14-04-2021

Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες ζητά το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου

Μεταβατική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου θα είναι η Έρι Κύργια, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού

Την άμεση διεξαγωγή εισαγγελικής έρευνας για όλες τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στον χώρο του ελληνικού θεάματος τις τελευταίες μέρες, ζήτησε με μία ανάρτηση στο Facebook, το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου.

Τι αναφέρει η ανάρτηση

«Οι εργαζόμενοι του Εθνικού Θεάτρου παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία την επικαιρότητα και τις αποκαλύψεις στο χώρο του Θεάματος. Από την πρώτη στιγμή των αποκαλύψεων δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι τασσόμαστε με την πλευρά των θυμάτων που θέλουν να μιλήσουν. Πολλές φορές στο παρελθόν συγκρουστήκαμε με φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας. Δηλώσαμε ότι είμαστε εδώ με σεβασμό και αλληλεγγύη σε όλους όσοι ανέχτηκαν συμπεριφορές εκμετάλλευσης, παραβίασης, προσβολής, κατάχρησης εξουσίας και τους παροτρύνουμε να βγουν και να μιλήσουν.

Ξεκαθαρίζουμε ότι ήρθε η ώρα να τελειώσουμε με όλα αυτά τα φαινόμενα. Όπου υπάρχουν καταγγελίες ή υπόνοιες ζητάμε να κινείται άμεσα Εισαγγελική έρευνα. Ζητάμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας κάθαρση. Ιδίως εμείς οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Θέατρο την ζητάμε ακόμα επιτακτικότερα και θέλουμε να είναι σε βάθος και σε όλα τα επίπεδα γιατί “έχουν γνώσιν οι φύλακες”. Πάντα δηλώναμε το παρόν σε όλα τα κοινωνικά ζητήματα. Τώρα ήρθε η ώρα να δηλώσουμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας: ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ.

Γιατί πιστεύουμε πως μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε ώστε να υπάρξει στο χώρο του Θεάματος και κατ’ επέκταση στην κοινωνία, ένα πλαίσιο αξιών που δεν θα παραβιάζονται οι ελευθερίες των “αδύναμων”. Γιατί ποτέ δεν είναι αργά για τον σεβασμό, την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη. Γιατί ήρθε η ώρα να αντικαταστήσουμε το ψευτο-ερώτημα “Γιατί τώρα;” με μια απόλυτη, σαφή κατάφαση. Ευτυχώς τώρα».

Μεταβατική διευθύντρια η Έρι Κύργια

Νωρίτερα, το υπουργείο Πολιτισμού, με ανακοίνωσή του, έκανε γνωστό ότι η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου θα είναι η Έρι Κύργια, μετά την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη. Η Έρι Κύργια είναι μια γυναίκα με μεγάλη θητεία στον καλλιτεχνικό χώρο και γνωρίζει άριστα το Εθνικό Θέατρο.

Την ετοιμότητα του να ακολουθήσει τη νομική οδό, σε περίπτωση που γίνει εις βάρος του αναφορά σε σχέση με τις καταγγελίες που κλονίζουν τον χώρο του Πολιτισμού, είχε ανέφερε, μέσω του δικηγόρου του, ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Τη Δευτέρα (08/02), ο Δημήτρης Λιγνάδης προχώρησε, μάλιστα, σε κλείσιμο του λογαριασμού του στην πλατφόρμα του Facebook επικαλούμενος λόγους… καθαριότητας. H δημοσίευση αυτή, ήρθε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου, το οποίο υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει περιέλθει στο ΔΣ κάποια αναφορά ή καταγγελία, στην οποία να κατονομάζεται ο σκηνοθέτης «κατά τη θητεία του στο Εθνικό Θέατρο ή σε προγενέστερο αυτής χρόνο».

«Δεν θα μπορούσα ποτέ να αφήσω το Εθνικό Θέατρο, την περίοδο που περισσότερο από όλες θα χρησιμεύσει η συσσωρευμένη εμπειρία μου σε αυτό. Στον κόσμο του θεάτρου οι διορίες είναι αδήριτες και ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός, με τις διοικητικές και οικονομικές διαδικασίες που τον συνοδεύουν, πρέπει να προχωρήσουν άμεσα και παράλληλα με τις διεργασίες για την πλήρωση της θέσης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή.

Ευχαριστώ πολύ την υπουργό, κ. Λίνα Μενδώνη, και τον υφυπουργό, κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, για την εμπιστοσύνη τους και όλους τους συνεργάτες εντός και εκτός Εθνικού Θεάτρου που στήριξαν και ενίσχυσαν την απόφασή μου» δήλωσε η Έρι Κύργια μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για τη θέση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ