11-04-2021

Ποδόσφαιρο: Εγκρίθηκαν οι πέντε αλλαγές ανά αγώνα από τη FIFA – Τι θα ισχύσει λόγω του κορονοϊού

Η τροποποίηση στο σχετικό κανονισμό κρίθηκε αναγκαία λόγω παράτασης της τρέχουσας περιόδου μετά την πανδημία

Η IFAB, δηλαδή το συμβούλιο της FIFA που είναι υπεύθυνο για τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου, συγκατατέθηκε στην αύξηση των αλλαγών, που μπορεί να κάνει κάποια ομάδα στη διάρκεια του αγώνα, από τρεις σε πέντε.

Σημειώνεται όμως ότι δεν αυτό δε θα είναι ένα μόνιμο αλλά προσωρινό μέτρο και θα εφαρμοστεί στις διοργανώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ή θα αρχίσουν προσεχώς και θα περατωθούν ως τις 31 Δεκεμβρίου, αν και υπάρχει το ενδεχόμενο επέκτασής του και για την περίοδο 2020-21.

Η τροποποίηση στο σχετικό κανονισμό κρίθηκε αναγκαία λόγω παράτασης της τρέχουσας περιόδου μετά την πανδημία του κορονοϊού, ελήφθη δε προκειμένου να προστατευθούν οι παίκτες από τον αυξημένο όγκο αγώνων σε στενότερο χρονικό πλαίσιο και υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Κάθε ομάδα θα δικαιούται να κάνει ως και πέντε αλλαγές, χωρίς όμως να διακόψει το παιχνίδι περισσότερες από τρεις φορές. Πρακτικά αυτό σημαίνει τρία «παράθυρα», μαζί με την ανάπαυλα για το ημίχρονο.

Υπογραμμίζεται, πάντως, ότι η απόφαση της IFAB δεν είναι δεσμευτική και κάθε διοργανώτρια αρχή, είτε Ομοσπονδία είτε Λίγκα, έχει το δικαίωμα να πράξει κατά το δοκούν, ενσωματώνοντάς την ή όχι στους κανονισμούς της.

Σημειώνεται ότι μέσα στον Απρίλιο το Διεθνές Συμβούλιο για τους Κανονισμούς του Ποδοσφαίρου (ΙFAB) έκανε γνωστούς νέους κανονισμούς για το ποδόσφαιρο (όπως για το VAR και το «χέρι»), που θα μπορούσαν επίσης να υιοθετηθούν κατά την επανάληψη των πρωταθλημάτων μετά το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ