21-04-2021

Υπόθεση Κόμπι Μπράιαντ: «Καμία μηχανική βλάβη» – Τι αναφέρει το πόρισμα για τη μοιραία πτήση (video)

Πού οφείλεται η πτώση του ελικοπτέρου που στοίχισε τη ζωή σε εννέα άτομα - «Ο πιλότος του ελικοπτέρου πιθανότατα αποπροσανατολίστηκε...»

Σε «χωρικό αποπροσανατολισμό» και «παραβίαση των ομοσπονδιακών προτύπων» αναφέρθηκε το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, σχετικά με τη μοιραία πτήση κατά την οποία έχασε τη ζωή του ο Κόμπι Μπράιαντ, η κόρη του κι άλλα επτά άτομα, τον Ιανουάριο του 2020.

Περίπου έναν χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα που συγκλόνισε την υφήλιο, με θύματα τον σούπερ σταρ Κόμπι Μπράιαντ, τη 13χρονη κόρη του Τζίτζι κι άλλα επτά άτομαν, το Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ (NTSB) έβγαλε το τελικό πόρισμα για το τι συνέβη.

Το πόρισμα

Όπως προκύπτει από την έρευνα των εμπειρογνωμόνων που διήρκησε 12 μήνες, η πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου οφείλεται σε απώλεια προσανατολισμού του πιλότου λόγω νεφών και ομίχλης, ενώ όπως τονίζεται χαρακτηριστικά «ο πιλότος παραβίασε τα ομοσπονδιακά πρότυπα».

Με βάση όσα αναφέρονται, ο πιλότος του ελικοπτέρου Αρα Ζομπάγιαν «πέταξε» ανάμεσα στα σύννεφα με αποτέλεσμα να υποστεί «χωρικό αποπροσανατολισμό» σε μια «προφανή παραβίαση των ομοσπονδιακών προτύπων». Παράλληλα, οι ερευνητές της NTSB κατέληξαν οριστικά στο συμπέρασμα πως στο εν λόγω ελικόπτερο δεν υπήρξε μηχανική βλάβη.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ρόμπερτ Σάμβαλτ δήλωσε πως ο πιλότος «πιθανόν αποπροσανατολίστηκε και δεν ήταν σε θέση να δει που κατευθύνεται» λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών στην περιοχή, θλιβερό πρωινό της 26ης Ιανουαρίου 2020. Άλλωστε λόγω της κακοκαιρίας, τα περισσότερα ελικόπτερα είχαν μείνει καθηλωμένα στο έδαφος.

«Ο χωρικός αποπροσανατολισμός είναι η ισχυρή, παραπλανητική αίσθηση που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε έναν πιλότο, ο οποίος εκτελεί μια πτήση, έχοντας χάσει οπτικές αναφορές» τόνισε ο Σάμβαλτ, προσθέτοντας πως ο Ζομπάγιαν «πετούσε» με κανόνες οπτικής πτήσης και, κατά, συνέπεια έπρεπε να βλέπει πού κατευθύνεται».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ