Μουντιάλ με πρωταγωνιστές και μετανάστες – Το ποδόσφαιρο παίζεται… παντού και από τον καθένα (εικόνες – video)

Δείτε πώς θα ήταν οι περισσότερες ομάδες που πήραν μέρος στο Μουντιάλ χωρίς τους παίκτες που ήρθαν από άλλες… πατρίδες

Το μεταναστατευτικό είναι θέμα που «καίει» την ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αποδείχτηκε τις τελευταίες εβδομάδες και με τις αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ηπείρου μας. Την ίδια ώρα, εθνικές ομάδες, οι περισσότερες από την Ευρώπη, αγωνίστηκαν-και θα παίξουν το σαββατοκύριακο στους τελικούς-στο Μουντιάλ της Ρωσίας, έχοντας πρωταγωνιστές και μετανάστες. Με πολλές από αυτές να ξεχωρίζουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο…

Είναι χαρακτηριστικό πως οι 83 από τους 230 ποδοσφαιριστές 10 ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων έχουν άλλη καταγωγή. Μόνο που το ποδόσφαιρο παίζεται… παντού και από τον καθένα και στο θέμα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε πώς θα ήταν οι περισσότερες ομάδες που πήραν μέρος στο Μουντιάλ χωρίς τους παίκτες που ήρθαν από άλλες… πατρίδες. Και μετανάστες παίκτες δεν έχουν μόνο ομάδες από τη δική μας ήπειρο.

Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία, έφτασαν στα ημιτελικά, έχοντας μεγάλες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες. Ανάμεσά τους παίκτες διαφορετικής καταγωγής, κουλτούρας, αλλά με γνώμονα το καλό της χώρας και των χρωμάτων της δίνουν τα πάντα για την επιτυχία.

Οι άνθρωποι μεταναστεύουν, άλλωστε για διάφορους λόγους. Μερικοί αφήνουν την πατρίδα τους για οικονομικούς λόγους, άλλοι θέλουν να ξεφύγουν από τη βία, από τον πόλεμο και έτσι πολλοί που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο κάνουν συμβόλαια με ποδοσφαιρικούς συλλόγους. Το να βρεις μια ευρωπαϊκή ομάδα χωρίς μετανάστες είναι δύσκολο και αυτοί οι παίχτες, συχνά μερικοί από τους καλύτερους του κόσμου, συνήθως αφήνουν την πατρίδα τους σε νεαρή ηλικία με την ελπίδα να εξασφαλίσουν καλύτερες ευκαιρίες, να βρουν πιο ανθρώπινες συνθήκες ζωής. Αυτό μας δείχνει και το πώς λειτουργεί ο κόσμος στην πραγματικότητα. Από την άλλη, ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη, εδώ και χρόνια, έκαναν αποικίες, όχι πάντα με καλούς σκοπούς, στην Αφρική, στην Ασία, στην Αμερική…

Δείτε τα ποσοστά μεταναστών σε εθνικές ομάδες της Ευρώπης, μαζί με το ποσοστό μετανάστευσης σε κάθε μία από αυτές τις χώρες…

Η Γαλλία θα παίξει στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου και παιδιά μεταναστών αποτελούν το 78,3% των παικτών της εθνικής, των «τρικολόρ». Όταν το σύνολο των μεταναστών στη χώρα αγγίζει το 7%. Το 47.8% της ομάδας του Βελγίου, που θα αγωνιστεί στον μικρό τελικό, αποτελείται από γιους μεταναστών. Με τους μετανάστες να αποτελούν το 12,1% του πληθυσμού της χώρας.

Και σε άλλες εθνικές η εικόνα είναι ανάλογη. Στην Ελβετία το ποσοστό μεταναστών στην εθνική είναι πολύ μεγάλο, αγγίζει το 65,2%. Οι μετανάστες στη χώρα αποτελούν το 24% του πληθυσμού. Στην Αγγλία τουλάχιστον εννέα από τους 23 παίκτες έχουν καταγωγή από την Αφρική ή την Καραϊβική και το ποσοστό φτάνει στο 47,8%. Το 39,1% του ρόστερ των Γερμανών είναι παίκτες με άλλη καταγωγή, όπως και το 30,1% της Πορτογαλίας.

Οι Ισπανοί ακολουθούν με 17,4%, ενώ ίδιο ποσοστό έχουν και οι Σουηδοί. Επίσης, το 13% του ρόστερ της Δανίας αποτελείται από παίκτες με διαφορετική καταγωγή. Μέχρι και στην Ισλανδία, χώρα 330.000 κατοίκων το 4% του ρόστερ αποτελείται από παιδιά μεταναστών. Στη Σουηδία το ποσοστό στην εθνική ανέρχεται στο 17,4%, με τον Τζίτζι Ντουρμάζ (έχει Τούρκους γονείς) να… ενώνει όλη την χώρα όταν δέχτηκε και ρατσιτική επίθεση, μετά την ήττα από την Γερμανία.

Πλέον πολλοί παίκτες, που ψάχνουν ένα καλύτερος αύριο, αναδεικνύονται και στα κορυφαία πρωταθλήματα στον κόσμο και… απορρίπτουν την ευκαιρία να παίξουν για τις χώρες καταγωγής τους ή για τις χώρες καταγωγής των γονιών τους.

Πάμε να δούμε κάποιες εθνικές ομάδες που πήραν μέρος στο Μουντιάλ της Ρωσίας και είχαν μετανάστες. Ξεκινώντας από αυτές που θα αγωνιστούν στον μεγάλο και τον μικρό τελικό.

ΓΑΛΛΙΑ

Ο Τομά Λεμάρ γεννήθηκε στη Γουαδελούπη, ένα υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας στην Καραϊβική και έπαιξε για την ομάδα της σχολικής αλληλεγγύης στη συγκεκριμένη περιοχή. Συνεπώς, δεν πρόκειται για ένα μετανάστη εφόσον έχει το δικαίωμα να παίξει για την εθνική ομάδα της Γαλλίας λόγω καταγωγής, αφού η πρώην αποικία έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της γαλλικής ποδοσφαιρικής κληρονομιάς που παράγει παίκτες όπως οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές Λίλιαν Τουράμ και Τιερί Ανρί.

Ο Στιβ Μανταντά (τερματοφύλακας) γεννήθηκε στην Κινσάσα, όταν η Δημοκρατία του Κονγκό ήταν γνωστή ως Ζαϊρ. Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Γαλλία όταν αυτός ήταν σε νεαρή ηλικία. Τα μικρότερα αδέρφια του Ρίφι, Παρφέ και Όβερ γεννήθηκαν στη Γαλλία, είναι επίσης γνωστοί τερματοφύλακες. Ο Στιβ αποφάσισε να εκπροσωπήσει τη Γαλλία. Του δόθηκε το προσωνύμιο «Φρέντσι» από τους αδερφούς του, οι οποίοι έχουν παίξει για την εθνική ομάδα νέων του Κονγκό.

Ο Σαμουέλ Ουμτιτί γεννήθηκε στην Γιαούντ του Καμερούν και μετακινήθηκε στη Γαλλία με την οικογένειά του όταν ήταν 2 ετών. Επιλέχθηκε από τη Λυών όταν ήταν μόλις 8 ετών και τώρα παίξει στην Μπαρτσελόνα. Έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα της Γαλλίας ενάντια στην Ισλανδία το 2016.ΚΡΟΑΤΙΑ

Ο Ιβάν Ράκιτιτς και ο Ματέο Κόβασιτς γεννήθηκαν στην Ελβετία και στην Αυστρία αντίστοιχα από Βόσνιους Κροάτες γονείς και ξεκίνησαν τις καριέρες τους στις συγκεκριμένες χώρες. Ο Ράκιτιτς έπαιξε για τις εθνικές ομάδες νέων της Ελβετίας και της Κροατίας. Πριν αποφασίσει να ακολουθήσει την ανδρική εθνική ομάδα της Κροατίας. Ο Κόβασιτς συμμετείχε στην U14 εθνική ομάδα του 2008 και στην Ανδρών αγωνίστηκε 2013.

ΒΕΛΓΙΟ

Το Βέλγιο έχει αλλάξει με το πέρασμα των χρόνων. Περίπου το 60% των Βέλγων είναι Φλαμανδοί, περισσότερο από 35% γαλλόφωνοι, ενώ υπάρχει και μικρή μειονότητα γερμανική. Φλαμανδοί και Γαλλόφωνοι ζουν σαν να μην υπάρχει κανείς άλλος από τους δύο, γυρίζοντας χαρακτηριστικά την πλάτη. Βλέπουν διαφορετικά τηλεοπτικά δίκτυα, διαβάζουν διαφορετικές εφημερίδες, πηγαίνουν σε διαφορετικά σχολεία και πανεπιστήμια και δύσκολα βρίσκονται σε ίδιες δουλειές. Κάποτε υπήρχε αποστροφή για τους μετανάστες. Η χώρα δεν είναι πλέον έτσι και η ομάδα λειτουργεί τώρα ως μαγνήτης για τα παιδιά των μεταναστών.

Πολλά από τα αστέρια της εθνικής έχουν ξένες ρίζες, μιλούν άπταιστα τις δύο γλώσσες της χώρας. Από τους 23 που ταξίδεψαν στη Ρωσία για το Μουντιάλ, οι 11 είναι παιδιά αλλοδαπών. Οι Κομπανί, Μπογιάτα, Τίλεμανς, Λουκάκου και Μπατσουαγί είναι από το Κονγκό, οι Φελαϊνί και Τσαντλί από το Μαρόκο, ενώ ο Καράσκο από την Ισπανία, ο Βίτσελ από την Μαρτινίκα, ο Γιανουζάι από το Κόσοβο και ο Ντεμπελέ από το Μάλι.

Δεκάδες χιλιάδες παιδιά και νέοι από φτωχές γειτονιές, πολλοί από τους οποίους ήταν παιδιά ή εγγόνια μεταναστών που ζουν στο Βέλγιο από τη δεκαετία του 1950 (Ισπανοί, Ιταλοί, Έλληνες, Τούρκοι, Αλβανοί, Κονγκολέζοι, Μαροκινοί), βλέπουν την επιτυχία των παικτών αυτών, ως ένα παράδειγμα που μπορούν να ακολουθήσουν.


Η πολυπολιτισμικότητα αυτή, έχει αλλάξει και την αντιμετώπιση. Ο επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρομέλου Λουκάκου, φιλοξενήθηκε πριν από δύο εβδομάδες στη διαδικτυακή έκδοση «The Players Tribune», όπου αφηγείται τα παιδικά του χρόνια της φτώχειας και της στέρησης, μιλώντας για την αλλαγή νοοτροπίας σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας προς τα παιδιά της μετανάστευσης. Συγκλονίζει με τη συνέντευξή του και το μήνυμα στον παππού του: «Η κόρη σου είναι εντάξει. Δεν υπάρχουν αρουραίοι στο διαμέρισμα. Δεν κοιμόμαστε πλέον στο πάτωμα. Δεν υπάρχει πλέον άγχος. Είμαστε καλά τώρα… Δεν χρειάζεται πλέον να τσεκάρουν τις ταυτότητές μας. Ξέρουν τα ονόματά μας…».

ΑΓΓΛΙΑ

Ο Ραχίμ Στέρλινγκ γεννήθηκε στο Κίνγκστον της Τζαμάικα το 1994. Ο πατέρας του δολοφονήθηκε όταν αυτός ήταν μόλις δυο ετών και έφυγε για την Αγγλία με τη μητέρα του όταν έγινε τριών ετών. Παίζει ως επιθετικός και μέσος, από το 2012 αγωνίζεται στην εθνική Ανδρών της Αγγλίας.

ΕΛΒΕΤΙΑ

Ο Ιβόν Μβόγκο (τερματοφύλακας) γεννήθηκε στη Γιαούντ του Καμερούν. Έπαιξε πέντε χρόνια στη Γιουνγκ Μπόις (Ελβετία) και υπέγραψε στη Λειψία το 2017. Ακολούθησε την εθνική ομάδα της Ελβετίας για πρώτη φορά το 2016 παίζοντας ενάντια στη Λιθουανία.

Ο Ζακ Μουμπάντζε είναι ένας ακόμη Ελβετός παίκτης, γεννημένος στο Καμερούν. Η οικογένειά του μετακινήθηκε στη Γενεύη όταν αυτός ήταν 8 ετών και τώρα παίζει στην Τουλούζ. Και αυτός επίσης έκανε το ντεμπούτο του ενάντια στη Λιθουανία το 2016.

Ο Μπριλ Εμπολό έχει επίσης γεννηθεί στη Γιαούντ του Καμερούν. Η μητέρα του μετανάστευσε στη Βασιλεία με τα δυο της παιδιά. Έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα U16 πριν ακόμη αποκτήσει την ελβετική υπηκοότητα. Στην εθνική των Ανδρών αγωνίστηκε το 2015.

Ο Γιοάν Ντζουρού γεννήθηκε στην Ακτή Ελεφαντοστού. Αμέσως μετά τη γέννησή του, ο πατέρας του παντρεύτηκε μια Ελβετή και μετακόμισαν στη Γενεύη όταν ο διεθνής άσος ήταν μόλις εντός έτους. Έχει αγωνιστεί στην Άρσεναλ, το Αμβούργο και την Αντάλιασπορ. Αγωνίστηκε στην εθνική ομάδα Ελβετίας U16 και κλήθηκε στην Ανδρών το 2006.

Ο Βάλον Μπεχράμι γεννήθηκε στη Τίτοβα Μιτρόβικα (πρώην περιοχής της Σερβίας, τώρα ανήκει στο Κόσοβο), από αλβανούς γονείς. Μετακόμισε στην Ελβετία στην ηλικία των 5 ετών όταν και οι δυο του γονείς έχασαν τις δουλειές τους. Αρχικά κλήθηκε στην εθνική ομάδα U18, ακολούθησε η Ανδρών της οποίας είναι βασικότατος στέλεχος.

Παρόμοια ιστορία όπως αυτή του Μπεχραμί έχει ο Μπλερίμ Τζεμαϊλί. Γεννήθηκε στην ΠΓΔΜ από Αλβανούς γονείς. Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Ζυρίχη όταν αυτός ήταν 4 ετών. Μεταξύ άλλων, έχει παίξει και για την ομάδα της πατρίδας του, αλλά όχι σε ματς με επίσημο χαρακτήρα. Σε συλλόγους ξεχώρισε σε
Τορίνο, Νάπολη και Γαλατασαράι.

Ο Τσερντάν Σακίρι, που ανακοινώθηκε από τη Λίβερπουλ την Παρασκευή (13/7) έχει γεννηθεί, επίσης, από αλβανούς γονείς στο Κόσσοβο. Μετανάστευσε με την οικογένειά του όταν ήταν μόλις ενός έτους. Έχει παίξει σε Βασιλεία, Μπάγερν Μονάχου, Ίντερ , Στόουκ Σίτυ. Συμμετείχε στην εθνική Παίδων της Ελβετίας (U17), το 2007 κλήθηκε στην Ανδρών.

Ο Ζέλσον Φερνάντες γεννήθηκε στην Πράια στο Πράσινο Ακρωτήρι και μετανάστευσε με την οικογένειά του στη Σιόν της Ελβετίας όταν ήταν 5 ετών. Τότε ο πατέρας του δούλευε ως συντηρητής του γηπέδου της Σιόν, ομάδα στην οποία ξεκίνησε να παίζει όταν ήταν περίπου 9 ετών. Η εξέλιξή του ήταν μοναδική έχει αγωνιστεί σε Μάντσεστερ Σίτι, Σπόρτινγκ, Φράιμπουργκ και Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Από το 2007 παίζει στην εθνική Ελβετίας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Το 39,1% του ρόστερ της εθνικής Γερμανίας καλύφθηκε σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο από ποδοσφαιριστές που είτε γεννήθηκαν στο εξωτερικό, είτε ο ένας από τους δύο γονείς τους είναι αλλοδαπός.
Ο Μεζούτ Οζίλ από την Τουρκία, ο Σάμι Κεντίρα από την Τυνησία, ο Ζερόμ Μπόατενγκ από την Γκάνα και ο Μάριο Γκόμεζ από την Ισπανία. Στο παρελθόν οι Μίροσλαβ Κλόζε και Λούκας Ποντόλσκι είχαν ρίζες από την Πολωνία.
Να θυμίσουμε ότι πριν από το Μουντιάλ Γερμανοί πολιτικοί ζήτησαν την αποχώρηση των Μεσούτ Οζίλ, Ιλκάι Γκουτογκάν και Σενκ Τοσούν, τουρκικής καταγωγής από την Εθνική, επειδή φωτογραφήθηκαν με τον Νταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο. Έγινε χαμός με αυτό το θέμα.

Το γερμανικό περιοδικό «Kicker» σε σχετικό θέμα έχει γράψει: «Στο τέλος της δεκαετίας του 1990, το γερμανικό ποδόσφαιρο πέρασε βαθιά κρίση λόγω αδυναμίας ανάδειξης νέων παικτών. Η χώρα που μεταπολεμικά αξιοποιεί τις ισχυρές κοινότητες μεταναστών για την ανοικοδόμησή της σε κάθε επίπεδο εφάρμοσε την ίδια πρακτική και στο ποδόσφαιρο. Μέσα από ένα αρτιότατο σύστημα ακαδημιών, ένα παιδί μετανάστη απέκτησε τις ίδιες ευκαιρίες με κάθε άλλο γερμανόπουλο ώστε να επιδείξει το ταλέντο του, με την προϋπόθεση να το κάνει για λογαριασμό της χώρας που το φιλοξενεί». Εδώ και χρόνια οι αξιόλογες μικρές εθνικές ομάδες της χώρας στελεχώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από παιδιά μεταναστών και θα τροφοδοτήσουν την ανδρική ομάδα και στο μέλλον…

ΡΩΣΙΑ

Ο Μάριο Φερνάντεζ γεννήθηκε στο Σαο Καετάνο ντε Σουλ, στη Βραζιλία, το 1990. Έκανε το ντεμπούτο του στη Βραζιλία το 2014 κατά τη διάρκεια ενός φιλικού παιχνιδιού ενάντια στην Ιαπωνία. Ματς που δεν είχε επίσημο χαρακτήρα. Παρόλα αυτά, υπέγραψε ένα συμβόλαιο με τη ΤΣΣΚΑ Μόσχας το 2012. Ακολούθησε η πολιτογράφησή του και η… κατάρτισή του (απόκτηση προσόντων), ώστε να παίξει με τη Ρωσία. Απέκτησε τη ρωσική υπηκοότητα το 2016 και έκανε το ντεμπούτο του στην εθνική ομάδα σε ένα φιλικό αγώνα ενάντια στην Νότια Κορέα το 2017.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Ο Γουίλιαμ Καρβάλιο γεννήθηκε στην Λουάντα της Ανγκόλα σε μια οικογένεια ποδοσφαιρικών παικτών και μετεγκαταστάθηκε στην Πορτογαλία σε νεαρή ηλικία. Ξεκίνησε την καριέρα του πολύ νέος και κλήθηκε από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ανγκόλα να εκπροσωπήσει την εθνική ομάδα, αλλά απέρριψε την πρόσκληση. Έκανε ντεμπούτο με την Ελπίδων της Πορτογαλίας (U21) ενάντια στην Ουκρανία το 2012 και ακολούθησε τον δρόμο και για την Ανδρών.

Ο Ζέλσον Μάρτινς, συμπαίκτης του Καρβάλιο στη Σπόρτινγκ, γεννήθηκε το 1995 στην Πραϊα (Πράσινο Ακρωτήριο) και μετακινήθηκε στην Πορτογαλία το 2008. Παίζει στην επίθεση, είναι ένας παίκτης με προοπτικές ξεκίνησε από την εθνική Νέων (U19) της Πορτογαλίας το 2014.

Ο Κέπλερ Λαβεράν της Λίμα Φερέιρα, γνωστός ως «Πέπε», γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βραζιλία. Μετακόμισε στην Πορτογαλία, όταν υπέγραψε στη Μαριτίμο, όντας μόλις 18 ετών. Από τότε, έπαιξε σε ομάδες όπως οι Μπεσίκτας, Ρεάλ Μαδρίτης. Πολιτογραφήθηκε Πορτογάλος το 2007 και πήγε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στη Νότια Αφρική. Συμπτωματικά, έπαιξε και ενάντια στη Βραζιλία κατά τη διάρκεια αυτού του τουρνουά.
Άλλοι παίκτες της ομάδας που γεννήθηκαν στο εξωτερικό από Πορτογάλους γονείς και αργότερα επέστρεψαν ή αποφάσισαν να παίξουν για άλλους συλλόγους της χώρας είναι ο Άντονι Λόπες, ο Σέντρικ Σοάρες, ο Άντριεν Σίλβα και ο Ράφαελ Γκερέιρο.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Ο Γκονζάλο Ιγκουαΐν γεννήθηκε στη Μπρεστ της Γαλλίας από τον Χόρχε Ιγουαϊν (Αργεντινό παίκτη του ποδοσφαίρου). Η οικογένειά του επέστρεψε στην Αργεντινή όταν εκείνος ήταν μόλις 10 μηνών, όπου μεγάλωσε και δημιούργησε την καριέρα του. Διαθέτει γαλλικό διαβατήριο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν μιλάει τη γλώσσα της χώρας. Εντάχθηκε στην εθνική ομάδα της Αργεντινής το 2007. Επιλέχθηκε από τον τότε προπονητή της «αλμπισελέστε» Ντιέγκο Μαραντόνα να ξεκινήσει στον αγώνα ενάντια στο Περού το 2010.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Ο Τιάγκο Σιόνεκ είναι ένα ακόμη παράδειγμα της φράσης «επιστροφής στις ρίζες». Γεννήθηκε το 1986 στην Κουριτίμπα της Βραζιλίας, από πολωνούς γονείς. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της μέχρι τώρα ζωής του εκεί, και έπαιξε σε διάφορες βραζιλιάνικες ομάδες πριν αιτηθεί να πάρει την πολωνική υπηκοότητα, την οποία απέκτησε το 2011. Κλήθηκε για ένα φιλικό παιχνίδι ενάντια στη Γερμανία το 2014, ήταν στην εθνική ομάδα για το Μουντιάλ του 2018.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Ο Τιάγκο Αλκαντάρα γεννήθηκε στην Ιταλία από βραζιλιάνο πατέρα. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Βραζιλία και ύστερα μετακόμισε με τον πατέρα του στην Ισπανία, όταν ήταν 5 ετών. Έπαιξε στη Μπαρτσελόνα πριν πάρει μεταγραφή στη Μπάγερν Μονάχου. Έπαιξε στην εθνική ομάδα της Ισπανίας. Ξεκίνησε από την εθνική Παίδων (U17) της χώρας.

Ο Ροντρίγκο Μορένο Ματσάντο μετανάστευσε στην Ισπανία κατά την εφηβεία του από τη Βραζιλία, ακολουθώντας τον πατέρα του Ανταλμπέρτο, ο οποίος ανέλαβε ποδοσφαιρική ακαδημία στο Βίγκο. Σύντομα εντάχθηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης και κλήθηκε στην ισπανική εθνική ομάδα Νέων (U19) το 2009.

Ο Ντιέγκο Κόστα είναι ένας ακόμη παίκτης γεννημένος στη Βραζιλία, που έγινε Ισπανός. Ενώ έπαιζε σε μια τοπική ομάδα, αναδείχθηκε από τον πορτογάλο ατζέντη Χόρχε Μέντες και υπέγραψε συμβόλαιο με την Μπράγκα πριν μεταπηδήσει σε άλλες ευρωπαϊκές ομάδες. Έκανε σπουδαία καριέρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Έπαιξε σε δύο αγώνες-όχι με επίσημο χαρακτήρα-με την εθνική ομάδα της Βραζιλίας πριν κληθεί από την Ομοσπονδία της Ισπανία, αού είχε πάρει την υπηκοότητα. Στη συνέχεια ανακηρύχθηκε στη Βραζιλία «persona non grata».

 

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

Ο Φερνάντο Μουσλέρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αργεντινή, αλλά μετακόμισε στο Μοντεβιδέο αφού επιλέχθηκε από τους Γουόντερερς, ομάδα στην οποία έμεινε για τρία χρόνια. Αποχώρησε για να παίξει στη Λάτσιο και αργότερα υπέγραψε συμβόλαιο με τη Γαλατασαράι. Έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική ανδρών της Ουρουγουάης το 2009.

ΔΑΝΙΑ

Ο Πιόνε Σίστο γεννήθηκε στην Καμπάλα της Ουγκάντα, από νοτιοσουδανούς γονείς. Μετανάστευσε με την οικογένειά του στη Δανία όταν ήταν μόλις δυο μηνών. Ήταν 19 ετών όταν απέκτησε τη δανέζικη υπηκοότητα και έπαιξε για πρώτη φορά στην εθνική ομάδα το 2015.

ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Ο Κάρι Άρνασον είναι Ισλανδός γεννημένος στη Σουηδία. Ο Φρεντερικ Σκραμ γεννήθηκε στη Δανία από δανό πατέρα και ισλανδή μητέρα.

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ

Ο Όσκαρ Ντουάρτε είναι Κοσταρικανός παίκτης, ο οποίος γεννήθηκε στη Νικαράγουα.

ΤΥΝΗΣΙΑ

Η περίπτωση της Τυνησίας και αυτή του Μαρόκου μας δείχνουν μια άλλη πλευρά της μετανάστευσης. Ένα σημαντικό μέρος της εθνικής ομάδας της Τυνησίας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο εξωτερικό από Τυνήσιες οικογένειες, εξαιτίας των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων της βορειοαφρικανικής χώρας με άλλες χώρες από την απέναντι πλευρά της Μεσογείου.
Δημιούργησαν τις καριέρες τους διεθνώς και αποφάσισαν να παίξουν για την ομάδα της γενέτειράς τους.
Αυτοί οι παίκτες συμπεριλαμβανομένου και του Σαϊφ – Εντίν Καουί, γεννημένου στη Γαλλία, είναι οι Γουάμπι Καζρί, Έλλιες Σκιρί, Ναϊμ Σλιτί, Ανίς Μπαντρί, Μουέζ Χασέν, Σιάμ Μπεν Γιουσέφ, Γιοάν Μπεναλουάν και Ντυλάν Ντανιέλ Μαχμούντ Μπρον.

ΜΑΡΟΚΟ

Ο Γιασίν Μπούνου, ή Μπόνο (τερματοφύλακας) είναι ένα ακόμη παράδειγμα μετανάστη που επέστρεψε. Γεννήθηκε στον Καναδά και ήρθε στο Μαρόκο όταν ήταν νέος, υπέγραψε συμβόλαιο με τη Γουινταντ Καζαμπλάνκα και στη συνέχεια πήγε στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Έκανε το ντεμπούτο του στην εθνική ομάδα του Μαρόκου το 2012.

Και ακολούθως στη μόδα της Τυνησίας, ένα σημαντικό μέλος της Μαροκινής εθνικής ομάδας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο εξωτερικό. Ο Μουνίρ Μοχάντ Μοχαμεντί γεννήθηκε στην Ισπανία από Μαροκινούς γονείς και έχτισε την καριέρα του εκεί, αλλά αποφάσισε να παίξει για την πατρίδα του. Όπως ο Μουνίρ, ο Ακράφ Χακίμι Μουχ έχει μια παρόμοια ιστορία.

Ανάμεσα σε αυτούς που γεννήθηκαν στη Γαλλία είναι επίσης ο Καλίντ Μπουταϊμπ, ο Μανουέλ ντα Κόστα, ο οποίος έχει επίσης παίξει για την ομάδα νέων της Πορτογαλίας, ο Μέντι Μπενατιά, ο Ρομέν Σαϊς, ο Γιούνες Μπελαντά, ο Φαϊσάλ Φαϊρ, ο Γιουσέφ Αϊτ Μπενασέρ και ο Αμίν Χαρίτ.

Ο Χακίμ Ζιγιέκ, ο Καρίμ Ελ Αχμαντί, ο Μουμπάρακ «Μ’Μπάρακ» Μπουσουφά, ο Νορτνίν Αμπαράτ και ο αδερφός του Σοφιάν Αμπαράτ γεννήθηκαν στην Ολλανδία και επίσης αποφάσισαν να παίξουν για την ομάδα του Μαρόκου.

Ο Μεντί Φρανσουά Καρσέλα – Γκονζάλες (ή σκέτο Καρσελά) γεννήθηκε στο Βέλγιο από ισπανό πατέρα και μαροκινή μητέρα και έπαιξε για την ομάδα νέων και Ελπίδων του Βελγίου πριν αποφασίσει να πάει στο Μαρόκο και να παίξει με την εθνική ανδρών της αφρικανικής χώρας.

ΣΕΝΕΓΑΛΗ

Η περίπτωση της Σενεγάλης είναι όμοια με αυτή του Μαρόκου και της Τυνησίας. Παρότι οι περισσότεροι παίκτες της ομάδας της είναι γεννημένοι στη Σενεγάλη, πολλοί επίσης έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στη Γαλλία.

Οι Αμπντουλαγιέ Ντιαλό, Καλιντού Κουλιμπαλί, Σαλίφ Σανέ, Γιουσούφ Σαμπαλί, Λαμίν Γκασαμά, Αλφρέντ Ν’Νταγιέ, Μούσα Σόου και Μ’Μπαγιέ Νιάνγκ της εθνικής ομάδας της Σενεγάλης γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Γαλλία, έπαιξαν και αγωνίζονται σε ευρωπαϊκούς συλλόγους και αποφάσισαν να εκπροσωπήσουν την πατρίδα τους.

Ο Κέιτα Μπάλντε Ντιαό, από την άλλη, γεννήθηκε στην Αρμπούτσιες της Ισπανίας και έπαιξε στην εθνική ομάδα της Καταλωνίας (δεν είναι αναγνωρισμένη) πριν κληθεί από την Ομοσπονδίας της Σενεγάλης.

ΙΡΑΝ

Ο Σαμάν Γκοντός είναι ένα ακόμη παράδειγμα παίκτη που γεννήθηκε στο εξωτερικό. Είδε το φως του ήλιου και μεγάλωσε στη Σουηδία και έπαιξε δύο φιλικούς αγώνες-δεν είχα επίσημο χαρακτήρα)με την εθνική ομάδα το 2017. Αιτήθηκε να πάρει την ιρανική υπηκοότητα την ίδια χρονιά και αποφάσισε να παίξει για την πατρίδα του.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Ο Σαμ Μόρσι γεννήθηκε στην Αγγλία από αιγύπτιο πατέρα. Έτσι, μπορούσε να παίξει στην εθνική ομάδα των «φαρώ». Κλήθηκε πρώτη φορά το 2016.

ΣΕΡΒΙΑ

Ο Μίλος Βελίκοβιτς και ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς (ΠΑΟΚ) γεννήθηκαν στην Ελβετία και έπαιξαν για την εθνική Νέων (U19) της συγκεκριμένης χώρας. Πριν πάρουν κλήση για την εθνική ομάδα της χώρας τους.

ΝΙΓΗΡΙΑ

Ο Γουίλιαμ Τροστ-Εκονγκ και ο Τάιρον Εμπουέχι γεννήθηκαν στην Ολλανδία από νιγηριανούς πατέρες και μητέρες από την Δανία. Έχουν αγωνιστεί και παίζουν σε ευρωπαϊκούς συλλόγους. Ο πρώτος έπαιξε στην ομάδα νέων (U19) της Ολλανδίας πριν κληθεί στη Νιγηρία (έκανε ντεμπούτο κόντρα στο Τσαντ).

Ο Λεον Μπαλόγκουν γεννήθηκε στη Γερμανία από νιγηριανό πατέρα και γερμανίδα μητέρα. Πήρε πρόσκληση από την Ομοσπονδία της Νιγηρίας το 2014.

Ο Μπράιαν Ιντόβου γεννήθηκε στη Ρωσία από νιγηριανούς γονείς. Μετακινήθηκε με την οικογένειά του στη Νιγηρία σε νεαρή ηλικία. Αργότερα επέστρεψε στη Ρωσία και έπαιξε στις Ζενίτ, Άμκαρ Περμ και Ντιναμό Αγ. Πετρούπολης. Κλήθηκε από την Ομοσπονδία της Νιγηρίας το 2017.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Ο Μίλος Ντέγκενεκ γεννήθηκε στην Κροατία από σέρβους γονείς, κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι εσωτερικές συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοί οδήγησαν την οικογένειά του στο εξωτερικό και τελικώς μετανάστευσαν στο Σίδνεϊ. Έπαιξε για τη σέρβικη και την αυστραλιανή ομάδα νέων (U19) πριν αποφασίσει να ακολουθήσει την εθνική ομάδα ανδρών των «καγκουρώ» το 2016.

Ο Ντάνιελ Αρζανί γεννήθηκε στο Κχοραμαμπάντ του Ιράν το 1999. Η οικογένειά του μετακόμισε στο Σίδνεϊ, όταν αυτός ήταν επτά ετών. Έχτισε την καριέρα στην Αυστραλία. Αρχικά έπαιξε στην εθνική Παίδων (U17), ανέβηκε… σκαλοπάτια και το 2014 πήρε προαγωγή στην Ανδρών.

Ο μικρός Ματουΐντί ενθαρρύνει τον πατέρα του στον αγώνα με το Βέλγιο:

Διαβάζονται ΤΩΡΑ


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook