«Αθανασία» του Χρήστου Δήμα στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας

Η Αθανασία ειναι η ιστορία της Όλιας.

Μιας νέας γυναίκας που την ακολουθούμε απο τα πρώτα της βήματα σαν μικρό κοριτσάκι που ονειρεύεται να γίνει χορεύτρια, που τα καλοκαίρια παίζει στην με την μικρότερη αδελφή της στην αμμουδιά του εξοχικού των γονιών της, που σπουδάζει ιατρική στη Θεσσαλονίκη, που ερωτεύεται τον Πέτρο, που παντρεύονται, που κάνουν κι ένα παιδί.

Μια ζωή σε Αρμονία… Όλα έχουν Τάξη. Όλα είναι κάτω απο Έλεγχο…

Όμως από τη μια στιγμή στην άλλη αυτή η Αρμονία και η Τάξη στη ζωή της ανατρέπονται.

Απώλειες, συγγενικών προσώπων, όπως και ενα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, που την αφήνει παράλυτη, αναγκάζει την Όλια να αναθεώρησει όλα αυτά που μέχρι εκεινη τη στιγμή θεωρούσε ως δεδομένα και ελεγχόμενα.

Η ανημπόρια, αλλά και η ταπείνωση που νοιώθει , την κάνουν να σκληρύνει και να συναντήσει έναν άλλο εαυτο, που λές και περιμενε κρυμμένος για να φανερωθεί στα δύσκολα. Πλέον  υνανταμε μια άλλη Όλια. Που ο μεγαλύτερος της εχθρός δεν ειναι άλλος από την Ελπίδα.

Παρακολουθούμε την ζωή της μέσα στα νοσοκομεία, στις σχέσεις της με τον άντρα της και την οικογένειά της, βλέπουμε ολο αυτο το σκληρο κέλυφος που χτίζει γύρω απο τον εαυτό της, ώστε να τον προστατεύσει από τον οίκτο αλλά και την Ελπίδα των ανθρώπων που στέκονται δίπλα της. 

Είναι εγκλωβισμένη στο σώμα της αλλά και στον νόμο. Δεν της μένει κανένας τρόπος διαφυγής παρά να ψιθυρίσει τη λέξη Αθανασία.

Στον ρόλο της Όλιας η ‘Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους. Μέσα απο τη διήγηση της μας καλει να την ακολουθήσουμε στο ιδιαίτερο ταξίδι της όπου παντρεύει  πίνακες, μαθηματικά, όπερες του Μπιζέ, νυχτερινές διαδρομές στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, άγρυπνες νύχτες πάνω από σιωπηλές συσκευές τηλεφώνων, σκιές, φωνές, κρυμμένες αλήθειες και άλλα τόσα συμφιλιωμένα ψέματα.

Γράφτηκε σαν ψίθυρος, ξετυλίχθηκε σαν κάτι που έμοιαζε με μονόλογο για να αποκτήσει τελικά τη μορφή τρισδιάστατης κινηματογραφικής αφήγησης και απο τους ηθοποιους Δήμητρα Λημνιού και Νίκο Βαρδάκα, που παίζουν όλους τους υπολοιπους ρόλους με τον χρησιμοποιώντας τις σκιές τους και τη φωνή τους με τον πιο ευρηματικο τρόπο.

Και όπως κάθε κόκκος άμμου μιας κλεψύδρας έχει τη σημασία του, έτσι και οι λέξεις στην παράσταση Αθανασία διεκδικούν χώρο, φωνή κι ανάσα. Άλλοτε κωμικά, άλλοτε στοργικά μερικές φορές κυνικά αλλά και αγαπησιάρικα ταυτόχρονα.

Η ‘Ολια μας δίνει την ευκαιρία να προβληματιστούμε…
Έχουμε δικαίωμα στην αξιοπρέπεια;
Μπορούμε να επιλέξουμε το όποιο μας «φευγιό»;

Στην τρίτη του σκηνοθετική απόπειρα στο θέατρο, ο καταξιωμένος σκηνοθέτης του ελληνικού σινεμά, Χρήστος Δήμας, παρουσιάζει ένα δικό του κείμενο, την «Αθανασία».

KΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ: 9.00 μ.μ.

ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ (Σκηνή Μπέττυ Αρβανίτη). 

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ: 12, 10, 5.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80′. (Στην παράσταση δεν γινεται Διάλειμμα)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Πρωταγωνιστεί: Άννα -Μαρία Παπαχαραλάμπους

Παίζουν: Δήμητρα Λημνιού, Νίκος Βαρδάκας

Κείμενο- Βίντεο-Σκηνοθεσία: Χρήστος Δήμας

Σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου

Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης

Φωτισμοί: Γιώργος Αργυροηλιόπουλος 

Κίνηση: Pauline Huguet

Κοστούμια: Νινέττα Ζαχαροπούλου

Bοηθός Σκηνοθέτη: Ελενα Χαραλαμπούδη

Βοηθός Σκηνογράφου: Έλλη Αποστολάκη

ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ (Σκηνή Μπέττυ Αρβανίτη)
Κεφαλληνίας 16 – Κυψέλη
τηλ:2108838727