08-04-2020

Δεν πάρθηκε οριστική απόφαση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες – Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΟΕ (video)

Η ΔΟΕ τόνισε πως είναι «πλήρως αφοσιωμένη στη διοργάνωση του Τόκιο» και κάλεσε τους αθλητές να συνεχίσουν κανονικά την προετοιμασία τους

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (17/03) η πρώτη τηλεδιάσκεψη σχετικά με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, αλλά δε σημειώθηκε κάποια ουσιαστικά εξέλιξη. Δεν πάρθηκε, δηλαδή, απόφαση, αφού, σύμφωνα με την ενημέρωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, είναι νωρίς τέσσερις μήνες πριν την τελετή έναρξης, ν’ αποφασιστεί η διεξαγωγή τους ή όχι, λόγω του κορονοϊού.

Την ίδια ώρα ο ιάπωνας Πρωθυπουργός Σίντζο Άμπε υπογράμμισε ότι η χώρα του θα είναι έτοιμη για τους Αγώνες, μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε με τους υπόλοιπους ηγέτης της G7. Φέρεται να πήρε από τους υπόλοιπους ηγέτες διαβεβαιώσεις ότι θα έχει βοήθεια τόσο σε φαρμακευτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Σε επίπεδο εγκαταστάσεων το Τόκιο είναι, πάντως, έτοιμο.

Η ΔΟΕ κάλεσε, εξάλλου, τους αθλητές να συνεχίσουν κανονικά την προετοιμασία τους, μιας και θ’ ανακοινώσει τις προθέσεις της μέσα στον επόμενο μήνα.

Στην επίσημη ανακοίνωσή της το απόγευμα της Τρίτης (17/03) η ΔΟΕ, τόνισε πως είναι «πλήρως αφοσιωμένη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο», αλλά δεν ανέφερε τις ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων, που ήταν εξαρχής προγραμματισμένοι για την περίοδο 24 Ιουλίου-9 Αυγούστου 2020. Κάτι τέτοιο ίσως εντάσσεται στο πλαίσιο αναμονής από την ΔΟΕ, μέχρι να ξεκαθαρίσει οριστικά η όλη κατάσταση με την πανδημία του COVID-19.

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι είναι θετικός στον κορονοϊό ο Κόζο Τασίμα, αντιπρόεδρος της Ολυμπιακής επιτροπής της Ιαπωνίας.

Αυτή είναι η εκτενή ανακοίνωση της ΔΟΕ:

«Σήμερα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) συνέχισε τις διαβουλεύσεις της με όλους τους φορείς των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020. Η πρώτη συνάντηση διεξήχθη με τις Διεθνείς Ολυμπιακές Επιτροπές θερινών αγώνων. Αντίστοιχες συζητήσεις με τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, τους εκπροσώπους των αθλητών, τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή, άλλες Διεθνείς Ομοσπονδίες κι άλλους ενδιαφερόμενους θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες.

Το παρόν ανακοινωθέν καθορίζει τις αρχές που έχουν θεσπιστεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ καθώς και την εφαρμογή τους, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η ΔΟΕ θα συνεχίσει να ενεργεί ως υπεύθυνος οργανισμός. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΟΕ ζητά από όλους τους φορείς, στο πλαίσιο των δικών τους αρμοδιοτήτων, να κάνουν τα πάντα για να συμβάλουν στον περιορισμό του ιού».

Συμπληρώνει στην ανακοίνωσή της:

«Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κατάσταση για ολόκληρο τον κόσμο και οι σκέψεις μας είναι με όλους εκείνους που επηρεάζονται από αυτή την κρίση. Είμαστε σε αλληλεγγύη με το σύνολο της κοινωνίας, προκειμένου να κάνουμε τα πάντα για να περιορίσουμε τον ιό.

Η κατάσταση γύρω από τον ιό COVID-19 επηρεάζει επίσης την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκιο 2020 και αλλάζει μέρα με τη μέρα.

Η ΔΟΕ παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκιο 2020 και περισσότερο από τέσσερις μήνες πριν από τους Αγώνες, δεν χρειάζεται καμία δραστική απόφαση σε αυτό το στάδιο. Και οποιαδήποτε προσέγγιση αυτή τη στιγμή θα ήταν αντιπαραγωγική.

Η ΔΟΕ ενθαρρύνει όλους τους αθλητές να συνεχίσουν να προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκιο 2020 όσο καλύτερα μπορούν. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους αθλητές συμβουλεύοντάς τους, μαζί με τις ομοσπονδίες τους. Και παρέχοντάς τους τις τελευταίες πληροφορίες κι εξελίξεις που είναι προσβάσιμες για τους αθλητές παγκοσμίως στην ιστοσελίδα του Athlete365 και μέσω των αντίστοιχων ομοσπονδιών κι οργανισμών τους.

Η ΔΟΕ έχει την πεποίθηση ότι τα πάρα πολλά μέτρα που λαμβάνονται, από πολλές αρχές σε όλο τον κόσμο θα βοηθήσουν να περιοριστεί η κατάσταση του ιού COVID-19. Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΟΕ χαιρετίζει την υποστήριξη των ηγετών της Ομάδας των 7, όπως εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Abe Shinzo, ο οποίος δήλωσε: “Θέλω να κρατήσω σε τέλειο επίπεδο την διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, ως απόδειξη ότι η ανθρώπινη φυλή θα επικρατήσει του νέου κορονοϊού. Κι εξέλαβα απόλυτη στήριξη για αυτό από τους ηγέτες της G-7”.

Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με υπεύθυνο τρόπο κι έχουμε συμφωνήσει τις ακόλουθες βασικές αρχές σχετικά με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020:
1. Προστασία της υγείας όλων των εμπλεκομένων και υποστήριξη του περιορισμού του ιού.
2. Προστασία των συμφερόντων των αθλητών και του Ολυμπιακού αθλητισμού.

Η ΔΟΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση 24/7. Ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας που απαρτίζεται από τη ΔΟΕ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), την Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο 2020, τις ιαπωνικές αρχές και την κυβέρνηση του μητροπολιτικού κέντρου του Τόκιο.

Σκοπός της ομάδας εργασίας είναι να εξασφαλίσει συντονισμένες δράσεις από όλους τους φορείς. Έχει την αποστολή να διατηρεί μια συνεχή εκτίμηση της κατάστασης, προκειμένου να αποτελέσει τη βάση για τον συνεχή επιχειρησιακό προγραμματισμό και τις απαραίτητες προσαρμογές. Η ειδική ομάδα παρακολουθεί επίσης την εφαρμογή των διαφόρων δράσεων που αποφασίστηκαν. Η ΔΟΕ θα συνεχίσει να επιβλέπει αυτή την επιχειρησιακή ομάδα. Η απόφαση της ΔΟΕ δεν θα καθορίζεται από τα οικονομικά συμφέροντα, διότι χάρη στις πολιτικές διαχείρισης των κινδύνων και την ασφάλειά της, θα είναι σε κάθε περίπτωση σε θέση να συνεχίσει τις δραστηριότητές της και να εκπληρώσει την αποστολή της για διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.


Έχουν ληφθεί μία σειρά μέτρων

-Η μορφή όλων των δοκιμαστικών τον Μάρτιο και τον Απρίλιο έχει τροποποιηθεί, για να επιτρέψει τη δοκιμή των βασικών στοιχείων των Αγώνων:
-Το άναμμα της Ολυμπιακής φλόγας στην Ελλάδα και τα επόμενα στάδια της λαμπαδηδρομίας προς την Ιαπωνία έχουν αναπροσαρμοστεί.
-Έχει αναλυθεί ολόκληρη η αλυσίδα προετοιμασίας των αγώνων και ήδη υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση αναμενόμενης διακοπής.

Ταυτόχρονα, τα θέματα και τα θέματα τα οποία αναγνωρίστηκαν από την Επιτροπή Συντονισμού της ΔΟΕ για τους Αγώνες ως προτεραιότητες, εξακολουθούν να διατηρούν την πλήρη προσοχή του Τόκιο 2020, της ΔΟΕ και των Ολυμπιακών φορέων. Από την άποψη αυτή, συνεχίζονται οι εργασίες για την προετοιμασία των αθλητικών εκδηλώσεων στο Σαπόρο, ενώ ο σχεδιασμός των μεταφορών και του κόσμου παραμένουν κεντρικό θέμα της προσοχής μας.

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες συνεδριάσεις και πολύ περισσότερο την επερχόμενη επίσκεψη της Επιτροπής Συντονισμού και διάφορες αναθεωρήσεις σχεδίων, υπήρξαν ήδη προσαρμογές στην ημερήσια διάταξη και τη συμμετοχή. Ενώ οι δραστηριότητες παραμένουν προγραμματισμένες στις ίδιες ημερομηνίες, η συμμετοχή της Επιτροπής στο Τόκιο θα μειωθεί, διασφαλίζοντας πως θα μπορούν να παραστούν στο σημαντικότερο μέρος της συνεδρίασης με τηλεδιάσκεψη. Το ίδιο θα γίνει για οποιεσδήποτε μεταγενέστερες επισκέψεις μέχρι την επόμενη ειδοποίηση. Η καθημερινή εργασία μεταξύ όλων των οργανισμών συνεχίζεται, έστω και σε απομακρυσμένη βάση.

Επί του παρόντος, όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς της Ολυμπιακής Κίνησης και οι αθλητές αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την εξασφάλιση των τελικών προκριματικών θέσεων για τους Αγώνες. Σε ορισμένες χώρες, οι αθλητές δυσκολεύονται να συνεχίσουν τα προπονητικά τους προγράμματα.

Μέχρι σήμερα, το 57% των αθλητών έχει ήδη ολοκληρώσει τους προκριματικούς για τους Αγώνες. Για το υπόλοιπο 43% των θέσεων, η ΔΟΕ θα συνεργαστεί με τις ομοσπονδίες για την πραγματοποίηση των αναγκαίων και πρακτικών προσαρμογών στους προκριματικούς για το Τόκιο 2020, σύμφωνα με τις ακόλουθες αρχές:
1.Όλες οι θέσεις που έχουν ήδη διανεμηθεί μέχρι σήμερα παραμένουν στη διάθεση των ομοσπονδιών και των αθλητών που τις κατέκτησαν.
2.Εξακολουθεί να υπάρχει δυνατότητα χρήσης υφιστάμενων προγραμματισμένων εκδηλώσεων προσόντων, οπουδήποτε και αν μπορεί να υπάρξει δίκαιη πρόσβαση για όλους τους αθλητές και τις ομάδες.
3.Όλες οι απαραίτητες προσαρμογές στα συστήματα προεπιλογής και στην κατανομή των υπολοίπων θέσεων θα είναι:
α) βάσει αποτελεσμάτων σε πεδίο (π.χ. ταξινόμηση ομοσπονδιών ή ιστορικά αποτελέσματα) και β) βάσει των υπαρχουσών αρχών των αντίστοιχων συστημάτων προσόντων.

Κάθε αύξηση των ποσοστώσεων των αθλητών θα εξεταστεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με την υποστήριξη της Οργανωτικής Επιτροπής Τόκιο 2020.

Οι ομοσπονδίες θα υποβάλουν προτάσεις για τυχόν προσαρμογές στα αντίστοιχα συστήματα προκριματικών με βάση τις αρχές που περιγράφονται παραπάνω. Οι προσαρμογές πρέπει να εφαρμοστούν ξεχωριστά ανά άθλημα, λόγω των διαφορών ανάμεσα στα συστήματα των προκριματικών.

Η ΔΟΕ έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μια ταχεία διαδικασία για την επίλυση αυτής της κατάστασης. Οποιεσδήποτε απαραίτητες αναθεωρήσεις των προκριματικών του Τόκιο 2020 από τον αθλητισμό, θα δημοσιευθούν μέχρι τις αρχές Απριλίου 2020 και θα κοινοποιηθούν σε όλους τους φορείς».

Ακολούθησε τοποθέτηση του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, ο οποίος επισήμανε πως: «Η υγεία και η ευημερία όλων όσοι εμπλέκονται στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020 είναι η πρώτη μας έννοια. Λαμβάνονται όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας και των συμφερόντων των αθλητών, των προπονητών και των ομάδων υποστήριξης. Είμαστε μια Ολυμπιακή κοινότητα. υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον σε καλές εποχές και σε δύσκολες στιγμές. Αυτή η Ολυμπιακή αλληλεγγύη μας καθορίζει ως κοινότητα».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ομοσπονδιών Καλοκαιρινών Ολυμπιακών Αγώνων, Φραντσέσκο Ρίτσι Μπίτι: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν στην οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020 και όλους τους αθλητές και τις Διεθνείς Ομοσπονδίες για τη μεγάλη ευελιξία τους. Συμμεριζόμαστε την ίδια προσέγγιση και τις ίδιες αρχές με τη ΔΟΕ και δεσμευόμαστε αντίστοιχα για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020».


Αυτά είπε ο ιάπωνας Πρωθυπουργός

«Θέλω να διοργανώσω τέλεια τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίντζο Άμπε, χωρίς να διευκρινίσει, αν και πιέστηκε πολύ από τους δημοσιογράφους, αν αυτή του η φράση εμπεριέχει ψήγματα συμβιβασμού με την έκτακτη κατάσταση ή θα συνεχίσει να πιστεύει ότι η Τέλεση της Διοργάνωσης θα κυλήσει ομαλά και κυρίως με ασφάλεια για όλους εκείνους που θα ταξιδέψουν στην Ιαπωνία στα μέσα του καλοκαιριού.

Ο Άμπε, οι συνεργάτες του, ο κυβερνήτης του Τόκιο και η οργανωτική επιτροπή είχαν την εντύπωση ότι η όλη διαδικασία θα προχωρήσει απερίσπαστα, ότι μέχρι τότε η υφήλιος θα έχει εξέλθει της κατάστασης SOS. Από τη στιγμή όμως που ο ίδιος ιάπωνας πρωθυπουργός, ένας από τους πιο βαρβάτους υπέρμαχους της διεκδίκησης, απέφυγε να οριοθετήσει το χρονοδιάγραμμα, φεύγοντας από τη συνάντηση των G-7, γεννήθηκαν ερωτηματικά. Σύμφωνα με τα διεθνή δίκτυα ο Άμπε επαναλάμβανε διαρκώς τις ίδιες φράσεις, χωρίς να δηλώνει απερίφραστα οτιδήποτε σχετικό.

Βέβαια υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλητισμού της χώρας Σέικο Χασιμότο αρνήθηκε ότι το σχόλιο του Πρωθυπουργού ενείχε πιθανότητες αναβολής ή ότι τα σχόλια σήμαιναν οποιαδήπποτε καθυστέρηση. «Διατηρώντας στον απόλυτο βαθμό σημαίνει κατάλληλη προετοιμασία για να μην διαταραχθεί το πρόγραμμα και να συνεργαστούμε όλοι μαζί για το σκοπό αυτό. Γνωρίζω διάφορες ατομικές απόψεις, αλλά η θέση της κυβέρνησης είναι να παράσχει υποστήριξη σε στενή συνεργασία με τη ΔΟΕ, την οργανωτική επιτροπή και τη μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο», ανέφερε την Τρίτη (17/03). Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος.

Κατά το παρελθόν μόνο τρεις είναι οι περιπτώσεις που οι «Αθάνατοι» υποχρεώθηκαν στην ακύρωση των Αγώνων, γιατί δεν γινόταν διαφορετικά: το 1916, το 1940 και το 1944. Τότε το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση (A’ και Β’ Παγκόσμιος) και, μολονότι στην Αρχαία Ελλάδα διακόπτονταν οι εχθροπραξίες την αντίστοιχη περίοδο, δεν ήταν ήταν δυνατόν να τελεστούν οι Ολυμπιακοί εκείνων των ετών σε Βερολίνο, Τόκιο/Ελσίνκι και Λονδίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.