06-05-2021

Κορονοϊός: Ο θρίαμβος της Αταλάντα «σκότωσε» το Μπέργκαμο με «θύμα» και την Ισπανία (video)

Ο ιταλός ανοσολόγος Φραντσέσκο Λε Φόκε εξήγησε πώς αυτό το παιχνίδι για το Champions League αποτελεί το «σημείο μηδέν» για την εξάπλωση του ιού στη συγκεκριμένη περιοχή της Ιταλίας, αλλά και στις «νυχτερίδες»

Αυτό το ματς, που είχε και πανηγυρικό χαρακτήρα για μια ολόκληρη πόλη για πολλές περιοχές της Ιταλίας, φαίνεται πως συνέβαλε δραματικά στην εξάπλωση του κορονοϊού στη γειτονική χώρα και στην Ισπανία, που ζουν, πλέον, δραματικές στιγμές.

Το παιχνίδι Ατάλαντα – Βαλένθια, που έγινε στο Μιλάνο, για τους «16» του Champions League (4-1) φαίνεται να είναι το «σημείο μηδέν» για το δράμα που ζει, ειδικά, το Μπέργκαμο τις τελευταίες μέρες. Το αναφέρουν, πλέον, ειδικοί… Μιλάμε για την πόλη που μετράει τους περισσότερους νεκρούς αναλογικά στην Ιταλία και που οι πρόσφατες εικόνες της – στρατιωτικά φορτηγά φορτωμένα με φέρετρα – προκάλεσαν σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτό το ματς διεξήχθη στις 16 Φλεβάρη, ενώ 21 του ίδιου μήνα καταγράφηκε ο πρώτος νεκρός από τον κορονοϊό στην Ιταλία. Η Αταλάντα θριάμβευσε με 4-1 και χιλιάδες φίλοι της άφησαν το Μιλάνο μέσα στην τρελή χαρά για να επιστρέψουν στο κοντινό Μπέργκαμο. Τότε, κανείς δεν περίμενε αυτή τη δραματική εξέλιξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι την επομένη φίλαθλοι της Βαλένθια επέστρεψαν στη βάση του με συμπτώματα κορονοϊού.

Η ρεβάνς έγινε χωρίς κόσμο (3-4) στις 10 Μαρτίου, με την UEFA να μην έχει πάρει δραστικά μέτρα. Και οι «νυχτερίδες» έχουν πλέον κρούσματα του ιού.

Πώς έγινε η διασπορά…

Διάσημος ανοσολόγος στην Ιταλία εξήγησε με όσο πιο απλά λόγια γίνεται τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διασπορά και εξάπλωση του ιού στην πόλη του Μπέργκαμο. Βασικός υπαίτιος γι’ αυτό, μια ποδοσφαιρική αναμέτρηση. Μια ιστορική ποδοσφαιρική αναμέτρηση για την Αταλάντα, η οποία βρέθηκε φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Champions League. Και αυτή η πορεία φαίνεται πως θα είναι για πάντα συνυφασμένη με την ανείπωτη τραγωδία που βιώνει η πόλη.

Στο ερώτημα που εγείρεται σχετικά με τα αίτια της έξαρσης του ιού στην εν λόγω πόλη, ο ιταλός ανοσολόγος Φραντσέσκο Λε Φόκε, ο οποίος εργάζεται στο νοσοκομείο «Umberto I» της Ρώμης, έδωσε την δική του απάντηση, παρουσιάζοντας τη δραματική κατάσταση στο Μπέργκαμο ως απότοκο της μεγάλης συγκέντρωσης οπαδών της ποδοσφαιρικής ομάδας της Αταλάντα.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο Δρ. Λε Φόκε στο φύλλο της «Corriere Dello Sport» την Κυριακή (22/03), όλα ξεκίνησαν όταν δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της Αταλάντα ταξίδεψαν στο Μιλάνο για το ιστορικό ματς με τη Βαλένθια. Υπενθυμίζεται πως η ιταλική ομάδα χρησιμοποίησε στο φετινό Champions League το Σαν Σίρο ως έδρα, μια και το «Ατλέτι Ατσούρι ντ’ Ιτάλια» δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για αγώνα της διοργάνωσης.

Οι δηλώσεις του Λε Φόκε στη «Corriere Dello Sport»

«Εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύεται πως η διεξαγωγή εκείνου του αγώνα με ανοιχτές θύρες ήταν μια τρέλα. Ακόμη όμως δεν είχαν ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα τότε. Τώρα θα ήταν αδιανόητο να συμβεί κάτι τέτοιο. Με χιλιάδες οπαδούς στις εξέδρες, σε κατάσταση απόλυτης ευτυχίας γι’ αυτό που έβλεπαν από την Αταλάντα, να αγκαλιάζονται και να πανηγυρίζουν μαζί, ήταν εύκολο να γίνει η ζημιά. Κανείς δεν ήθελε να χάσει αυτό το παιχνίδι, οπότε μπορεί να υποθέσει κανείς ότι στις εξέδρες βρέθηκαν και άνθρωποι ασυμπτωματικοί ή που μπορεί να είχαν λίγο πυρετό αλλά να μην έδωσαν σημασία.

Η περιοχή του Μπέργκαμο είναι πολύ δραστήρια οικονομικά και κοινωνικά. Απολύτως πρόσφορο έδαφος για την εξάπλωση του ιού. Δεύτερος παράγοντας, το γεγονός ότι ανθρωπολογικά μιλάμε για πολίτες πολύ εργατικούς που κάνουν… σπαρτιάτικη ζωή, με μια πολύ σπουδαία εργασιακή κουλτούρα και μια τάση να υποτιμούν και εντέλει να αγνοούν κακουχίες που μοιάζουν εποχικές (σ.σ. όπως τα συμπτώματα μιας ίωσης). Η ταινία «Το δέντρο με τα τσόκαρα» (σ.σ. βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών το 1978) είναι μια τέλεια αναπαράσταση της ζωής και των συνηθειών αυτής της πόλης. Προσθέτουμε τις συμπεριφορές που, ειδικά στις πρώτες μέρες μόνο ευεργετικές δεν ήταν στο σταμάτημα του ιού και αυτό ήταν».

Ιταλική κυβέρνηση και UEFA πήραν και την Ισπανία στον λαιμό τους

Οι δραματικές επιπτώσεις εκείνης της αναμέτρησης δεν περιορίζονται μονάχα στην πόλη του Μπέργκαμο. Εκτός από τους δεκάδες χιλιάδες οπαδούς της Αταλάντα που βρέθηκαν στο Μιλάνο, φιλοξενήθηκαν και περίπου 2.500 φίλοι της Βαλένθια στο στάδιο «Σαν Σίρο». Κατά την επιστροφή τους δεν ελέγχθηκαν και βεβαίως, ουδέποτε μπήκαν σε καραντίνα προληπτικά, παρότι προέρχονταν από το ευρωπαϊκό επίκεντρο της πανδημίας.

Η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στην Ισπανία συνδέεται και χρονικά με την επιστροφή εκείνων των ταξιδιωτών (20 Φεβρουαρίου). Μέχρι εκείνο το σημείο, οι περισσότερες ευθύνες βάραιναν την ιταλική κυβέρνηση που δεν έδρασε γρήγορα, φροντίζοντας να διεξαχθεί το Αταλάντα – Βαλένθια χωρίς κόσμο. Ουδείς όμως μπορεί να παραβλέψει και τις ευθύνες της UEFA, η οποία μέχρι και την περασμένη εβδομάδα επέτρεπε διεξαγωγή αγώνων, ακόμα και με κόσμο σε κάποιες περιπτώσεις.

Το γεγονός πως Βαλένθια και Αταλάντα εξαναγκάστηκαν να παίξουν τον επαναληπτικό στις 10 Μαρτίου συνιστά ένα αποδεδειγμένο έγκλημα πλέον. Την περασμένη Δευτέρα (16/03) η Βαλένθια ανακοίνωσε πως το 35% του ποδοσφαιρικού τμήματος έχει διαγνωστεί με κορονοϊό. Βάσει ημερομηνιών, δεν θα μπορούσαν να έχουν κολλήσει τον ιό στις 19 Φεβρουαρίου, αφού ο χρόνος επώασης δεν ξεπερνά τις δυο εβδομάδες. Η Βαλένθια άφησε υπονοούμενα για την UEFA, αλλά είναι σίγουρο πως αν βρισκόταν κάποιος ισχυρότερος σύλλογος στη θέση της θα είχε προκαλέσει σεισμό στη Νιόν…


Η Ιταλία έχει δεχτεί αναμφίβολα το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να επικεντρώνεται στο Μπέργκαμο. Η ιταλική πόλη είναι η δεινότερα πληγείσα επαρχία με το τοπικό αποτεφρωτήριο ναι μεν να εργάζεται επί 24ώρου βάσεως, αλλά να αποδεικνύεται ανεπαρκές να διαχειρισθεί τον τόσο αυξημένο αριθμό νεκρών.


Η κατάσταση στην περιοχή είναι εκτός ελέγχου, γεγονός που αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά μέσα από τα στιγμιότυπα της «La Repubblica». Βίντεο που είχαν κυκλοφορήσει τις προηγούμενες ημέρες στο διαδίκτυο, παρουσίαζαν μία μακρά φάλαγγα από φορτηγά του στρατού να μετακινούνται τη νύχτα στις άδειες οδούς της πόλης, μεταφέροντας φέρετρα από το τοπικό κοιμητήριο.

Πηγές: fws.gr, corrieredellosport.it

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ