18-04-2021

«Να προστατευτούν τα θύματα και όχι οι βιαστές» – Συγκινεί… η Σοφία Μπεκατώρου

Τι αναφέρει η Ολυμπιονίκης για τη σεξουαλική κακοποίηση σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων («AFP»)

«Έκανα αυτό που έπρεπε, ακόμη κι εάν ήταν αργά», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων («AFP»), η Σοφία Μπεκατώρου, για την συγκλονιστική εξομολόγηση που έκανε πως έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από παράγοντα της ελληνικής ομοσπονδίας. «Οι νόμοι μας πρέπει να αλλάξουν και η κοινωνία μας πρέπει να αλλάξει, για να προστατεύσει τα θύματα και όχι τους βιαστές», υπογράμμισε ακόμα…

Η ελληνίδα Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοϊας το 2004 ήταν η γυναίκα που «άνοιξε τον δρόμο» για το ελληνικό #MeToo, καθώς βρήκε τη δύναμη να μιλήσει δημοσίως και να καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα της Αθήνας στις 20 Ιανουαρίου όταν συνειδητοποίησε ότι κινδύνευαν και άλλοι άνθρωποι.

«Αυτό το άτομο θα μπορούσε να επιτεθεί και σε άλλα παιδιά», λέει η 43χρονη μητέρα δύο παιδιών, η οποία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Yngling. Η Σοφία Μπεκατώρου έγινε το σύμβολο του κινήματος MeToo στην Ελλάδα, μετά την απόφασή της να μιλήσει, προκειμένου «να τερματίσει τα στερεότυπα της ελληνικής κοινωνίας», όπως τονίζει χαρακτηριστικά: «Πρέπει να καταλάβετε ότι ο αθλητισμός είναι προέκταση της κοινωνίας. Και στην Ελλάδα οι συνθήκες είναι πιο περίπλοκες για τις γυναίκες».

«Αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα και σε μεγάλη κλίμακα», επισημαίνει η Σοφία Μπεκατώρου για το MeToo και προσθέτει: «Είμαι χαρούμενη γιατί πολλοί άνθρωποι μιλούν δημόσια, μιλούν για τις επιθέσεις που υπέστησαν και απευθύνονται στις Αρχές. Οταν κατέκτησα το χρυσό μετάλλιο, ήταν υπέροχο, αλλά δεν κράτησε πολύ. Ενώ αυτή η αλλαγή, ελπίζω, ότι θα διαρκέσει και θα προστατεύσει επίσης τις μελλοντικές γενιές. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν είμαστε ηγέτες σε θέματα φεμινισμού ή ισότητας των φύλων».

«Έχουμε πολλή πρόοδο που πρέπει να κάνουμε ώστε οι γυναίκες να αναλάβουν σημαντικές θέσεις και να δείξουν τον δρόμο», εκτιμά η Σοφία Μπεκατώρου, καλωσορίζοντας, ωστόσο, ότι μια γυναίκα είναι σήμερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εννέα στους 10 Έλληνες υπέστησαν σεξουαλική επίθεση στο επαγγελματικό τους περιβάλλον, σύμφωνα με μελέτη της ActionAid, που δημοσιεύτηκε στα τέλη του 2020. «Είναι ατυχές να κάνεις τον ήρωα για να αναφέρεις σεξουαλική επίθεση», συνεχίζει η ελληνίδα Ολυμπιονίκης και προσθέτει: «Οι νόμοι μας πρέπει να αλλάξουν και η κοινωνία μας πρέπει να αλλάξει, για να προστατεύσει τα θύματα και όχι τους βιαστές».


Με αφορμή την συνέντευξη της Σοφίας Μπεκατώρου, το «AFP», κάνει ειδική μνεία στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ανακοινώσει μια δέσμη μέτρων που χαρακτηρίζονται από αυστηρότερες ποινές για αδικήματα σεξουαλικής φύσεως και ειδικότερα για περιπτώσεις που αφορούν ανήλικα θύματα.

Η πρώτη Ελληνίδα σημαιοφόρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες (σ.σ στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο το 2016), δεν έχει καταλήξει ακόμη στο πώς, αλλά τονίζει ότι θέλει να συνεχίσει τη δέσμευσή της για καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας. Ίσως σε εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους, με βάση την πανεπιστημιακή της εκπαίδευση στην ψυχολογία. «Θα προσπαθώ να βοηθήσω όπου είναι απαραίτητο», καταλήγει η Μπεκατώρου και τονίζει με έμφαση: «Έτσι ώστε και άλλες γυναίκες να μπορούν να έχουν όνειρα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ