Δεν πάει Μουντιάλ ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε το ντόπινγκ στη Ρωσία

Για λόγους ασφαλείας, όπως έκριναν και οι υπηρεσίες πληροφοριών

Ο γερμανός δημοσιογράφος, Χάγιο Ζέπελτ, του οποίου τα ερευνητικά ρεπορτάζ έφεραν στο φως τις καταγγελίες περί κρατικά υποκινούμενου συστήματος ντόπινγκ στη Ρωσία, δεν θα ταξιδέψει στη χώρα για το Μουντιάλ για λόγους ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε το γερμανικό δίκτυο ARD. Οι αρχές της οικοδέσποινας του Παγκοσμίου Κυπέλλου είχαν αρχικά αρνηθεί να εκδώσουν βίζα στον Ζέπελτ, ωστόσο αργότερα υποχώρησαν, μετά τις μαζικές διεθνείς πιέσεις, με τη FIFA να υπογραμμίζει στην κυβέρνηση τη σημασία της ελευθερίας των ΜΜΕ.

Την ίδια ώρα οι υπηρεσίες ασφαλείας της Γερμανίας αξιολόγησαν από τότε την κατάσταση και διαπίστωσαν ότι ήταν επικίνδυνο για τον δημοσιογράφο να ταξιδέψει στη Ρωσία, όπως αναφέρει το ARD σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης. Εκπρόσωποι του γερμανικού δικτύου είχαν επίσης συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, για το ζήτημα της ασφάλειας, και ο τελευταίος μοιράστηκε τις ανησυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πανίσχυρη ερευνητική επιτροπή της Ρωσίας είχε ανακοινώσει πως σκόπευε να εξετάσει τον Ζέπελτ άμα τη αφίξει του στη χώρα που φιλοξενεί το Μουντιάλ, επειδή ήταν μάρτυρας-«κλειδί» στη δική της έρευνα για το σκάνδαλο ντόπινγκ. Τα ντοκιμαντέρ του Γερμανού για το ντόπινγκ μεταξύ των Ρώσων αθλητών είχαν ως αποτέλεσμα να αποκλειστεί η χώρα από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φωτογραφία: AFP