Φωτιές στην Αθήνα στην γιορτή του Αϊ Γιαννιού του Κλήδονα

Ένα γλέντι που θα φέρει μνήμες στους παλιούς και νέες εμπειρίες στους μικρότερους στήνεται στην πλατεία Ελευθερίας (Κουμουνδούρου) την Τρίτη 23 Ιουνίου στις 8 το βράδυ. Όσοι θα βρεθούν σε μια γιορτή που αναβιώσει το έθιμο του Αϊ Γιαννιού του Κλήδονα θα πρέπει να φέρουν τα τα μαγιάτικα στεφάνια τους να τα κάψουν σε μία φωτιά γύρω από την οποία θα στηθεί μια γιορτή για το θερινό ηλιοστάσιο και βέβαια να πηδήξουν τουλάχιστον τρεις φορές πάνω από την φωτιά.
Τι ακριβώς θα γίνει σύμφωνα με το έθιμο του εορτασμού; Κοπέλες φέρνουν το «αμίλητο νερό» μέσα σε στάμνες και το ρίχνουν σε ένα μεγάλο πήλινο αγγείο (τη λάινα), στο οποίο τοποθετεί ο καθένας ένα προσωπικό του αντικείμενο, ένα «ριζικάρι». Στη συνέχεια διαβάζεται μια μαντεία που απευθύνεται στον κάτοχο του κάθε αντικειμένου που ανασύρεται από το νερό. Έπειτα ανάβει η φωτιά στην πλατεία, στην οποία ρίχνουν τα μαγιάτικα στεφάνια.
Θα ακολουθήσει γλέντι και χορός γύρω από τη φωτιά με μουσική από το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Βασικοί διοργανωτές ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ», ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Ψυρρή «Η Παλιά Πόλη» κι ο ΟΠΑΝΔΑ.


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook