογίας χωρίς την 26η «στροφή» της και ότι δεν διαφοροποιείται κάτι με το γεγονός πως δεν ζήτησαν επανάληψή της.

Νωρίτερα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του ΕΣΑΚΕ, πέρασε παμψηφεί η αύξηση των ομάδων της Basket League από 14 σε 16 από την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2019-20). Την υπερψήφισαν και οι 14 εκπρόσωποι των ΚΑΕ και πλέον απομένει να δώσει το «πράσινο φως» η ΕΟΚ.

Η πρόταση στάλθηκε άμεσα στην ΕΟΚ, η οποία και θα δώσει την τελική έγκριση για την υλοποίησή της. Σε περίπτωση πάντως που κάποια ομάδα δεν κατέβει σε αγώνα των πλέι οφ και υποβιβαστεί, θα αντικατασταθεί από τον τρίτο της Α2.

Όπως είπαμε υπήρξε μεταξύ των ομάδων ταύτιση απόψεων όσον αφορά στο ζήτημα της κεντρικής διαχείρισης. Με εξαίρεση τον Ολυμπιακό ο οποίος έχει αποχωρήσει από την συζήτηση, οι υπόλοιπες 13 ομάδες συμφώνησαν ομόφωνα για την διεκδίκηση κοινού τηλεοπτικού συμβολαίου. Προς την κατεύθυνση αυτή θα εξουσιοδοτηθεί η ομάδα εργασίας για το τελικό πλάνο, όσον αφορά στην σεζόν 2019-2020.

****Λόγοι υγείας κράτησαν μακριά από την σύσκεψη του ΕΣΑΚΕ τον Βαγγέλη Λιόλιο. Το κενό του ισχυρού άνδρα του Προμηθέα κάλυψε ο Χρήστος Μήλας…

(πληροφορίες από sdna.gr)

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έγκυος η Τάμτα; Ο Κασιδόκωστας πόσταρε μία φωτογραφία όλο νόημα

Η Τάμτα και ο Πάρις Κασιδόκωστας είναι ζευγάρι τα τελευταία χρόνια και πολύ ερωτευμένο.Η τραγουδίστρια έχει αποκτήσει από τον πρώτο της γάμο μία κόρη...

Διεθνής σάλος: Και το BBC «αδειάζει» την Αντωνιάδου – «Είχε πείσει μέχρι και το ΕΛΚ και το Forbes»

Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει το θέμα της ελληνίδας επιστήμονα, Ελένης Αντωνιάδου, η οποία υποστηρίζει πως εργάζεται για τη NASA, χωρίς όμως αυτό να...

Ο Γιώργος Παπαδάκης έπεσε από την καρέκλα και… χάθηκε από το πλάνο (video)

Ένα... ευτυχώς μικρό ατύχημα είχε ο Γιώργος Παπαδάκης σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια της εκπομπής του.Ο παρουσιαστής ξαφνικά έπεσε από την καρέκλα του...

Διαζύγιο μετά από τέσσερα χρόνια γάμου – Ανακοίνωσαν τον χωρισμό τους με επιστολή στα Μέσα

Η γνωστή ηθοποιός παίρνει διαζύγιο μετά από τέσσερα χρόνια γάμου και την απόκτηση δύο παιδιών.Μάλιστα εξέδωσαν ανακοίνωση που γνωστοποιούσαν τον χωρισμό τους. «Μετά από...

«Γεννάνε και τα κοκόρια της Κυβέρνησης Μαρία» (video)

Το συμπέρασμα είναι ένα για τον Δημήτρη Οικονόμου παρατηρώντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης PULSE που έγινε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.«Έχει τόσα θετικά νέα η...

Οι απειλές του Αρναούτογλου στον Λιάγκα εκνεύρισαν τη Σκορδά (video)

Η Φαίη Σκορδά ακούγοντας τις απειλές του Γρηγόρη Αρναούτογλου στον Γιώργο Λιάγκα εκνευρίστηκε κατά τη διάρκεια της εκπομπής της.Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου έγινε έξαλλος με...

«Καρφί» Αντώναρου για Παπαδημητρίου: Δεν είπε απλά πως το νερό είναι φθηνό

Σε μια συγκεκριμένη λέξη από τη δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Μπάμπη Παπαδημητρίου που προκάλεσε ντόρο ότι «το νερό είναι, δυστυχώς, απαράδεκτα φθηνό», εστίασε...

Ο δισεκατομμυριούχος Μπέζος έκοψε από 1900 εργαζόμενους χρήματα που ο ίδιος… βγάζει  σε λίγες ώρες

Φαίνεται πως ο τίτλος του πιο πλούσιου ανθρώπου του πλανήτη δεν αποκτιέται χωρίς να χυθεί και λίγο αίμα. Προφανώς όχι του ίδιου του  Τζεφ...

Έξαλλος ο Αρναούτογλου με τον Λιάγκα: Δεν χόρτασες; Άσε και κανέναν άλλον να φάει ψωμάκι (video)

Έξαλλος ο Γρηγόρης Αρναούτογλου με τον Γιώργο Λιάγκα και τον Δημήτρη Παπανώτα. Ο λόγος;Τα σχόλια που έκαναν οι δύο παρουσιαστές για τον Γιώργο Λιανό...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ευρωπαϊκό – βόλεϊ: Δεν μπόρεσε την υπέρβαση με τη Ρωσία η Εθνική και αποκλείστηκε

Η Εθνική ομάδα βόλεϊ ανδρών αποχαιρέτισε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γνωρίζοντας την ήττα με 3-0 από την εξαιρετική Ρωσία στον αγώνα των δύο ομάδων για...

Νέα τραγωδία στις ΗΠΑ – Δύο νεκροί από πυροβολισμούς σε μπαρ (video)

Στις ΗΠΑ σημειώθηκε νέο αιματηρό επεισόδιο. Συγκεκριμένα, δύο άτομα σκοτώθηκαν, ενώ τουλάχιστον εννέα άτομα τραυματίστηκαν, μετά από νέο συμβάν με πυροβολισμούς, σε νυχτερινό κέντρο...

Μεγάλη πυρκαγιά στο Αγιονόρι Κορινθίας

Φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (21/09), στην περιοχή Αγιονόρι Κορινθίας στα όρια με τον νομό Αργολίδας. Η πυρκαγιά πήρε διαστάσεις.Σύμφωνα με την πυροσβεστική...

Απεβίωσε ο Νίκος Ζλατάνος – Αποτέλεσε έναν εκ των κορυφαίων ελλήνων διαιτητών

Σε ηλικία 85 ετών και μετά από μακρόχρονη ασθένεια, «έφυγε» το Σάββατο (21/09) από τη ζωή ο παλαίμαχος διεθνής διαιτητής Νίκος Ζλατάνος.Ο εκλιπών υπήρξε...

Ισχυρός σεισμός στην Αλβανία: Δεκάδες τραυματίες, κατέρρευσαν κτήρια (video)

Τουλάχιστον 25 άτομα τραυματίστηκαν ενώ 12 σπίτια κατέρρευσαν, ως απόρροια του ισχυρού σεισμού των 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος σημειώθηκε το απόγευμα...