Παρουσίαση Φωτογραφικού Βιβλίου: «The Itinerary»

Την Δευτέρα 3 Απριλίου 2017 στις 18:30 στον πολυχώρο “WE” (3ης Σεπτεμβρίου & Γρ. Λαμπράκη, Θεσσαλονίκη) ο «Εξώστης» σε συνεργασία με το Dukakis Center του ACT διοργανώνουν την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου έντεκα δημιουργών με τίτλο “The Itinerary • Tracing the Refugee Routes” (Η Διαδρομή • Ιχνηλατώντας τις διαδρομές των προσφύγων).

Η παρουσίαση έχει την μορφή συζήτησης και διαλόγου με τους δημιουργούς καθώς επίσης και εξειδικευμένους ομιλητές, σε συνδυασμό με οπτική παρουσίαση του υλικού του βιβλίου και όχι μόνον. Πρόκειται για ένα συλλογικό έργο έντεκα “σιωπηλών μαρτύρων” μιας από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστροφές της σύγχρονης εποχής µας, έτσι ώστε κανείς να µην μπορεί να πει “Μα δεν ήξερα τι συνέβαινε”.

Το βιβλίο που έρχεται ως λογική συνέχεια της ομότιτλης έκθεσης, καταγράφει και παρουσιάζει με ατάραχη αποφασιστικότητα και αξιοπρέπεια τους διάφορους σταθμούς και στάσεις κατά την διάρκεια της διαδρομής των προσφύγων, από τα σημεία εκκίνησης του οδοιπορικού των προσφύγων και την προσπάθεια τους να προσεγγίσουν τους διαφορετικούς προορισμούς.

Αυτοί οι σταθμοί βρίσκονται στα σημεία εκκίνησης όπως το Ιράκ, η Συρία, ο Λίβανος και η Υποσαχάρια Αφρική, την διαδρομή στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και την Ουγγαρία – την λεγόμενη “Βαλκανική Οδό” (Balkan Route).

Χαρές και αγώνες αναδύονται μέσα από τις αδιάψευστες λεπτομέρειες της ζωής: το μοίρασμα του ψωμιού μέσα σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, οι σωροί των σωσιβίων, τα καταστήματα νυφικών μέσα στα στρατόπεδα, τα ανήσυχα βράδια στο σκάφος, οι ασφυκτικές σκηνές και τα ύπουλα νερά.

Το βιβλίο, που θα είναι διαθέσιμο κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, είναι μια απόπειρα να θιγούν, μέσα από έντεκα φωτογραφικές γωνίες και οπτικές, που μας δίνουν το πλεονέκτημα της αποφυγής της προσχηματικής γνώσης, οι διάφορες πτυχές του κεντρικού ερωτήματος “τι είναι πρόσφυγας?”. Παράλληλα θίγει και το κρίσιμο ζήτημα του τέλους της διαδρομής, το οποίο δεν είναι ορατό.

ΟΛΑ τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για τη στήριξη των προγραμμάτων της ΜΕΤΑδρασης για τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Τα έσοδα από την πώληση του λευκώματος θα διατεθούν για την ενίσχυση των δράσεων της «Μετάδρασης» για τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα.

Στην παρουσίαση του βιβλίου, θα μιλήσουν:

Από τους δημιουργούς οι Δημήτρης Μπούρας και Νίκος Παλαιολόγος.

Μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες, ιστορίες και εικόνες θα προσπαθήσουν να απαντήσουν στο βασικό ερώτημα που η έκδοση θέτει: Ποιος είναι «ένα πρόσωπο που φεύγει αναζητώντας το καταφύγιο ή την ασφάλεια, ειδικά σε μια ξένη χώρα”; Τι είναι μια «ξένη χώρα», «πολιτική αναταραχή», και τέλος όροι όπως “δραπετεύουν” και “ασφάλεια”? Θα συγκρίνουν τις συντριπτικές ομοιότητες του ανθρώπινου πνεύματος κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τις γραμμές της πορείας, τους φράχτες και τους τοίχους που περιβάλλουν τους πρόσφυγες στην ευρωπαϊκή φαντασία.

Επιπλέον καλεσμένοι ομιλητές:

Δρ Δημήτριος Γουλής, Δ/ντης του 67ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Το 67ο είναι το σχολείο που φέτος φιλοξενούνται 35 περίπου προσφυγόπουλα, στα πλαίσια της Δομής Υποστήριξης Προσφυγόπαιδων του Υπ. Παιδείας. Για τις δράσεις και τις προσπάθειες ένταξης αυτών των παιδιών, το σχολείο παρουσιάστηκε ως καλή πρακτική στο Διεθνές Συνέδριο Education for Refugee Children – Current practises and the way ahead (1 Δεκ, 2016, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βρυξέλλες, Βέλγιο)
Τίτλος ομιλίας: “67ο Δημοτικό: Το σχολειό που αγκάλιασε τα πρoσφυγόπουλα”.

Patrick Strickland Δημοσιογράφος και παραγωγός του Al Jazeera English.
Ο Patrick Strickland εξειδικεύεται στο ανθρωπιστικό ρεπορτάζ μέσα από διερευνητική δημοσιογραφία και έχει καλύψει το “προσφυγικό ζήτημα” από την γέννεση του και σε όλα τα σημεία που το βιβλίο καταγράφει. Επίσης είναι ένας από αυτούς που έχουν προλογίσει την έκδοση.

Δρ. Λαμπρινή Νάσση, εκ μέρους του Dukakis Center, δικηγόρος Νέας Υόρκης και Θεσσαλονίκης με συνεργασία (νομικές υπηρεσίες για τον ΟΗΕ) παρέχει μαθήματα νομικής στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων στο Αμερικάνικο Κολέγιο της Θεσσαλονίκης.

Στο τμήμα των ερωτήσεων και του διαλόγου με κοινό , θα παραβρεθούν και θα συζητήσουν με το κοινό οι 11 δημιουργοί του βιβλίου (Milos Bicanski, Andrea Bonetti, Dimitrios Bouras, Louisa Gouliamaki, Yannis Kolesidis, Yannis Liakos, Menelaos Myrillas, Nikos Paleologos, Anna Pantelia, Fotis Plegas, Orestis Seferoglou)

Συντονισμός και παρουσίαση της εκδήλωσης:
Κική Τσιλιγκερίδου, δημοσιογράφος.

Σύνδεσμος (link) για υλικό (Φωτογραφίες- Κείμενα) “press kit”
http://theitineraryexhibition.com/press-area
Password: press

Στοιχεία Εκδήλωσης:
Ημ/νια: Δευτέρα 03 Απριλίου 2017
Χώρος: Πολυχώρος “WE” 3ης Σεπτεμβρίου & Γρ. Λαμπράκη, Θεσσαλονίκη.
‘Εναρξη εκδήλωσης: 18:30
Είσοδος Δωρεάν

Σύντομα βιογραφικά στοιχεία δημιουργών του βιβλίου που θα μιλήσουν στην εκδήλωση:

Μπούρας Δημήτρης (γ. 1965) είναι φωτορεπόρτερ – ερευνητής σε διεθνές επίπεδο από το 1980.
Ειδικεύεται σε ανθρωπιστικά θέματα όπως ο πόλεμος, η φτώχεια, και η κοινωνική ανισότητα. Έχει καλύψει ιστορίες σε Ελλάδα, Βοσνία, Κόσοβο, Τουρκία, τα κράτη της π. Σοβιετικής Ένωσης, Αφγανιστάν, Συρία, Ιράκ κ.α.
Ασκεί διερευνητική δημοσιογραφία και τα τελευταία χρόνια η έρευνα του επικεντρώνεται στις νέες μορφές του πολέμου, διεξάγοντας ανθρωπολογική, κοινωνιολογική έρευνα και στρατηγική διεθνών σχέσεων μέσω συγκριτικής μελέτης του πολέμου στην περιοχή της Μ. Ανατολής/Levant και της περιοχής του Καύκασου (Ουκρανία – Ναγκόρνο Καραμπάχ – Οσετία). Συνεργάζεται κυρίως με Think Tanks και πανεπιστήμια (ΗΠΑ & Μ. Βρετανία).
[email protected] | www.dimitriosbouras.com

Νίκος Παλαιολόγος (γ. 1983) είναι φωτορεπόρτερ και editor. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και ασχολείται με τη φωτογραφία απο νεαρή ηλικία. Απο το 20015 ως το 2013 εργάστηκε για το φωτοειδησεογραφικό πρακτορείο Icon Press καλύπτοντας την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα της χώρας για εκείνη τη χρονική περίοδο.
Ως μέλος της φωτογραφικής κολλεκτίβας Phasma2 συμμετείχε σε διάφορα projects και εκθέσεις, εκ των οποίων το σημαντικότερο ήταν το project “Βοβούσα Μοναχική Αλλά Όχι Μόνη”. Απο το 2014, ως συν-ιδρυτής του φωτοειδησεογραφικού πρακτορείου SOOC, μαζί με μια ομάδα εκλεκτών φωτογράφων, συνδυάζει το καθημερινό φωτορεπορταζ με την οπτική αφήγηση. Παράλληλα, μέσω του SOOC καλύπτει το θέμα της προσφυγικής κρίσης, ακολουθώντας τις ροές των προσφύγων από τη Λέσβο σε όλη την Ελλάδα και στην κεντρική Ευρώπη. [email protected] | www.sooc.gr