Η 38η διοργάνωσή του θα πραγματοποιηθεί από 14 έως 19 Σεπτεμβρίου, με την προβολή 210 συνολικά ταινιών.

Τριάντα οκτώ κεράκια σβήνει φέτος το Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και παρά τις δυσμενείς συνθήκες, θα το γιορτάσει δίνοντας το καθιερωμένο του ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας. H μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων στη Δράμα θα πραγματοποιηθεί από 14 έως 19 Σεπτεμβρίου, με 210 συνολικά ταινίες να προβάλλονται στα προγράμματά της. «Το φεστιβάλ το κάνουμε γι’ αυτό το ανέσπερο φως που λάμπει στα μάτια των νέων κινηματογραφιστών, των νέων σκηνοθετών και των συνεργατών τους, που θα γίνουν κάποια στιγμή, εάν δεν είναι ήδη, τα μάτια, τα αυτιά και η ψυχή της ελληνικής κοινωνίας, που θα καταγράψουν τα μελλοντικά όνειρά της, οδηγώντας την στην έξοδο του τούνελ», σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Αντώνης Παπαδόπουλος.
Εκτός από τα 38 του χρόνια, το Φεστιβάλ Δράμας έχει άλλον ένα λόγο για να γιορτάσει φέτος: τη συμπλήρωση 21 ετών από τη θέσπιση του διεθνούς του τμήματος. Έτσι, θα υποδεχθεί για πρώτη φορά τη Fipresci, τη Διεθνή Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου, ένα θεσμό με κύρος που φέτος κλείνει τα 90 χρόνια του και θα απονείμει το δικό του βραβείο στο Διεθνές Τμήμα του Φεστιβάλ.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Από τις 168 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος, επιλέχθηκαν 41 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του φεστιβάλ. Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίζονται, είναι ανεξάρτητες στη συντριπτική πλειονότητά τους παραγωγές. Ανάμεσά τους τέσσερα ντοκιμαντέρ και ισάριθμα animation. Συμμετέχουν αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν και φυσικά νεαροί μικρομηκάδες, που κάνουν ταινίες από τα 13 τους, μέχρι σκηνοθέτες one man show που υπογράφουν τα πάντα, από σκηνοθεσία και κάμερα, μέχρι ηχοληψία και μουσική.
H οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα συνεχίζουν να απασχολούν σταθερά μια μεγάλη μερίδα των νεαρών δημιουργών -είτε ως κεντρικός πυρήνας των ιστοριών τους, είτε ως φόντο σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται: ανεργία, φτώχια, επαγγελματική κατάρρευση, ρατσισμός, εγκληματικότητα, άστεγοι. Φέτος κάποιοι εμπνέονται από την αποσάθρωση της Ευρώπης και από το φαινόμενο της (νέο) μετανάστευσης στη Γερμανία, ενώ η ταινία μικρού μήκους δείχνει και πάλι τα γρήγορα αντανακλαστικά της, αφού κάποιοι καταπιάνονται και με το ζήτημα των μεταναστών στα νησιά.
Σταθερή θεματική και οι διαπροσωπικές σχέσεις (οικογένεια, έρωτας, φιλία), οι υπαρξιακές αναζητήσεις, το επερχόμενο τέλος, η μοναξιά και τα γηρατειά. Το θέμα ταμπού του παιδικού θανάτου, η κακοποίηση παιδιών, το εκπαιδευτικό σύστημα (σε μια αλληγορία με ζόμπι), η θρησκεία, η ζωή της γυναίκας στην επαρχία, οι αλλοδαπές οικιακές βοηθοί, η οικολογία και η επικράτηση της τεχνολογίας σε φουτουριστικές μετά-αποκαλυπτικές ταινίες, αποτελούν μερικές ακόμα φετινές θεματικές. Όπως και οι φρικαλεότητες των Γερμανών στον πόλεμο και των Ελλήνων στον Εμφύλιο.
Πολλοί είναι οι σημαντικοί ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του φετινού διαγωνιστικού, όπως οι Αντώνης Καφετζόπουλος, Λυδία Φωτοπούλου, Υβόννη Μαλτέζου, Αλέξανδρος Λογοθέτης.
Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής του Ελληνικού Φεστιβάλ είναι ο συγγραφέας, μεταφραστής και σκηνοθέτης Αχιλλέας Κυριακίδης, ενώ μέλη της είναι οι: Γιάννης Ζουμπουλάκης (δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου), Νίκος Σέκερης (παραγωγός, σκηνοθέτης), Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου (ηθοποιός) και Γιώργος Φρέντζος (κινηματογραφιστής). Τον ρόλο του κριτικού σχολιαστή του φετινού ελληνικού προγράμματος (Grand Temoin), έχει αναλάβει η κριτικός κινηματογράφου Βένια Βέργου.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΜΗΜΑ
Το Φεστιβάλ φέτος θα προβάλλει 57 ταινίες από 47 χώρες του κόσμου. Ανάμεσά τους το «The time of a young man about to kill» του πολυβραβευμένου Νεριτάν Ζιντζιρία, μια Ιταλό-Αλβανική συμπαραγωγή της Ιταλίδας ηθοποιού Βαλέρια Γκολίνο και του Ιταλού Γκαμπριέλε Ορίκιο ο οποίος ανακάλυψε τον Ζιντζιρία στο Φεστιβάλ Δράμας πριν μερικά χρόνια και το αλβανικό «Ψωμί» (Μπλέρτα Κελμέντι) σε παραγωγή της Τέφτα Μπέϊκο και του Μπουγιάρ Αλιμάνι. Επίσης, θα δούμε τη νέα ταινία της μεγάλης Φινλανδής animator Καταρίνα Λίκβιστ «Baby box», καθώς και την κόρη του ηθοποιού Γιώργου Χωραφά, Ζωή, να παίζει στη γαλλική ταινία «Talio» των Μπομπ Φόκουα-Ινές Τζία. Ας σημειωθεί πως στην τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί η προβολή ενός πολύ ιδιαίτερου γερμανικού animation του Ντάνιελ Νόκε με θέμα την κρίση και τίτλο: «Who will pay the bill?». Οι τρεις ελληνικές ταινίες που επιλέχθηκαν για το Διεθνές Διαγωνιστικό είναι: «Σύκο» του Νικόλα Κολοβού, «Ο Σπόρος» της Ιφιγένειας Κοτσώνη και «Euroman» του Γαβριήλ Τζάφκα.
Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Προγράμματος είναι η ιστορικός τέχνης, κριτικός κινηματογράφου και ανώτερη μορφωτική λειτουργός στο Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού Κύπρου (υπεύθυνη κινηματογράφου και εικαστικών τεχνών), Έλενα Χριστοδουλίδου από την Κύπρο, ενώ μέλη της είναι οι: Dr. Laurentiu Damian από τη Ρουμανία (Πρόεδρος Ένωσης Ρουμάνων Κινηματογραφιστών, Σκηνοθέτης, Καθηγητής, Συγγραφέας, Πρόεδρος Κοσμητείας UNATC 2012-2015), Eric Wojcik από τη Γαλλία (Διευθυντής του Clermont-Ferrand Short Film Festival, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, Εκλέκτορας Διεθνούς Προγράμματος), Bojidar Manov από τη Βουλγαρία (Κριτικός Κινηματογράφου, Δημοσιογράφος, Καθηγητής ΝΑΤFA – Σχολή Κινηματογράφου της Εθνικής Ακαδημίας Θεάτρου και Κινηματογράφου της Σόφιας) και Θοδωρής Παπαδουλάκης από την Ελλάδα (Σκηνοθέτης, Παραγωγός). Grand Temoin Διεθνούς προγράμματος: Manuela Cernat από τη Ρουμανία (Συγγραφέας, Ιστορικός Κινηματογράφου, Δημοσιογράφος, Σεναριογράφος).

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
SHORT MATTERS! 2015. Ειδικό πρόγραμμα με τις υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2014 (EFA)
1ο Βαλκανικό Πανόραμα –μια νέα μόνιμη ενότητα του Φεστιβάλ με τρία προγράμματα:
* Tιμητικό Aφιέρωμα στη Βουλγαρία (και συγκεκριμένα στη NATFA, την Εθνική Ακαδημία Θεάτρου και Κινηματογράφου της Βουλγαρίας)
* Balkan Highlilghts of Drama (μία επιλογή των σημαντικότερων Βαλκανικών ταινιών  που διαγωνίσθηκαν στο Φεστιβάλ Δράμας τα τελευταία χρόνια)
*Βαλκανικές ταινίες από το ALTCINE: Μια επιλογή από το μοναδικό online φεστιβάλ  βαλκανικών ταινιών μικρού μήκους altcineAction!
Μάστερκλας από τον διευθυντή φωτογραφίας Γιώργο Αρβανίτη με θέμα: «Η νέα τεχνολογία στον κινηματογράφο και η εφαρμογή της» (Τετάρτη 16/9)
Μίνι τιμητικό αφιέρωμα στον διευθυντή φωτογραφίας και μοντέρ Νίκο Καβουκίδη για τα 60 χρόνια προσφοράς του στο ελληνικό σινεμά (τελετή έναρξης -14/9).
6o Σπουδαστικό Πανόραμα με το σύνολο της σπουδαστικής ετήσιας παραγωγής

Προβολές για παιδιά
5ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακού Βίντεο με τίτλο «Ένας πλανήτης – μια ευκαιρία»
Εργαστήριο ραδιόφωνου για παιδιά «Παίζουμε ραδιόφωνο!» με την ραδιοφωνική παραγωγό Άννα Πασχαλίδου
Εκθέσεις εικαστικών σε συνεργασία με ανεξάρτητους καλλιτέχνες και τοπικούς φορείς
Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια, σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα-δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη. Στους φετινούς καλεσμένους-συγγραφείς συγκαταλέγονται οι: Ρέα Γαλανάκη, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Μάκης Τσίτας, Αχιλλέας Κυριακίδης, Πέπη Ρηγοπούλου, αλλά και ο γνωστός κομίστας Θανάσης Πέτρου. Ως φόρος τιμής στον αδικοχαμένο Πέτρο Κουτσιαμπασάκο θα παρουσιαστεί και το τελευταίο βιβλίο του –παρουσία του αδερφού του σκηνοθέτη Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου.

DRAMA PITCHING LAB
Στο  πλαίσιο της εκπαιδευτικής του πλατφόρμας  DRAMA MINI TALENT LAB, το Φεστιβάλ πραγματοποιεί και φέτος εργαστήριο παρουσίασης οπτικοακουστικών σχεδίων μικρού μήκους σε παραγωγούς και χρηματοδότες. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει οικονομικά την παραγωγή μίας τουλάχιστον ταινίας μέσα από θεσμοθετημένο χρηματικό έπαθλο της Finos Film, ενώ δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν το project τους σε σημαντικούς υποψήφιους χρηματοδότες και παραγωγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Εργαστήριο Pitching θα πραγματοποιηθεί 15 με 17 Σεπτεμβρίου, ενώ το Pitching Forum στις 18 Σεπτεμβρίου.
Εκπαιδευτές του Drama Pitching Lab: Βαρβάρα Δούκα (σκηνοθέτις), Τζωρτζίνα Κακουδάκη (δραματουργός) και  John Stephens (script editor, σεναριογράφος, ιδρυτικό μέλος του  Athens Script Club).
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη χορηγία της Finos Film και του OTE TV καθώς και με την υποστήριξη της Αμερικανικής Διπλωματικής Αποστολής στην Ελλάδα.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΟΜΠΙ ΡΟΘ
Ραντεβού στην Αθήνα θα δώσει στα τέλη Οκτωβρίου (29/10-4/11) το Φεστιβάλ Δράμας, μιας που και φέτος το ελληνικό πρόγραμμά του, οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς και επιλεγμένα προγράμματα, θα προβληθούν στο «Τριανόν».
Εκεί, θα δώσει μάστερκλας ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Μπόμπι Ροθ, γνωστός από τις τηλεοπτικές σειρές «Lost», «Prison Break», «The Insiders», «Grey’s Anatomy», «The Mentalist», καθώς και από τις ταινίες «Heartbreakers», «Circle of Power», «The Boss’ Son» και «Independence Day».
Ο Ροθ είναι επίσης ένας καταξιωμένος δάσκαλος που παρήγαγε πρωτότυπο εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό, με τη μορφή μιας σειράς ντοκιμαντέρ για σκηνοθέτες, σεναριογράφους και γενικότερα επαγγελματίες του κινηματογράφου.
Η επίσκεψή του για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Finos Film και του OTE ΤV καθώς και με την υποστήριξη της Αμερικανικής Διπλωματικής Αποστολής στην Ελλάδα.

 

ΠΗΓΗ: tospirto.net

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας