07-02-2021

Γκαγκάτσης στη δίκη των «28» για τα «στημένα»: Οι διαιτητές είναι τα θύματα της υπόθεσης

Τι κατέθεσε ως μάρτυρας ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ

Πριν από τον Πέτρο Κωνσταντινέα, ο οποίος έριξε «βόμβες», για τη δίκη – συνεχίστηκε – των «28» για τα «στημένα» κατέθεσε, ως μάερυρας, ο πρώην προέδρου της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, στο Β’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, τονίζοντας ότι… «φταίνε οι διαιτητές και οι αντίπαλοι», αναφερόμενος στη λίστα διαιτητών που καταρτίστηκε το 2012. Αφού τόνισε ότι δεν έχει ιδίαν αντίληψη για τη λίστα, υπογράμμισε πως οι διαιτητές είναι τα θύματα της υπόθεσης.

Ο Βασίλης Γκαγκάτσης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην περίοδο των εκλογών του 2012 στην ομοσπονδία, όταν κατέβηκε υποψήφιος κόντρα στον Γιώργο Σαρρή. Είπε, επίσης, πως και σήμερα “που έχουν το var θα γίνουμε αιτία να απαξιωθεί διεθνώς το σύστημα”.

Οι «28» κατηγορούνται για σύσταση συμμορίας και αλλοίωση αποτελεσμάτων κατά περίπτωση.

Τα σημαντικότερα όσων είπε ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ:

«Ήμουν υποψήφιος στις εκλογές του 2012. Δεν έχω ιδία άποψη, δεν θα μπορούσα να έχω ιδία άποψη για το τι είχε γίνει το καλοκαίρι του 2012 για τον καταρτισμό των πινάκων των διαιτητών. Μου τα είπε ο ίδιος ο Χρήστος Σάββας στο τηλέφωνο. Ήταν μια περίοδος προεκλογικού αγώνα. Με κάλεσε ο Εισαγγελέας και με ρώτησε τι γνωρίζω και του είπα ό,τι είπα και σε εσάς.

Οι Ενώσεις για λόγους πρεστίζ θέλουν να έχουν διαιτητές στην Α’ Εθνική και αυτό είναι ένα φαινόμενο που γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται. Οι διαιτητές κατά την άποψη μου, είναι τα θύματα όλης αυτής της ιστορίας. Το 2006 τους είχα πει να πάρουν τη διαιτησία στη Σούπερ Λίγκα που είχε συσταθεί τότε. Τελικά είχαν ζητήσει να μπει ο Γιώργος Μπίκας στην Επιτροπή Διαιτησίας.

Πάντα φταίνε οι διαιτητές και οι αντίπαλοι. Βάλανε το VAR, και θα γίνουμε οι αιτία να απαξιωθεί το VAR διεθνώς. Πάντα φταίνε οι αντίπαλοι, ποτέ οι ίδιοι. Οι μεγάλες ομάδες δεν δικαιούνται να διαμαρτύρονται γιατί έχουν τα περισσότερα υπέρ τους σφυρίγματα, και όμως διαμαρτύρονται.

Όλη η κατάθεση μου είναι από μαρτυρίες τρίτων. Το να δώσει η ΕΠΟ χρήματα σε μια Ένωση δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα παράνομο. Είναι για την ενίσχυση της, το πού πάνε είναι θέμα της ΕΠΣ. Κανένας δεν κατεβαίνει για να χάσει στις εκλογές. Δεν είπα ποτέ ότι ο Ολυμπιακός θα στήριζε την υποψηφιότητα Σαρρή. Με τον Μώραλη έγινε μια κουβέντα, ήμασταν φίλοι τότε, υποστήριζε την υποψηφιότητα μου.

Δεν έδωσα ποτέ λεφτά προκειμένου να εκλεγώ, ούτε σε Ενώσεις ούτε πουθενά. Κατέβηκα το 2001, το 2004, το 2008 με την συντριπτική πλειοψηφία των Ενώσεων».

Ερώτηση: Γιατί επεδίωξε ο κ. Μώραλης να σας πείσει να μην κατεβείτε στις εκλογές.

Γκαγκάτσης: Δεν μου συνέστησε να μην κατέβω, είχα πει ότι αν θα δηλώσω υποψηφιότητα δεν θα κάνω πίσω. Υποστήριζε την υποψηφιότητα μου, την ήθελε, πίστευε σε μένα αλλά προφανώς επειδή ήταν εκπρόσωπος του Ολυμπιακού άλλα θα ήθελε η ιδιοκτησία του Ολυμπιακού.

Ερώτηση: Γνωρίζετε περιστατικά αν ο Μαρινάκης είχε ενεργό συμμετοχή στην εκλογή του ΔΣ της ΕΠΟ εις βάρος σας;

Γκαγκάτσης: Δεν έχω κάτι. Ο Παλάσκας της ΕΠΣ Καρδίτσας μου είχε πει ότι οι διαιτητές του δεν ορίζονται, γι’ αυτό και οι διαιτητές του είχαν ζητήσει να πάρουν μεταγραφή σε άλλη Ένωση. Δεν θα μπορούσα να είμαι στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας και δεν θα ήθελα.

Είχα πάει στη Σούπερ Λίγκα και τους είχα πει να πάρουν τη διαιτησία και ότι ήταν δικό μου θέμα πώς θα τα έβρισκα με τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ. Από το 2004 μέχρι το 2008, με ειδική άδεια που είχα πάρει, ανακοινώνονταν και οι βαθμοί και οι τιμωρίες. Τους είχα πει να πάρουν τη διαιτησία και μου είχαν απαντήσει “δεν θα πετάξεις σε εμάς, την καυτή πατάτα της διαιτησίας”.

Ερώτηση: Οι εκλογές κύλησαν ομαλά;

Γκαγκάτσης: Έγιναν πολλά, συγκεντρώσεις Ενώσεων. Δεν γνωρίζω αν υπήρχαν μεθοδεύσεις για να μην εκλεγώ. Αν ήξερα θα τα είχα καταγγείλει.

Ερώτηση: Κάπου λέτε για ένα φορτηγό με μπάλες…

Γκαγκάτσης: Αυτά συμβαίνουν στις Ενώσεις, για να ψηφίσουν τη διοίκηση Σαρρή.

Ερώτηση: Από την κατάθεση σας προκύπτει ότι δεχθήκατε πόλεμο.

Γκαγκάτσης: Ο Σαρρής είχε την υποστήριξε από ένα τεράστιο αριθμό Ενώσεων. Εγώ πάσχιζα μέχρι την τελευταία στιγμή να πάρω την ΕΠΣ Ημαθίας όπου ήταν ο Καραμελίδης. Για τη συνάντηση στο Χίλτον, μου είπε ο Χρήστος Σάββας ότι συζητούσαν για την προεδρία Πιλάβιου. Δεν με ενδιέφερε η συγκεκριμένη συνάντηση. Δεν ήταν ευχαριστημένοι από την προεδρία Πιλάβιου, και ο κ. Μαρινάκης και τα μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ. Δεν ασχολείτο με την ΕΠΟ ο Πιλάβιος, όπως περίμεναν.

Δεν ήμουν παρών στη συνάντηση, μου είπε ο Σάββας ότι έγινε μια συνάντηση γιατί δεν ήταν ευχαριστημένοι με τον Πιλάβιο. Τότε δεν με ενδιέφερε, δεν είχα σκοπό να κατέβω στις εκλογές. Την υποψηφιότητα μου την ανακοίνωσα μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2012. Δεν πήγα μόνος μου στον εισαγγελέα, με κάλεσε και πήγα. Ό,τι ειπώθηκε από τον κ. Παλάσκα εγώ τα έμαθα από το διαδίκτυο. Τι να τσεκάρω, ότι δεν έπαιζαν οι διαιτητές του;

Ερώτηση: Ποια είναι η πεποίθηση σας, γι’ αυτά που ειπώθηκαν τότε;

Γκαγκάτσης: Ότι αυτά που μου είπαν τότε ήταν αλήθεια. Δεν ξέρω γιατί τα ανακάλεσαν. Αν δεν μου τα έλεγαν, δεν θα πήγαινα στον Εισαγγελέα. Δεν μπορώ να ξέρω γιατί τα αναίρεσαν. Μου τα είπαν και όταν με κάλεσε ο Εισαγγελέας πήγα και τα είπα. Όλοι οι παράγοντες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, τους ενδιαφέρει τι στηρίζουν. Και όχι μόνο οι παράγοντες, και τα κόμματα.

Ερώτηση: Η κατάρτιση του πίνακα των διαιτητών γίνεται και με άλλα κριτήρια;

Γκαγκάτσης: Όχι δεν θα μπορούσε να είναι έτσι. Δεν έχω να πω για κάποιον διαιτητή, ότι έχω κάτι υπόψη μου. Για τις καταγγελίες, σας είπα ότι όταν χάνουν ένα παιχνίδι φταίνε οι διαιτητές και ο αντίπαλος που πλεύρισε τον διαιτητή, ποτέ δεν φταίνε οι ίδιοι. Δεν γίνεται στην Ελλάδα μόνο αυτό. Η ΟΥΕΦΑ έφτασε σε σημείο να μην ανακοινώνει ορισμούς γιατί οι παράγοντες σε όλο τον κόσμο θέλουν να ξέρουν ποιος τους παίζει. Ο Αλαφούζος είπε κάποια πράγματα για το άτομο μου. Αυτός μπήκε στο ποδόσφαιρο το 2012, εγώ έφυγα το 2008, τώρα τι σχέση έχει;

Ερώτηση: Η υποψηφιότητα Σαρρή ήταν επιλογή Μαρινάκη;

Γκαγκάτσης: Το έχω καταθέσει, ήταν επιλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ. Το μόνο που υπέπεσε στην αντίληψη μου για τις εκλογές της ΕΠΟ, ήταν τα σημαδεμένα ψηφοδέλτια, και το κατήγγειλα τότε. Όταν μου τα είπαν τότε, δεν έλεγξα την αλήθεια ή την βασιμότητα τους. Δεν γνωρίζω γιατί τα διέψευσαν. Αν οι ίδιοι έλεγαν ψέματα σε μένα ή υπερβολές, ρωτήστε τους ίδιους. Δεν έμαθα αν αυτά που μου έλεγαν τότε, ίσχυαν.

Ο Αριστείδης Σταθόπουλος δεν ασχολήθηκε ποτέ με τη διαιτησία, δεν ήταν το αντικείμενο του και ούτε είχε τη διάθεση, ούτε εγώ ασχολήθηκα. Ο Προύντζος παρά το γεγονός ότι παλιά είχε ασχοληθεί με τη διαιτησία, από την ημέρα που ανέλαβε μέλος στην ΕΠΟ, δεν ασχολήθηκε ποτέ με την διαιτησία.

Πρακτικά από την ΚΕΔ, όταν εγώ ήμουν πρόεδρος στην ΕΠΟ, τηρούνταν μόνο όταν η Επιτροπή αποφάσιζε την τιμωρία κάποιου διαιτητή, όχι όταν επιλεγόντουσαν οι διαιτητές για τον πίνακα (σ.σ. στην επίμαχη συνεδρίαση του Αυγούστου του 2012, δεν είχαν κρατηθεί πρακτικά). Δεν ξέρω αν κρατήθηκαν πρακτικά στη συνεδρίαση τον Αύγουστο του 2012. Δεν συνηθίζονταν να τηρούνται πρακτικά γιατί το πρακτικό ήταν η αξιολόγηση των διαιτητών που είχε προηγηθεί.

Συζήτηση για τους πίνακες γινόταν όμως. Στην Ευρώπη έχουν αποδεχθεί ότι το λάθος είναι μέρος του παιχνιδιού, όπως το κάνει και ο ποδοσφαιριστής, το κάνει ο διαιτητής. Εσχάτως η ΦΙΦΑ έβαλε στο παιχνίδι και την τεχνολογία για να μειωθούν τα λάθη. Τα λάθη όμως, συνεχίζονται ακόμη και με το var. Το είπα και προηγουμένως, θα γίνουμε η αιτία να απαξιωθεί παγκοσμίως.

Ερώτηση: Αν ένα μέλος της ΚΕΔ διαφωνούσε με τους πίνακες και τη διαδικασία, τι θα μπορούσε να κάνει;

Απάντηση: Να στείλει επιστολή στον πρόεδρο της ΕΠΟ και της ΚΕΔ ότι η διαδικασία ήταν παράνομη, μετά θα συνεδρίαζε το συμβούλιο της ΕΠΟ και θα μπορούσε ακόμη και να ακυρώσει τη διαδικασία. Η Sportsradar δεν έχει στις εκθέσεις της ούτε τα ποσά που παίχθηκαν, ούτε την προσδοκία από αυτά τα παιχνίδια, αν τα παιχνίδια παίχθηκαν σε νόμιμες εταιρίες, ούτε τα φυσικά πρόσωπα που έπαιξαν τα ποσά. Αν δεν μας πει ποιοι είναι αυτοί που έπαιξαν τα ποσά, τότε πως μπορούμε να πούμε αν μια ομάδα είναι ύποπτη.

Ο Σιμιτζόγλου στη Βουλή είχε πει ότι άλλα ποντάρονται και άλλα έρχονται ως αποτέλεσμα. Και μας τα στέλνουν ως ύποπτα. Ο Ηλίας Σπάθας είχε ένα κακό επώνυμο, όπως έχει και ο γιος μου γιατί ο πατέρας του εμπλέκεται σε κάτι κασέτες, πολύ παλιά. Ήταν από τους καλύτερους Έλληνες διαιτητές. Φρονώ πως δεν διαμόρφωσε το αποτέλεσμα στον αγώνα Ξάνθη-Παναθηναϊκός για τον οποίο κατηγορείται».

(πληροφορίες από sport-fm.gr)

Φωτογραφίες: intime.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ