29-01-2020
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Πέθανε ο σπουδαίος κινηματογραφιστής Νίκος Γραμματικόπουλος

Πέθανε ο σπουδαίος κινηματογραφιστής Νίκος Γραμματικόπουλος

Σκηνοθέτησε, παρήγαγε και υπέγραψε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ντοκιμαντέρ από το 1970 έως πρόσφατα

Ο κινηματογραφιστής Νίκος Γραμματικόπουλος έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη (05/12), σε ηλικία 84 χρονών. Γεννημένος στη Μόσχα, πολύγλωσσος και ικανότατος δημιουργός με ιδιαίτερες γνώσεις στην κάμερα, σκηνοθέτησε, παρήγαγε και υπέγραψε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ντοκιμαντέρ από το 1970 έως πρόσφατα.

Βραβευμένος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, υπήρξε ενεργό μέλος του σωματείου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών από το 1975 συμμετέχοντας πάντα στους αγώνες των σκηνοθετών. Ο χώρος του ελληνικού κινηματογράφου στερήθηκε έναν επώνυμο δημιουργό και έναν πραγματικό πολίτη του κόσμου.

Η κηδεία του Νίκου Γραμματικόπουλου θα γίνει to Σάββατο (07/12) στις 12 το μεσημέρι, στο νεκροταφείο της Ραφήνας.

Φιλμογραφία

1965 «Η Ελλάς χωρίς ερείπια» – Φωτογραφία

1970 «Δοκίμιο ¾» – Σκηνοθεσία, Παραγωγή, Φωτογραφία, Μοντάζ

1970 «Το συναξάρι του ξύλου» – Σκηνοθεσία, Παραγωγή, Σενάριο, Φωτογραφία

1971 «Τα εκκλησιαστικά ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής» -Σκηνοθεσία, Φωτογραφία, Μοντάζ

1973 «Άνθρωποι και τόποι υπό εξέλιξη» – Φωτογραφία

1974 «Ράλλυ-Ακρόπολις» – Σκηνοθεσία, Παραγωγή, Σενάριο, Φωτογραφία

1974 «Εκκλησίες της Αττικής» – Φωτογραφία

1975 «Ράλλυ Ακρόπολις» – Σκηνοθεσία, Παραγωγή, Φωτογραφία

1977 «Φως ιλαρόν» – Φωτογραφία

1978 «Παιγνιοθεραπεία» – Σκηνοθεσία, Σενάριο, Φωτογραφία, Μοντάζ

1978 «Ράλλυ-Ακρόπολις» – Σκηνοθεσία, Φωτογραφία, Μοντάζ

1979 «Η Ελλάδα σε ρυθμό αγώνα» – Σκηνοθεσία, Φωτογραφία, Μοντάζ

1980 «Αναβρυτή – σπήλαια και παράδοση στον Ταΰγετο» – Αφήγηση

1980 «Αι δες Αθήναι, η πριν πόλις» – Σκηνοθεσία, Παραγωγή, Φωτογραφία, Μοντάζ, Αφήγηση

1981 «Η Ακρόπολις σε… τροχούς» – Σκηνοθεσία, Παραγωγή, Σενάριο, Φωτογραφία, Μοντάζ

1982 «Αγαπάνθεμον» – Φωτογραφία

1983 «Η οδύνη του Νώε» – Σκηνοθεσία, Παραγωγή, Φωτογραφία, Μοντάζ, Αφήγηση

1984 «Τι έχουν να δουν τα μάτια μου» – Φωτογραφία

1987 «Πάροδοι φωτός» – Σκηνοθεσία, Παραγωγή, Σενάριο, Φωτογραφία, Μοντάζ

1996 «Ειλητάρια & Σιγίλλια στη Βιβλιοθήκη της Μονής Πάτμου» – Σκηνοθεσία

1996 «Βέροια – Η ανάδυση μιας Αρχαίας Πολιτείας» – Σκηνοθεσία

1996 «Τα Κερκυραϊκά Φέουδα, 15ος-18ος αιώνας» – Σκηνοθεσία

2008 «Μεθόριοι Δρόμοι» – Φωτογραφία

Πηγή, φωτογραφίες:: naftemporiki.gr

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δύο πρωθυπουργοί «Ενώπιος Ενωπίω»

Θα το πω χωρίς καμία υπόνοια ύβρεως, συγκρίνοντας απλώς την ταχύτητα των δύο συμπαθών ζώων. Θα πρέπει να έχεις φάει πολύ ψέμα, πολλή προπαγάνδα,...

«Έφυγε» ο σπουδαίος ηθοποιός, Γιώργος Κοτανίδης (video)

Θλίψη σκόρπισε στον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας η είδηση του θανάτου του Γιώργου Κοτανίδη. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης «έφυγε» στα 74 του χρόνια μετά...

Η Μενεγάκη για την περιπέτεια του γιου της: Άφησε τα σημάδια της στο κορμί του Άγγελου (video)

Η Ελένη Μενεγάκη κατά τη διάρκεια της εκπομπής της έκανε μια αποκάλυψη με ένα περιστατικό που συνέβη στον γιο της, Άγγελο. «Το ξύδι είναι πάρα...

Εύη Βατίδου: Η σέξι φωτό στο σαλόνι της αναστάτωσε τους followers της

Η Εύη Βατίδου πόζαρε στο σαλόνι του σπιτιού της σέξι φορώντας ένα μαύρο κορμάκι. Στη συνέχεια πόσταρε τη φωτογραφία στη σελίδα της στο instagram για...

«Η Μενεγάκη φεύγει και αφήνει πίσω της τον Πούμπουρα, αυτή είναι η τηλεόραση που αγαπάμε» (video)

Ποιος γνωστός παρουσιαστής όταν διάβασε τα δημοσιεύματα περί αποχώρησης της Ελένης Μενεγάκη από τον Alpha και αποχής της από την τηλεόραση για ένα διάστημα...

Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Ζαγοράκη από ευρωβουλευτή της ΝΔ (video)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε τον Θοδωρή Ζαγοράκη από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο, μια ημέρα μετά την εισήγηση - βόμβα της ΕΕΑ...

Μαθήματα… ανάγνωσης από τον Κύρτσο στον Ζαγοράκη

Για μαθήματα... ανάγνωσης έστειλε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος τον ανεξάρτητο -πλέον- συνάδελφό του Θόδωρη Ζαγοράκη, μετά τη διαγραφή του, λόγω των χθεσινών...

Ο Πάνος Καμμένος έκανε τα εγκαίνια της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων με Σταμάτη Κόκοτα

Όπως είχε γίνει γνωστό εδώ και καιρό, ο Πάνος Καμμένος μετά τις εκλογές, έβαλε πλώρη για δραστηριότητες εκτός πολιτικής, στρεφόμενος σε επιχειρηματική δραστηριότητα που...

«Masterchef 4»: «Ράγισε» καρδιές μαγειρεύοντας στη μνήμη του αδικοχαμένου γιου του (video)

«Ράγισε» καρδιές ο Διονύσης Πρόιος με την ιστορία ζωής του μιλώντας στο «Masterchef 4». «Θα σας φτιάξω το αγαπημένο φαγητό του γιου μου, λαζάνια με...

Όταν ο Κόμπι Μπράιντ έκανε διακοπές με την οικογένειά του στη Μύκονο (video)

Ο χαμός του Κόμπι Μπράιαντ και της 13χρονης κόρης του μετά από συντριβή ελικοπτέρου που επέβαιναν σκόρπισε θλίψη παγκοσμίως. Ο θρύλος του NBA είχε ιδιαίτερη...

Ο Μπογδάνος πήρε στα «Παραπολιτικά» να παραπονεθεί για την «Ελληνοφρένεια» και κατέληξε με… εκπομπή

Αφού τα «έβαλε» με τον Φοίβο Δεληβοριά για την άποψη που διατύπωσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για τον Άδωνη Γεωργιάδη, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος αποφάσισε...

Κατάληψη στο ΕΠΑΛ υπέρ του μαθητή που τραμπούκισε την καθηγήτρια (video)

Υπό κατάληψη βρίσκεται το 1ο ΕΠΑΛ Κορδελιού, με τους μαθητές να υπερασπίζονται τον συμμαθητή τους που φαίνεται σε βίντεο να τραμπουκίζει την καθηγήτριά του...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.