Υπό συζήτηση το σπάσιμο της Β’ Αθηνών – Οι αντιφάσεις της ΝΔ και η ξαφνική «ομόνοια» του ΚΙΝΑΛ

  • Ο Πάνος Σκουρλέτης παρουσιάζει στα κόμματα την κυβερνητική πρόταση για την κατάτμηση των Β’ Αθηνών
  • «Μπρος – πίσω» από ΝΔ για τη συνάντηση
  • Με δική του πρόταση πάει στη συνάντηση το Κίνημα Αλλαγής
  • «Όχι» από ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τη μία το μεσημέρι της Πέμπτης η διακομματική συνάντηση, όπου ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης αναμένεται να παρουσιάσει την πρόταση της κυβέρνησης για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών.

Στη συνάντηση αναμένεται να προσέλθει η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ «όχι» έχουν πει ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων. Στη συζήτηση δεν προσκλήθηκε η Χρυσή Αυγή.

«Μπρος – πίσω» από ΝΔ για τη συνάντηση

Τελικά θα προσέλθει στη διακομματική συνάντηση η αξιωματική αντιπολίτευση με εκπρόσωπο τον Μάκη Βορίδη, αφού όμως πρώτα φρόντισε να ενημερώσει ότι δεν θα αποδεχτεί την πρόσκληση του Πάνου Σκουρλέτη.

Η αποδοχή της πρόσκλησης Σκουρλέτη γίνεται «αποκλειστικά για να εξαναγκάσει την κυβέρνηση να αποδεχτεί το αυτονόητο αίτημα της ΝΔ μαζί με το σπάσιμο των περιφερειών να δοθεί το δικαίωμα της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους», είχαν αναφέρει άλλωστε χαρακτηριστικά πηγές της Νέας Δημοκρατίας.

Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής επανέφερε την πρόταση που είχε καταθέσει το 2016 θέτοντας ως προϋπόθεση για τη συμφωνία της ΝΔ στο σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, την αποδοχή από την κυβέρνηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

«Αναμένουμε από την κυβέρνηση, η οποία μέχρι σήμερα έχει αρνηθεί να συζητήσει στη Βουλή τη σχετική πρόταση που έχει καταθέσει ήδη από το 2016 η Νέα Δημοκρατία, να τοποθετηθεί άμεσα για τα δύο αυτά καθοριστικά ζητήματα που αφορούν τόσο τη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, όσο και τα δημοκρατικά δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων και ιδίως όσων αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης», είχε αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με δική του πρόταση πάει στη συνάντηση το Κίνημα Αλλαγής

Με τη δική του πρόταση, που αφορά τη συνολική αλλαγή του εκλογικού νόμου θα προσέλθει το Κίνημα Αλλαγής στη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το το ζήτημα αποφασίσθηκε να κατατεθεί η πρόταση για νέο εκλογικό νόμο, η οποία αφορά ένα σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης. 

Μάλιστα, στην αιφνιδιαστική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, οι δύο πολιτικοί δεν «αναθέρμαναν» απλά τις «μουδιασμένες» σχέσεις τους, αλλά συμφώνησαν παράλληλα στην κοινή στάση που θα τηρήσουν για τον εκλογικό νόμο που προτείνει η κυβέρνηση και στη στήριξη της κοινής αντιπρότασης που διαμορφώθηκε ανάμεσα σε στελέχη και βουλευτές των δύο κομμάτων.

«Όχι» από ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων

Τέλος, τόσο ο Περισσός, όσο και η Ένωση Κεντρώων αρνήθηκαν να παραστούν στη διακομματική συνάντηση που πρότεινε ο έλληνας υπουργός Εσωτερικών.