11-05-2021

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ορίστηκε νέα ημερομηνία μετά την αναβολή τους λόγω κορονοϊού

Τεράστια η οικονομική ζημιά για χιλιάδες εταιρείες

Οριστικοποιήθηκαν τη Δευτέρα 30 Μαρτίου οι ημερομηνίες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2021 και είναι σχεδόν ίδιες με τις φετινές που παραπέμφθηκαν στις καλένδες: 23 Ιουλίου – 8 Αυγούστου 2021.

Οι αντίστοιχες του 2020 ήταν 24 Ιουλίου με 9 Αυγούστου.

Οι σκέψεις για διεξαγωγή των αγώνων την άνοιξη εγκαταλείφθηκαν για πρακτικούς λόγους.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, αναμένεται να μετατεθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου, που είχε προγραμματιστεί να αρχίσει στις 6 Αυγούστου 2021 στο Γιουτζίν του Όρεγκον στις ΗΠΑ.

«Είμαι βέβαιος ότι θα υπερισχύσουμε, σε αυτή την πρωτοφανή δοκιμασία», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ. «Η ανθρωπότητα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μία σκοτεινή σήραγγα. Το Τόκιο 2020 θα είναι το φως στο βάθος του τούνελ».

Στη σχετική ανακοίνωση επαναλαμβάνεται η δέσμευση της ΔΟΕ να κρατήσει σε ισχύ τα «εισιτήρια» όσων αθλητών έχουν ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση.

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θα ξεκινήσουν στις 24 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν στις 5 Σεπτεμβρίου του 2021.

Μεγάλες οικονομικές ζημιές από την αναβολή

Η αναβολή και η μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2021 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ανέτρεψε τον προσεκτικό σχεδιασμό από τους διοργανωτές και προκάλεσε δαπανηρούς «πονοκεφάλους» για τις μικρές επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία, γενικότερα για την οικονομία της χώρας. Για την Ιαπωνία, η αναβολή ενός έτους θα κοστίσει πιθανώς 641 δισεκατομμύρια γιέν ή 6 δισεκατομμύρια δολάρια ή 5,47 δις ευρώ, σύμφωνα με τον Κατσουχίρο Μιγιαμότο, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Κανσάι, ο οποίος μελετά τον οικονομικό αντίκτυπο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Υπολογίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος, δηλαδή 423 δισ. Γιεν, θα προέρχεται από το πραγματικό κόστος, όπως συντήρηση χώρου, επανεκτύπωση υλικού και πρόσληψη νέων εθελοντών, με το υπόλοιπο να προέρχεται από ένα ευρύτερο πλήγμα στην οικονομία. Αυτό είναι πάνω από τα 12 δισ. δολάρια που δαπανήθηκαν στην Ιαπωνία. Ο επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, είπε ότι η καθυστέρηση συνεπάγεται πρόσθετο κόστος για όλους. Για αρκετές μικρές εταιρείες , όπως Grapestone Co Ltd, η οποία πωλεί κέικ με μπανάνα γεμάτη με κρέμα γάλακτος, διακοσμημένα με το λογότυπο των Αγώνων 2020, ήταν πραγματική καταστροφή. Σε αντίθεση με τους παγκόσμιους χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων, οι περισσότερες από τις ιαπωνικές εταιρείες έχουν υπογράψει μόνο για ένα χρόνο…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ