Κόντρα «αιωνίων» και στη συνεδρίαση για τη νέα Euroleague – «Πόλεμος» με την ACB για τις νέες αλλαγές
Η νέα σεζόν στην Euroleague άνοιξε επισήμως την Πέμπτη (11/07) στο Μόναχο, όπου συναντήθηκαν οι μέτοχοι των ομάδων που θα συμμετέχουν στη διοργάνωση και σ’ αυτή τη συνεδρίαση μεταφέρθηκε η κόντρα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ με τον Ολυμπιακό, βάσει του γεγονότος πως οι «ερυθρόλευκοι» τη νέα σεζόν θα παίζουν στην Α2.

Εκτός από την κόντρα των εκπροσώπων των «πράσινων» και των «ερυθρόλευκων», που μεταφέρθηκε κι εκτός των συνόρων, προέκυψαν σημαντικές αλλαγές στην Euroleague. Η σημαντικότερη αναφέρει ότι στο εξής δεν θα υπάρχει σύνδεση των εθνικών πρωταθλημάτων με τη συμμετοχή των ομάδων στην Euroleague.

Αυτή είναι η εξέλιξη που «πυροδότησε» νέα «μάχη» μεταξύ των «αιωνίων», αυτή την φορά με φόντο τη συμμετοχή του Ολυμπιακού στη διοργάνωση της σεζόν 2019/2020 σε συνδυασμό με τον υποβιβασμό τους στην Α2…

Οι άνθρωποι της EuroLeague παρουσίασαν την εξαίρεση αυτή, που αφορά άμεσα και τους «ερυθρόλευκους», εξηγώντας ότι έχουν κανονικά το δικαίωμα συμμετοχής στη διοργάνωση κι ας μη βρίσκονται στην Α1 στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα και η ACB έστρεψε τα… βέλη της κατά της Euroleague, μετά την απόφαση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης να κόψει κάθε σύνδεση με τα εθνική πρωταθλήματα και τις βαθμολογίες τους.

Ο πρόεδρος της «πράσινης» ΚΑΕ, Μάνος Παπαδόπουλος υποστήριξε, μεταξύ άλλων: «Κάτι τέτοιο δυσφημεί και απαξιώνει το προϊόν. Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπεται σε οποιαδήποτε ομάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ολυμπιακού και να εκβιάσει την τοπική της Λίγκα για τους δικούς της στόχους, είτε αυτοί αφορούν τη διαιτησία, είτε το πρόγραμμα. Δεν μπορεί να λέει μια ομάδα ότι αν δεν μπει ένας συγκεκριμένος διαιτητής, εμείς δεν παίζουμε».

Ο εκτελεστικός διευθυντής της EuroLeague, Ζόρντι Μπερτομέου, ανάλαβε ρόλο «πυροσβέστη» και απάντησε: «Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, θα πρέπει να ασχοληθούν οι τοπικές Λίγκες».

Από την πλευρά του ο εμπορικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης ανέφερε: «Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώνω το ενδιαφέρον του κ. Παπαδόπουλου για τις εξελίξεις στην ελληνική Λίγκα, για τις οποίες θα έπρεπε να έχει ασχοληθεί τους προηγούμενους μήνες και όχι σήμερα, εδώ. Όλα αυτά δεν αφορούν τη EuroLeague, ούτε είναι εκβιασμοί, αφορούν την αξιοπιστία του πρωταθλήματος».

Από εκεί και πέρα, το συμβούλιο των μετόχων της ECA (European Clubs Association) που συνεδρίασε στο Μόναχο, ανακοίνωσε ότι από την περίοδο 2020/2021, οι 18 θέσεις στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση του μπάσκετ θα διανέμονται ως εξής:

  • 11 σύλλογοι με εγγυημένα συμβόλαια
  • Δύο wild card σε Βιλερμπάν και Μπάγερν
  • Τρεις ετήσιες wild card
  • Νικητής και (επιπλέον) φιναλίστ του EurocupΜία επιπλέον αλλαγή είναι η δυνατότητα σε μία ομάδα προερχόμενη από το Eurocup να ανανεώσει για δεύτερη σεζόν τη συμμετοχή της στη Euroleague.

Προβλέπεται ότι η καλύτερη από τις δύο ομάδες θα αποκτά το δικαίωμα να αγωνιστεί και την επόμενη χρονιά, υπό την προϋπόθεση όμως να έχει φτάσει στα playoffs. Αν συμβεί αυτό, τότε από το Eurocup της ίδιας χρονιάς, μόνο ο νικητής θα παίρνει το εισιτήριο για τη Euroleague.

Σημειώνεται, ακόμα, ότι καταργείται ο μέγιστος αριθμός ομάδων ανά χώρα στη Euroleague.

Η ACB έστρεψε, λοιπόν, τα «βέλη» της κατά της Euroleague, μετά την απόφαση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης να κόψει κάθε σύνδεση με τα εθνική πρωταθλήματα και τις βαθμολογίες τους.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση της ισπανικής λίγκας:

«Η ACB εκφράζει την απόλυτη απόρριψη του μοντέλου που ενέκρινε μονομερώς η Ευρωλίγκα και υπογραμμίζει την ανάγκη διατήρησης ενός αθλητικού οικοσυστήματος στο οποίο τα εθνικά πρωταθλήματα προσφέρουν το δικαίωμα συμμετοχής στις βασικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Πριν από την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωλίγκα αναγγέλλοντας ένα νέο σύστημα πρόσβασης των ομάδων στη διοργάνωση με Wild Cards που αντικαθιστά την αξιολόγηση μέσω των εθνικών πρωταθλημάτων, η ACB θέλει να τονίσει:

– Απορρίπτει το μοντέλο που εγκρίθηκε μονομερώς από την Euroleague.

– Την ανάγκη διατήρησης ενός αθλητικού οικοσυστήματος στο οποίο τα εθνικά πρωταθλήματα προσφέρουν το δικαίωμα συμμετοχής στις βασικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως συνέβαινε σε όλη την ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ και ισχύει στα σημαντικότερα αθλητικά πρωταθλήματα της Ευρώπης.

– Την αυθαιρεσία του νέου συστήματος συμμετοχής με τις πέντε Wild Cards, εκ των οποίων οι τρεις δίνονται ετησίως, το οποίο αντικαθιστά το σύνηθες μοντέλο της πρόσβασης μέσω της βαθμολογίας από τα εθνικά πρωταθλήματα».

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook