26-09-2020

Δίκη των «28» για τα «στημένα» – Εισαγγελέας: «Μακριά νυχτωμένος όποιος πιστεύει ότι μπορεί να μας απειλήσει…»

 

«Ο Σταθόπουλος με πίεζε», είπε ο Κωνσταντινέας για το Ξάνθη - Ολυμπιακός: Ο Αλέξης Κούγιας υποστήριξε ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης εκείνη την περίοδο ήταν στοχοποιημένος

Με την έκτη ημέρα των καταθέσεων των μαρτύρων, συνεχίστηκε την Τετάρτη (19/02) η δίκη των «28» για τα «στημένα» ματς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του εισαγγελέα Χαράλαμπου Λακαφώση, ο οποίος τόνισε: «Μακριά νυχτωμένος όποιος πιστεύει ότι μπορεί να μας απειλήσει…».

Ο Πέτρος Κωνσταντινέας συνέχισε την κατάθεσή (είχε διακοπεί από την προηγούμενη συνεδρίαση) και κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με όσα έχει αποκαλύψει για το Ξάνθη – Ολυμπιακός το 2012.

Με τις καταθέσεις του Πέτρου Κωνσταντινέα και του Αλέξη Κούγια, που δεν ολοκληρώθηκε, συνεχίστηκε η 6η ημέρα της κατάθεσης των μαρτύρων στη δίκη της «Συμμορίας». Η κατάθεση του πρώην διαιτητή δεν είχε ολοκληρωθεί την Πέμπτη (13/02 λόγω παρέλευσης ωραρίου, και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που είχε επαναλάβει τις «βόμβες» γύρω από τον αγώνα Ξάνθη – Ολυμπιακός, τον Ιανουάριο του 2012, απάντησε στις ερωτήσεις των δικηγόρων των 28 κατηγορούμενων της πολύκροτης υπόθεσης. Αναφερόμενος στο επίμαχο παιχνίδι υποστήριξε ότι ο πρώην πρόεδρος της Μεσσηνίας, Αριστείδης Σταθόπουλος πιέστηκε και τον πίεσε για να κερδίσει συγκεκριμένη ομάδα, ο Ολυμπιακός.

Επίσης, κατέθεσε ο ιδιοκτήτης της ΑΕΛ Αλέξης Κούγιας, που απάντησε σε ερωτήσεις της Προέδρου, με την οποία είχε, μάλιστα, διαφωνία με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά τη δίκη για περίπου 20 λεπτά, και στις 27/02 θα απαντήσει σε ερωτήσεις του Εισαγγελέα έδρας Χαράλαμπου Λακαφώση και δικηγόρων των κατηγορουμένων. Στην κατάθεση του, υποστήριξε ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης εκείνη την περίοδο ήταν στοχοποιημένος. Αναφέρθηκε και στον Νικόλα Πατέρα περί κακοδιαχείρισης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει οι εξής μάρτυρες, κατά σειρά: Σοφοκλής Πιλάβιος, Χρήστος Σάββας, Δημήτρης Μελισσανίδης, Γιάννης Αλαφούζος, Τάκης Φύσσας, Κύρος Βασάρας, Βασίλης Γκαγκάτσης.

Για τον Φεβρουάριο έχει προγραμματιστεί άλλη μια συνεδρίαση στις 27/2. Για τον Μάρτιο υπάρχουν πέντε συνεδριάσεις στη δίκη, και συγκεκριμένα στις 5/3, 12/3, 19/3, 26/3 και 31/3.

Δείτε τι έγινε αναλυτικά στη δίκη την Τετάρτη (19/02), όπως τα κατέγραψε το «sdna.gr»:

09.14: Η συνεδρίαση θα διακοπεί στις 13.00 λόγω αποχής των γραμματέων.

Τον λόγο πήρε ο Εισαγγελέας έδρας Χαράλαμπος Λακαφώσης που αναφέρθηκε στα απειλητικά μηνύματα για τον Κωνσταντινέα αλλά και για τον ίδιο και ρωτάει αν κατήγγειλε το γεγονός στην αστυνομία και αν έχει σχηματιστεί δικογραφία. Πήρε καταφατική απάντηση.

«Είναι ένα σοβαρό θέμα, με αφορμή δημοσιεύματα ότι υπήρξαν μεμονωμένα περιστατικά ηλεκτρονικών μηνυμάτων, όπου στα σχόλια, διατυπώθηκαν απειλές προς το πρόσωπο του μάρτυρα. Αναζήτησα τα σχόλια για να πάρω μια γνώση», τόνισε…

Ο Εισαγγελέας διάβασε τα μηνύματα…

«Ένα από τα σχόλια αναφέρει «κι εσύ εισαγγελέα στοπ». Δεν το εκλαμβάνω σοβαρό. Απευθύνουν απειλές και δημιουργείται θέμα. Αυτές οι απειλές, είναι έστω και από νεαρούς, που αργότερα γίνονται χούλιγκαν. Είναι πρωτόγνωρο, δεν έχω ξαναδεί τέτοια δημόσια απειλή, έστω και αν δεν είναι σοβαρή. Αναζήτησα την επίσημη αντίδραση φορέων που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, της ΕΠΟ, της Σούπερ Λιγκ, της διαιτησίας. Κανείς δεν τις αποδοκίμασε, όσο σοβαρές και αν είναι… Θα έπρεπε να έχουν αντιδράσει… Με όση κομψότητα μπορώ, θα πω ότι όποιος πιστεύει ότι μπορεί να απειληθεί το δικαστήριο, είναι μακριά νυχτωμένος. Είναι προφανές ότι δεν έχουν καμία σχέση με άνθρωπο της δίκης, δεν το συζητώ καν αυτό. Είναι αναρτημένα στο δίκτυο αυτές οι απειλές. Υπήρξαν τηλεοπτικές εκπομπές. Δεν μπορεί ένας μάρτυρας ή ένας εισαγγελέας να απειλείται εν μέσω δίκης».

Ακολούθως συνεχίστηκε η κατάθεση του Πέτρου Κωνσταντινέα που απαντάει σε ερωτήσεις δικηγόρων των κατηγορουμένων.

«Είπα ότι δεν χρωστάω τίποτα σε κανέναν, είναι σχήμα λόγου. Ο Σταθόπουλος ήταν καταρακωμένος και πιεσμένος, όταν με κάλεσε να παραιτηθώ, μετά τον αγώνα. Εκεί. Ο ίδιος εκείνη την εποχή, είπε ότι ήταν καλύτερα τα πράγματα, μετά το παιχνίδι όμως, ήταν διαφορετικός. Πιέζονταν και ήθελε να με πιέσει, ώστε να κερδίσει η συγκεκριμένη ομάδα, για ποιόν μου τα έλεγε για την Ξάνθη;».

Δικηγόρος: Για τον Ολυμπιακό σας το έλεγε; Εσείς το λέτε

Κωνσταντινέας: Εγώ το λέω.

Ήταν η περίοδος που έφευγε ο Πατέρας από τον Παναθηναϊκό και έμπαινε ο Μαρινάκης στον Ολυμπιακό. Δεν ξέρω γιατί τον έλεγαν τον Σταθόπουλο, «κοντό Σισέ», μπορεί να ήταν καλός ντριμπλαδόρος. Μετά από ένα αγώνα του Μελιγαλά, όπου είχε τιμωρηθεί η ομάδα, στη Γ’ Εθνική, είχαν αποκατασταθεί οι σχέσεις μου με τον Σταθόπουλο. Δεν έχει ξαναγίνει από κανέναν πρόεδρο Ένωσης να κάνει ανακοίνωση για τη διαιτησία χωρίς να έχει βγει πρώτα η έκθεση του παρατηρητή.

Ο Βασάρας με είχε καλέσει και μου είχε πει να βελτιώσω λίγο τα αγγλικά μου και θα είμαι «οκ»

Δικηγόρος: Είναι ότι τυχαίο ότι μία εβδομάδα πριν από την κατάθεση σας, είχατε πάει στην εκπομπή «Δίκη»

Κωνσταντινέας: Τυχαίο. Καμία σχέση.

Κωνσταντινέας: Κυρία πρόεδρε, θέλω να σας πω κάτι

Πρόεδρος: Εδώ είναι δικαστήριο, έχετε μπερδέψει τις αίθουσες, δεν κανουμε δηλώσεις, είστε μάρτυρας και όταν βγαίνετε από εδώ, πρέπει να προσέχετε τι λέτε.

ΩΡΑ 10.12: Ολοκληρώθηκε η κατάθεση Κωνσταντινέα. Το δικαστήριο διέκοψε για να έρθει ο Αλέξης Κούγιας να καταθέσει.

ΩΡΑ 10.21: Άρχισε η κατάθεση του Αλέξη Κούγια.

Πρόεδρος: Μιλάτε στην κατάθεση σας για Εγκληματική Οργάνωση

Κούγιας: Μέχρι το 1996 η διοίκηση της ΕΠΟ ήταν απόρροια του ποιο κόμματος ήταν στην κυβέρνηση. Οι εκλογές της ΕΠΟ ποτέ δεν ήταν καθαρές, ελέγχοντας τη διοίκηση της ΕΠΟ, ελέγχεις και τη διαιτησία.

Κούγιας σε πρόεδρο: «Αν θέλετε να προστατέψετε κάποιον, να μου το πειτε!».

Το Koriopolis είναι γέννημα του Πατέρα. Πρέπει να ακουστούν αλήθειες, σας το λέω ευθέως. Αν θέλετε να προστατέψετε κάποιον να μου το πειτε.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Πρωταθλητής του στίβου δέχτηκε επίθεση την ώρα που γυμναζόταν στην Πάτρα - Ανθρωποκυνηγητό για να βρεθεί ο δράστης

Εισαγγελέας: Αντιλαμβάνεστε αυτό που λέτε;

Κούγιας: Ναι, το αντιλαμβάνομαι, Αφήστε να με πω αυτά που θέλω. Αν δεν σας τα πω, δεν θα καταλάβετε τίποτα. Κι εσείς και εγώ σε αυτή τη διαδικασία έχουμε χρησιμοποιηθεί.

Πρόεδρος: Υπάρχουν κάποιοι κατηγορούμενοι

Κούγιας: Πρέπει να καταλάβετε πως έγιναν κατηγορούμενοι. Ο ανακριτής Ανδρεάδης ήταν προκατειλημένος, Υπάρχει ένα πρόσωπο ο Πατέρας, τον έδιωξαν κλωτσηδόν γιατί έκανε κακή διαχείριση. Ηταν φίλος από μικρός με τον Μαρινάκη και για να τους εκδικηθεί που τον έδιωξαν, άρχισε να υποκλέπτει τηλεφωνικές συνομιλίες. Αποφάσισε να ενεργοποιήσει την Εισαγγελέα και μένα, με κάλεσε και μου έδωσε δύο κασέτες, με συνομιλίες που είχαν υποκλαπεί. Εγώ τις έδωσα στην Εισαγγελέα.

Κάθε εβδομάδα, ο Παπαδόπουλος, παίρνει ένα πούλμαν και λεφτά και πηγαίνει σε εκλογές των Ενώσεων με σκοπό να συνεχίσει ότι είχε γίνει το 1996.

Είχαμε αποφασίσει μαζί με Πατέρα, Αλαφούζο, Θωμαϊδη, Τριανταφυλλόπουλο, τους οποίους ο Πατέρας είχε υποχείρια του (εννοεί τους δύο τελευταίους), να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Θέλαμε να αποκαλύψουμε αλήθειες, οι οποίες όμως, δεν ήταν η απόλυτη αλήθεια. Αν δεν σας πω ποιος είναι ο Σάββας, μετά θα φτάσω στους κατηγορούμενους. Και αυτά που είχα πει, και αυτά που θα πω τώρα, είναι αλήθειες.

Εκείνη την περίοδο στόχος του Αλαφούζου ήταν ο Μαρινάκης.

Με πήρε τηλέφωνο ο Πατέρας και μου είπε, «έλα να δεις ποιοι σε στήνουν». Από τις κασσέτες κατάλαβα ότι είχα στα χέρια μου, το σύστημα. Πήγα στη Ράικου (σ.σ. πρώην εισαγγελέας διαφθοράς). Φαίνονταν ότι Μπέος και Τσακογιάννης μπορούσαν να βάζουν όποιον διαιτητή ήθελαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  ΝΒΑ: Μία νίκη από τους τελικούς οι Λέικερς, 114-108 τους Νάγκετς (video)

Στην πρώτη κατάθεση μου στον Κορέα, είπα αυτά που είχα ζήσει. Δεν έχω κάτι που να ξέρω για τον Κουρίδη. Αυτή η παράγκα – εγκληματική οργάνωση ξεκίνησε από το 1996. Ηταν ο Παπανικολάου και ο Υφαντής που ουσιαστικά διοικούσαν την ΕΠΟ. Είπα ότι αφού παρέμειναν από το 1996, ήταν η διοικητική ομάδα. Ο Χατζηαποστόλου μαζί με τον Σάββα με κάλεσαν σε ραντεβού και μου είπαν ότι ο Παπανικολάου, ο Υφαντής και ο Σταθόπουλος ήταν η ηγετική ομάδα της ΕΠΟ.

Οι πρόεδροι των ΕΠΣ ενδιαφέρονται να προωθήσουν τους διαιτητές.

Πρόεδρος: Το έχουμε ακούσει πολλές φορές αυτό.

Κούγιας: Να προωθήσουν τους διαιτητές και να τους ελέγχουν. Θωμάς Μητρόπουλος και οι συνεργάτες τους ακόμη βρίσκονται στο παρασκήνιο.

Από το 2003 και μετά έχω πληρώσει 800.000 ευρώ σε πρόστιμα για κρίσεις μου για τους διαιτητές. Τα λάθη των διαιτητών θεωρούσα ότι ήταν σκόπιμα, κρίση μου ήταν αυτό. Είπα ότι αυτοί επειδή είναι τόσα χρόνια στην ΕΠΟ, κατά την κρίση μου είναι η ηγετική ομάδα.

Έξαλλη η πρόεδρος διέκοψε

Το δικαστήριο διέκοψε έπειτα από συνομιλία του Κούγια με τους κατηγορούμενους και δικηγόρους για την καταγωγή ενός διαιτητή από την Κόρινθο.

Πρόεδρος: Διακόπτεται η δίκη προσωρινά. Τα έχω δει όλα. Οι συνήγοροι να προσπαθήσουν πείσουν τους μάρτυρες και οι μάρτυρες τους κατηγορούμενους»

Κούγιας: «Στόχος τότε ήταν ο Μαρινάκης».

ΩΡΑ 11.23 Συνεχίζεται η κατάθεση Κούγια.

Από το 1996 όποια ομάδα αν είχα, έβρισκα απέναντι μου αυτή την ομάδα. Απέναντι μου στο Koriopolis είχα εγκληματίες. Με τον Μαρινάκη γνωρίστηκα με την μεταγραφή του Πλέγα και τώρα έχουμε εξαιρετική σχέση. Δεν θα τον έδινα στον Ολυμπιακό λόγω της αντιπάθειας που είχα τότε.

Στόχος τότε ήταν ο Μαρινάκης. Ο Μαρινάκης ανέλαβε το 2010, Από το 1996 μέχρι τότε ήταν τα ίδια πρόσωπα. Ο Μαρινάκης ήταν στοχοποιημένος.

Κάθε εβδομάδα ο Λαϊνης (σ.σ. αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας) μου ασκεί δίωξη και βρέθηκα κατηγορούμενος για κακούργημα και παραλίγο να χάσω τη δουλειά μου. Στόχος ήταν ο Μαρινάκης τότε. Το μίσος του Μαρινάκη σε μένα και μένα για τον Μαρινάκη ήταν γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Εμένα στόχος μου δεν ήταν ο Μαρινάκης, ο Τσακογιάννης με τον Μπέο ήταν. Αν δείτε μια συνομιλία που είχε με τον Καραπαπά με μένα θα δείτε επίθετα σκληρών χαρακτηρισμών.

Το μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι η διαιτησία.

Ο Σαρρής, πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, είναι ένας τζέντλεμαν. Δεν έχω γεγονότα ότι ο Κουρίδης ήταν μέσα σε αυτή την ηγετική ομάδα. Προσωπική στάση με Σταθόπουλο δεν είχα ποτέ. Στοιχείο που να ξέρω ότι έχει κάνει κάτι παράνομο στην ΕΠΟ, δεν έχω. Ήταν όμως στην ΕΠΟ, την περίοδο που ήταν καταστροφική για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Κωνσταντινέας ήταν ένας κλόουν. Έβλεπες έναν μαντράχαλο να τρέχει μέσα σε έναν αγώνα. Κακός διαιτητής. Με ένα κάψιμο φούρνου έγινε βουλευτής.

Τον Προύντζο τον αντιπαθούσα ιδιαίτερα. Ο Αστέρας είχε ανέβει πέντε χρόνια, ισάριθμες κατηγορίες και ο Προύντζος ήταν πρόεδρος της ΕΠΣ Αρκαδίας. Άρα..

Προσωπικά υποπτεύομαι πολλά βρώμικα πράγματα για τον Δούρο αλλά δεν έχω κανένα στοιχείο. Ο Αμπάρκιολης ήταν πολύ κακός διαιτητής, μου έκανε εντύπωση πως είχε ανέβει στη Σούπερ Λίγκα. Στο Koriopolis ήταν όλοι οι παράνομοι του ποδοσφαίρου, όσοι είναι τώρα συνεχίζουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Ο Σπάθας ήταν ίσως το μεγαλύτερο ταλέντο της διαιτησίας. Ο Σα Πίντο ήταν πολύ μεγάλος ποδοσφαιριστής. Τον Σπανό τον γνωρίζω πολλά χρόνια, από τους καλύτερους παράγοντες, έχει βάλει πολλά λεφτά. Δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να επηρεάσει αρνητικά ποδοσφαιριστές του για έναν αγώνα. Για τον Κομπότη δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα.

Ακολούθως διακόπηκε η δίκη. Θα συνεχιστεί στις 27 Φεβρουαρίου με την κατάθεση του Αλέξη Κούγια που θα απαντήσει σε ερωτήσεις του Εισαγγελέα έδρας και των δικηγόρων των κατηγορουμένων.

Πηγή: sdna.gr

Φωτογραφίες: intime.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.