Αυτός είναι ο Τσιτσιπάς μέσα από τα μάτια των γονιών του (εικόνες)

«Ονειρεύομαι να συναντήσω τον Δαλάι Λάμα και να κατακτήσω το Wimbledon»

O Στέφανος Τσιτσιπάς αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς στον χώρο του τένις. Οι αγώνες του, οι επιδόσεις του, οι δηλώσεις που κάνει, συγκεντρώνουν την προσοχή και το ενδιαφέρον. Ο νεαρός έλληνας πρωταθλητής, δημιουργεί νέους οπαδούς και φέρνει το τένις πιο κοντά σε ανθρώπους που δεν το παρακολουθούσαν.

Το «Sport360» επέλεξε να τον γνωρίσει καλύτερα και να τον παρουσιάσει, όχι κάνοντας μία συνέντευξη μαζί του, κάτι που άλλωστε είχε συμβεί στο παρελθόν, αλλά πραγματοποιώντας μία μεγάλη συζήτηση με τους γονείς του, Απόστολο και Τζούλια. Προκειμένου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, να «ανακαλύψουν», πώς ο 20χρονος Έλληνας, έχει αυτή την ώριμη σκέψη και φιλοσοφία, με τον ίδιο να δηλώνει πως θέλει να συναντήσει τον Δαλάι Λάμα, ενώ ονειρεύεται να κερδίσει το Wimbledon. 

«Λίγα λεπτά συνομιλίας με τους γονείς του, Απόστολο, ο οποίος είναι ο προπονητής του και Τζούλια, που ήταν κορυφαία Σοβιετική τενίστρια στη δεκαετία του 1980 και είναι επίσης προπονήτρια, μπορεί να εξηγήσει τα πάντα γρήγορα», σημειώνει το «Sport360» για τον Στέφανο Τσιτσιπά, Νο 15 στον κόσμο, χαρακτηρίζοντας τον «μοναδικό».

«Έξω από το γήπεδο, ο Τσιτσιπάς ξοδεύει το χρόνο του επεξεργαζόμενος τις ιδιαίτερες ταξιδιωτικές του διαδρομές (το κανάλι του στο YouTube έχει περισσότερους από 10.000 συνδρομητές) και ανεβάζοντας τις φωτογραφίες του στον λογαριασμό που διατηρεί στο Instagram,. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως «εξερευνητής του κόσμου» και «αφηρημένος φωτογράφος». Παίρνει στιγμιότυπα από όλες τις πόλεις που επισκέπτεται καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους και καταγράφει τις θέσεις του με εμπνευσμένα αποσπάσματα ή φιλοσοφικές παρατηρήσεις».

«Είμαι πιο πρακτική από εκείνον», είπε η μητέρα του, Τζούλια, στο «Sport360» στο Μιλάνο. Ο σύζυγός της, Απόστολος, διαφωνεί γρήγορα: «Ακόμα και σε πρακτικά πράγματα πρέπει να έχεις μια συγκεκριμένη φιλοσοφία για τα πάντα. Εάν θέλεις να βρεις την αλήθεια, πρέπει να έχεις μερικές ερωτήσεις και να λάβεις κάποιες απαντήσεις. Πώς θα βρεις την αλήθεια; Δεν είναι εύκολο να την βρεις. Είμαστε άνθρωποι, πρέπει να ξέρουμε τι υπάρχει. Μερικές φορές είμαστε με τον σωστό τρόπο, μερικές φορές με τον λάθος, αλλά σίγουρα πρέπει να βρούμε την αλήθεια, πρέπει να έχουμε σκοπό ζωής. Εάν δεν έχεις, είναι δύσκολο. Μου ζήτησε ακόμη και να κάνουμε ένα ίδρυμα. Έκανε ήδη μια εκστρατεία κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Βοήθησε πολλούς ανθρώπους, αν και δεν είχε τα χρήματα για να το κάνει.

Προσπαθούσε να βρει έναν τρόπο να ευαισθητοποιήσει περισσότερο τον κόσμο. Και το έκανε. Και εκείνη την εβδομάδα ήμουν μαζί του. Ξόδευε 10 ώρες την ημέρα προσπαθώντας να κάνει αυτήν την δουλειά, προσπαθώντας να στείλει τα χρήματα στην Ελλάδα, αλλά ήταν δύσκολο λόγω της κρίσης, οι λογαριασμοί των τραπεζών μπλοκαρίστηκαν και προσπαθούσε μέσω των σχέσεων που είχε μέσω της ATP. Ήταν καταπληκτικό. Έπρεπε να παίξει ημιτελικό ενάντια στον Ζβέρεφ στην Ουάσινγκτον και ήταν μια ώρα πριν στον υπολογιστή του, προσπαθώντας να κάνει αυτήν την δουλειά. Και στη συνέχεια πήγε στο Τορόντο και προσπαθούσε ακόμα να το κάνει και τελικά το κατάφερε πριν παίξει τον τελικό στο τουρνουά. Είναι μοναδικό να βλέπεις από ένα νέο άτομο να είναι τόσο αποφασιστικό και να μην φοβάται τις ευθύνες. Αυτό είναι καλό για την κοινωνία. Ας ελπίσουμε ότι όλοι οι νέοι παίκτες, οι νέοι άνθρωποι θα εμπνευστούν από αυτόν».

Το «Sport360», αναφέρει στην συνέχεια ότι αυτό που κάνει ο Τσιτσιπάς δεν γίνεται αυτόματα αποδεκτό από όλους τους συνομίληκούς του, φέροντας ως παράδειγμα τον Νικ Κύργιο και αναφέροντας ότι «χλεύασε» τα μηνύματά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Ο Απόστολος Τσιτσιπάς πιστεύει, όμως, ότι ο Στέφανος, δεν επηρεάζεται από όλα αυτά.

«Ο Νικ Κύργιος, είναι πολύ δύσκολο να κάνει τέτοια δουλειά, γιατί αυτή η δουλειά παίρνει όλο τον ελεύθερο χρόνο σου. Για τον Στέφανο, ο ελεύθερος χρόνος σημαίνει ότι κάνω κάτι που με βοηθά να είμαι δημιουργικός, με βοηθά να είμαι ισορροπημένος. Αυτό τον βοηθάει. Ο Κύργιος, έχει τον ελεύθερο χρόνο του για να παίζει μπάσκετ. Έτσι είναι διαφορετικά πράγματα. Δεν του παίρνει πολύ χρόνο. Στον Στέφανο, ένα μοντάζ, θα μπορούσε να του πάρει εβδομάδες, είναι πολύ περίπλοκο», πρόσθεσε ο 50χρονος Απόστολος, που είπε τι έκανε ο Στέφανος στο Τορόντο.

«Μπορώ να σας πω ότι με εντυπωσίασε πραγματικά. Έδειξε απίστευτη δύναμη. Είχε πραγματικά μεγάλη έμπνευση εκεί. Υπήρχαν πολλοί Έλληνες, τον υποστήριζαν καθημερινά, όλη την εβδομάδα. Αισθανόταν ότι έχει έναν ακόμα λόγο να παίξει και να παίξει καλά. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους πρωταθλητές. Ίσως είναι πιο σημαντικό από το να κερδίζεις περισσότερα χρήματα ή να είσαι πιο ψηλά στην κατάταξη».

Η μητέρα του Στέφανου, Τζούλια, είναι υπερήφανη για την εξέλιξη του υιού της. «Νομίζω ότι η πρόοδος ήταν καλή. Όσον αφορά στην ψυχική, με εντυπωσίασε ίσως περισσότερο. Το πώς ο ίδιος παρατήρησε την επιτυχία του, αυτό με εντυπωσίασε περισσότερο. Ήταν ταπεινός και από την άλλη πλευρά ήταν πολύ αποφασιστικός, οπότε ο συνδυασμός αυτός είναι υπέροχος», λέει με νόημα.

Ο Τσιτσιπάς σχεδιάζει να «ξοδέψει» μέρος της προετοιμασίας του στο Ντουμπάι, όπου πρόκειται να βρεθεί με τον Ρότζερ Φέντερερ τον Δεκέμβριο.

«Δεν μπορεί να κάνει πραγματικά πολλά από την άποψη της σωματικής ή τεχνικής βελτίωσης. Νομίζω ότι πρέπει να έχει μεγαλύτερη επίγνωση του τρόπου αποδοχής των ηττών του, επειδή πρόκειται να έρθουν. Επειδή ακόμη, μερικές φορές η αντίδρασή του είναι παιδική, χρειάζεται δουλειά. Έχει μια πολύ ωραία ομάδα, μια μικρή ομάδα αλλά ωραία, νομίζω ότι είναι σημαντική. Ίσως χρειάζεται λίγο να βρει την προσωπική ευτυχία του, γιατί είναι ακόμα μόνος του. Είναι καλό με κάποιον τρόπο, αλλά όταν ανακαλύπτεις κάτι καινούργιο στη ζωή σου, αυτό σου δίνει μια μικρή ώθηση από κάθε άποψη, εξερευνάς τον εαυτό σου ως προσωπικότητα, κάνεις βαθύτερες σκέψεις, σε βαθύτερες έννοιες και γίνεσαι σοφότερος άνθρωπος στη διαδικασία», συμπλήρωσε η μητέρα του.

«Νομίζω ότι ο Στέφανος είναι ευλογημένος, έχοντας και τους δύο γονείς στο τένις. Βλέπετε σήμερα, βλέπετε όλο και περισσότερους παίκτες του τένις με γονείς πίσω τους, όχι το σύστημα αλλά τους γονείς», λέει ο Απόστολος. «Μιλώ για τη συναισθηματική ισορροπία των παιδιών. Επειδή τα παιδιά, όταν φεύγουν από το σπίτι και πρέπει να ακολουθήσουν την ανεξάρτητη κατεύθυνση της επαγγελματικής ζωής, δεν είναι εύκολο. Για να είναι μακριά από την οικογένεια, ασφαλή. Πρέπει να πάνε περιοδεία στα 16 ή 17 τους χρόνια, πιστεύουμε ότι έχουν ήδη μεγαλώσει επειδή είναι ψηλά και μεγάλα, αλλά εξακολουθούν να είναι ευαίσθητα και εξακολουθούν να έχουν αυτό το παιδί μέσα τους. Αυτό δεν είναι εύκολο. Εκεί, ίσως, το σύστημα μπορεί να συνδυασθεί, γιατί κατά κύριο λόγο, το σύστημα λέει ότι οι γονείς θα πρέπει να παραμείνουν μακριά, γιατί αποσπούν την προσοχή. Η άποψή μου, αν είμαι πρόεδρος μιας ομοσπονδίας, το πρώτο πράγμα που θα κάνω, είναι να εκπαιδεύσω τους γονείς. Αυτό για εμένα είναι το νούμερο ένα. Εάν εκπαιδεύσω τους γονείς να καταλάβουν τι σημαίνει τένις, τότε πιθανώς τα παιδιά θα πετύχουν. Εάν δεν εκπαιδεύετε τους γονείς τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα».

Τσιτσιπάς: Ονειρεύομαι να συναντήσω τον Δαλάι Λάμα

Το όνειρό του να συναντήσει τον Δαλάι Λάμα αλλά και να κερδίσει το Wimbledon, αποκάλυψε ο Στέφανος Τσιτσιπάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο tennisworld. Ο 20χρονος Ελληνας αθλητής, Νο 15 στον κόσμο, που ξεκίνησε τους αγώνες του στο Next Gen ATP Finals στο Μιλάνο, με νίκη επί του 21χρονου Ισπανού Χάουμε Μουνάρ με 4-3(5), 4-3(3), 3-4(4), είπε επίσης ότι θα ήθελε να συνεργαστεί με τον Πιτ Σάμπρας.

«Γιατί όχι; Ο Σάμπρας θα ήταν τέλειος, αλλά αμφιβάλλω ότι θέλει να ταξιδέψει», είπε. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, στην ίδια συνέντευξη και αποκάλυψε ακόμα ότι δεν έχει φίλη, «δυστυχώς», λατρεύει να κάνει διακοπές στην Κέρκυρα, αγαπά τον Ρότζερ Φέντερερ και ονειρεύεται να συναντήσει τον Δαλάι Λάμα.

Ερωτηθείς για τις αγαπημένες του στιγμές μέσα στο χρόνο, τόνισε: «Ο τελικός στη Βαρκελώνη, ο τελικός με τον Ράφα (Ναδάλ) ήταν πολύ ξεχωριστός αλλά και ο αγώνας στο Τορόντο. Και προφανώς η Στοκχόλμη». Ο Τσιτσιπάς που έφτασε στο πρώτο του Grand Slam στον τέταρτο γύρο στο Wimbledon, το οποίο είναι το πρώτο Grand Slam που θα ήθελε να κερδίσει στην καριέρα μου. «Επειδή είναι σημαντικό, έχει μεγάλη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, είναι δημοφιλής σε όλο τον κόσμο: η νίκη στο Wimbledon αλλάζει τη ζωή σου».

Ο Τσίτσιπας αισθάνεται κίνητρο να τελειώσει την σεζόν με μια μεγάλη βαθμολογία: «Είναι το τελευταίο τουρνουά του έτους. Δεν πρόκειται να κάνω τουρισμό ή να δω ποδόσφαιρο στο στάδιο San Siro. Μου αρέσει το ποδόσφαιρο, αλλά είμαι στο Μιλάνο για να κερδίσω», κατέληξε ο Τσιτσιπάς.

Στα ημιτελικά του Next Gen ATP Finals ο Τσιτσιπάς

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κέρδισε με 3-0 σετ τον Φράνσις Τιαφό την Τετάρτη (7/11) και έγινε ο πρώτος παίκτης που προκρίθηκε στα ημιτελικά του Next Gen ATP Finals. Ο έλληνας αθλητής τόνισε μετά τον αγώνα: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την εμφάνισή μου. Ήμουν σχεδόν στο 100% σε όλο το παιχνίδι και ελπίζω να συνεχίσω να παίζω έτσι στους επόμενους αγώνες μου».

Ο 20χρονος τενίστας παρέμεινε αήττητος τη 2η μέρα του Next Gen ATP Finals και έγινε ο πρώτος παίκτης που προκρίθηκε στα ημιτελικά. Ο αντίπαλός του θα γίνει γνωστός την Πέμπτη και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ένας εκ των Taylor Fritz, Andrey Rublev και Alex De Minaur, καθώς ο Liam Caruana έχει λίγες ελπίδες πρόκρισης.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook