02-03-2021

«Φάκελος: Αθώοι»: Αληθινές ιστορίες που δείχνουν πως το να είσαι αθώος δε σε κρατα μακριά από τη φυλακή… (video)

Kάποιες φορές μετράει περισσότερο το χρώμα του δέρματος σου ή τα πιστεύω σου…

Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix σε συνεργασία με Innocence Project ονομάζεται τίτλο «Φάκελος: Αθώοι». Ηρθε στην πλατφόρμα στις 15 Απριλίου και εστιάζει σε αληθινές ιστορίες αθώων ανθρώπων που βρέθηκαν πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Το Innocence Project (Πρόγραμμα Αθωότητας) είναι ένας οργανισμός ποινικολόγων που φέρνει στο φως δικαστικά λάθη και απάτες που έχουν ρίξει στη φυλακή αθώους ανθρώπους.

Εδώ έχουμε 9 υποθέσεις από τις περισσότερες από τις 2.600 τέτοιες περιπτώσεις που έχει αναλάβει το Innocence Project από το 1992, βγάζοντας με το τσουβάλι αθώους από τα κάγκελα της φυλακής.

Το Innocence Project δεν καταρρίπτει απλώς άδικες καταδίκες μέσω απλής εξέτασης με DNA, αλλά έχει επιφέρει κιόλας μεταρρυθμίσεις στο ποινικό σύστημα των ΗΠΑ.

Κι ενώ όλα αυτά είναι αφηρημένα νούμερα, η νέα σειρά τα μεταφράζει σε ιστορίες ανθρώπων, πραγματικών ανθρώπων που μπήκαν στη φυλακή ενώ ήταν αθώοι. Και μπήκαν για χρόνια, ακόμα και για δεκαετίες.

Τα 9 επεισόδια χωρίζονται μάλιστα σε 3 θεματικές, με καθεμιά να επικεντρώνεται και σε άλλη πτυχή του ποινικού συστήματος που προκαλεί αυτές τις άδικες καταδίκες: πειστήρια, μάρτυρες και διωκτικές αρχές.

Αναξιοπιστία και ρατσισμός δονούν τις περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις, καθώς το απλό αλλά τραγικό ανθρώπινο λάθος έχει μικρό μερίδιο σε όλα αυτά.

Μια πολύ δυνατή σειρά ντοκιμαντέρ που μας ξεβολεύει ως πολίτες, όταν αναλογιζόμαστε πόσο ευάλωτο είναι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στον πανταχού παρόντα ανθρώπινο παράγοντα…

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ