01-04-2020

Πέθανε ο σπουδαίος κινηματογραφιστής Νίκος Γραμματικόπουλος

Σκηνοθέτησε, παρήγαγε και υπέγραψε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ντοκιμαντέρ από το 1970 έως πρόσφατα

Ο κινηματογραφιστής Νίκος Γραμματικόπουλος έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη (05/12), σε ηλικία 84 χρονών. Γεννημένος στη Μόσχα, πολύγλωσσος και ικανότατος δημιουργός με ιδιαίτερες γνώσεις στην κάμερα, σκηνοθέτησε, παρήγαγε και υπέγραψε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ντοκιμαντέρ από το 1970 έως πρόσφατα.

Βραβευμένος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, υπήρξε ενεργό μέλος του σωματείου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών από το 1975 συμμετέχοντας πάντα στους αγώνες των σκηνοθετών. Ο χώρος του ελληνικού κινηματογράφου στερήθηκε έναν επώνυμο δημιουργό και έναν πραγματικό πολίτη του κόσμου.

Η κηδεία του Νίκου Γραμματικόπουλου θα γίνει to Σάββατο (07/12) στις 12 το μεσημέρι, στο νεκροταφείο της Ραφήνας.

Φιλμογραφία

1965 «Η Ελλάς χωρίς ερείπια» – Φωτογραφία

1970 «Δοκίμιο ¾» – Σκηνοθεσία, Παραγωγή, Φωτογραφία, Μοντάζ

1970 «Το συναξάρι του ξύλου» – Σκηνοθεσία, Παραγωγή, Σενάριο, Φωτογραφία

1971 «Τα εκκλησιαστικά ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής» -Σκηνοθεσία, Φωτογραφία, Μοντάζ

1973 «Άνθρωποι και τόποι υπό εξέλιξη» – Φωτογραφία

1974 «Ράλλυ-Ακρόπολις» – Σκηνοθεσία, Παραγωγή, Σενάριο, Φωτογραφία

1974 «Εκκλησίες της Αττικής» – Φωτογραφία

1975 «Ράλλυ Ακρόπολις» – Σκηνοθεσία, Παραγωγή, Φωτογραφία

1977 «Φως ιλαρόν» – Φωτογραφία

1978 «Παιγνιοθεραπεία» – Σκηνοθεσία, Σενάριο, Φωτογραφία, Μοντάζ

1978 «Ράλλυ-Ακρόπολις» – Σκηνοθεσία, Φωτογραφία, Μοντάζ

1979 «Η Ελλάδα σε ρυθμό αγώνα» – Σκηνοθεσία, Φωτογραφία, Μοντάζ

1980 «Αναβρυτή – σπήλαια και παράδοση στον Ταΰγετο» – Αφήγηση

1980 «Αι δες Αθήναι, η πριν πόλις» – Σκηνοθεσία, Παραγωγή, Φωτογραφία, Μοντάζ, Αφήγηση

1981 «Η Ακρόπολις σε… τροχούς» – Σκηνοθεσία, Παραγωγή, Σενάριο, Φωτογραφία, Μοντάζ

1982 «Αγαπάνθεμον» – Φωτογραφία

1983 «Η οδύνη του Νώε» – Σκηνοθεσία, Παραγωγή, Φωτογραφία, Μοντάζ, Αφήγηση

1984 «Τι έχουν να δουν τα μάτια μου» – Φωτογραφία

1987 «Πάροδοι φωτός» – Σκηνοθεσία, Παραγωγή, Σενάριο, Φωτογραφία, Μοντάζ

1996 «Ειλητάρια & Σιγίλλια στη Βιβλιοθήκη της Μονής Πάτμου» – Σκηνοθεσία

1996 «Βέροια – Η ανάδυση μιας Αρχαίας Πολιτείας» – Σκηνοθεσία

1996 «Τα Κερκυραϊκά Φέουδα, 15ος-18ος αιώνας» – Σκηνοθεσία

2008 «Μεθόριοι Δρόμοι» – Φωτογραφία

Πηγή, φωτογραφίες:: naftemporiki.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.