Τα θερμά του συλλυπητήρια έσπευσε να εκφράσει ο πολιτικός κόσμος για τον θάνατο της σπουδαίας ηθοποιού, Άννας Συνοδινού.

Αναλυτικά:

Προκόπης Παυλόπουλος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους οικείους της Άννας Συνοδινού και τους εξέφρασε τα βαθειά του συλλυπητήρια για την απώλειά της.

Αλέξης Τσίπρας

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εκφράζει τη βαθειά του θλίψη για το θάνατο της μεγάλης τραγωδού Άννας Συνοδινού.

«Η Άννα Συνοδινού τίμησε το ελληνικό θέατρο με κορυφαίες ερμηνείες και συνέπεια ποιώντας ήθος τόσο στην τέχνη της όσο και στην πολιτική. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της και στους ανθρώπους του ελληνικού θεάτρου».

Νικόλαος Βούτσης

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση για το θάνατο της Άννας Συνοδινού:

«Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και προσωπικά εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια της Άννας Συνοδινού. Υπήρξε μία σπουδαία καλλιτέχνιδα που τίμησε το θέατρο και τον πολιτισμό. Ως βουλευτής κόσμησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο και διακρίθηκε για το δημοκρατικό ήθος, τη συνέπεια και την ευθυκρισία της κατά τη συμμετοχή της στην πολιτική ζωή. Στους οικείους της εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου».

Αριστείδης Μπαλτάς

«Η Άννα Συνοδινού υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες Ελληνίδες ηθοποιούς. Συνέδεσε το όνομά της προπάντων με το αρχαίο δράμα. Διέπρεψε όμως με την επιβλητική της τεχνική και σε ρόλους του νεότερου και σύγχρονου ρεπερτορίου, ενώ θα μπορούμε πάντα να τη θαυμάζουμε σε κινηματογραφικές ταινίες όπως “Ο άνθρωπος του τραίνου”. Στην πολιτική της δράση, η Άννα Συνοδινού κόσμησε τη Βουλή των Ελλήνων και την πολιτική ζωή του τόπου με την ουσιαστική παρουσία της και το δημοκρατικό της ήθος. Για την απώλειά της εκφράζω στους οικείους της τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».

Παναγιώτης Κουρουμπλής

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια της μεγάλης Ελληνίδας καλλιτέχνιδας και πολιτικού Άννας Συνοδινού.

«Σήμερα ο Πολιτισμός και η Τέχνη ζουν την απουσία της Άννας Συνοδινού. Το ύφος και το ήθος της καλλιτέχνιδας αλλά και της πολιτικού θα παραμένουν μνημεία προς μίμηση σε καιρούς κατά τους οποίους εκφυλίζονται οι αξίες που αφορούν και τους δύο αυτούς σημαντικούς χώρους».

ΣΥΡΙΖΑ

Την βαθιά του θλίψη «για την απώλεια της μεγάλης κυρίας του ελληνικού θεάτρου και της πολιτικού που κόσμησε με την παρουσία και το ήθος της τη Βουλή των Ελλήνων», εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο της Άννας Συνοδινού.

«Πλήρης ημερών και μετά από μακροχρόνια προβλήματα υγείας, απεβίωσε σήμερα η Άννα Συνοδινού, μία από τις λαμπρότερες εκπροσώπους μιας σπουδαίας γενιάς του ελληνικού θεάτρου. Γεννημένη στο Λουτράκι το 1927, η άννα Συνοδινού φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού (τότε Βασιλικού) Θεάτρου. Η πορεία της στο θέατρο συνδέθηκε κατά κύριο λόγο με το αρχαίο δράμα χαρίζοντάς της δίκαια τον τίτλο της «μεγάλης τραγωδού».

Μεταξύ των σημαντικότερων ερμηνειών της υπήρξαν οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι στις τραγωδίες Αντιγόνη, Ηλέκτρα, Ανδρομάχη, Ιφιγένεια, Ελένη, καθώς και στην αριστοφανική κωμωδία Λυσιστράτη. Παράλληλα διακρίθηκε σε πολλούς ρόλους τόσο του κλασικού, όσο και του σύγχρονου ρεπερτορίου, καθώς και στον κινηματογράφο. Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Θεάτρου του Εθνικού Κήπου (τότε Βασιλικού), καθώς και ιδρύτρια του Θεάτρου του Λυκαβηττού, του οποίου την άδεια ανακάλεσε η Χούντα, αφαιρώντας και από την ίδια το διαβατήριό της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Το σπάνιο μέταλλο της φωνής της, η χαρισματική και δυναμική προσωπικότητα και το ήθος της δεν της εξασφάλισαν μόνο μια σπουδαία πορεία στο χώρο της υποκριτικής τέχνης. Την οδήγησαν και στο πεδίο της πολιτικής. Εξελέγη βουλεύτρια με τη Νέα Δημοκρατία από το 1974 μέχρι το 1989, ενώ διατέλεσε και υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1977-1981) καθώς και δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων (1987-1989). Παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα το 1990 κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Έκτοτε δεν ασχολήθηκε ξανά με την ενεργό πολιτική», προσθέτει στην ανακοίνωση το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανεξάρτητοι Έλληνες

«Η απώλεια της σπουδαίας ηθοποιού Άννας Συνοδινού κάνει αναμφισβήτητα φτωχότερο το ελληνικό θέατρο, και όχι μόνο», αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Στη συνέχεια, προσθέτει: «Η Άννα Συνοδινού ήταν από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ηθοποιούς, μια κορυφαία τραγωδός, μια Μεγάλη Κυρία του Θεάτρου, που υπηρέτησε με απαράμιλλη συνέπεια και ήθος το θεατρικό σανίδι και διέγραψε μια καλλιτεχνική πορεία, η οποία ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα».

«Με την παρουσία της», υπογραμμίζει η κ. Χρυσοβελώνη, «κόσμησε τις θεατρικές σκηνές, αλλά και το ελληνικό Κοινοβούλιο μετά την εκλογή της το 1974. Ήταν μια προσωπικότητα βαθιά φιλελεύθερη και με κοινωνικές ευαισθησίες, καθώς τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης ανέλαβε πρωτοβουλίες για τη νομοθετική προστασία των γερόντων, της μητρότητας, των παιδιών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες».

Η εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. καταλήγει στη δήλωσή της εκφράζοντας τα πιο θερμά συλλυπητήρια του κόμματος στους οικείους τής Άννας Συνοδινού.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης

«Μία μεγάλη Ελληνίδα, η Άννα Συνοδινού, έφυγε από κοντά μας», αναφέρει στη δήλωσή του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης για την απώλεια της μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού και πολιτικού.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε ότι η Άννα Συνοδινού διακρίθηκε όχι μόνο στη θεατρική, αλλά και την πολιτική σκηνή, όπου άφησε τεράστια κοινωνική προσφορά.

«Τίμησε την παράταξή μας ως βουλευτής και υφυπουργός των κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή. Εισηγήθηκε προτάσεις για τους αδύναμους, την προστασία της τρίτης ηλικίας, της μητρότητας, των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Τιμήθηκε με παράσημα της ελληνικής πολιτείας αλλά και ξένων κρατών.Η Άννα Συνοδινού υπηρέτησε τους αγώνες για τη δημοκρατία, την πατρίδα μας, την ελληνική κοινωνία. Η μνήμη της θα είναι αθάνατη», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της Άννας Συνοδινού εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η μεγάλη Ελληνίδα τραγωδός υπηρέτησε με ξεχωριστό πάθος, συνέπεια και ήθος την τέχνη και τον πολιτισμό», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι το ελληνικό θέατρο σήμερα θρηνεί μια χαρισματική προσωπικότητα και σπουδαία γυναίκα, την οποία ο ίδιος είχε τη χαρά να τη γνωρίσει μικρός και να αισθανθεί το μεγαλείο της.

«Το ελληνικό Κοινοβούλιο και η Νέα Δημοκρατία σήμερα θυμούνται επίσης την μεγάλη προσφορά της Άννας Συνοδινού στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας. Εξελέγη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 1974, διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, αλλά πρωτίστως άφησε πίσω της μια τεράστια πολιτική και κοινωνική παρακαταθήκη. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της», επισήμανε ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ.

Γιάννης Πλακιωτάκης

Τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια της Άννας Συνοδινού εξέφρασε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Γιάννης Πλακιωτάκης. «Της Ελληνίδας που τίμησε τον πολιτισμό, αγωνίστηκε για τη δημοκρατία, υπηρέτησε την παράταξή μας και πρόσφερε πολλά στην ελληνική κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι η Άννα Συνοδινού ήταν μία Ελληνίδα που δίδαξε με το ήθος και το έργο της, που τιμήθηκε από την πολιτεία και τίμησε την πατρίδα μας, με την εξαίρετη προσφορά της. «Οι Έλληνες την ευγνωμονούμε για όσα πρόσφερε και θα τιμούμε για πάντα τη μνήμη της», τόνισε.

Απόστολος Κακλαμάνης

Πληροφορούμενος την είδηση του θανάτου της Άννας Συνοδινού, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ακόλουθη δήλωση: «Η Άννα Συνοδινού, προικισμένη με θεία δώρα, αξιοποιώντας τα, προσέφερε ως Ιέρεια της Τέχνης και ενεργός πολίτης και πολιτικός τα μείζονα σε όλους μας. Αγωνίστρια, περήφανη και γλυκύτατη ως προσωπικότητα, θα παραμείνει ζωντανή στη μνήμη μας».

Τομέας Πολιτισμού της ΔΗΜ.ΑΡ.

Τα βαθιά συλλυπητήριά της, εκφράζει με τη σειρά του ο Τομέας Αθλητισμού της ΔΗΜ.ΑΡ.

«Το ελληνικό θέατρο είναι από σήμερα φτωχότερο. Μια από τις σημαντικότερες γυναικείες παρουσίες, η ηθοποιός Άννα Συνοδινού δε βρίσκεται πια μαζί μας. Οι ερμηνείες της στις τραγωδίες άφησαν εποχή. Ηθοποιός με χαρισματική προσωπικότητα, υπηρέτησε με συνέπεια και ήθος το θέατρο, διανύοντας μια καλλιτεχνική πορεία με επιτυχίες και τιμητικές διακρίσεις. Η επιβλητική της παρουσία ξεχώρισε τόσο στην τηλεόραση όσο και τον κινηματογράφο. Μέσα από τη δραστηριότητά της στην πολιτική προσέφερε στην κοινωνία και τον πολιτισμό. Το ελληνικό θέατρο θρηνεί την  απώλεια ενός ξεχωριστού πνευματικού ανθρώπου που έγραψε τη δική του ιστορία. Καλό της ταξίδι…».

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος

Το Κ.Κ.Ε. εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο της σπουδαίας ηθοποιού Άννας Συνοδινού, που έφυγε σήμερα από τη ζωή, τονίζοντας, «εξαιρετική ηθοποιός που βάθαινε στους ρόλους της, άνθρωπος τίμιος και καθαρός στις σχέσεις με τους συναδέλφους της».

Οι πρωταγωνιστικοί της ρόλοι σε αρχαίες τραγωδίες, αλλά και σε κλασικά και σύγχρονα έργα του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου, την καθιέρωσαν και της επιφύλαξαν σημαντικά βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος προσθέτοντας ότι η Άννα Συνοδινού συνεργάστηκε με θρυλικές μορφές του ελληνικού θεάτρου, όπως η Μ. Κοτοπούλη, η Κ. Παξινού, ο Αλ. Μινωτής, ο Δ. Ροντήρης, ο Δ. Μυράτ και πολλοί άλλοι.

Με την επιβολή της δικτατορίας το 1967, διέκοψε τη θεατρική της δραστηριότητα, καθώς η Χούντα ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας του Θεάτρου του Λυκαβηττού, ενώ της αφαίρεσε και το διαβατήριο, ματαιώνοντας περιοδεία της στο εξωτερικό. Το ίδιο διάστημα, η Άννα Συνοδινού, βοήθησε με τη στάση της έμπρακτα συναδέλφους της από τον καλλιτεχνικό χώρο, που διώκονταν από τη Χούντα.

Η ανακοίνωση του Κ.Κ.Ε. καταλήγει αναφέροντας πως η Άννα Συνοδινού, συμμετείχε στους αγώνες των εργαζομένων τους κλάδου της, με χαρακτηριστικό παράδειγμα «η στάση που κράτησε και η συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Εθνικό Θέατρο, ενάντια στην ιδιωτικοποίησή του το ’93-’94».

 

Το Ποτάμι

«Η Άννα Συνοδινού «έφυγε» σε ηλικία 88 ετών, αφήνοντας πίσω της ιστορικής σπουδαιότητας καλλιτεχνικό έργο.

Ήταν από τις ηθοποιούς που σφράγισαν τα πρώτα χρόνια των Επιδαυρίων, ενώ οι ερμηνείες της στο χώρο του αρχαίου δράματος συνεχίζουν να αποτελούν σημείο αναφοράς μέχρι σήμερα.

Η μεγάλη ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου υπήρξε ασυμβίβαστη και ως πολίτης. Από τη σκόπιμη αποχή της από την τέχνη την περίοδο της δικτατορίας, μέχρι την ενεργή εμπλοκή της στην πολιτική αλλά και την αποχώρησή της απ’ αυτή λόγω της υποβάθμισης του Κοινοβουλίου, η Άννα Συνοδινού έδειξε ξεχωριστό ήθος και σεβασμό για τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Ό,τι κόμισε στην τέχνη και την πολιτική θα μείνει εδώ τώρα που έφυγε. «Καμία εποχή δεν έμεινε γυμνή από ήρωες» είχε δηλώσει η ίδια σε μια από τις τελευταίες της συνεντεύξεις σημειώνοντας: «ξέρετε τι έχει σημασία σήμερα; Να βλέπουν οι νέοι πόσο σημαντικό είναι οι άνθρωποι να κρατάνε το λόγο της τιμής τους. Για να υπάρχουν προοπτικές».

Σε μια εποχή που ψάχνουμε διακαώς για ήρωες, αυτή είναι η κληρονομιά της Άννας Συνοδινού».

Τομέας Πολιτισμού του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Από τον Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, για το θάνατο της Άννας Συνοδινού, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σε μια εποχή που ψάχνουμε διακαώς για ήρωες, αυτή είναι η κληρονομιά της Άννας Συνοδινού.

Η απώλεια της Άννας Συνοδινού είναι τεράστια και δυσαναπλήρωτη. Όχι μόνο για τον χώρο του θεάτρου, όπου υπήρξε μία από τις κορυφαίες τραγωδούς του εικοστού αιώνα, αλλά και για αυτόν της πολιτικής την οποία υπηρέτησε για δεκαετίες με ήθος που σπανίζει στις μέρες μας. Η Άννα Συνοδινού θα παραμείνει για πάντα ζωντανή στις μνήμες μας».

Λαϊκή Ενότητα

Τα βαθιά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της κορυφαίας τραγωδού και πολιτικού Άννας Συνοδινού, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα, και προσθέτει:

«Η Άννα Συνοδινού σημάδεψε με την παρουσία της τόσο το θεατρικό σανίδι, όσο και το πολιτικό πεδίο στην μεταπολεμική και μεταπολιτευτική Ελλάδα. Ο θάνατός της συνιστά μια μεγάλη απώλεια σε όλα τα πεδία που δραστηριοποιήθηκε με πάθος και συνέπεια».

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας