Ένα άγαλμα από κερί που προορίζεται να… λιώσει – Οι δημιουργίες του Ουρς Φίσερ (εικόνες)
Ο ελβετός καλλιτέχνης, Ουρς Φίσερ (Urs Fischer) φιλοτεχνεί γλυπτά από κερί, τα οποία έχουν φιτίλι – καμιά φορά περισσότερα από ένα – το οποίο φιτίλι ανάβουν και το γλυπτό λιώνει.

Τελευταία δημιουργία του, ένα μεγαλύτερο του φυσικού μεγέθους άγαλμα της ρωσίδας συλλέκτριας έργων τέχνης, Ντάσα Ζούκοβα. Από κερί. Η «Dasha» παρουσιάζεται στη γνωστή γκαλερί Gagosian στο Λονδίνο, φορώντας ένα ροζ φόρεμα, και με ένα φιτίλι στην κορυφή της «κεφαλής» της.

Εκτός από αυτό το φιτίλι, έχουν τοποθετηθεί και άλλα φιτίλια σε «στρατηγικά» σημεία του γλυπτού, έτσι ώστε με το που θα τα ανάψουν το καλλιτέχνημα θα αργήσει αργά-αργά να λιώνει και σε διάστημα δύο μηνών στη βιτρίνα της γκαλερί στην οδό Ντέιβις θα υπάρχει ένας σωρός λιωμένο κερί. Κάτι σαν σύγχρονο memento mori, που θα θυμίζει στους περαστικούς ότι η ζωή, η ομορφιά και η τέχνη είναι περαστική.

Ο Ουρς -που γεννήθηκε στη Ζυρίχη το 1973- άρχισε να φτιάχνει κεριά στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του αιώνα μας. Σταδιακά, τα γλυπτά του από κερί έγιναν πιο ρεαλιστικά και μπορούσαν να καίγονται σε διάστημα αρκετών μηνών.

Πριν εφτά χρόνια, έφτιαξε από κερί αντίγραφο του έργου «Η Αρπαγή των Σαβίνων» (έργο του 1583, του Τζανμπολόνια).

Πέρυσι, από κόκκινο κερί έφτιαξε γλυπτό του φλωρεντίνου πωλητή αρχαιοτήτων, Φαμπρίτσιο Μορέτι, το οποίο ενσωμάτωσε σε μία τεράστια προτομή του Αγίου Λεονάρδου. Φιτίλια είχαν τοποθετηθεί στο ομοίωμα του Μορέτι έτσι ώστε καθώς έλιωνε, ρυάκια από κόκκινο κερί έρεαν πάνω στη λευκή προτομή του Αγίου (η οποία δεν έλιωνε), αφήνοντας μια «αιμάτινη» πληγή πάνω στον προστάτη άγιο των φυλακισμένων.

Η «Dasha» εκτίθεται στην γκαλερί Gagosian από τις 12 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φωτογραφίες: designboom.com

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook