06-03-2021

Αθλητικό νομοσχέδιο: Οι περιορισμοί θητειών και τα όρια ηλικίας, στο επίκεντρο της ακρόασης φορέων

Τι είπαν εξωκοινοβουλευτικοί φορείς για συγκεκριμένα θέματα που αφορούν συγκεκριμένα θέματα

Με την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων συνεχίστηκε τη Δευτέρα (11/11) στη Βουλή η συζήτηση για τη διάταξη του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναφορικά με τους περιορισμούς θητειών και τα όρια ηλικίας των προέδρων και εκτελεστικών μελών στα διοικητικά συμβούλια των αθλητικών ομοσπονδιών.

Μιλάμε για νομοσχέδιο που, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει διατάξεις για την οπαδική βία, τα «στημένα» και τις θητείες των προέδρων των αθλητικών ομοσπονδιών. Εκτός από την Πέμπτη (07/11) οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων είναι προγραμματισμένες για τη Δευτέρα (11/11) και την Τετάρτη (13/11), ενώ στη συνέχεια το Σχέδιο Νόμου αναμένεται να πάρει το δρόμο προς την Ολομέλεια.

ΣΕΓΑΣ και ΕΟΚ διά στόματος του γενικού γραμματέα της ομοσπονδίας στίβου, Βασίλη Σεβαστή και του αντίστοιχου της ομοσπονδίας μπάσκετ, Παναγιώτη Τσαγκρώνη, εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους με την προτεινόμενη διάταξη.

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας, Νίκου Καλαμανάκη. Ο τελευταίος έκανε λόγο για στρεβλώσεις και παράνομες πρακτικές στις ομοσπονδίες, αναφερόμενος σε περιπτώσεις που έζησε ο ίδιος και συναθλητές του.

«Ζητούμε να γκρεμίσετε τα τείχη της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας» τόνισε ο Κακλαμανάκης, απευθυνόμενος στον υφυπουργό Αθλητισμού, ενώ υπογράμμισε ότι θα είναι εμπαιγμός, αν η ρύθμιση περάσει χωρίς την πρόβλεψη περί αναδρομικής ισχύος.

«Φέρνετε έναν νόμο που ξυρίζει συλλήβδην τις ηγεσίες των ομοσπονδιών. Πρόκειται για ωμή παρέμβαση στο εσωτερικό των ομοσπονδιών. Θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος με ό,τι ένδικο μέσο έχουμε για να ανατρέψουμε το νόμο, αν ψηφιστεί» τόνισε ο κ. Σεβαστής, ενώ από την πλευρά του ο κ. Τσαγκρώνης μίλησε για στοχοποίηση του αθλητικού κινήματος και επισήμανε ότι «ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, επειδή καταργεί το ατομικό δικαίωμα κάθε πολίτη να εκλέγεται σε αιρετές θέσεις».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, αφού υπενθύμισε ότι υπάρχει ομόφωνο ψήφισμα της ολομέλειας της ΕΟΕ κατά της συγκεκριμένης διάταξης, ζήτησε από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, να θεσπίσει μέτρα ώστε οι ομοσπονδίες να αυτορυθμίσουν τα θέματα των θητειών, όπως προτείνει η ΔΟΕ. Χαρακτήρισε επίσης άδικο και χαμηλό το προβλεπόμενο όριο ηλικίας των 70 ετών και εξέφρασε την αντίθεση της ΕΟΕ στην αναδρομική ισχύ της διάταξης.

Ενστάσεις για τη συνταγματικότητα της ίδιας διάταξης εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, ο οποίος ζήτησε παράλληλα την εξαίρεση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας από τη διάταξη περί ελέγχου από την Πολιτεία της νομιμότητας των κανονισμών, επισημαίνοντας ότι αντίκειται στο αυτοδιοίκητο.

Παράλληλα η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (που κλήθηκε τελικά για ακρόαση, αν και αρχικά δεν είχε συμπεριληφθεί στη σχετική λίστα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων), δια της γενικής γραμματέως, Ιωάννας Καρυοφύλλη, εξέφρασε επίσης την αντίθεσή της στον περιορισμό των θητειών και ζήτησε την εξαίρεση της ΕΠΕ, λόγω της δυσκολίας εξεύρεσης στελεχών στο χώρο του αθλητισμού των ατόμων με αναπηρία.

(πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr)

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ