Οι κάτοικοι των Εξαρχείων ψηφίζουν τα τοπόσημα της γειτονιάς τους

Χρειάστηκαν επτά μήνες έρευνας, περίπου διακόσιες απαντήσεις κατοίκων και τρεις βασικές ερωτήσεις για να καταλήξουν οι υπεύθυνες του project Πιθάρι, Δώρα Τσίτουρα, Μάρω Μάγουλα και Lisa Wollmannstetter, να ολοκληρώσουν την λίστα με τα πιο σημαντικά σημεία της περιοχής, όπως τα ανέδειξαν οι ίδιοι οι κάτοικοι.

Οι τρεις βασικές ερωτήσεις ήταν:
– Τι θεωρεί σημαντικό στη γειτονιά του/της;
-Πού θα πήγαινε έναν ξένο για να δείξει τον αυθεντικό χαρακτήρα των Εξαρχείων;
-Ποια μέρη προτιμά να περνάει το χρόνο του;

p1120943
Οι υπεύθυνες της ομάδας δηλώνουν ότι υπάρχει ποικιλία στον χαρακτήρα και το ύφος των τοποσήμων. «Στη λίστα μας θα βρείτε διαφορετικά ιστορικά κτίρια, ολόκληρους δρόμους και σημεία που έχουν ιδιαίτερη αξία στη συλλογική μνήμη. Μερικά τοπόσημα είναι πολύ συγκεκριμένα, όπως η Μπλε Πολυκατοικία ή το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, σε άλλες όμως περιπτώσεις είναι πιο γενικά, όπως οι πεζόδρομοι των Εξαρχείων».

Όπως αναφέρουν μάλιστα, το δείγμα των κατοίκων που απάντησε, ήταν ομοιόμορφα κατανεμημένο όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες και τη σχέση του με τα Εξάρχεια, δηλαδή κάτοικος, εργαζόμενος ή επισκέπτης.

p1120903
Τα 19 λοιπόν σημεία που θεωρούνται ως σήμα κατατεθέν σύμφωνα με τους κατοίκους είναι:
1. Πλατεία Εξαρχείων
2. Σημείο δολοφονίας Αλ.Γρηγορόπουλου
3. Λόφος του Στρέφη
4. Οδός Καλλιδρομίου
5. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
6. Μπλε Πολυκατοικία
7. Πάρκο Ναυαρίνου
8. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
9. Οδός Θεμιστοκλέους
10. ΒΟΞ
11. Λαϊκή Αγορά της Καλλιδρομίου
12. Εστιατόριο Άμα Λάχει
13.Οδός Εμμ.Μπενάκη
14.Cafe Floral
15.Οδός Βαλτετσίου
16.Πεζόδρομος Μεθώνης
17.ΑΝ Club
18.Οδός Μεσολλογγίου
19. Nosotros

?????????????????????????????????????????????????????????

«Η έρευνά μας υπήρξε πλούσια από άποψη τοποσήμων. Το καθένα για διαφορετικό λόγο, όλα όμως με ιδιαίτερη αξία και συμβολισμό, στον αστικό χώρο, την καθημερινή ζωή και τη μνήμη των ανθρώπων των Εξαρχείων» διευκρινίζουν οι υπεύθυνες της…πιθαροομάδας Δώρα Τσίτουρα, Μάρω Μάγουλα και Lisa Wollmannstetter και τονίζουν ότι «το επόμενο βήμα είναι η ποιοτική ανάλυση, η οποία θα φέρει στο φως όλες αυτές τις προσωπικές ιστορίες, που συλλέξαμε και διάφορα αποτελέσματα, που δεν αναφέρθηκαν από πολύ κόσμο, αλλά έχουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα».


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook