Επανεξελέγη πρόεδρος της UEFA ο Τσεφερίν – Έκλεισε η… πόρτα για ευρωπαϊκή Super League

UEFA και ECA υπέγραψαν «Μνημόνιο Κατανόησης»
Ο Αλεξάντερ Τσεφερίν εξελέγη ξανά στην προεδρία της UEFA, στο συνέδριο της εκτελεστικής επιτροπής της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, που διεξάγεται στη Ρώμη. Την ίδια ώρα,  η UEFA και η ECA υπέγραψαν «Μνημόνιο Κατανόησης» κλείνοντας την… πόρτα στην ευρωπαϊκή Super League.

Ο 51χρονος σλοβένος δικηγόρος ήταν, άλλωστε, ο μοναδικός υποψήφιος, έχοντας κερδίσει την υποστήριξη των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών από την πρώτη του θητεία, η οποία διαρκεί από το 2016, παίρνοντας τη θέση του Μισέλ Πλατινί. Στόχος του, είναι να εργαστεί για να προετοιμάσει την μεταρρύθμιση του Champions League για το 2024.

Πριν από την επανεκλογή του Αλεξάντερ Τσεφερίν είχαμε συζητήσεις για τις αλλαγές που φέρεται να έχουν σχεδιάσει οι σύλλογοι, με όνειρο μια κλειστή λίγκα, όπως είναι στο μπάσκετ η Euroleague. «Εφόσον ο Αντρέα Ανιέλι και εγώ είμαστε υπεύθυνοι για τις αντίστοιχες ενώσεις, δεν θα υπάρξει ευρωπαϊκή Super League. Αυτό είναι γεγονός». Αυτό ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν, μιλώντας στο 43ο τακτικό συνέδριο της UEFA στη Ρώμη. «Αν αφήσετε την UEFA, το μόνο σπουδαίο πράγμα που θα παραμείνει από εσας θα είναι το παρελθόν σας», πρόσθεσε ο Τσεφερίν, απευθυνόμενος στους συλλόγους.

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν και ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ένωσης συλλόγων (ECA), Αντρέα Ανιέλι, υπέγραψαν την Πέμπτη (7/2) στη, Ρώμη, ένα ανανεωμένο «Μνημόνιο Κατανόησης» το οποίο θα ισχύει μέχρι το 2024, ενώ πριν από περίπου τρεις εβδομάδες ο ιταλικός Τύπος μιλούσε και αυτός για… «επανάσταση στο Champions League».

Βασιζόμενοι στην στενή συνεργασία τους τα τελευταία ένδεκα χρόνια, στο υπόμνημα περιγράφεται η ισχυρή βούληση των δύο πλευρών να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη σαφήνεια των στόχων, για να εξασφαλίσουν την ευημερία και την σταθερότητα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

«Χαίρομαι για το γεγονός ότι έχουμε φτάσει σε μια τέτοια συμφωνία και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά για την περαιτέρω προώθηση, ανάπτυξη και διαμόρφωση του μέλλοντος του ποδοσφαίρου σε ολόκληρη την ήπειρο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ECA και τον πρόεδρό της, Αντρέα Ανιέλι, για τον εποικοδομητικό τρόπο με τον οποίο έχουν προσεγγίσει αυτό το μνημόνιο συμφωνίας προς όφελος του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στο σύνολό του», είπε ο πρόεδρος της UEFA.

«Πιστεύω ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί σημαντική στιγμή στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Το μνημόνιο κατανόησης θέτει την ECA σταθερά στο επίκεντρο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων της UEFA, με τρόπο που αντικατοπτρίζει σωστά τη συμβολή των συλλόγων στην ανάπτυξη. Επιπλέον, θέτει τα θεμέλια και τη δομή που απαιτείται, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι μαζί με την UEFA θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που προκύπτουν στο παιχνίδι για να υποστηρίξουμε τη συνεχιζόμενη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή του. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας εποικοδομητικής δέσμευσης μεταξύ των δύο οργανισμών. Θα ήθελα να καταγράψω την εκτίμησή μου για το πνεύμα στο οποίο η UEFA και συγκεκριμένα ο πρόεδρος της, Αλεξάντερ Τσεφερίν, συνεργάστηκαν με την ECA για τη σύναψη αυτής της συμφωνίας», τόνισε ο πρόεδρος της Γιουβέντους και της ECA.
Ινφαντίνο: Δεν αποφασίζει η UEFA για το Μουντιάλ

«Ο Tσεφερίν απορρίπτει το Παγκόσμιο Κύπελλο με 48 ομάδες; Θα το συζητήσουμε, θα μιλήσουμε σε όλους και θα ακούσουμε τις ομοσπονδίες. Τότε θα δούμε». Με αυτά τα λόγια, ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, συζητώντας με τους δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο Hilton στη Ρώμη, όπου διεξάγεται η συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής και το 43ο συνέδριό της UEFA, απάντησε στον, Αλεξάντερ Τσεφερίν, ο οποίος σε συνέντευξή του στη «Le Monde», είπε ότι είναι αντίθετος με το Παγκόσμιο Κύπελλο με 48 ομάδες στο Κατάρ.

Δείγμα της τεταμένης σχέσης που επικρατεί μεταξύ FIFΑ και UEFA.

«Δεν νομίζω ότι η UEFA συμμετέχει σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι οι ομοσπονδίες που συμμετέχουν και εξαρτάται από αυτές να εκφραστούν πρώτα», συνέχισε ο Ινφαντίνο. «Το Κατάρ δεν μπορεί να οργανώσει μόνο του το Παγκόσμιο Κύπελλο 48 ομάδων», δήλωσε ο Τσεφερίν. «Και δεν έχει καλές πολιτικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες. Δεδομένου ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο, θα ήταν απαραίτητο να αφαιρεθούν ακόμα περισσότερες ημερομηνίες από τα εθνικά πρωταθλήματα, ειδικά στην Ευρώπη. Δεν νομίζω ότι είναι εφικτό».

Αντίθετος ο πρόεδρος της UEFA, ακόμη και σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: «Πρόκειται για ένα έργο ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Χρηματοδοτείται από ένα ξένο ταμείο του οποίου αγνοούμε την ταυτότητα. Παραμένουμε αντίθετοι γιατί θέλουμε να ξέρουμε, ποιος είναι πίσω του. Το ποδόσφαιρο δεν είναι προς πώληση».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook