30-12-2020

ΠΑΟΚ και Ξάνθη στον αθλητικό δικαστή για την υπόθεση πολυιδιοκτησίας: Μπείτε στην ουσία ή δώστε αναβολή…

Τέσσερις ώρες διήρκεσε η εκδίκαση - Προθεσμία για υπομνήματα μέχρι την Παρασκευή (28/02) στις 14.00

Για τέσσερις ώρες ΠΑΟΚ και Ξάνθη κατέθεταν – μετά την αναβολή – τη Δευτέρα (24/02) στον αθλητικό δικαστή της Super League, στο πλαίσιο της εισήγησης της ΕΕΑ για υποβιβασμό μετά την εξέταση της καταγγελίας του Ολυμπιακού περί πολυιδιοκτησίας μεταξύ ΠΑΟΚ και Ξάνθης.

«Μπείτε στην ουσία ή δώστε αναβολή…», τόνισαν οι δικηγόροι των δυο ομάδων. «Δεν ανακλήθηκε το πιστοποιητικό μας», υπογράμμισε ο ΠΑΟΚ. Οι δύο πλευρές πήραν προθεσμία για να καταθέσουν υπομνήματα μέχρι την Παρασκευή (28/02) στις 14.00, κάτι που σημαίνει ότι η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι δύο ομάδες δεν παρουσίασαν προσωρινή διαταγή από το ΣτΕ στο οποίο έχουν προσφύγει, αφού δεν έχει εκδικαστεί ακόμη (όπως ειπώθηκε η αίτηση ανάκλησης θα συζητηθεί στις 2 Απριλίου) και πέταξαν το γάντι στην πρόεδρο του Πειθαρχικού Οργάνου Μαρία Τσαγκιά, θέτοντας την ουσιαστικά προ των ευθυνών της.

«Ή μπείτε στην ουσία της υπόθεσης ή δώστε αναβολή μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στα διοικητικά δικαστήρια και να μπουν αυτά στην ουσία», ήταν το αίτημα που τέθηκε και από τις δύο ΠΑΕ. Η Πρωτοδίκης δεν απάντησε, υποστηρίζοντας ότι δεν ακόμη αν θα μπει στην ουσία της υπόθεσης, κάτι που είχε κάνει και ο αναπληρωτής αθλητικός δικαστής Χριστόφορος Μάρκου ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα, εκδίκασε την υπόθεση με τη μετοχική σύνθεση της ακριτικής ομάδας και την ανάκληση του πιστοποιητικού της.

ΠΑΟΚ: Δεν ανακλήθηκε το πιστοποιητικό μας

Η υπερασπιστική γραμμή του ΠΑΟΚ ήταν ότι αφενός δεν έχει ανακληθεί το πιστοποιητικό συμμετοχής της ομάδας συνεπώς δεν μπορεί να προκύψει τιμωρία αφού το παράρτημα του Πειθαρχικού Κωδικά «απαιτεί» μη χορήγηση ή ανάκληση πιστοποιητικού. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι το πιστοποιητικό της Ξάνθης έχει ανακληθεί.

Επίσης, τονίστηκε ότι στους κανονισμούς της ΕΠΟ δεν γίνεται πουθενά λόγος αναφορά σε πολυιδιοκτησία και πουθενά δεν προβλέπεται τιμωρία.

Πρόσθετη παρέμβαση κατέθεσαν τόσο ο Ολυμπιακός όσο και η ΑΕΛ που ζήτησαν η Επιτροπή να μην μπει στην ουσία και να επιβληθούν να επιβάλει τις κυρώσεις του παραρτήματος του Πειθαρχικού Κώδικα με βάση την εισήγηση της ΕΕΑ.

ΠΑΟΚ και Ξάνθη από την πλευρά τους ζήτησαν να μη γίνουν δεκτές οι πρόσθετες παρεμβάσεις από άλλες ομάδες και να αποβληθούν οι δύο ομάδες από τη διαδικασία. Η πρόεδρος επιφυλάχθηκε να απαντήσει στις ενστάσεις μαζί με την απόφαση.

Αυτή είναι η νέα σύνθεση της Επιτροπής Εφέσεων που θα εξετάσει την υπόθεση «ΠΑΟΚ – Ξάνθης»

Όποια κι αν είναι η απόφαση του Πρωτοβάθμιου Μονομελούς Δικαιοδοτικού Οργάνου της Super League 1, θεωρείται βέβαιο ότι τόσο η υπόθεση της πολυιδιοκτησίας «ΠΑΟΚ – Ξάνθης», όσο και αυτή που αφορά την μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ της Θράκης θα οδηγηθούν στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ.

Στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας ανακοινώθηκε η νέα σύνθεση της Επιτροπής Εφέσεων μετά την παραίτηση του προέδρου Γεράσιμου Διονυσάτου και δύο ακόμα τακτικών μελών.

Η νέα σύνθεση της Επιτροπής Εφέσεων είναι η εξής:

Πρόεδρος: Παναγιώτης Φιλόπουλος

Αναπληρωτής Πρόεδρος: Βασιλική Βλαχοπαναγιώτου

Μέλη: Γεράσιμος Βρυώνης, Αδμαντία Γκόγκολη και Νικόλαος Βόκας.

Η σύνθεση της Επιτροπής είναι τριμελής και απαρτίζεται από τακτικούς Εφέτες.

Θέλει… σφραγίδα FIFA και UEFA η τροπολογία για την αλλαγή ποινών από την κυβέρνηση

Υπενθυμίζεται ότι με 156 ψήφους η τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας πέρασε από τη Βουλή, για αλλαγή των ποινών σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι υπάρχει πολυιδιοκτησία ανάμεσα σε δυο ομάδες, αλλά θα πρέπει να «μιλήσουν» FIFA και UEFA.

Συγκεκριμένα, η αντικατάσταση της ποινής του υποβιβασμού μ’ αυτή της αφαίρεσης 5-10 βαθμών για την πολυιδιοκτησία και άλλες παραβάσεις όπως στο μετοχολόγιο, αντικαθιστά τις ποινές που προβλέπει ο Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ που είναι σε ισχύ, και συγκεκριμένα το παράρτημα του που αφορά την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Μόνο που εδώ υπάρχει μια σημαντική… λεπτομέρεια.

Οι κανονισμοί δεν αλλάζουν μεσούσης της περιόδου, και αν αυτό γίνει (και χρειάζεται την επικύρωση από καταστατική ΓΣ της ΕΠΟ, κάθε καλοκαίρι), τότε το ΔΣ της Ομοσπονδίας που θα επικυρώσει την αλλαγή κινδυνεύει με έκπτωση. Αλλαγές στους κανονισμούς γίνονται μόνο το καλοκαίρι.

Το «παράθυρο» που υπάρχει είναι οι αλλαγές να έχουν την έγκριση της FIFA και της UEFA, ή των εκπροσώπων τους στην ΕΠΟ, δηλαδή της Επιτροπής Παρακολούθησης. Έτσι είχε γίνει και πριν από δύο χρόνια, όταν είχε αλλάξει η ποινή του υποβιβασμού για τις ομάδες που δεν παίρνουν άδεια από την ΕΠΟ. Τότε ο Παναθηναϊκός είχε γλυτώσει τον υποβιβασμό και είχε τιμωρηθεί με αφαίρεση έξι βαθμών.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι: FIFA και UEFA έχουν ενημερωθεί για την τροπολογία και τι αυτή προβλέπει και αν ναι, τι γνώμη έχουν; Θα ανάψουν το πράσινο φως για να αλλάξει ο Πειθαρχικός Κώδικας μεσούσης της περιόδου;

Υπάρχει βέβαια, και μια άλλη παράμετρος. Η τροπολογία είναι πλέον νόμος του κράτους; Ο αθλητικός δικαστής της Super League 1 που πλέον, είναι τακτικός, πρωτοδίκης και όχι συνταξιούχος πλαισιωμένος από δικηγόρους, υπάρχει περίπτωση να αγνοήσει νόμο του κράτους;

Κούγιας αθλητικός δικαστής Super League 1 ΠΑΟΚ Ξάνθη πολυιδιοκτησία

(πληροφορίες από sdna.gr)

Φωτογραφίες: intime.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορονοϊός: Αυστηρό lockdown στην Κάλυμνο έως τις 9 Ιανουαρίου

Σε αυστηρό lockdown μέχρι τις 9 Ιανουαρίου μπαίνει η Κάλυμνος λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού.Περισσότερα σε λίγο...

Κορονοϊός: Η Σουηδία συστήνει τη χρήση μάσκας μετά από νέο ρεκόρ θανάτων

Τη χρήση μάσκας σε επιβάτες στις δημόσιες συγκοινωνίες, στις ώρες αιχμής συνέστησε η Σουηδία σήμερα Τετάρτη (30/12), την ίδια στιγμή που η χώρα ανακοίνωσε...

Αδιανόητο περιστατικό στις ΗΠΑ: Εγκατέλειψαν τρίχρονο παιδί σε νεκροταφείο

Ένα εξωφρενικό συμβάν έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες στο Οχάιο των ΗΠΑ, με την εγκατάλειψη ενός αγοριού μόλις τριών ετών, μαζί με τον...

Μείωση ιικού φορτίου στα λύματα Θεσσαλονίκης – Γιατί είναι καθοριστικές οι επόμενες αναλύσεις

Μικρή μείωση του ιικού φορτίου του κορονοϊού παρουσιάστηκε στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, όπως υπολόγισε η διεπιστημονική ομάδα...

Θετικός στον κορονοϊό ο Μαουρίσιο

Θετικός στον κορονοϊό διαγνώστηκε ο Ζοσέ Μαουρίσιο του Παναθηναϊκού κι αυτός ήταν ο λόγος που δεν μπόρεσε να ταξιδέψει από τη Βραζιλία για την...

Μειώθηκε κι άλλο ο πληθυσμός της Ελλάδας – Αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Νέα μείωση, έστω και οριακή, καταγράφηκε στον πληθυσμό της χώρας, καθώς την 1η Ιανουαρίου φέτος ο μόνιμος πληθυσμός εκτιμάται σε 10.718.565 άτομα (5.215.488 άνδρες...