06-03-2021

Ο Μακρόν θέλει «λουκέτο» σε όλο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Διαφορετικές απόψεις από γιατρούς FIFA και UEFA

Διαφωνίες... στην Ιταλία, σέντρα ξανά στην Ελβετία στις 8 Ιουνίου, με γκρουπ πέντε ατόμων οι προπονήσεις

Ένθερμος υποστηρικτής της διακοπής των αθλητικών δραστηριοτήτων σε όλο την Ευρώπη είναι ο Εμάνουελ Μακρόν, επειδή θεωρεί ότι οι συνθήκες με τον κοροναϊό δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή τους. Ο γάλλος πρόεδρος έδωσε εντολή να διακοπούν οριστικά όλα τα πρωταθλήματα στη χώρα του – κάτι που έχει γίνει ακόμα σε Ολλανδία και Βέλγιο – και δεν άφησε περιθώριο στις ομοσπονδίες να εξετάσουν εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να συνεχίσουν.

Για το «λουκέτο» σε όλη την Ευρώπη φαίνεται να έχει… δραστηριοποιηθεί η Υπουργός Αθλητισμού της χώρας, με την τελευταία να είναι σε επαφές με τους ομολόγους της σε όλη την Ευρώπη. Διαφωνίες στην Ιταλία, διιστάμενες είναι οι απόψεις των ιατρικών επιτροπών της FIFA και της UEFA όσον αφορά στην επιστροφή στη δράση στο ποδόσφαιρο. Την ίδια ώρα, αποφασίστηκε σέντρα ξανά στην Ελβετία στις 8 Ιουνίου, με γκρουπ πέντε ατόμων οι προπονήσεις.

Πιο αναλυτικά, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν περιορίζεται, λοιπόν. στα της πατρίδας του, αλλά επιδιώκει τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο ζήτημα, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας υποστηρίζει ότι ο Μακρόν έχει εξουσιοδοτήσει την Υπουργό Αθλητισμού της Γαλλίας, Ροξάνα Μαρασινεάνου, να επικοινωνήσει με τους ομολόγους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ενημερώσει για τις απόψεις της γαλλικής κυβέρνησης. Η γαλλίδα υπουργός φέρεται να έχει ήδη έλθει σε επαφή με τον ιταλό υπουργό, Βιντσέντζο Σπανταφόρα, αλλά και με το γερμανό ομόλογό της.

Υπουργός Αθλητισμού Ιταλίας: Δύσκολη η επανέναρξη του ποδοσφαίρου

Την ίδια ώρα, στην Ιταλία ο Βιτσέντζο Σπανταφόρα είπε τη γνώμη του για την επανέναρξη της σεζόν στην Serie A και θεωρεί καλύτερο να ακολουθήσουν τη Γαλλία και την Ολλανδία. Ο Υπουργός Αθλητισμού της Ιταλίας εμφανίστηκε απαισιόδοξος σε συνέντευξη του λέγοντας πως αν ήταν ανάμεσα στους προέδρους, θα άρχιζε να σκέφτεται την επόμενη σεζόν.

«Οι επαφές βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ σήμερα και αύριο, ανάμεσα στην τεχνική και επιστημονική επιτροπή και την ομοσπονδία (FIGC), η οποία είχε παρουσιάσει ένα πρωτόκολλο για τις προπονήσεις που κρίθηκε από την επιτροπή ανεπαρκές. Η προπόνηση δεν σημαίνει επανέναρξη του πρωταθλήματος. Εάν δεν θέλουμε να έχουμε αβεβαιότητες αρκεί να ακολουθήσουμε τη γραμμή της Γαλλίας και της Ολλανδίας που έχουν σταματήσει τα πάντα. Βλέπω ειλικρινά την πορεία προς την επανέναρξη πιο δύσκολη. Η προπόνηση είναι διαφορετικό πράγμα, η επιλογή της Γαλλίας μπορεί επίσης να ωθήσει την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή και διαβάζοντας ορισμένες δηλώσεις η πλειοψηφία των προέδρων είναι έτοιμοι να ζητήσουν αναστολή για να προετοιμαστούν καλύτερα για το επόμενο πρωτάθλημα», είπε.

Ο Βιτσέντζο Σανταφόρα τόνισε πως η επανέναρξη δεν είναι ασφαλής και θα αναγκαστούν να σταματήσουν. Τέλος, νομίζει ότι οι ηγέτες του ποδοσφαίρου πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται ένα σχέδιο Β.

«Το αργότερο εντός αυτής της εβδομάδας, η τεχνική επιστημονική επιτροπή θα κρίνει το πρωτόκολλο για τις προπονήσεις και σε λίγες μέρες θα το κοινοποιήσουμε στους συλλόγους, και μετά – με την καμπύλη των δεδομένων – θα αποφασίσουμε για την επανάληψη του πρωταθλήματος», κατέληξε.

Αποφασισμένος ο πρόεδρος της ιταλικής Ομοσπονδίας να τελειώσει η σεζόν στη Serie A

Γίνεται αντιληπτό πως είναι σε μεγάλη αμφιβολία έχει τεθεί το μέλλον της σεζόν 2019-20 στη Serie A, αλλά κάποιοι δείχνουν αποφασισμένοι να ολοκληρωθεί η αγωνιστική χρονιά, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, θα προκύψουν πολλά ζητήματα.

Ένας από αυτούς είναι και ο Γκαμπριέλε Γκραβίνα, ο πρόεδρος ιταλικής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπογράψει την οριστική διακοπή στο ποδόσφαιρο λόγω κορονοϊού, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν… ο θάνατος του αθλήματος.


«Όσο είμαι πρόεδρος της Ομοσπονδίας, δεν θα υπογράψω ποτέ την οριστική διακοπή, γιατί αυτό θα είναι ο… θάνατος του ιταλικού ποδοσφαίρου. Προστατεύω τα συμφέροντα όλων και αρνούμαι να υπογράψω το απόλυτο “λουκέτο”, εκτός αν υπάρχουν λόγοι που αφορούν την υγεία όλων των εμπλεκομένων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Όλοι μου λένε ξεκάθαρα ότι πρέπει να σταματήσω. Αν το κλείσουμε οριστικά, το σύστημα θα χάσει 700-800 εκατ. ευρώ. Αν παίζουμε κεκλεισμένων των θυρών, οι απώλειες θα είναι 300 εκ. ευρώ ενώ με την παρουσία φιλάθλων 100-150 εκατ. ευρώ».

Επικεφαλής γιατρός της UEFA: Αν τηρηθεί το πρωτόκολλο, οι λίγκες μπορούν να αρχίσουν ξανά

Ο επικεφαλής του ιατρικού τμήματος της UEFA και πρόεδρος της επιτροπής που εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής, Τιμ Μάιερ, εξέφρασε την άποψη ότι η μπάλα μπορεί να κυλήσει ξανά…

«Στην κουβέντα για το αν θα παιχτεί ξανά ποδόσφαιρο, η υγεία των παικτών και τον όσων εμπλέκονται στους αγώνες είναι πρωταρχικής σημασίας. Οι φορείς που κάνουν σχέδια για την επανέναρξη των αγώνων θα δημιουργήσουν πρωτόκολα για να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες για την υγεία. Με αυτές τις προϋποθέσεις και με την πλήρη συμμόρφωση με τα όσα λένε οι αρχές κάθε χώρας, είναι δυνατό να υπάρξει επανέναρξη των πρωταθλημάτων που έχουν διακοπεί», ήταν τα λόγια του Μάιερ.

Γιατρός FIFA: Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, ακόμη και αν οι αγώνες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ιατρικής Επιτροπής της FIFA Μισέλ Ντουχέ, εξέφρασε προβληματισμό γι’ αυτό το ενδεχόμενο. «Εάν η σεζόν 2020-2021 μπορεί να ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ήμουν ευτυχής. Τότε το ποδόσφαιρο μπορεί να ξεφύγει από το δεύτερο κύμα του ιού, κάτι που δεν είναι απίθανο», τόνισε ο βέλγος γιατρός στην ολλανδική εφημερίδα «De Telegraph» και πρόσθεσε: «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επιχειρήσουν οπαδοί να προσεγγίσουν το γήπεδο, ακόμη και αν οι αγώνες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Πρέπει ο κάθε ένας να λειτουργεί πολύ προσεκτικά, αλλά γνωρίζω από την εμπειρία μου ότι όταν πρόκειται για την υγεία και την οικονομία τα οικονομικά κίνητρα κερδίζουν στο ποδόσφαιρο. Εάν υπάρχει μια στιγμή που η υγεία πρέπει να κερδίσει αυτή είναι τώρα. Εκλιπαρώ τους πάντες να είναι πολύ προσεκτικοί. Δεν μπορώ να πω πότε μπορεί να παιχτεί ξανά το ποδόσφαιρο, γιατί κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί ο ιός τους επόμενους μήνες».

«Όχι στο φτύσιμο»

Στο μεταξύ, όπως όλοι οι τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, έτσι και το ποδόσφαιρο, δεν θα είναι ίδιο στην μετά κορονοϊό, εποχή. Μεταξύ των αλλαγών που αναμένεται να δούμε στα γήπεδα είναι ότι θα απαγορευθεί μία από τις πιο συνηθισμένες συνήθειες των ποδοσφαιριστών κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Σύμφωνα με τον Δρ Ντουχέ η παγκόσμια Συνομοσπονδία προσανατολίζεται να απαγορεύσει το φτύσιμο, δίνοντας τη δυνατότητα στους διαιτητές να τιμωρούν με κίτρινη κάρτα, όποιον το επιχειρήσει. Αυτό στηρίζεται στη διαπίστωση των επιστημόνων ότι το σάλιο μπορεί να παραμείνει αρκετές ώρες σε μία επιφάνεια και ως εκ τούτου θα μπορούσε να γίνει φορέας μόλυνσης του κορονοϊού μεταξύ των ποδοσφαιριστών.

«Όχι» στο φτύσιμο αποφάσισαν, άλλωστε, τα Νησιά Φερόε, στο πλαίσιο των μέτρων για επανέναρξη του ποδοσφαίρου.

Σέντρα ξανά στην Ελβετία στις 8 Ιουνίου – Με γκρουπ πέντε ατόμων οι προπονήσεις

Την απόφαση για την επανέναρξη του πρωταθλήματος της Super League αποφάσισε η κυβέρνηση της Ελβετίας, πιθανότατα στις 8 Ιουνίου με αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Οι προπονήσεις θα ξεκινήσουν από τις 11 Μαΐου και θα γίνονται ανά γκρουπ πέντε ατόμων.

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο την Τετάρτη (29/04) το απόγευμα. Μέσα σε αυτή έγινε γνωστό ότι η επιστροφή στη δράση θα γίνει μόνο εφόσον δεν υπάρχει επιδείνωση της επιδημίας και με την προϋπόθεση ότι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία θα παρουσιάσει «λεπτομερές πλάνο για τις συνθήκες υγείας και προστασίας».


Οι προπονήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις 11 Μαΐου, με αρκετά αυστηρά μέτρα, όπως περιορισμός μέχρι πέντε άτομα, χωρίς σωματική επαφή. Βέβαια υπάρχει μία πρόταση για το ποδόσφαιρο να μην ισχύουν στο 100% τα συγκεκριμένα μέτρα και να μην υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των αθλητών στην προπόνηση.

Η τελευταία (23η) αγωνιστική της ελβετικής Super League είχε διεξαχθεί το διήμερο 22-23/2, με τις Σεν Γκάλεν και Γιουνγκ Μπόις να μοιράζονται την κορυφή έχοντας από 45 βαθμούς.

Υπενθυμίζεται ότι η UEFA, με βάση τις τελευταίες της αποφάσεις, δίνει το δικαίωμα σε χώρες και ομοσπονδίες να αποφασίσουν οι ίδιες για το μέλλον των πρωταθλημάτων τους και να ορίσουν τις ομάδες για τα ευρωπαϊκά κύπελλα Ζητώντας πλάνο επανεκκίνησης από τις ομοσπονδίες μέχρι 25 Μαΐου, σε όσα κράτη ξεκινήσει ξανά η δράση.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ