05-03-2021

Μηχανή… πλούτου η Μπαρτσελόνα με 1,191 δισ. ευρώ και 19.451 θέσεις εργασίας στη Βαρκελώνη

Τα έσοδα των «μπλαουγκράνα» αντιπροσωπεύουν το 1,5% του ΑΕΠ της Βαρκελώνης

Τα χρήματα που κινούνται στους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους είναι πολλά και οι ομάδες παίζουν ρόλο και στην οικονομική άνθιση των περιοχών τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Μπαρτσελόνα, η οποία είναι μία απίστευτη οικονομική… μηχανή, όπως προκύπτει από την μελέτη της πολυεθνικής εταιρείας «PwC».

Οι «μπαλουγκράνα» αποτελούν μια μηχανή… πλούτου με 1,191 δισ. ευρώ και 19.451 θέσεις εργασίας στη Βαρκελώνη. Τα έσοδα της Μπαρτσελόνα αντιπροσωπεύουν το 1,5% του ΑΕΠ της πρωτεύουσας της Καταλωνίας.

Στη σχετική παρουσίαση των αποτελεσμάτων για τον οικονομικό αντίκτυπο του συλλόγου στη Βαρκελώνη, συμμετείχε και ο πρόεδρος των Καταλανών, Ζοσέπ Μαρία Μπαρτομέου. «Θέλουμε να κάνουμε γνωστή τη διάσταση, για το τι είναι η Μπαρτσελόνα. Θέλουμε οι άνθρωποι να μάθουν μια άλλη, λιγότερο γνωστή πλευρά της Μπαρτσελόνα, αυτή ως κορυφαία οικονομική μηχανή. Για τη Βαρκελώνη και την Καταλονία», είπε ο Ζοσέπ Μαρία Μπαρτομέου.

«Η Μπαρτσελόνα είναι το κορυφαίο αθλητικό όνομα παγκοσμίως σύμφωνα με αρκετές μελέτες. Έχουμε μια τοπική συνιστώσα, τη Βαρκελώνη, αλλά είμαστε επίσης παγκόσμιοι, όπως ξεκίνησε ο ιδρυτής μας Ζοάν Γκαμπέρ. Αυτή η οικονομική διάσταση της Μπαρτσελόνα επικεντρώνεται πολύ στη Βαρκελώνη, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1,5% του ΑΕΠ της πόλης, βοηθώντας να δημιουργηθούν σχεδόν 19.451 θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

Ο σύλλογος συνέβαλε την σεζόν 2018/29 στον οικονομικό πλούτο της Βαρκελώνης με 1,191 δισ. ευρώ, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 1,46% του συνολικού ΑΕΠ της πόλης. Και αυτό έχει αυξηθεί αξιοσημείωτα (+ 31%) από το 2014/15. Επιπλέον, η Μπαρτσελόνα συνεισφέρει 366 εκατ. σε φόρους, με άλλα λόγια το 13,81% του προϋπολογισμού του Δημοτικού Συμβουλίου της Βαρκελώνης.

Από την ανάλυση, προκύπτει ότι σημαντικό μέρος αυτού του οικονομικού αντίκτυπου οφείλεται στη μεγάλη τουριστική έλξη του συλλόγου, που μεταφράζεται σε 1,43 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις στην πόλη.

Γενικότερα στην περιοχή της Καταλωνίας, η Μπαρτσελόνα συνεισέφερε με 1,394 δισ. ευρώ που ισοδυναμεί με 0,57% του ΑΕΠ, βοηθώντας στη δημιουργία 23.531 θέσεων εργασίας. Συνολικά για την Ισπανία, η Μπαρτσελόνα τη σεζόν 18/19 παρουσίασε το ποσό των 3,14 δισ. ευρώ σε οικονομικές δραστηριότητες, με αντίκτυπο 1,773 δισ. σε σχέση με το ΑΕΠ και πάνω από 31.475 θέσεις εργασίας.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ