01-02-2021

FIFA – UEFA προς ΕΠΟ: Μονομερής η απόφαση της κυβέρνησης, συζητήστε για τις εκλογές

Επιστολή στήριξης προς την ΕΠΟ απέστειλε η FIFA και η UEFA αναφορικά με το ζήτημα των εκλογών της Ομοσπονδίας, «αδειάζοντας» τον Λευτέρη Αυγενάκη, αφού κάνουν λόγο για μονομερή ενέργεια από την κυβέρνηση. 

Συγκεκριμένα οι δύο διεθνείς Ομοσπονδίες τόνισαν ότι απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να μην προτείνει της διατάξεις που επέτρεπαν την διεξαγωγή των εκλογών τον Ιούλιο του 2020 είναι μονομερής.

Οι Ομοσπονδίες εξηγούν γιατί εξακολουθούν να θεωρούν ως ιδανικό χρόνο διεξαγωγής των εκλογών τον Ιούλιο, σημειώνοντας πως η δική τους “επιτήρηση” ολοκληρώνεται στις 31/07.

Τέλος, η επιστολή κάνει ξεκάθαρο ότι «η ΕΠΟ πρέπει να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα και χωρίς καμία αθέμιτη επιρροή ή παρέμβαση από τρίτους» και καλεί «την Ομοσπονδία και τους οικείους ποδοσφαιρικούς παράγοντες να συνδιαλλαγούν άμεσα και εποικοδομητικά με τις ελληνικές αθλητικές αρχές».

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει «κόντρα» ανάμεσα στην Πολιτεία και την ΕΠΟ, με αφορμή τον χρόνο των εκλογών με την Ομοσπονδία να αφήνει «αιχμές» για τον Λευτέρη Αυγενάκη. «Αθέτησε τα συμφωνηθέντα, παραβιάζει το αυτοδιοίκητο, ενημερώνονται ήδη οι διεθνείς αρχές», λέει η Ομοσπονδία για τον Υφυπουργό Αθλητισμού.

Η Επιστολή των FIFA και UEFA προς την ΕΠΟ:

«Εκ των FIFA και UEFA απεστάλη σήμερα στον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Ευάγγελο Γραμμένο η παρακάτω επιστολή.

25 Μαΐου 2020

Αρχαιρεσίες της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Επιβεβαιώνουμε τη λήψη της επιστολής σας της 15 Μαΐου 2020 όσον αφορά τις αρχαιρεσίες της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, και σας ευχαριστούμε γι’ αυτή.

Η UEFA και η FIFA, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών ειδικών που έχουν οριστεί για την Ελλάδα, σημειώσαμε τη μονομερή απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να μην προτείνει τις αναγκαίες αλλαγές στις οικείες διατάξεις του ελληνικού αθλητικού νόμου οι οποίες θα επέτρεπαν τη μετακίνηση και την πρότερη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών τον Ιούλιο του 2020 της νέας εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ.

Η αρχή της μετακίνησης και πρότερης διεξαγωγής των αρχαιρεσιών για τον Ιούλιο του 2020 είχε συμφωνηθεί στη διάρκεια πολλαπλών συναντήσεων και συζητήσεων μεταξύ των παραγόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου, των εθνικών αθλητικών αρχών και της UEFA και της FIFA, μεταξύ αυτών και η συνάντηση που είχε διοργανωθεί από τον Έλληνα Υφυπουργό Αθλητισμού στην Αθήνα στις 22 Ιανουαρίου 2020. Παρόλο που συνεχίζουμε να εμμένουμε στη θέση μας ότι η μετακίνηση και πρότερη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών της νέας εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ είναι για το καλύτερο δυνατό συμφέρον του ελληνικού ποδοσφαίρου, αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι εν όψει των πρωτοφανών προκλήσεων που προέκυψαν λόγω της πανδημίας του Covid 19, ενδέχεται οι αποφάσεις να πρέπει να αναθεωρούνται και να προσαρμόζονται.

Το χρονοδιάγραμμα, όπως αυτό είχε προταθεί από την UEFA και τη FIFA, συμπεριελάμβανε μια αλλαγή της διάταξης του ελληνικού αθλητικού νόμου που αφορά στην ημερομηνία των εκλογών για τις ελληνικές αθλητικές ομοσπονδίες η οποία θα συνοδευόταν από τις απαιτούμενες τροποποιήσεις στο Καταστατικό της ΕΠΟ προκειμένου να συνάδει με την αντίστοιχη τροποποίηση στον νόμο. Αυτό θα άνοιγε τον δρόμο για τη σύγκληση εκλογικής γενικής συνέλευσης από την ΕΠΟ τον Ιούλιο του 2020.

Η UEFA και η FIFA υποστήριζαν σταθερά ότι η μετακίνηση των αρχαιρεσιών της ΕΠΟ τον Ιούλιο του 2020 θα ήταν ευεργετική για το ελληνικό ποδόσφαιρο για τους παρακάτω βασικούς λόγους:

Οι αρχαιρεσίες τον Ιούλιο θα συνέπιπταν με τη λήξη της εντολής των διεθνών ειδικών της UEFA και της FIFA στην Ελλάδα, η οποία προβλέπεται για τις 31 Ιουλίου 2020.

Οι διεθνείς ειδικοί που έχουν οριστεί από την UEFA και την FIFA θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν και να επιβλέψουν στενά την εκλογική διαδικασία και τα διαδικαστικά θέματα, πριν από την ολοκλήρωση της εντολής τους.

Οι νεοεκλεγέντες αξιωματούχοι και η διοίκηση της ΕΠΟ θα ήταν σε θέση να σχεδιάσουν ορθά τη νέα αγωνιστική περίοδο 2020/21 και να λάβουν αποφάσεις για ευαίσθητα ζητήματα όπως ο ορισμός των νέων αλλοδαπών μελών της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας/ΕΠΟ με ενδελεχή και έγκαιρο τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό, η UEFA και η FIFA επεσήμαναν σε πολλαπλές περιπτώσεις ότι η ΕΠΟ πρέπει να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα και χωρίς καμία αθέμιτη επιρροή ή παρέμβαση από τρίτους. Τυχόν παραβιάσεις της υποχρέωσης αυτής ενδέχεται να έχουν σοβαρές συνέπειες, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Καταστατικό της UEFA και της FIFA.

Ως εκ τούτου, και ενόσω η FIFA και η UEFA θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση, προτρέπουμε την ΕΠΟ και τους οικείους ποδοσφαιρικούς παράγοντες να συνδιαλλαγούν άμεσα και εποικοδομητικά με τις ελληνικές αθλητικές αρχές όσον αφορά τις διάφορες προκλήσεις που επιμένουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, συμπεριλαμβανομένου του πιο πρόσφατου θέματος του χρόνου των αρχαιρεσιών.

Παραμένουμε στη διάθεση της ΕΠΟ για οποιαδήποτε περαιτέρω συνδρομή ενδεχομένως απαιτηθεί επί του θέματος».

Τον Ιανουάριο είχε γίνει γνωστό ότι Σε μια πράξη που αποτελεί «αιτία πολέμου» είναι έτοιμος να προβεί ο Λευτέρης Αυγενάκης εν όψει των… πρόωρων εκλογών στην ΕΠΟ, λογικά τον Ιούνιο, όπως αποφασίστηκε και στη συνάντηση των Big 4. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού θέλει να αλλάξει το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ. Κάτι που επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη (23/01) στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Steering Committee (Επιτροπή καθοδήγησης) στη ΓΓΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ