06-04-2020

Διαφώνησαν… με ειδήσεις οι Big 4 – Εκλογές τον Ιούνιο στην ΕΠΟ, ξένος ο νέος αρχιδιαιτητής (video)

Η σύσκεψη κράτησε σχεδόν τέσσερις ώρες - Θα υπάρξει νέα συνάντηση με τη συνδρομή της FIFA, της UEFA και του Υφυπουργού

Με πολλές… διαφωνίες, αλλά και ειδήσεις για τις εκλογές στην ΕΠΟ και τη διαιτησία, ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 19:00 το απόγευμα της Τετάρτης (22/010) η συνάντηση των ιδιοκτητών του Big4 του ελληνικού ποδοσφαίρου, με τους εκπροσώπους των FIFA, UEFA και με αξιωματούχους της ΕΠΟ και της Super League 1. Θα υπάρξει νέα συνάντηση με τη συνδρομή της FIFA, της UEFA και του Υφυπουργού Αθλητισμού…

Κανείς από τους ιδιοκτήτες δε μίλησε κατά την έξοδό τους από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια», αλλά οι ειδήσεις βγήκαν από τον Χέρμπερτ Χούμπελ, ο οποίος έκανε γνωστό ότι οι εκλογές στην ΕΠΟ θα γίνουν τον Ιούνιο (ήταν προγραμματισμένες τον Οκτώβριο), ενώ και ο νέος αρχιδιαιτητής θα είναι ξένος.  «Πρόωρες εκλογές στην ΕΠΟ, περισσότεροι ξένοι διαιτητές», είπε ο εντεταλμένος εκπρόσωπος των FIFA και UEFA. Αναφέροντας ότι οι ιδιοκτήτες θέλησαν περισσότερους ξένους διαιτητές.

Ο Ολυμπιακός διατήρησε την επιθετική του πολιτική με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να τονίζει στη μακροσκελή τοποθέτησή του: «Να φύγει όλη η ΚΕΔ, διαφορετικά ο Ολυμπιακός δε θα συμμετέχει στη φαρσοκωμωδία». Σκληρή κριτική άσκησε σε FIFA και UEFA ο Δημήτρης Μελισσανίδης.

Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης παρέθεσε τις θέσεις του, που σε γενικές γραμμές είναι γνωστές σε όλους, αναφέροντας ουσιαστικά στους… αντιπάλους του: «Σταματήστε να κλαίτε και επενδύστε».

Ο Λευτέρης Αυγενάκης υπογράμμισε: «Η συνάντηση δεν έλυσε τα προβλήματα, αλλά έβαλε μια σειρά». Οι Ιβάν Σαββίδης, Δημήτρης Μελισσανίδης, Βαγγέλη Μαρινάκη και Γιάννης Αλαφούζος αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Έπειτα από σύσκεψη που κράτησε σχεδόν τέσσερις ώρες οι διοικητικοί ηγέτες των μεγάλων ομάδων δεν είπαν κάτι.

Όλα δείχνουν πως ο Μέλο Περέιρα θα αντικατασταθεί μετά το τέλος του φετινού πρωταθλήματος, κάτι που σημαίνει πως -μαζί με τις εκλογές- θα έχουνε ένα.. θερμό καλοκαίρι.

«Πρόωρες εκλογές στην ΕΠΟ, περισσότεροι ξένοι διαιτητές στο play offs»

Ο Χέρμπερτ Χούμπελ μετά το τέλος της διαδικασίας μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου και προχώρησε σε δύο ειδήσεις. Ο εντεταλμένος εκπρόσωπος των FIFA και UEFA τόνισε πως το πλάνο της FIFA είναι να υπάρξουν εκλογές το καλοκαίρι του 2020 – όπως είχε γίνει γνωστό, και όχι τον Οκτώβριο, όπως ήταν προγραμματισμένες, ενώ επεσήμανε πως θα υπάρξουν περισσότεροι ξένοι διαιτητές στο πρωτάθλημα, ειδικά στα κρίσιμα παιχνίδια των play offs.

Τόνισε πως η συνάντηση των «Big 4» πήγε πολύ καλύτερα απ’ ότι περίμενε. Ο εντεταλμένος εκπρόσωπος των FIFA και UEFA υπογράμμισε, μάλιστα, ότι οι ιδιοκτήτες συμφώνησαν για ακόμη περισσότερους ξένους διαιτητές στα play offs.

«Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Αθλητισμού που έφερε και τους τέσσερις παράγοντες μαζί για συνάντηση στην Αθήνα. Η σημερινή συνάντηση πήγε πολύ καλύτερα απ ότι περιμέναμε. Η συνάντηση ήταν σε καλό κλίμα γιατί μίλησαν οι παράγοντες μεταξύ τους. Ουσιαστικά από τη σημερινή συνάντηση αποφασίστηκε οι εκλογές της ΕΠΟ να γίνουν νωρίτερα, κατά πάσα πιθανότητα τον Ιούνιο του 2020. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν περισσότεροι ξένοι διαιτητές κυρίως στα κρίσιμα παιχνίδια των play offs. Επίσης θα συνεχιστούν οι συνομιλίες και ο διάλογος. Θα υπάρξει νέα συνάντηση με τη συνδρομή της FIFA, της UEFA και του Υφυπουργού», υπογράμμισε ο Χέρμπερτ Χούμπελ.

«Η συνάντηση δεν έλυσε τα προβλήματα, αλλά έβαλε μια σειρά»

Ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε, μετά την συνάντηση, πως έγινε μια καλή αρχή για το… αύριο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού δήλωσε κατά την έξοδο του από την αίθουσα της συνάντησης: «Για πέντε και πλέον χρόνια γινόταν συζήτηση για ένα διάλογο των παραγόντων των κορυφαίων ομάδων. Αυτή έγινε με τη συνεργασία των κεντρικών στελεχών της FIFA και της UEFA. Τους ευχαριστώ γι’ αυτό γιατί οι έλληνες φίλαθλοι θέλουν ένα καλύτερο ποδόσφαιρο. Είμαι σίγουρος ότι η σημερινή συνάντηση δεν έλυσε όλα τα προβλήματα, έβαλε όμως μια σειρά. Είμαι βέβαιος ότι αύριο θα επικυρωθούν όσα ειπώθηκαν σήμερα και θα πάμε παραπέρα. Η δουλειά δεν σταματά και σήμερα έγινε μια καλή αρχή».

Το «παρών» έδωσαν τελικά, εκτός από τους ισχυρούς άνδρες ΠΑΟΚ (Ιβάν Σαββίδης), Ολυμπιακού (Βαγγέλης Μαρινάκης), ΑΕΚ (Δημήτρης Μελισσανίδης) και Παναθηναϊκού (Γιάννης Αλαφούζος), και οι Ζόραν Λάκοβιτς (διευθυντής ομοσπονδιών – μελών UEFA), Μάριος Γεωργίου (διεύθυνση ομοσπονδιών – μελών UEFA), Χέρμπερτ Χούμπελ (εντεταλμένος εκπρόσωπος FIFA/UEFA και πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης), Λούκα Νικόλα (Διακυβέρνηση Ομοσπονδιών μελών FIFA), Σέφτον Πέρι (Διευθυντής Κέντρου Ερευνών και Ανάλυσης UEFA), Λευτέρης Αυγενάκης (υφυπουργός αθλητισμού), Βαγγέλης Γραμμένος (πρόεδρος ΕΠΟ) και Μηνάς Λυσάνδρου (πρόεδρος Super League).

Big4 συνάντηση FIFA UEFA Super League 1 ΕΠΟ_7

Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω εξελίξεις έχουν… τρέξει μετά τα όσα είχε καταγγείλει ο Ολυμπιακός για το ελληνικό ποδόσφαιρο, μετά και την ισοπαλία στο Βόλο. Αυτή η συνάντηση θα κρίνει πολλά σχετικά με την επόμενη ημέρα, όπως είχε φανεί στις επαφές στη Νιόν της Ελβετίας, παρουσία του Λευτέρη Αυγενάκη, και τις… απαντήσεις των ΕΠΟ, UEFA, FIFA για όσα είχαν κατανομάσει οι «ερυθρόλευκοι» για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ξανά με πολύ επιθετικούς χαρακτηρισμούς. Η αποχώρηση της διεθνούς εποπτείας περιλαμβάνει, άλλωστε, και εκλογές στην ΕΠΟ.
Περισσότερα σε λίγο…

Αυτή ήταν η ατζέντα της συνάντησης

Στην ατζέντα βρέθηκαν θέματα που αφορούν τη διαιτησία και την κατάσταση στην ΕΠΟ, ενώ είναι η πρώτη φορά που οι τέσσερις ιδιοκτήτες των κορυφαίων ελληνικών ομάδων κάθισαν μαζί στο ίδιο τραπέζι.

Βασικό ζήτημα η επόμενη ημέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μετά την επικείμενη αποχώρηση των FIFA και UEFA, που είχαν υπό την εποπτεία τους το πρωτάθλημα, καθώς και η διάδοχη κατάσταση στην ΕΠΟ, αναφορικά με τις εκλογές και το πως θα γίνουν αυτές.

Η UEFA και η FIFA αναμένεται να κάνουν προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που υπάρχει μεταξύ των ομάδων και των αρμόδιων Αρχών, ενώ δεν αποκλείεται να τεθούν και συζητήσεις για επιλογή προσώπων που θα είναι κοινής αποδοχής σε καίρια πόστα του ποδοσφαίρου. Όπως, για παράδειγμα, στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, όπου δεν αποκλείεται να συζητηθεί η αντικατάσταση του Μέλο Περέιρα, για τον οποίο αρκετές ομάδες, όπως ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, έχουν εκφράσει τα παράπονά τους, αλλά τον οποίο η FIFA στηρίζει.

Στόχος της FIFA και της UEFA είναι κυρίως να ηρεμήσει η κατάσταση και να σταματήσει η «πολεμική» ατμόσφαιρα μεταξύ των ομάδων, καθώς και τα φαινόμενα βίας. Βασικός στόχος από τη συνάντηση αυτή είναι να τελειώσει με ηρεμία το πρωτάθλημα την φετινή σεζόν και πριν αρχίσει η επόμενη, να γίνουν οι όποιες ενέργειες, για να υπάρξουν πρόσωπα κοινής αποδοχής στην ΕΠΟ, ώστε να ξεκινήσει κάτω από καλύτερες συνθήκες η επόμενη σεζόν.

Σημειώνεται ότι ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, δεν απέκλεισε την Τρίτη (21/01) το ενδεχόμενο ενός ποδοσφαιρικού Grexit, κάτι που βέβαια είναι στα χέρια της FIFA να αποφασίσει, αν δει ότι υπάρχει αδιέξοδο, σενάριο ωστόσο που είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί. O υφυπουργός κάλεσε πάντως όλες τις πλευρές να συζητήσουν σοβαρά για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου.

ποδόσφαιρο Big 4

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr, intimenews.gr

(πληροφορίες από sdna.gr)

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.