Κατά της αναδιάρθρωσης η ΕΠΣ Ηρακλείου – Επιστολή σε FIFA και UEFA: Ωμή παρέμβαση της Πολιτείας στο ποδόσφαιρο
Μπορεί ο Υφυπουργός Αθλητισμός, Γιώργος Βασιλειάδης να συμφώνησε με τους φορείς του ποδοσφαίρου για την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών του ποδοσφαίρου, ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να καταθέσει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, αλλά η ΕΠΣ Ηρακλείου βρίσκεται… απέναντι.

Συγκεκριμένα με επιστολή της στις διεθνείς συνομοσπονδίες (FIFA και UEFA), κάνει λόγο για ωμή παρέμβαση του Γιώργου Βασιλειάδη σε αποφάσεις των ποδοσφαιρικών αρχών και καταπάτηση του αυτοδιοίκητου, βάλλοντας κατά της αναδιάρθρωσης. Πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου είναι ο Νίκος Τζώρτζογλου.

Να θυμίσουμε ότι η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ την προηγούμενη εβδομάδα είχε, άλλωστε, αποφασίσει να εισηγηθεί στον Υφυπουργό Αθλητισμού την τροποποίηση της σχετικής τροπολογίας με τη συμμετοχή 16 ομάδων στη Super League τη νέα σεζόν και όχι 14.

Aναλυτικά όσα αναφέρει η ΕΠΣΗ:

«Αξιότιμοι κύριοι

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου απευθύνεται σε εσάς, τις διεθνείς Ομοσπονδίες Ποδοσφαίρου, την FIFA και την UEFA, μετά τις αλλεπάλληλες επιστολές μας προς την Κυβέρνηση, τον Υφυπουργό και την ΕΠΟ για τις παρεμβάσεις του κ. Βασιλειάδη στο ποδόσφαιρο και για τις οποίες ποτέ δεν πήραμε απάντηση. Απευθυνόμαστε πλέον σε εσάς και σας ζητάμε να προστατέψετε το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου, να δώσετε λύσεις σε σοβαρά ζητήματα που το έχουν φέρει σε μεγάλο κίνδυνο.

Για ακόμη μια φορά το ελληνικό ποδόσφαιρο γίνεται πεδίο αντιπαραθέσεων και διαφωνιών, παρασκηνιακών ενεργειών και κυβερνητικών παρεμβάσεων. Δυστυχώς επιβεβαιώνεται ότι η αναδιάρθρωση δεν είναι η λύση του προβλήματος αλλά είναι ο δρόμος για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες.

Άλλωστε η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου το έχει ξαναδηλώσει ευθέως ότι περισσότερη αναδιάρθρωση χρειάζονται τα μυαλά των παραγόντων των εκάστοτε Υφυπουργών, των ιδιοκτητών των ομάδων, οι αρχές μας και η φιλοσοφία μας για το ποδόσφαιρο και οι καταστατικές μας διατάξεις…

Παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις και όσα έγιναν προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο για τις αλλαγές στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, είδαμε πάλι την Κυβέρνηση και τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη να καλεί επανειλημμένως στο γραφείο του για σύσκεψη την ηγεσία του ελληνικού ποδοσφαίρου μαζί με τις διοργανώτριες αρχές του επαγγελματικού ποδοσφαίρου Super League και Football League και όλες αυτές τις φορές να παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.

Τον είδαμε επίσης να συνομιλεί στο γραφείο του με τον πρόεδρο της επιτροπής παρακολούθησης της FIFA, Χέμπερτ Χούμπελ στις 14 Μαρτίου, όπως και με τον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα των FIFA/UEFA στην ΕΠΟ, Πετρ Φούσεκ στις 28 Μαρτίου.

Ο κ. Βασιλειάδης, ενεργώντας ως υφιστάμενη αρχή του ποδοσφαίρου, παρεμβαίνει ωμά στις αποφάσεις που είναι καθαρά ζήτημα των ποδοσφαιρικών αρχών.

Το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου καταπατείται κι όλα αυτά με οικονομικές συμφωνίες και το πρόσχημα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που παραχωρούνται από την ΠΑΕ σε ένα δημόσιο φορέα, τα κανάλια της ΕΡΤ. Είναι αναμφίβολα έμμεση δωροδοκία της κυβέρνησης προς το ποδόσφαιρο. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού θέλοντας να εξυπηρετήσει συμφέροντα αποφασίζει για την δομή του ποδοσφαίρου, κάτι που έπρεπε να αφορά αποκλειστικά την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.
Παραβιάζεται το καταστατικό της ΕΠΟ και συγκεκριμένα τα άρθρο 2 που μεταξύ άλλων αναφέρεται στο σκοπό της ΕΠΟ που την καθιστά τη μόνη αρμόδια για τη δομή των πρωταθλημάτων και το άρθρο 52, που αναφέρει ξεκάθαρα τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου.

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου συγκροτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2017 με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ ενώ την Παρασκευή 29 Ιουνίου ψηφίστηκε το άρθρο 52 του καταστατικού, που αναφέρει τις αρμοδιότητες της εν λόγω Επιτροπής.

Τεράστιο όμως είναι το ζήτημα που δημιουργείται στις χαμηλότερες κατηγορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Για παράδειγμα μία ομάδα που θα υποβιβαστεί φέτος από την Football League θα πέσει ουσιαστικά δύο κατηγορίες, αφού θα παίξει στην Γ’ Εθνική η οποία θα είναι όμως η τέταρτη τη τάξει κατηγορία. Επίσης μία ομάδα της Γ’ Εθνικής που θα ανέβει φέτος στην Football League, θα παίξει ουσιαστικά πάλι στην Γ’ Εθνική και θα είναι ουσιαστικά σα να μην προβιβάζεται, καθώς η Football League μετατρέπεται σε τρίτη τη τάξει κατηγορία. Δηλαδή γίνεται μια αναδιάρθρωση και δεκάδες ομάδες βγαίνουν ζημιωμένες.

Πριν λίγα χρόνια είδαμε στην Ισπανία η Κομισιόν να αποφασίζει την επιστροφή των παράνομων κρατικών επιχορηγήσεων που είχαν δοθεί σε επτά μεγάλες ομάδες της χώρας. Αυτή η οδηγία παραβιάζεται τώρα κατάφορα από την ελληνική κυβέρνηση. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι μια εμπορική δραστηριότητα όπου εμπλέκονται πολλά χρήματα και οι συναλλαγές κρατικών κεφαλαίων θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες περί ανταγωνισμού. Ακόμα και εάν δεχτούμε την εκβιαστική προς τις ομάδες συμπεριφορά της κυβέρνησης, “δωροδοκώντας” με δημόσιο χρήμα για μια ποδοσφαιρική σαιζόν, ποιος εγγυάται ότι αυτά τα χρήματα η επόμενη κυβέρνηση θα τα δώσει και δεν θα έχουμε νέα προβλήματα;

Ευελπιστούμε ότι εσείς οι διεθνείς Ομοσπονδίες, η FIFA και η UEFA, στις οποίες καταφεύγει η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου, θα κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες και θα προστατέψετε το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΣΗ»

Να θυμίσουμε ότι από τη στιγμή που το υπογεγραμμένο συμβόλαιο τηλεοπτικών δικαιωμάτων για τις επτά «άστεγες» ΠΑΕ στην αρχή του φετινού πρωταθλήματος της Super League, μετά από μεσολάβηση του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, έχει ισχύ για την επόμενη σεζόν, εφόσον τηρηθεί η συμφωνία για μείωση κατά δύο των ομάδων, οι φορείς του ποδοσφαίρου δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να συμφωνήσουν, τελικά, με την κυβέρνηση και να γίνει πράξη η αναδιάρθρωση από την ερχόμενη σεζόν και από να πάρει παράταση ένα έτος. Όπως αρχικά ήθελαν οι ομάδες.

Η ΕΡΤ είχε ανακοινώσει στις 24/3 τα ποσά που θα δώσει για τηλεοπτικά της Super League 2 και τότε σας αναφέραμε πως αυτό το γεγονός αποτελεί «μήνυμα» ότι προχωρούν τα… σχέδια της αναδιάρθρωσης.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook