25-10-2020

«Κόκκινο» από την Αστυνομία για τη διεξαγωγή του τελικού Κυπέλλου στη Ριζούπολη

Η ΕΛΑΣ ενημέρωσε την ΕΠΟ ότι δεν μπορεί να διαφυλάξει την ασφάλεια του μεγάλου αγώνα στην άδεια Ριζούπολη - Ζητάει να γίνει εκτός Αττική

Το σίριαλ με την έδρα διεξαγωγής του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας 2020 συνεχίζεται, καθώς η Αστυνομία άναψε «κόκκινο» για τη διεξαγωγή του μεγάλου ματς ανάμεσα στην ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό στη Ριζούπολη. Ζητάει να γίνει, μάλιστα, εκτός Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΠΟ είχε ανακοινώσει πως το παιχνίδι, που είναι προγραμματισμένο για τις 26 του μήνα, θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών στη Ριζούπολη, κάτι που είχε φέρει την αντίρρηση των «ερυθρόλευκων».

Οι Πειραιώτες με επιστολή τους ζήτησαν από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ο τελικός να γίνει στο ΟΑΚΑ και ήρθε τη Δευτέρα (20/07) η επίσημη ενημέρωση της ΕΛΑΣ προς την ΕΠΟ, γνωστοποιώντας ότι αδυνατεί να διαφυλάξει την τάξη στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με έδρα τη Ριζούπολη, παρότι είναι κεκλεισμένων των θυρών.

Εκτός Αττικής σημαίνει αναβολή

Η Ελληνική Αστυνομία αναφέρει πως υπάρχουν αδυναμίες στον περιβάλλοντα χώρο και εισηγήθηκε ο τελικός του Κυπέλλου μεταξύ του της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού να μη διεξαχθεί στο συγκεκριμένο γήπεδο.

Έτσι, η ΕΛΑΣ άναψε «κόκκινο» για τη Ριζούπολη και πλέον όλα είναι στον αέρα μέχρι και το ενδεχόμενο της αναβολής του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας. Η Αστυνομία θεωρεί ακατάλληλα για την ασφάλεια και το γήπεδο στο Περιστέρι, και στη Νέα Σμύρνη και ζητάει ο αγώνας να γίνει εκτός Αττικής.

Αναλυτικά η επιστολή της ΕΛΑΣ προς την ΕΠΟ:

«1. Σύμφωνα με απόφασή σας, ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδας Ποδοσφαίρου 2019-20, μεταξύ των ομάδων ΑΕΚ-Ολυμπιακός ορίστηκε να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών την Κυριακή 26/7/2020 στο γήπεδο “Γ. Καμάρας” (Ριζούπολη).

2. Για την αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, την 13/7/2020 πραγματοποιήθηκε αυτοψία στην αθλητική εγκατάσταση και στην περιβάλλουσα περιοχή αυτής, από αρμόδιους Αξιωματούχους της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου συμμετείχαν και εκπρόσωποί σας.

3. Από τη διενεργούμενη αυτοψία διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

* Η αθλητική εγκατάσταση γειτνιάζει με περιοχές (Ν. Φιλαδέλφεια, Ν. Χαλκηδόνα, Ν. Ιωνία κλπ) όπου λειτουργούν σύνδεσμοι φιλάθλων και υφίσταται μεγάλος αριθμός οργανωμένων οπαδών.

* Τα χωροταξικά δεδομένα (πυκνοδομημένη περιοχή, στενότητα οδών κλπ) δημιουργούν δυσχέρειες στην ασφαλή και ομαλή προσέγγιση στο γήπεδο των αθλητικών αποστολών, διαιτητών-παρατηρητών κλπ.

* Ο μεγάλος αριθμός “ευπαθών σημείων” (Σταθμοί ΗΣΑΠ, πεζογέφυρες, άλση κλπ) στην περιβάλλουσα και στην ευρύτερη περιοχή της αθλητικής εγκατάστασης, απαιτεί τη διάθεση πολυάριθμων αστυνομικών δυνάμεων για την κάλυψή τους προκειμένου να αποτραπούν επιθέσεις στις διερχόμενες αθλητικές αποστολές ή συμπλοκές μεταξύ οπαδών.

* Δυσχέρεια στη διαχείριση των οπαδών της κυπελλούχου ομάδας, οι οποίοι μετά τη λήξη του αγώνα, ενδεχομένως, να κατευθυνθούν στο γήπεδο για εορταστικές εκδηλώσεις και πανηγυρισμούς.

* Τα έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα που θα δημιουργούν από τις τροχονομικές ρυθμίσεις και τον αποκλεισμό της περιβάλλουσας του γηπέδου περιοχής, γεγονός το οποίο θα προκαλέσει δυσαρέσκεια στους κατοίκους.

4. Πέραν των ανωτέρω:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Super League 1: Πίκρα... στο 90'+2 για τον Παναθηναϊκό (1-1), ιστορικό αρνητικό ρεκόρ για το «τριφύλλι» (video)

* Σύμφωνα με πληροφοριακά δεδομένα από ανοιχτές πηγές μέλη της Θύρας 7 θα συνοδεύσουν την αποστολή του Ολυμπιακού από το σημείο αναχώρησής της έως και το γήπεδο “Γ. Καμάρας”, γεγονός το οποίο πιθανόν να φέρει σε αντιπαράθεση τους οπαδούς με τις αστυνομικές δυνάμεις προστασίας της αποστολής με αποτέλεσμα να επηρεαστεί το επίπεδο ασφαλείας της συνοδείας, ενώ ενδεχομένως να υπάρξουν συμπλοκές κλπ. με οπαδούς της ΑΕΚ.

* Μετά τον ορισμό της αθλητικής εγκατάστασης διεξαγωγής του τελικού, οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ “ORIGINAL 21” και του Ολυμπιακού “ΘΥΡΑ 7”, ανταλλάσσουν υβριστικές και απειλητικές ανακοινώσεις μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης κλιμακώνοντας την ήδη υπάρχουσα αντιπαράθεση.

5. Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα, την έντονη αντιπαλότητα των οπαδών και το ιστορικό έκνομων ενεργειών, στην περιβάλλουσα και στην ευρύτερη αστική περιοχή του γηπέδου, παρακαλούμε όπως εξετάσετε το ενδεχόμενο διεξαγωγής του τελικού σε αθλητική εγκατάσταση, εκτός της Αττικής, που να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις, δεδομένου ότι αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται και στις άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής μας, όπου διεξάγονται αγώνες της Superleague 1 (Δημοτικό Στάδιο Περιστερίου και Γήπεδο Πανιωνίου Νέας Σμύρνης).

6. Ο κ. Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας/Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης, που κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται για την ενημέρωσή τους».

Τονίζεται ότι καμία ενημέρωση για την επιλογή της Ριζούπολης ως έδρας του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας δεν είχε η Περιφέρεια Αττικής, όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση που εκδόθηκε το Σάββατο (18/07) από το γραφείο του περιφερειάρχη, Γιώργου Πατούλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Απίστευτο κι όμως... ολλανδικό: Έγραψε ιστορία ο Άγιαξ, 13-0 εκτός τη Φένλο (video)