12-08-2020

Θέλουν και οι ποδοσφαιριστές το επίδομα των 800 ευρώ – Στο μπάσκετ οι παίκτες ζητούν 80% των συμβολαίων τους

Ομοσπονδίες, σωματεία και ενώσεις συμπεριλήφθηκαν στα μέτρα στήριξης, όπως είχε κάνει γνωστό ο Λευτέρης Αυγενάκης

Η διοίκηση των Super League 1, Super League 2 και Football League κατέθεσε αίτημα προκειμένου να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ και οι ποδοσφαιριστές των συλλόγων των τριών κατηγοριών. Στο μπάσκετ οι παίκτες ζητούν 80% των συμβολαίων τους, εφόσον ισχύσει η διακοπή στο πρωτάθλημα. Ομοσπονδίες, σωματεία και ενώσεις συμπεριλήφθηκαν στα μέτρα στήριξης, όπως είχε κάνει γνωστό ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Στο ποδόσφαιρο, οι πρόεδροι των Λιγκών, Μηνάς Λυσάνδρου και Λεωνίδας Λεουτσάκος, αντίστοιχα, ζητούν να συμπεριληφθεί το επάγγελμα του ποδοσφαιριστή στη διευρυμένη λίστα του ΚΑΔ από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση και τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Το επιχείρημα είναι ότι αποζημίωση 800 ευρώ δικαιούνται οι εργαζόμενοι των οποίων είτε ανεστάλη προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, είτε η σύμβασή τους ανεστάλη μέχρι τις 30 Απριλίου 2020 λόγω μείωσης του τζίρου της επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται ότι για το ενδεχόμενο επανέναρξης του πρωταθλήματος θα συζητήσουν την προσεχή Δευτέρα (30/03), μέσω τηλεδιάσκεψης, τα μέλη του συνεταιρισμού της Super League 1 – έχουν αναβληθεί τα ματς – , με δεδομένο να υπάρχει, βέβαια, αυτή η δυνατότητα από τους επιστήμονες.

Οι παίκτες της Α1 Ανδρών ζητούν 80% των συμβολαίων τους αν διακοπεί το πρωτάθλημα μπάσκετ

Την ίδια ώρα, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών (ΠΣΑΚ) απέστειλε τις θέσεις του στον ΕΣΑΚΕ για το ποσοστό που αξιώνουν οι παίκτες να τους καταβληθεί σε περίπτωση διακοπής της Basket League, την οποία αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες των ΚΑΕ.

Εξ αρχής, το συνδικαλιστικό όργανο των αθλητών είχε εκφράσει την αντίθεσή του σε οριστική διακοπή της A1 Ανδρών στο μπάσκετ. Ο ΠΣΑΚ επανέλαβε ότι τα μέλη του Συνδέσμου επιθυμούν τη συνέχιση του πρωταθλήματος, με δεδομένη από χθες (24/3) τη μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2021, που σημαίνει πως δεν υπάρχει πια χρονική πίεση στους διεθνείς παίκτες.

Όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή προς τον ΕΣΑΚΕ, οι αθλητές θα αξιώσουν να λάβουν το 80% των συμβολαίων τους. Ο ΠΣΑΚ δεν δέχεται τη λύση που προτείνει ο ΕΣΑΚΕ, δηλαδή την καταβολή των δεδουλευμένων μέχρι τα μέσα Μαρτίου από τις ΚΑΕ. Ακόμη, ο Σύνδεσμος των παικτών ζήτησε να γίνει νέα τηλεδιάσκεψη, στην οποία θα πάρουν μέρος και δικοί του εκπρόσωποι, όπου θα εκφράσουν και τις δικές τους θέσεις.

Ομοσπονδίες, σωματεία και ενώσεις συμπεριλήφθηκαν στα μέτρα στήριξης

Εν τω μεταξύ, θετική ανταπόκριση από τα υπουργεία Οικονομικών – Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συνάντησε το αίτημα του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, να συμπεριληφθούν τα αθλητικά σωματεία, οι ενώσεις και οι ομοσπονδίες στα μέτρα στήριξης, για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών από την πανδημία του κορονοϊού.

Στον «καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής του άρθρου 2 της από 11.03.2020 ΠΝΠ» που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, προβλέπονται τα εξής μέτρα στήριξης της αθλητικής οικογένειας:

  • Παρατείνονται μέχρι και την 31/08/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20/03/2020 ή που λήγουν ή έληξαν από 11/03/2020 έως και την 30/4/2020. Έως την ίδια ημερομηνία και για τις ίδιες ως άνω οφειλές και πρόσωπα, παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.
  • Αναστέλλεται μέχρι και την 31/08/2020 η είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων κατά τις 11/03/2020 οφειλών των ανωτέρω προσώπων.
  • Κατά την καταβολή δεν υπολογίζονται οι τόκοι και προσαυξήσεις του χρονικού διαστήματος της αναστολής.
  • Στην περίπτωση που εργαζόμενοι επιχειρήσεων (μέρος ή όλοι) τίθενται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους και ο οικείος εργοδότης καταγγείλει αυτή, καθώς και την περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση του μέτρου, οι επιχειρήσεις δεν διατηρούν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, η παράταση ή η αναστολή παύει αυτοδικαίως και οι οφειλές βαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις, βάσει της αρχικής ημερομηνίας βεβαίωσης.

Επισημαίνεται ότι από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης εξαιρούνται τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στο κράτος ή σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α. – κατά την έννοια της επίτευξης κρατικού ή δημοσίου ή αυτοδιοικητικού σκοπού, εποπτείας, διορισμού και ελέγχου της πλειοψηφίας της Διοίκησής τους- ή επιχορηγούνται τακτικά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από κρατικούς πόρους κατά πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους.

Αναβλήθηκε επ’ αόριστον η Γ.Σ. της ΕΠΟ

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.