29-10-2020

ΔΟΕ και Ιαπωνία δε θέλουν να… σκέφτονται ακύρωση ή αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων – Επιστολή Μπαχ στους αθλητές

«Δεν ακούστηκαν οι λέξεις "ακύρωση" ή "αναβολή" των αγώνων στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής», είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ

Οι λέξεις «ακύρωση» ή «αναβολή» δεν ακούστηκαν ούτε μία φορά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που επικεντρώθηκε στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και στην αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, την Τετάρτη (04/03).

Γίνεται αντιληπτό πως ΔΟΕ και Ιαπωνία δεν θέλουν να… σκέφτονται ακύρωσή ή αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω κορονοϊού. Η Υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων διαβεβαιώνει ότι η διοργάνωση δεν θα αναβληθεί, καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται και σε άλλες επαρχίες. Για τον ίδιο λόγο ο Τόμας Μπαχ έστειλε επιστολή στους αθλητές που θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Την Τρίτη (03/02) η Υπουργός της Ιαπωνίας που είναι υπεύθυνη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, Σέικο Χασιμότο, δήλωσε ότι «το συμβόλαιο απαιτεί οι Αγώνες να διεξαχθούν εντός του 2020. Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι επιτρέπεται μια αναβολή μέχρι το τέλος του έτους», αν και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση παραμένει αφοσιωμένη στην κανονική έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στις 24 Ιουλίου.

Ο Τόμας Μπαχ μίλησε στο τέλος της διήμερης συνάντησης στα κεντρικά της Ολυμπιακής Επιτροπής στη Λοζάνη, όπου παρουσιάστηκε (μετά επαίνων από το προεδρείο) η έκθεση προόδου από τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων. Ερωτηθείς για το τι τον κάνει τόσο σίγουρο πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν δίχως να υπάρχουν προβλήματα με τον κοροναϊό, ο Μπαχ, υπογράμμισε πως οι διοργανωτές έχουν λάβει ήδη όλα τα απαραίτητα μέτρα και τις πληροφορίες που χρειάζονταν για το θέμα, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Μπορώ να σας πω πως στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ, δεν αναφέρθηκαν οι λέξεις “ακύρωση” και “αναβολή”», τόνισε ο Μπαχ προς τους δημοσιογράφους, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν δίχως προβλήματα, παρά το γεγονός ότι ο κορονοϊός έχει ήδη μολύνει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως κι έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερα από 3.000 άτομα.

Το ξέσπασμα του ιού έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα στην αναβολή πολλών σημαντικών διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων ανά τον κόσμο, με αποτέλεσμα να ανοίξει (σοβαρά) η κουβέντα για ενδεχόμενο αναβολής και των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 24 Ιουλίου 2020. Πόσο μάλλον απ’ τη στιγμή που έχουν επηρεαστεί πάρα πολλοί προκριματικοί των Ολυμπιακών Αγώνων, που είτε αναβλήθηκαν, είτε ακυρώθηκαν.

«Έχουμε μπροστά μας θέματα να επιλύσουμε με τους προκριματικούς αγώνες. Είναι μία πρόκληση για εμάς, αλλά πρέπει να πω πως είμαι πολύ περήφανος για το Ολυμπιακό Κίνημα και τη μεγάλη αλληλεγγύη και ευελιξία που έχουν επιδείξει όλοι για να διεξαχθούν κανονικά και με δίκαιο τρόπο, οι συγκεκριμένες προκριματικές σειρές».

Ο Μπαχ τόνισε ακόμη με πολύ ξεκάθαρο τρόπο, πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ολυμπιακοί Αγώνες αντιμετωπίζουν προβλήματα, λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή τους. «Πριν από τους αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, συζητούσαμε για τον ιό Ζίκα. Είχαμε επίσης προβλήματα πριν τη Μόσχα το 1980 και το αντί-μποϊκοτάζ στο Λος Άντζελες το 1984. Είχαμε την τρομοκρατική επίθεση στο Μόναχο το 1972. Είχαμε το αφρικανικό μποϊκοτάζ το 1976. Χρειάζεστε περισσότερα;».

Επιστολή Μπαχ στους αθλητές

Με αφορμή την έντονη ανησυχία που επικρατεί παγκοσμίως για την έξαρση της επιδημίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός και τις συζητήσεις που γίνονται περί αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ απηύθυνε ανοιχτή επιστολή προς όλους τους αθλητές που έχουν εξασφαλίσει θέση στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, καθώς και σε «αυτούς που ακόμη διεκδικούν την πρόκρισή τους στο «Τόκιο 2020».

Σε αυτή ο γερμανός «αθάνατος» επαναλαμβάνει την απόλυτη αφοσίωση που επικρατεί στα μέλη της ΔΟΕ για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στις προβλεπόμενες ημερομηνίες (24 Ιουλίου-9 Αυγούστου).

Επίσης, τους διαβεβαιώνει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, σε συνεργασία με τις διεθνείς αθλητικές συνομοσπονδίες και τις εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να διατηρηθεί ένα δίκαιο σύστημα πρόκρισης.

Η επιστολή του Τόμας Μπαχ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Γνωρίζω πώς αισθάνεστε αυτές τις ημέρες. Θέλετε να επικεντρωθείτε στους αγώνες και τις προπονήσεις και να μην αποσπάται η προσοχή σας από την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες “Τόκιο 2020”. Δυστυχώς, ο κορονοϊός είναι μία μεγάλη έννοια για όλους μας και είναι αυτονόητο ότι αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης στην εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ, τις δύο προηγούμενες ημέρες.

Ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης συνεργασίας μας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Οργανωτική Επιτροπή, τη μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο, την ιαπωνική κυβέρνηση και πολλές αρχές σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην Κίνα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η ΔΟΕ είναι απόλυτα αφοσιωμένη στην επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων “Τόκιο 2020”, με έναρξη στις 24 Ιουλίου. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται ώστε να αντιμετωπίσουμε κάθε νέα εξέλιξη.

Ξέρουμε ότι η τρέχουσα Ολυμπιακή πρόκριση αποτελεί πρόκληση και απαιτεί μεγάλη ευελιξία από εσάς, την Εθνική σας Ολυμπιακή Επιτροπή και τη διεθνή σας ομοσπονδία. Κάποιοι χρειάστηκε να αλλάξετε τον προγραμματισμό σας, τις προπονήσεις και τα ταξίδια σας εξαιτίας της αλλαγής τοποθεσιών και των περιορισμών στις μετακινήσεις. Θέλω προσωπικά να σας ευχαριστήσω για την ευελιξία και την αλληλλεγγύη σας, που είναι το αληθινό Ολυμπιακό πνεύμα.

Η ΔΟΕ συνεχίζει να εργάζεται σκληρά, μαζί με τς Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και τις διεθνείς ομοσπονδίες, για να βρει λύσεις και να διασφαλίσει ένα δίκαιο σύστημα Ολυμπιακής πρόκρισης, κάτω από αυτές τις συνθήκες. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε καθημερινές ενημερώσεις και να ακολουθούμε τις οδηγίες του ΠΟΥ. Θα σας παρέχουμε αυτές τις αξιόπιστες πληροφορίες μέσω της ειδικής πλατφόρμας “Athlete365”. Αυτό θα σας επιτρέψει να προσαρμόσετε καλύτερα την προετοιμασία σας στις καταστάσεις.

Είναι μία από τις πρωτοβουλίες της ΔΟΕ για τη στήριξή σας, είτε άμεσα είτε μέσω των Ολυμπιακών Επιτροπών και των διεθνών ομοσπονδιών. Σας παρακαλώ να κάνετε χρήση των προνομίων που σας παρέχονται και σας ενθαρρύνω να διατηρήσετε στενή επαφή με τους εκπροσώπους των αθλητών. Ελπίζω ότι, με τη στήριξη αυτή, θα μπορέσετε να συγκεντρωθείτε πλήρως στην Ολυμπιακή προετοιμασία. Μετά εμείς, η Ολυμπιακή κοινότητα, μπορούμε για άλλη μία φορά να ενώσουμε τον κόσμο σε μία ειρηνική διοργάνωση».


Η Υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων διαβεβαιώνει ότι η διοργάνωση δε θα αναβληθεί

Η Υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων της Ιαπωνίας, η Σέικο Χασιμότο, διαβεβαίωσε την Τετάρτη (04/03) ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε παραμένει δεσμευμένη στην ομαλή διεξαγωγή της διεθνούς αθλητικής διοργάνωσης στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα — οι αγώνες κανονικά θα αρχίσουν σε πέντε μήνες, την 24η Ιουλίου — την ώρα που η επιδημία του κοροναϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται σε νέες επαρχίες της χώρας.

«Η ακύρωση ή η καθυστέρηση των Αγώνων θα ήταν απαράδεκτη για τους αθλητές», τόνισε η Χασιμότο απευθυνόμενη σε μέλη του ιαπωνικού κοινοβουλίου νωρίτερα σήμερα. «Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο οι αθλητές θα μπορούν να νιώθουν ήρεμοι και συγκεντρωμένοι», πρόσθεσε η ίδια.

Η Χασιμότο προκάλεσε σάλο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν είπε πως «η σύμβαση» που έχει υπογραφτεί για τη διοργάνωση «θα μπορούσε να ερμηνευθεί πως επιτρέπει την αναβολή τους» για αργότερα μέσα στο 2020.

Οι υγειονομικές αρχές στη δυτική περιφέρεια Σίγκα της Ιαπωνίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, μία ημέρα μετά την επαλήθευση του πρώτου κρούσματος στη νότια περιφέρεια Μιγιαζάκι.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 αυξήθηκαν σε 1.036 το πρωί της Πέμπτης, κατά 36 από την προηγουμένη, σύμφωνα με το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Ιαπωνία μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ ακόμη μια ανησυχητική διάσταση της εξέλιξης της επιδημίας χαρακτηρίστηκε το γεγονός ότι τα κρούσματα εξαπλώνονται και γεωγραφικά, από την περιφέρεια Κουμαμότο στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας ως τη Χοκάιντο στον βορρά. Δώδεκα ασθενείς έχουν υποκύψει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας.

Η συνεχιζόμενη εξάπλωση της επιδημίας εγείρει αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά, ενώ το κλίμα ανησυχίες πλήττει κι άλλες διοργανώσεις. Η ιαπωνική ομοσπονδία ράγκμπι ανακοίνωσε ότι η διοργάνωση Asia Sevens Invitational, που θα διεξαγόταν τον επόμενο μήνα και θεωρείτο πρόβα ενόψει των αγώνων ράγκμπι των ΟΑ, ακυρώνεται εξαιτίας των ανησυχιών που προκαλεί η επιδημία του κοροναϊού. Ο μαραθώνιος του Τόκιο έγινε αυτόν τον μήνα με πολύ μικρότερη συμμετοχή, λιγότερους εθελοντές και λιγότερους θεατές.

Η Χασιμότο διαβεβαίωσε την άνω Βουλή ότι η οργανωτική επιτροπή του Τόκιο και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά. Διευκρίνισε ότι την τελευταία λέξη για την διοργάνωση και το εάν θα γίνει κανονικά ή όχι την έχει η ΔΟΕ.

Νέο δημοσίευμα για αναβολή ή ακύρωση

Παρ’ όλες αυτές τις διαβεβαιώσεις από όλες τις πλευρές, η εφημερίδα «Mainichi» αποκαλύπτει σε δημοσίευμα της πως έχουν καταρτιστεί σχεδιασμοί για διάφορα σενάρια κρίσης, που προβλέπουν την αναβολή ή την ακύρωση των ΟΑ σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, ισχυρού τυφώνα, ή άλλης καταστροφής. Η «Mainichi» επικαλέστηκε πηγές προσκείμενες στην οργανωτική επιτροπή, τις οποίες δεν κατονόμασε.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)