10-05-2021

Bundesliga: Σέντρα στο γερμανικό πρωτάθλημα – Οι κανονισμοί που θα πρέπει να τηρηθούν (video)

Η ποδοσφαιρική δράση επιστρέφει μετά τη διακοπή λόγω του κορονοϊού

Πρώτη από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα η Bundesliga ξεκινά τη διεξαγωγή αγώνων, χωρίς την παρουσία κοινού, με το πρώτο «πιάτο» να περιλαμβάνει πέντε παράλληλα παιχνίδια.

Μετά από 66 ημέρες η μπάλα είναι έτοιμη να κυλήσει ξανά στα γερμανικά γήπεδα των 18 ομάδων της Bundesliga και η προσμονή των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων έχει χτυπήσει κόκκινο.

Οι αυστηροί κανονισμοί για την υγεία σημαίνουν ότι όλα τα παιχνίδια θα παίζονται σε κενά στάδια με μόνο περίπου 300 ανθρώπους μέσα και γύρω από τον αγωνιστικό χώρο. Οι παίκτες δεν θα πρέπει να φτύνουν, να αγγίζουν τα χέρια τους, ενώ ορισμένοι σύλλογοι θα χρησιμοποιούν μουσική και εικονικές φωτογραφίες φιλάθλων από χαρτόνι για να ενισχύσουν την ατμόσφαιρα στους αγώνες. Όπως ανακοίνωσε η Γκλάντμπαχ. H Bundesliga έχει στόχο να ολοκληρώσει τη σεζόν έως τις 30 Ιουνίου.


Για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί ο κανονισμός των πέντε αλλαγών, σύμφωνα και με την πρόταση της IFAB. Η σύσταση στις ομάδες κάνει λόγο για μάξιμουμ δύο αλλαγές ταυτόχρονα, σε μια ρύθμιση που θα βοηθήσει τους προπονητές στη διαχείριση του ρόστερ και θα μειώσει το ρίσκο τραυματισμών.

Ταυτόχρονα και μέσα στο παιχνίδι, η συνήθης συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών καλείται να αλλάξει, καθώς απαγορεύονται οι χειραψίες και οι αγκαλιές μεταξύ των ποδοσφαιριστών, ενώ όποιος παίκτης φτύνει θα τιμωρείται με κάρτα. Το πόσο λειτουργικές θα είναι οι προσαρμογές θα φανεί και από το πώς θα τις υποδεχθούν οι παίκτες, όπως για παράδειγμα στο πόσο θα επηρεάζονται στα μαρκαρίσματα όταν απαιτείται η κοντινή επαφή.

Οι περιορισμοί λόγω κορονοϊού επιβάλλουν νέους κανόνες συμπεριφοράς, οι οποίοι μάλλον θα ξαφνιάσουν τους παραδοσιακούς ποδοσφαιρόφιλους. Για παράδειγμα, όταν μπαίνει γκολ οι παίκτες δεν μπορούν πλέον να αγκαλιάζονται πανηγυρίζοντας, επιτρέπεται μόνο ο χαρακτηριστικός χαιρετισμός με τον αγκώνα. Στον πάγκο το προπονητικό τιμ, το τεχνικό επιτελείο και όλοι οι αναπληρωματικοί παίκτες είναι υποχρεωμένοι να φορούν διαρκώς μάσκα. Όταν όμως ο προπονητής θέλει να φωνάξει στους παίκτες ή να τους δώσει οδηγίες, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση να βγάλει τη μάσκα. «Θα φωνάζω από την αρχή μέχρι το τέλος του παιχνιδιού», προειδοποιεί ο προπονητής της Μπάγερ Λεβερκούζεν Πέτερ Μπος.

Για λόγους υγιεινής απαγορεύεται πλέον μία ακόμη παραδοσιακή, αλλά και κακόγουστη, για πολλούς, τελετουργία του αθλήματος: το… φτύσιμο στο χορτάρι. Ακόμη και στα «σαλόνια» του Champions League  πολλοί τιμούν το έθιμο, είτε για εκτόνωση, είτε ως εκδήλωση αγωνιστικού φρονήματος, είτε και για γούρι. Τα νέα πρωτόκολλα ασφαλείας βάζουν τέλος σε όλα αυτά. Δεν διευκρινίζεται, πάντως, αν η παράβαση του κανονισμού τιμωρείται με αποβολή, όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια με το «πτύειν» που έχει ως στόχο αντίπαλο παίκτη.

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι ομάδες της Bundesliga απομονώθηκαν για επτά ημέρες, με τους ίδιους αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες. Ήδη, οι ποδοσφαιριστές έχουν ελεγχθεί δυο φορές για τον ιό και μόνο με αρνητικό αποτέλεσμα θα μπορέσουν να φύγουν το Σάββατο (16/08) για το γήπεδο. Σημειώνεται ότι έχει αναβληθεί το ματς για τη 2. Bundesliga (αρχίζει και αυτή) ανάμεσα σε Ντινάμο Δρέσδης και Ανόβερο, επειδή δυο παίκτες της Ντινάμο βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Η ομάδα της Δρέσδης τέθηκε σε καραντίνα δυο εβδομάδων.

«Η Bundesliga καταφέρνει να γίνει το πρώτο μεγάλο πρωτάθλημα παγκοσμίως που θα ξαναρχίσει», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Μπάγερν Καρλ-Χάινς Ρουμενίγκε. «Και με την Βundesliga ως το μοναδικό πρωτάθλημα που θα μεταδοθεί στην τηλεόραση, περιμένω ότι θα έχουμε κοινό ενός δισεκατομμυρίου», υπογράμμισε στο περιοδικό «SportBild».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ