«Όχι» στους ξένους διαιτητές στο μπάσκετ από τον Βασιλειάδη – «Να καθαρίσει η ΕΟΚ τις σκιές»

Βασιλακόπουλος: Δεν προβλέπονται ξένοι διαιτητές, είμαι υπέρ του ελληνικού μπάσκετ
Ο Γιώργος Βασιλειάδης μίλησε για το επίμαχο θέμα της διαιτησίας στο μπάσκετ, καλώντας την ΕΟΚ να καθαρίσει τις σκιές, που έχουν δημιουργηθεί στο άθλημα, αλλά ο Υφυπουργός Αθλητισμού υπογράμμισε ότι διαφωνεί με τους ξένους διαιτητές.

Ο Γιώργος Βασιλειάδης έδωσε το «παρών» σε εκπομπή της της ΕΡΤ και εκτός άλλων, αναφέρθηκε στα κρούσματα βίας, την εθνική ομάδα και την έδρα για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Μίλησε, γενικότερα, σε θέματα που αφορούν το υφυπουργείο του. «Δεν προβλέπονται ξένοι διαιτητές, είμαι υπέρ του ελληνικού μπάσκετ», είπε και ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος. 

Aναλυτικά όσα είπε ο Γιώργος Βασιλειάδης στην ΕΡΤ:

Για τα τελευταία κρούσματα βίας: «Το φαινόμενο της βίας δεν αφορά μόνο τον αθλητισμό ή δεν γεννιέται από τον αθλητισμό. Είναι πιο εύκολο να εκφραστούν βίαιες συμπεριφορές μέσα στον αθλητικό χώρο με τον τρόπο δομής των οργανωμένων οπαδών, ειδικά σε μια χώρα που βίωσε μια ασύλληπτη κρίση με μεγάλη ανεργία στους νέους. Αυτές οι κοινωνικές πιέσεις κάπου θα κατέληγαν. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ο αθλητισμός να συνδεθεί με αυτά τα φαινόμενα. Την ίδια στιγμή που οι Έλληνες αθλητές του στίβου είχαν τις καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών, είχαμε στην Ελλάδα αυτές τις στιγμές. Εμείς σαν ΓΓΑ νομοθετούμε στο βαθμό που μας επιτρέπεται. Έχουμε κάνει ένα πιο διαυγές και άμεσο νομικό περιβάλλον γιατί ένα από αυτά τα προβλήματα είναι ότι δεν υπάρχει φόβος δικαίου για αυτούς τους ανθρώπους. Η αστυνομία έχει εκπονήσει ένα εξαιρετικό επιχειρησιακό σχέδιο και το Σάββατο αποτρέψαμε μια επίθεση οπαδών του Παναθηναϊκού σε σύνδεσμο του Ολυμπιακού».

Για τις ευθύνες των ομάδων: «Σε ένα μεγάλο βαθμό, η κατάσταση αυτή εξυπηρετεί τους διοικητικούς παράγοντες των ομάδων και συμφέροντα που δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό. Εντάσσεται πολλές φορές και σε ένα πλαίσιο πολιτικοποίησης. Εδώ και έναν χρόνο έχουμε φτιάξει μια επιτροπή μαζί με την UEFA και Άγγλους ειδικούς, με σκοπό να βάλουμε τους ιδιοκτήτες των ομάδων υπόλογους για αυτά τα φαινόμενα. Είναι αδιανόητο η αστυνομία να έχει το ρόλο του ταξιθέτη και κανείς να μην έχει την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει. Το νομοθέτημα είναι σε τελική επεξεργασία με σκοπό στην επόμενη διετία να αλλάξει πλήρως η κατάσταση στα γήπεδα. Έχουμε κάνει έναν σχεδιασμό. Όλα θα ξεκινούν για το πώς θα αλλάξουμε τη νοοτροπία στα παιδιά μας».

Για το αν υπάρχει ακόμη παράγκα: «Η παράγκα είναι ένα σύστημα που επηρεάζει καταστάσεις και προσπαθεί να ορίσει το μαγαζί. Έχουμε ξένη ΚΕΔ αυτή τη στιγμή, ξένους διαιτητές στα μεγάλα παιχνίδια και το VAR έρχεται έστω και με καθυστέρηση. Έτσι νικιέται ένα σύστημα που αλλάζει ιδιοκτήτες. Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που διαχρονικά ήθελε να βάλει κανόνες».

Για τα ζητήματα στο χώρο του μπάσκετ: «Υπάρχει μια συζήτηση για το θέμα διαιτησίας. Γι’ αυτό δεν μπορεί ο νομοθέτης να κάνει κάτι, είναι θέμα της ομοσπονδίας. Υπάρχουν παράπονα, φωνές και σκιές. Για να μπορέσουμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία πρέπει να φύγουν οι σκιές. Η ομοσπονδία πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για ένα καθαρό περιβάλλον, ώστε να μην μπορεί κανένας να πει οτιδήποτε. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε και περιμένω από την ΕΟΚ τις κινήσεις της. Δεν συμφωνώ με τους ξένους διαιτητές. Στον επαγγελματικό αθλητισμό οι μεγαλομέτοχοι έχουν αυξημένο βάρος. Εκεί πρέπει να έρθει η ομοσπονδία και η πολιτεία με στέρεους κανόνες για όλους. Σε άλλα πρωταθλήματα έχουν βρει άλλες νόρμες. Προφανώς και δεν επιτρέπεται η ομοσπονδία να υποχωρεί σε πιέσεις, αλλά όταν υπάρχει πρόβλημα πρέπει η ομοσπονδία να παίρνει κάθε μέτρο και εμείς να ασκούμε πιέσεις για να διασφαλίσουμε μια κανονικότητα».

Για την έδρα της Εθνικής ποδοσφαίρου, ο Γιώργος Βασιλειάδης τόνισε: «Όλοι την ίδια απορία έχουμε. Είναι θέμα της Ομοσπονδίας. Είχαν καταλήξει στο Παγκρήτιο. Δεν ξέρω κατά πόσο το Παγκρήτιο είναι έτοιμο. Δυστυχώς δεν έχουμε ένα καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο πλην του “Γ. Καραϊσκάκης”. Για λόγους που η Ομοσπονδία αποφάσισε, δεν θα δώσει εκεί τους αγώνες της η εθνική. Εμείς είμαστε εδώ για να παρέχουμε τις δημόσιες εγκαταστάσεις στην ΕΠΟ. Είτε είναι το Ολυμπιακό Στάδιο, είτε οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση διαθέτουμε. Δεν είναι μια καλή εικόνα να μην έχουμε έδρα για την Εθνική ακόμη».

Για την αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, ο υφυπουργός Αθλητισμού ξεκαθάρισε: «Είναι σαφές. Η τροπολογία αυτή αφορούσε τη δομή των πρωταθλημάτων νομικά. Το πόσες ομάδες θα ανέβουν, πόσες θα πέσουν και πόσες θα είναι σε κάθε κατηγορία είναι απόφαση της Ομοσπονδίας και της Λίγκας από το προηγούμενο καλοκαίρι. Εκτός κι αν αποφασίσουν οι ίδιες να το αλλάξουν, με ό,τι συνέπεια έχει αυτό και με τα τηλεοπτικά συμβόλαια που ήδη έχουν. Για να μην προσπαθούμε να ρίξουμε τα μπαλάκια δεξιά και αριστερά. Απόφαση της Ομοσπονδίας, μόνο της Ομοσπονδίας, μόνο του ποδοσφαίρου, θα ήταν αδιανόητο και αυτοκαταστροφικό να αλλάξει αυτή τη στιγμή».

Με μήνυμα που έστειλε στην ΕΡΤ, ο πρωταθλητής ποδηλασίας, Χρήστος Βολικάκης, θέλησε να υπενθυμίσει στον υφυπουργό Αθλητισμού το αίτημά του να αντικατασταθεί ο εξοπλισμός του. Ο Γιώργος Βασιλειάδης του απάντησε: «Στον φίλο μου, τον Χρήστο Βολικάκη, θέλω να του πω πως περιμένω τα χρήματα από το Υπουργείο Οικονομικών, για να μπορέσω να προχωρήσω στην έκτακτη χρηματοδότηση και αντικατάσταση του εξοπλισμού του. Είναι ένας αθλητής, ο οποίος πέρασε πολύ μεγάλες δυσκολίες, αναφέρομαι στις δεδομένες… δυσκολίες που είχε και η ίδια η… Ομοσπονδία Ποδηλασίας. Καταφέραμε να βρούμε τρόπους, κι ο ίδιος με πολλές δικές του “μάχες”, για να πάρει τη θέση που του αξίζει στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.».

Ο Γιώργος Βασιλειάδης κατέληξε: «Η Ελλάδα υπήρξε μία χώρα, στην οποία τα πάντα αναπτύχθηκαν στρεβλά και, με την πτώχευση του Κράτους, ο αθλητισμός κατέρρευσε με πάταγο. Δεν υπήρχαν στέρεες βάσεις, δεν υπήρχε ποτέ σοβαρός προγραμματισμός και τώρα ζούμε τα αποτελέσματα αυτού του φαινόμενου. Παρ’ όλα αυτά και μέσα στην κρίση προσπαθούμε να κρατήσουμε το οικοδόμημα όρθιο. Έχουμε αυξήσει τη ροή της χρηματοδότησης, όχι όπως στο παρελθόν και ενδεχομένως να μην φτάσουμε ποτέ όπως ήμασταν στο παρελθόν, αλλά να βάλουμε στέρεες βάσεις με διαφάνεια».
Την ίδια ώρα ο Γιώργος Βασιλακόπουλος μίλησε στην ΕΡΤ Σερρών, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι προκηρύξεις και ότι δεν προβλέπονται ξένοι διαιτητές στο ελληνικό πρωτάθλημα…

Διαβάστε την τοποθέτηση του Γιώργου Βασιλακόπουλου στην ΕΡΤ Σερρών:

«Δεν έχουμε απόλυτη αρμοδιότητα σε αυτό (σ.σ. τη διαιτησία). Όποιος δεν πάει καλά, οδηγείται στη μετάθεση. Δεν προβλέπονται ξένοι διαιτητές, να σεβαστούμε τις προκηρύξεις και τους κανονισμούς της διαιτησίας. Αυτά που λένε κάποιοι… Λένε ότι στη VTB παίζουν ξένοι διαιτητές. Μα η VTB είναι πολυεθνικό πρωτάθλημα. Αυτός που τα γράφει αυτά, δεν το ξέρει; Όλα γίνονται με την έγκριση των εθνικών πρωταθλημάτων.

Έχουμε καλούς διαιτητές. Αν έρθουν ξένοι, μετά μπορεί να έρθει κάποιος και να πει ότι δεν τους θέλει και αυτό να γίνεται συνέχεια. Θα παίζουμε την κολοκυθιά; Εγώ είμαι υπέρ του ελληνικού μπάσκετ. Πρέπει να είσαι σε όλα τα επίπεδα δυνατός. Και στην διοίκηση, στους παίκτες, στους διαιτητές, στους προπονητές. Δεν είναι δικό μου θέμα, ή της ΕΟΚ. Είναι θέμα της ΚΕΔ, είναι ανεξάρτητη και αυτή έχει την αρμοδιότητα».

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook