03-12-2020

Κορονοϊός: Πώς θα γίνει η επανεκκίνηση στον αθλητισμό – Τι αποφασίστηκε (video)

Στο 7ο και τελευταίο στάδιο το άνοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων - Την Πέμπτη (30/04) οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για την επανεκκίνηση του αθλητισμού

Η ώρα της επιστροφής στην αθλητική κανονικότητα έφτασε, αλλά όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο των μέτρων χαλάρωσης για τον κορονοϊό αυτό θα γίνει μόνο σε ανοιχτά γήπεδα και χωρίς θεατές. Στο 7ο και τελευταίο στάδιο το άνοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων… Την Πέμπτη (30/04) οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για την επανεκκίνηση του αθλητισμού.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης είχε την Τρίτη (28/04) εκτενή τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους κι εκπροσώπους όλων των Ομοσπονδιών, των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αθλημάτων. Μια τηλεσυνάντηση, στην οποία έδωσε το «παρών» κι ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος κι εξήγησε από επιστημονικής πλευράς, πώς θα επιστρέψουμε στην αθλητική καθημερινότητα.

Κατ’ αρχάς να σημειώσουμε ότι η τηλεδιάσκεψη έγινε παρουσία των μελών της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία θα συνεδριάζει ανά εβδομάδα (και συχνότερα αν το απαιτήσουν οι συνθήκες), προκειμένου να γίνεται διαρκής επανεκτίμηση των δεδομένων.

Ο κ. Αυγενάκης ανέλυσε το πλάνο της επιστροφής, η οποία θα γίνει σταδιακά, όπως θα συμβεί σε κάθε τομέα της ζωής μας. Θα ξεκινήσει από τα ατομικά αθλήματα ανοιχτού χώρου, αυτά που δεν έχουν επαφή.

Θα υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Σταδιακά θα μπούμε και στα υπόλοιπα αθλήματα, επαφής και κλειστού χώρου, έτσι ώστε ο αθλητισμός να ξαναγίνει μέρος της καθημερινότητάς μας.

Αυτό που έχει σημασία είναι πως άμεσα, μετά και το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, θα ανοίξουν οι αθλητικοί χώροι, ώστε να ξεκινήσουν οι αθλητές αρχικά τις προπονήσεις και μετά να γίνουν κι αγώνες. Όπως τόνισε ο κ. Αυγενάκης είναι σημαντικό να επιστρέψουν οι νέοι άνθρωποι στον αθλητισμό.

Προτεραιότητα θα δοθεί στους αθλητές, οι οποίοι είχαν πλησιάσει τα Ολυμπιακά όρια, προκειμένου για τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακού Αγώνες του Τόκιο, τον επόμενο χρόνο. Όπως συμφωνήθηκε με τον κ. Καπράλο, θα ανανεώνεται διαρκώς η λίστα, την οποία θα στείλουν όλες οι Ομοσπονδίες, που έχουν αθλητές αυτού του επιπέδου.

Υπήρξε ευρεία ανταλλαγή απόψεων, προκειμένου και οι παράγοντες να ενημερωθούν, αλλά και να στείλουν προτάσεις στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ήταν εκεί κι ο Γιώργος Μαυρωτάς). Το κλίμα ήταν εξαιρετικό, υπάρχουν μια σειρά από αναπάντητα -για την ώρα- ερωτήματα και σίγουρα υπάρχει ανασφάλεια και προβληματισμός, αλλά όπως τόνισε επανειλημμένα ο Υφυπουργός Αθλητισμού «ένα βήμα τη φορά».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν πάνω από 120 άτομα, απ’ όλο το αθλητικό φάσμα. Αρκετοί πήραν τον λόγο και με τρίλεπτες τοποθετήσεις, πρόσθεσαν μικρά αλλά σημαντικά κομμάτια στην κουβέντα, η οποία θα επαναληφθεί.

ΕΟΚ: Η συνέχιση των αγώνων δεν είναι απόφαση της ομοσπονδίας

Την ίδια ώρα, η ΕΟΚ με επιστολή της προς τον Λευτέρη Αυγενάκη υποστήριξε πως η συνέχιση των αγώνων στα εθνικά πρωταθλήματα δεν αποτελεί δική της απόφαση, αλλά αρμοδιότητα των υγειονομικών φορέων.

Η σταδιακή άρση των μέτρων για τον κορονοϊό φέρνει εξελίξεις και στα αθλητικά δρώμενα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως ανοιχτοί χώροι άθλησης θα είναι προσβάσιμοι από τις 4 Μαΐου, αλλά αυτό δεν μπορεί να φέρει άμεσες αλλαγές και σε ό,τι έχει να κάνει με το ελληνικό μπάσκετ.

Βλέπετε, τα κλειστά γυμναστήρια δε θα ανοίξουν και οι ομάδες θα συνεχίσουν να μην μπορούν να προπονηθούν και να ακολουθήσουν το πρόγραμμά τους. Υπενθυμίζεται, βέβαια, πως η Basket League έχει προχωρήσει σε οριστική διακοπή, επομένως το ζητούμενο πλέον είναι τι θα γίνει με τα πρωταθλήματα που βρίσκονται υπό τη σκέπη της ΕΟΚ.

Η ελληνική ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης, λοιπόν, έστειλε έγγραφο στον Υφυπουργό Αθλητισμού, τονίζοντας πως: «την ανάληψη της ευθύνης για τη συνέχιση των αγωνιστικών θεσμών δεν έχει δικαίωμα αλλά και δυνατότητα να αναλάβει η Αθλητική Ομοσπονδία. Το δικαίωμα αυτό ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη των αρμόδιων υγειονομικών φορέων, οι οποίοι έχουν τη σαφή γνώση της εξέλιξης του COVID-19 στη χώρα μας».

Επομένως, η ΕΟΚ δεν είναι διατεθειμένη να πάρει μια τέτοια απόφαση, που θα οδηγήσει στην επανέναρξη των εθνικών πρωταθλημάτων.

ΠΣΑΠ: Η πλειοψηφία των Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών σε οικονομική και επαγγελματική εξαθλίωση

Με ανακοίνωση του, ο ΠΣΑΠ ενημερώνει πως εκατοντάδες επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα βρίσκονται σε καθεστώς οικονομικής εξαθλίωσης και ζητά από την ΕΠΟ την άρση της αναστολή λειτουργίας της αθλητικής δικαιοσύνης, ώστε να εκδικαστούν οι εκκρεμείς υποθέσεις των μελών του μέσω τηλεοπτικής συνεδρίασης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΣΑΠ:

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών έχει οδηγηθεί σε οικονομική και επαγγελματική εξαθλίωση: Πάνω από εκατό αθλητές που αγωνίζονται στην κατηγορία Super League 1 και πάνω από 350 στις κατηγορίες Super League 2 και Football League, υφίστανται συστηματικά κατάφωρη παραβίαση των όρων των συμβολαίων τους, καθώς δεν τους έχουν καταβληθεί από τις Π.Α.Ε. δεδουλευμένες αποδοχές τους από το έτος 2019 έως σήμερα.

Ο ΠΣΑΠ, υπεύθυνα και ομόφωνα, προέβη σε μια σειρά από ενέργειες με στόχο την περιφρούρηση της νομιμότητας, την επαναλειτουργία της αθλητικής δικαιοσύνης και τη διαφύλαξη των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων των μελών μας.

Δυστυχώς, η ΕΠΟ επέλεξε να κωφεύσει στα δίκαια αιτήματά μας, απαξιώνοντας τις νόμιμες και εμπεριστατωμένες θέσεις και προτάσεις μας, στάση που αναμφισβήτητα δεν συνάδει με τον θεσμικό της ρόλο.

Η αναλγησία που επέδειξε η Ομοσπονδία στο κρίσιμο ζήτημα της επαγγελματικής επιβίωσης των μελών μας και η μονομερής προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Π.Α.Ε. έχει προκαλέσει τεράστια δυσαρέσκεια στο σύνολο των Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών.

Ενόψει, λοιπόν, της αυριανής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, καλούμε, για άλλη μια φορά, την Ομοσπονδία να ανακαλέσει την από 09.04.2020 απόφασή της και να άρει άμεσα την αναστολή λειτουργίας της αθλητικής δικαιοσύνης, ώστε να εκδικαστούν οι εκκρεμείς υποθέσεις των μελών μας μέσω τηλεοπτικής συνεδρίασης».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μητσοτάκης: Με το αεροπλάνο του ντ’ Εστέν επέστρεψε η Δημοκρατία στη χώρα μας

«Με το αεροπλάνο του επέστρεψε η Δημοκρατία στη χώρα μας και με τη στήριξη του εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Με ευγνωμοσύνη και συγκίνηση η...

Μαρία Σολωμού: Με έπιασε πανικός όταν έμαθε πως η Κατερίνα Ζαρίφη έχει κορονοϊό (video)

Η Μαρία Σολωμού καλεσμένη της εκπομπής «The 2night show» αναφέρθηκε στον πανικό που ένιωσε όταν έμαθε πως η Κατερίνα Ζαρίφη βρέθηκε θετική στον κορονοϊό.Οι...

Ναύπλιο: Αδέλφια ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους μετά από φωτιά σε μονοκατοικία

Δύο αδέλφια, ηλικίας 58 και 55 ετών αντίστοιχα, ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις κατά τη διάρκεια κατάσβεσης φωτιάς σε μονοκατοικία στην κοινότητα, Δίδυμα, της Αργολίδας.Ειδικότερα,...

Καπραβέλος για κορονοϊό: Τρέμουμε που ακούμε για «άνοιγμα» – Νοσηλεύτριες κλαίνε στα νοσοκομεία

Δεν χρειάζεται κάτι περισσότερα από τα λεγόμενα του διευθυντή ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη για να αντιληφθεί κάποιος τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή...

Έξι εργαζόμενοι και τέσσερα παιδιά θετικά στον κορονοϊό σε Δημοτικό Βρεφοκομείο της Θεσσαλονίκης

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Στυλιανός», καθώς εντοπίστηκαν 10 κρούσματα κορονοϊού έπειτα από έλεγχο που διενήργησε ο ΕΟΔΥ.Σύμφωνα με ανάρτηση...

«Big Brother»: Έξαλλος ο Κεχαγιάς επιτέθηκε στον Βαρουξή – Λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια (video)

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή ψηφοφορία στο «Big Brother» με καβγάδες και φωνές.Όσο πλησιάζει η ώρα του μεγάλου τελικού ο ανταγωνισμός «χτυπάει κόκκινο» και οι...