06-01-2021

ΕΠΟ – Διαιτητικό Δικαστήριο: Εκδικάστηκε η προσφυγή του Ολυμπιακού κατά της Super League

ΠΑΟΚ: Δεν προσβάλαμε ποτέ απόφαση από αθλητικό ποδοσφαιρικό όργανο

Εκδικάστηκε η προσφυγή του Ολυμπιακού στο Διαιτητικό Δικαστήριο κατά της απόφασης για μη αποβολή του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, για την προσφυγή τους στα πολιτικά δικαστήρια. Προθεσμία για υπομνήματα μέχρι την ερχόμενη Τρίτη (09/06). «Δεν προσβάλαμε ποτέ απόφαση από αθλητικό ποδοσφαιρικό όργανο», υπογράμμισε η πλευρά του «Δικεφάλου του Βορρά». Ζήτησε πίσω τους 5 βαθμούς η Ξάνθη, από το Διαιτητικό Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι η Super League είχε απορρίψει την καταγγελία του Ολυμπιακού για αποβολή του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης με αφορμή την προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια κατά της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και της εισήγησης για υποβιβασμό. Ήταν καθοριστική η ψήφος του Παναθηναϊκού.

Στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ παίχθηκε το νέο επεισόδιο της κόντρας ανάμεσα σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Ξάνθη. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν προσφύγει κατά της απόφασης της Super League να μην αποβάλλει τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη για την προσφυγή τους στα πολιτικά δικαστήρια, η οποία κατά τον ισχυρισμό τους παραβιάζει το άρθρο 35 του ΚΑΠ. Το συγκεκριμένο άρθρο απαγορεύει προσφυγή στα πολιτικά ή διοικητικά δικαστήρια.

Η γραμμή τόσο του ΠΑΟΚ αλλά και της Ξάνθης ήταν ξεκάθαρη. Η προσφυγή δεν αφορά απόφαση αθλητικού οργάνου αλλά της ΕΕΑ.

«Ουδεμία προσφυγή μας έγινε κατά πράξης, απόφασης, ερμηνείας, απόφασης που να προέκυψε από όργανο του ποδοσφαίρου. Τι μας λέει η καταγγέλουσα; Στα μεν πειθαρχικά όργανα μας έλεγαν ότι οι τακτικοί δικαστές δεσμεύονται από το πόρισμα. Δεν θέλω να πω άλλα, ξέρουμε από ποιους στελεχώθηκε η Επιτροπή. Αμφισβητούμε και τη διαδικασία και το συμπέρασμα της ΕΕΑ. Στο ΣτΕ προσβάλαμε την πρόσληψη ενός μέλους της ΕΕΑ, του κ. Φαραντούρη. Το ΣτΕ κοινοποίησε τη δική μας προσφυγή μόνο σε αυτόν και ήρθε ο Ολυμπιακός και έκανε παρέμβαση.

Ουδεμία διαφορά που ανέκυψε από πειθαρχικά όργανα, προσβάλαμε στα πολιτικά δικαστήρια. Δεν προσβάλαμε ποτέ απόφαση από αθλητικό ποδοσφαιρικό όργανο. Να μας πουν αν μπορούμε να προσβάλουμε πουθενά, μία φορά να δικαστεί επί της ουσίας η υπόθεση.

Δεν ανέκυψε διαφορά από εδώ, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που ζητάει το 35. Ξέρετε πόσες προσφυγές μπορεί να κάνει ο ΠΑΟΚ αν ακολουθήσει την τακτική του εδώ προσφεύγοντος;», ανέφερε ο νομικός του ΠΑΟΚ Λάμπρος Μπίρδας.

Μαυρομμάτης: Δεν τίθεται θέμα παραβίαση εφαρμογής κανόνων της ΕΠΟ

«Ο Ολυμπιακός μας είπε ότι δεν έχουν δικαίωμα να πάμε διοικητικά δικαστήρια, ότι είναι αθλητική διαφορά. Μετά μας είπε ότι είστε υποχρεωμένοι να δεχτείτε αυτό που λέει η Επιτροπή. Ήταν ο μόνος δρόμος που είχε ο ΠΑΟΚ για να αντιμετωπίσει μια απόφαση οργάνων της διοίκησης με πολλές ελλείψεις.

Υπάρχει ένα ζήτημα, μετά την απαλοιφή του άρθρου 30 του ΚΑΠ που προέβλεπε πολυιδιοκτησία, είναι θέμα ερμηνείας. Στον Πειθαρχικό κώδικα γίνεται αναφορά για ανάκληση πιστοποιητικού που δεν έχουμε σε αυτή την περίπτωση. Η απόφαση της ΕΕΑ, που κατά την άποψη μας, δεν θα έπρεπε καν να εξεταστεί από όργανα της ΕΠΟ, δεν γίνεται να μην μπορεί να προσβληθεί σε πολιτικά ή διοικητικά δικαστήρια. Δεν τίθεται θέμα παραβίαση εφαρμογής κανόνων της ΕΠΟ.

Δεν προέκυψε θέμα παρακώλυσης της διαδικασίας στα αθλητικά δικαστήρια. Ορθά έχει γίνει χρήση από ΠΑΕ στο παρελθόν, του δικαιώματος προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια για αποφάσεις της ΕΕΑ, ακόμη και από τον Ολυμπιακό», συμπλήρωσε ο έτερος νομικός της ομάδας της συμπρωτεύουσας, Αχιλλέας Μαυρομμάτης.

Δετσαρίδης: Δεν προσβάλαμε καμία απόφαση αθλητικού οργάνου

Στο ίδιο μήκος και ο δικηγόρος της Ξάνθης, Χρήστος Δετσαρίδης. «Η προσέγγιση ζητήματος από Super League και ΠΑΟΚ μας βρίσκει σύμφωνους. Τίθεται ένα ζήτημα απαραδέκτου της διαδικασίας από την πλευρά του Ολυμπιακού, αν έχει έννομο συμφέρον δηλαδή. Τίθεται ένα θέμα για το ποιες είναι οι διαφορές που πρέπει να κριθούν από τα δικαστήρια.

Δεν προσβάλαμε καμία απόφαση αθλητικού οργάνου. Η ΕΕΑ ιδρύθηκε με βάση τον αθλητικό νόμο για να έχει το κράτος εποπτεία στο ποδόσφαιρο. Δεν έχουμε προσβάλει την απόφαση του δικαιοδοτικού οργάνου της Λίγκας αλλά την απόφαση της ΕΕΑ στο πλαίσιο του αθλητικού νόμου.

Είναι διοικητική πράξη και μάλιστα εκτελεστή άρα η προσφυγή στη δικαιοσύνη αφορούσε την αναστολή του πιστοποιητικού. Δεν έχουμε προσβολή διατάξεων κανονισμών της ΕΠΟ.

Και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού (σ.σ. εννοεί τον Βαγγέλη Μαρινάκη) είχε προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια για την προστασία του για την απόφαση απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο… Η διοικητική πράξη που εκδόθηκε από διοικητικό όργανο αφορά κύρωση από τον αθλητικό νόμο και όχι από το άρθρο 35», τόνισε.

Οικονομάκης: Η πολυιδιοκτησία αναφέρεται μόνο στον αθλητικό νόμο

Ο νομικός της Super League, Γιάννης Οικονομάκης, τόνισε ότι η διαφορά που λεχει προκύψει δεν υπάρχει πουθενά στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου παρά μόνο στον αθλητικό νόμο.

«Είμαστε στη δυσάρεστη να αντιδικούν δύο στρατόπεδα των μελών μας. Το 2012 είχε πει η FIFA και η UEFA “τι έγινε, γιατί το κράτος υποβιβάζει ομάδες;”, και ξεκίνησε ένας πόλεμος. Έγινε μια άτυπη συμφωνία που λέει ότι το κράτος θα διαγιγνώσκει τις παραβάσεις και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα επιβάλει τις ποινές. Γι’ αυτό φτάσαμε ως εδώ. Το ΔΣ έπρεπε να κρίνει αν αυτές οι διαφορές στα πολιτικά δικαστήρια εντάσσονται στο άρθρο 35. Αν ανακύπτουν από εφαρμογή και ερμηνεία των κανονισμών του ποδοσφαίρου. Το αδίκημα πρέπει να προβλέπεται εκεί δηλαδή; Προβλέπεται το αδίκημα της πολυιδιοκτησίας; Προβλέπεται μόνο στο νόμο, όχι στους αθλητικούς κανονισμούς. Προβλέπονταν πριν από δύο χρόνια, υπήρχε άρθρο αλλά έφυγε. Η διαφορά που έχει προκύψει στα πολιτικά δικαστήρια, η υπόσταση του προβλέπεται μόνο στο νόμο, δεν προβλέπεται πουθενά στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου.

Οι δύο ΠΑΕ διώχθηκαν βάσει του πορίσματος της ΕΕΑ, και όχι από τις πειθαρχικές επιτροπές. Και οι ποινές προβλέπονται μόνο από το νόμο και όχι από τους κανονισμούς. Η ΕΠΟ κάνει μόνο την επιμέτρηση, πόσους βαθμούς θα αφαιρέσει.

Μιλάμε για αδικήματα εκτός του καταστατικού, των κανόνων της ΕΠΟ. Το άρθρο 35 λέει ότι οτιδήποτε μπορεί να κριθεί στα αθλητικά δικαστήρια, θα κρίνετε εκεί. Και ο Ολυμπιακός έχει προσφύγει στην πολιτική δικαιοσύνη.

Αν κάνετε δεκτή την προσφυγή, οι δύο ΠΑΕ δεν έχουν έννομη δικαστική προστασία, ούτε στα διοικητικά θα πας ενώ στα αθλητικά που πήγες, δεν μπήκαν στην ουσία» τόνισε.

Η γραμμή του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός εκπροσωπήθηκε από τους Δημήτρη Καρπετόπουλο, Αθανάσιο Τσιρωνά και Ιωάννη Χατζησαββάογλου.

«Το άρθρο 35 αναφέρει ότι όλες οι διαφορές που ανακύπτουν από τους κανονισμούς της ΕΠΟ επιλύονται αποκλειστικά από αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ και ότι απαγορεύεται η προσφυγή στα πολιτικά ή διοικητικά δικαστήρια. Η προσφυγή μας έγινε ενώπιον σας στις 3/3. Εκτοτε υπάρχουν 2 αποφάσεις δικαιοδοτικών οργάνων που λένε ότι οι παραβάσεις του άρθρου 69 που έχουν συντελεστεί εμπίπτουν στο κανονιστικό πλαίσιο της ΕΠΟ. Αυτό είναι τελεσίδικο. Συνεπώς έχουμε μια διαφορά από παραβίαση του 69 που εμπίπτει στο ΚΑΠ, στο άρθρο 35» τόνισε μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Καρπετόπουλος και συμπλήρωσε. «Ακολούθησαν και δύο αποφάσεις του διοικητικού Εφετείου και απεφάνθη ότι οι διαφορές είναι ιδιωτικού δικαίου και ανήκουν στις αρμοδιότητες των οργάνων της ΕΠΟ και όχι του διοικητικού Εφετείου. Συνεπώς απαγορεύεται να προσβληθούν στα πολιτικά δικαστήρια. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει».

Ο Αθανάσιος Τσιρωνάς σημείωσε: «Το βασικό ζήτημα είναι αν ΠΑΟΚ και Ξάνθη με την αίτηση ακυρώσεως παραβίασαν το άρθρο 35 του ΚΑΠ που λέει ότι απαγορεύεται η προσφυγή στα διοικητικά και πολιτικά δικαστήρια. Ο νομοθέτης ήθελε να απαγορεύσει κάθε παρέμβαση της πολιτικής ή διοικητικής δικαιοσύνης στα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ. Αυτό που επιχειρήθηκε δεν είναι να λάβει κάποιος δικαστική προστασία αλλά στην πραγματικότητα η παρεμπόδιση των αθλητικών δικαιοδοτικών οργάνων να ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους».

Τέλος, ο Ιωάννης Χατζησαββάογλου, πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Γιατί θεσπίστηκε η διάταξη του 35; Απέβλεπε σε ένα και μόνο πράγμα. Να μην δημιουργούνται προσχώματα στην διαδικασία απονομής αθλητικής δικαιοσύνης».

Ζήτησε πίσω τους 5 βαθμούς η Ξάνθη, από το Διαιτητικό Δικαστήριο

Την επιστροφή των πέντε βαθμών που της έχουν αφαιρεθεί για την απόφαση της μετοχικής της σύνθεσης, ζήτησε με την προσφυγή της που εκδικάστηκε στο Διαιτητικό Δικαστήριο η Ξάνθη, επικαλούμενη την αναστολή που πήρε από το Διοικητικό Εφετείο στο οποίο προσέφυγε.

Η Super League δια του νομικού της Γιάννη Οικονομάκη, απάντησε, πάντως, ότι η αναστολή δεν «ακουμπάει» την αφαίρεση των πέντε βαθμών αλλά ενδεχόμενη μη συμμετοχή της στα πλέι άουτ, που δεν τέθηκε ποτέ, όπως είπε, και υποστήριξε ότι η Ξάνθη δεν έστειλε την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου στη Λίγκα μόλις εκδόθηκε αλλά 1.5 μήνα αργότερα, συνεπώς είναι εκπρόσθεσμη. Οι δύο πλευρές πήραν προθεσμία για υπομνήματα μέχρι την ερχόμενη Τρίτη (09/06.

Ο νομικός της Ξάνθης, Χρήστος Δετσαρίδης, τόνισε… «Ο αθλητικός δικαστής κ. Μάρκου είπε ότι επιβάλει την ποινή του -5 εξαιτίας της ανάκλησης του πιστοποιητικού. Από τη στιγμή που η ανάκληση με απόφαση του διοικητικού Εφετείου έχει ανασταλεί, πρέπει να ανασταλούν και τα έννομα αποτελέσματα της. Οι πέντε βαθμοί αφαιρέθηκαν γιατί έχουμε ανάκληση του πιστοποιητικού και από εκεί κι έπειτα υπάρχει νομικό ζήτημα. Εκδόθηκε η εκτελεστή διοικητική πράξη της ανάκλησης του πιστοποιητικού και βάσει αυτού επιβλήθηκε η ποινή.

Με την απόφαση αναστολής από το διοικητικό εφετείο, έπαψε να υφίσταται η απόφαση ανάκλησης. Έχουμε μια απόφαση δικαστηρίου σε αναστολή η οποία είναι ισχυρή και δεσμεύει, ακόμη και οι προσωρινές διαταγές εμπίπτουν στη διαδικασία της συμμόρφωσης. Η άποψη μας είναι ότι θα πρέπει έστω και προσωρινά, μέχρι την έκδοση της απόφασης, να μας επιστραφούν οι βαθμοί. Η απόφαση από το τμήμα αναστολών έχει δεσμευτική δύναμη».

Ο νομικός της Λίγκας, Γιάννης Οικονομάκης, είπε: «Η ανάκληση του πιστοποιητικού δεν είναι αδίκημα εξαιτίας των οποίων αφαιρούνται οι 5 βαθμοί. Όταν το διοικητικό εφετείο εβγαλε απόφαση, έχουν βγάλει ήδη απόφαση οι δικαστές της Λίγκας και λέει “μην έρχεστε σε εμάς για πράγματα που έχει κρίνει η πειθαρχική της Λίγκας”.

Το Εφετείο έδωσε την αναστολή, όχι για να επιστραφούν οι βαθμοί, αλλά για να μην έρθει η Λίγκα και σου απαγορεύσει τη συμμετοχή στα play oyt, που δεν τέθηκε ποτέ. Πόσο πιο ξεκάθαρα να το πει. Απορώ με την προσφυγή αυτή, πραγματικά.

Η Ξάνθη πήγε στην Εφέσεων, και είπε να ανασταλεί η απόφαση για το -5. Η Εφέσεων ομόφωνα έκρινε ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Είπαν ότι δεν δεσμεύεται από το δεδικασμένου του διοικητικού εφετείου. Η Εφέσεων απέρριψε την αίτηση της Ξάνθης.

Συγκαλέσαμε ΔΣ για να επικυρώσουμε τη βαθμολογία. Εκείνη την ημέρα, 1.5 μήνα μετά την απόφαση του Εφετείου η Ξάνθη ζήτησε πίσω τους 5 βαθμούς, επικαλούμενη την απόφαση του διοικητικού εφετείου.

Από το κείμενο της απόφασης του διοικητικού εφετείου, η αναστολή αφορά μόνο την ανάκληση του πιστοποιητικού, δεν ακουμπάει το θέμα των βαθμών. Το λέει ρητά. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Βλέπει την πιθανή βλάβη που μπορεί να προκύψει από μη συμμετοχή. Θέμα μη συμμετοχής, νομικό ζήτημα, ουδέποτε τέθηκε.

Σε ένα άλλο σημείο του διοικητικού Εφετείου είναι ρητό ότι η απόφαση δεν αφορά την αφαίρεση των βαθμών. Λέει πως ότι έχει πάει στα πειθαρχικά όργανα, δεν μπορεί να το ακουμπήσει. Είναι ξεκάθαρο από το κείμενο της απόφασης ότι δεν ακουμπάει και δεν δίνει αναστολή για το θέμα της χορήγησης των βαθμών.

Ο ΠΑΟΚ ζήτησε αναστολή σε σχέση με τους 7 βαθμούς από το διοικητικό Εφετείο που απάντησε ότι το αίτημα είναι απορριπτέο γιατί η αποδοχή του θα ισοδυναμούσε με αναστολή της απόφασης του δικαιοδοτικού οργάνου. Λέει «μην μου προσβάλετε αποφάσεις δικαιοδοτικών οργάνων, είναι αποφάσεις ιδιωτικού δικαίου». Αυτό λέει η Ξάνθη. Είναι σαφές ότι η αναστολή δεν αφορά τους βαθμούς.

Εμείς σαν Λίγκα, τι έπρεπε να κάνουμε; Να σκίσουμε την απόφαση της Εφέσεων; Αν γίνει δεκτό το αίτημα της Ξάνθης, θα γίνετε 3ος βαθμός πειθαρχικής δικαιοδοσίας. Όποια απόφαση της Εφέσεων δεν είναι αρεστή, η ομάδα θα προσφεύγει σε εσάς κατά της απόφασης της Λίγκας που επιβάλει την απόφαση της Εφέσεων.

Η Ξάνθη όφειλε στις 10/3 που έλαβε την απόφαση του διοικητικού Εφετείου, να μας στείλει την απόφαση, και να μας πει “έχω αναστολή, δώστε πίσω τους 5 βαθμούς”. Δεν το έκανε. Μας έστειλε την απόφαση μετά από 1.5 μήνα. Δεν το έκανε ούτε όταν βγήκε η απόφαση της Εφέσεων. Περίμενε να κάνουμε την επικύρωση και να πει “ά, έχουμε και αυτή την απόφαση”. Είναι προφανές εκπρόθεσμο».

Πηγή: sdna.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προκλητική απόφαση στις ΗΠΑ: Αθωώθηκε ο λευκός αστυνομικός που είχε πυροβολήσει τον Αφροαμερικανό Τζέικομπ Μπλέικ

Ατιμώρητος θα μείνει ο αστυνομικός που πυροβόλησε επτά φορές μπροστά στα παιδιά του τον Αφροαμερικανό Τζέικομπ Μπλέικ στην Κενόσα του Ουισκόνσιν στις 23 Αυγούστου,...

Μόσιαλος για lockdown: Σε 10 ημέρες θα ξέρουμε αν μπορεί να γίνει μικρή άρση των αυστηρών μέτρων

«Σε δέκα μέρες περίπου από τώρα θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού μπορούμε να βρισκόμαστε, δηλαδή αν θα μπορέσει η κυβέρνηση να...

Στην Ουάσιγκτον υποστηρικτές του Τραμπ – Τους προσκάλεσε να… διαδηλώσουν ενώ επικυρώνεται η νίκη Μπάιντεν (video)

Υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ άρχισαν να συρρέουν στην Ουάσινγκτον, μετά από την πρόσκληση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος τους ζήτησε να διαδηλώσουν...

Ο Πομπέο θυμάται την επίσκεψή του στην Κρήτη – Ευχές και φωτογραφίες μέσω twitter

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στέλνει ευχές στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη σύζυγό του, αναφερόμενος στην...

Κορονοϊός: Παράταση στο lockdown σε Δυτική Αττική, Κοζάνη – Μέτρα σε Σητεία και Ροδόπη

Παράταση στο σκληρό lockdown που έχει επιβληθεί στους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Δυτικής Αττικής και στους Δήμους Εορδαίας, Βοΐου και Κοζάνης της ΠΕ...

Novartis: Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια κατάθεση Στουρνάρα μετά από 11 ώρες

Έντεκα ώρες διήρκεσε η κατάθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών και διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στην ανακρίτρια του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού...