29-01-2021

Υπόθεση Μπεκατώρου: Ραγδαίες οι εξελίξεις – Κινητοποίηση και από την Παγκόσμια Ομοσπονδία

Ολυμπιονίκες έστειλαν επιστολή στην παγκόσμια ομοσπονδία ιστιοπλοΐας με τις καταγγελίες Μπεκατώρου και Κακλαμανάκη - Το ίδιο έπραξε και η ΕΙΟ, τι ανέφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης

«Ντόμινο» εξελίξεων έχει προκαλέσει στον χώρο του αθλητισμού, της πολιτικής αλλά και της παιδείας, η καταγγελία (κατέθεσε και στον εισαγγελέα) της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, για σεξουαλική κακοποίησή της από σημαντικό παράγοντα της Ομοσπονδίας Αθλητισμού σε ηλικία μόλις 21 ετών και η υπόθεση που συγκλονίζει, και τα γεγονότα έχουν προκαλεί την κινητοποίηση και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Συγκεκριμένα, οι Ολυμπιονίκες έστειλαν επιστολή στην παγκόσμια ομοσπονδία ιστιοπλοΐας με τις καταγγελίες Μπεκατώρου και Κακλαμανάκη Το ίδιο έπραξε και η ΕΙΟ, από την οποία συνεχίζονται οι παραιτήσεις. «Προκαλεί θλίψη η αντίδραση της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας», είπε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης από τη Βουλή. 

Πιο αναλυτικά, η Σοφία Μπεκατώρου, «έσπασε» τη σιωπή της μετά από χρόνια, γνωρίζοντας, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις προς τον παράγοντα. Θέλησε, όμως, με αυτόν τον τρόπο να παροτρύνει και άλλες γυναίκες να μιλήσουν, αλλά και να προσφέρει, ώστε αλλάξει ένα καθεστώς που ισχύει, όλοι γνωρίζουν αλλά έως τώρα δεν έχουν γίνει ουσιαστικές ενέργειες για να αλλάξει.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Σοφία Μπεκατώρου, μέσω ανάρτησης στα social media, έδωσε την Πέμπτη (21/01) στη δημοσιότητα την επιστολή των ελλήνων Ολυμπιονικών προς τον πρόεδρο της παγκόσμιας ομοσπονδίας ιστιοπλοΐας, Κουάν Χαι Λι.

Στην τριών σελίδων επιστολή τους οι 18 πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες της ιστιοπλοΐας περιγράφουν όλα όσα έχουν συμβεί στο χώρο του αθλήματός τους τα τελευταία χρόνια.

Η επιστολή περιλαμβάνει το χρονικό των καταγγελιών από τον Νοέμβριο του 2019 με τον Νίκο Κακλαμανάκη να καταγγέλλει κατάχρηση εξουσίας, μέχρι τον Ιανουάριο και τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από τη Σοφία Μπεκατώρου.

Στην επιστολή γίνεται και αναφορά και στις παραιτήσεις μελών της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας μετά τις καταγγελίες Μπεκατώρου. Οι αθλητές ζητούν, επίσης, να υπάρξει επιτάχυνση των εκλογών στην ομοσπονδία που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαρτίου.

«Παρακαλούμε όπως λάβετε σοβαρά υπόψη τα ως άνω εκτιθέντα και να επέμβετε για το καλό του αθλήματος στην αρχή της Ολυμπιακής χρονιάς, στη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και που η θάλασσα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της», αναφέρει η επιστολή που ανήρτησε στη σελίδα της στο Facebook η Σοφία Μπεκατώρου.


Οι καταγγελίες των αθλητών για κατάχρηση εξουσίας από τη διοίκηση της ΕΙΟ, κινητοποίησαν και την Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της World Sailing, Ντέιβιντ Γκράχαμ, είχε επικοινωνία με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, τον οποίο ενημέρωσε για την επιστολή Ελλήνων Ολυμπιονικών και Πρωταθλητών, που ζήτησαν παρέμβαση από την υπερκείμενη αθλητική αρχή. Δήλωσε δε ανήσυχος και απογοητευμένος από τις καταγγελίες που τέθηκαν υπόψη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Ακόμη, γνωστοποίησε ότι τις προσεχείς ημέρες θα συνεδριάσει το ΔΣ της World Sailing για να εξετάσει το καταστατικό περιθώριό του, προκειμένου να γίνουν άμεσες ενέργειες.

Ενημέρωση της ΕΙΟ στην World Sailing για την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωση της η ΕΙΟ γνωστοποίησε ότι υπέβαλε στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας αναλυτική ενημερωτική έκθεση για την σεξουαλική κακοποίηση που κατήγγειλε η Σοφία Μπεκατώρου.

Η ανακοίνωση:

«Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία επικοινώνησε χθες Τετάρτη με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας “ World Sailing” και της υπέβαλε αναλυτική ενημερωτική έκθεση για το τραγικό συμβάν σεξουαλικής κακοποίησης που κατήγγειλε η χρυσή Ολυμπιονίκης μας κα. Σοφία Μπεκατώρου. Στην έκθεση αναφέρονται και τα μέτρα που έλαβε η Ομοσπονδία όταν έγινε γνωστό το όνομα του παράγοντα που καταγγέλθηκε και ζήτησε την παραίτησή του τόσο από την θέση του Αντιπροέδρου όσο και από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, κάτι που έγινε.

Ταυτόχρονα, πληροφόρησε την World Sailing ότι η Ομοσπονδία έχει ήδη ξεκινήσει μέσω της Πειθαρχικής της Επιτροπής να ερευνά την υπόθεση και να συλλέγει όλα τα αναγκαία στοιχεία τα οποία θα δοθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας ευχαρίστησε θερμά για την ενημέρωση αυτή και δήλωσε ότι θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο και όποτε της ζητηθεί την Ομοσπονδία μας για την υπόθεση.

Επίσης, η διοίκηση της ΕΙΟ ενημέρωσε τα σωματεία της για όλες τις εξελίξεις και προέτρεψε τους αθλητές και αθλήτριές της να αρχίσουν να μιλάνε αν έχουν πέσει θύματα εγκληματικών αποτρόπαιων πράξεων».

Αυγενάκης: Προκαλεί θλίψη η αντίδραση της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας

Στη συνεδρίαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας παρέπεμψε και ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης για κυρώσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας έπειτα από τις πρόσφατες ραγδαίες εξελίξεις και καταγγελίες αθλητών.

«Προκαλεί θλίψη μια ομοσπονδία που το άθλημά της έχει φέρει διακρίσεις και έχει αναδείξει κορυφαίες προσωπικότητες να αντιδρά με αυτό τον τρόπο. Δεν μας προκάλεσε έκπληξη. Ανήκουν στη μειοψηφία της αθλητικής κοινότητας που θεωρούσαν ότι κανένας δεν θα τούς ακουμπήσει. Οι θλιβεροί χειρισμοί της Ομοσπονδίας έχουν λάβει διαστάσεις έξω από τη χώρα. Σε επικοινωνία μου με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας εισέπραξα την έντονη ανησυχία του και απογοήτευση για τα καταγγελλόμενα . Συμφωνήσαμε για στενή συνεργασία με την παγκόσμια ομοσπονδία ώστε να ξεπεραστεί η κρίση . Εντός των επόμενων ημερών συνεδριάζει το Δ.Σ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για να εξετάσει κυρώσεις», είπε ο Υφυπουργός Αθλητισμού.

Η συζήτηση στη Βουλή διεξήχθη με αφορμή σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινής Πιπιλή, η οποία εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στη διοίκηση της Ομοσπονδίας για τη συμπεριφορά της και ζήτησε από τον Υφυπουργό Αθλητισμού να εξαντλήσει τα μέσα και να βρει νομικό τρόπο να τους καθαιρέσει: «Είναι τεράστια η σημασία του θάρρους που επέδειξε η Σοφία Μπεκατώρου να σπάσει τον κύκλο σιωπής. Αυτό που με εξόργισε είναι το γεγονός της συμπεριφοράς της ομοσπονδίας ιστιοπλόων οι οποίοι με επίσημη δήλωση όχι μόνο δεν άνοιξαν την αγκαλιά της στοργής αλλά αντιθέτως τη διαπόμπευσαν. Απαιτώ ως πολίτης την καθαίρεση του συνόλου του Δ.Σ διότι προέβαλε την κοινωνία. Είναι κρίμα να διαπιστώνουμε από ορισμένες συμπεριφορές ότι λειτουργούν κάποιοι που έχουν να κάνουν με τα παιδιά μας με λογικές Καμόρας και Μαφίας».

Απαντώντας ο κ. Αυγενάκης ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει σειρά ελέγχων στην Ομοσπονδία για τον εντοπισμό τυχόν φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς, υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την πάταξη του φαινομένου των αιωνίων μελών σε Συμβούλια Ομοσπονδιών και ανακοίνωσε την έναρξη καμπάνιας κατά της -παντός είδους-κακοποίησης στον αθλητισμό με σύνθημα “Σπάσε τη σιωπή».

****
Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού, ανέστειλε οποιαδήποτε είδους χρηματοδότηση προς την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (έκανε επίθεση στον Υφυπουργό) έως ότου ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο ερευνών των αρμοδίων οργάνων της Δικαιοσύνης και του Αθλητισμού, αλλά και των υπηρεσιών της ΓΓΑ, σχετικά με τις καταγγελίες.

Την ίδια ώρα, εκτός από τη Σοφία Μπεκατώρου, τη δύναμη να μιλήσει βρήκε και νεαρή αθλήτρια, πλέον 21 ετών που είχε υποστεί βιασμό σε ηλικία 11 ετών. Για την οποία ενημέρωσε τον εισαγγελέα και η Σοφία Μπεκατώρου, ενώ μίλησε και ο Νίκος Κακλαμανάκης. Η κοπέλα μίλησε ανώνυμα και με αλλοιωμένη φωνή στο «Open TV» και αποκάλυψε όσα υπέστη, αλλά και το πώς πήρε την απόφαση να «σπάσει» τη σιωπή της μετά από τόσα χρόνια.

Σημειώνεται ότι, αντιθέτως με την υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου, η υπόθεση της εν λόγω αθλήτριας, η οποία θεωρείται κακούργημα, δεν έχει παραγραφεί. Την ίδια ώρα, οι δυο Ολυμπιονίκες Νίκος Κακλαμανάκης και Σοφία Μπεκατώρου προτείνουν στον εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου να καταθέσουν οκτώ πρόσωπα την εισαγγελική έρευνα για τα πεπραγμένα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, που αφορά σε κακοδιαχείριση και κατάχρηση εξουσίας στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.

Στον απόηχο των καταγγελιών στο χώρο του αθλητισμού, το θάρρος να μιλήσουν βρήκαν και γυναίκες από άλλους χώρους, όπως αυτός της πολιτικής. Επίσης, καταγγελίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας και από φοιτήτριες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ