Πέρασε το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου – «Ναι» και στο άρθρο για την ηλικία των 15
  • Πέρασε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο
  • Δεκτό και το άρθρο 3 για την ηλικία των 15 ετών
  • Σειρά διαφοροποιήσεων από κυβερνητικούς βουλευτές
  • Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση για μία σειρά από θέματα
  • Ο Μητσοτάκης μίλησε για… εξωγήινους στην επιχειρηματολογία του
  • Κόντρα Κοντονή – Χρυσής Αυγής

Με αρκετές διαφοροποιήσεις από βουλευτές όλων σχεδόν των κομμάτων, πέρασε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ταυτότητα φύλου, με 171 «ναι» επί της αρχής και 114 «όχι» από τους 285 βουλευτές που ψήφισαν.

Δεκτό έγινε και το άρθρο 3, που αφορά στον επαναπροσδιορισμό φύλου από την ηλικία των 15, καθώς υπέρ του τάχθηκαν 148 βουλευτές.

Διαρροές υπήρξαν από την κυβερνητική πλευρά καθώς η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά καταψήφισε το συγκεκριμένο άρθρο.

Οι κ.κ. Μπόλαρης και Μιχελογιαννάκης απουσίαζαν από την ψηφοφορία ενώ όλοι οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων ψήφισαν «όχι» (στο συγκεκριμένο άρθρο) εκτός τον υφυπουργό παιδείας κ. Κώστα Ζουράρι ο οποίος το ψήφισε.

Απών όμως ήταν και ο Τάσος Κουράκης, ο οποίος όπως εξήγησε με ένα tweet του, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί για λόγους υγείας.

Αναλυτικά οι ψήφοι

Ειδικότερα, σε σύνολο 285 παρόντων βουλευτών:

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν 171 βουλευτές έναντι 114 που καταψήφισαν.

Υπέρ του επίμαχου άρθρου 3 για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου τάχθηκαν 148 βουλευτές, ενώ 124 δήλωσαν όχι και 13 παρόν.
Τα άρθρα 1,2,4,5,6 και 7 υπερψηφίστηκαν από 165 βουλευτές, ενώ 119 δήλωσαν όχι και ένας παρόν.

Η τροπολογία που αφορά την Ένωση Τουρκικής Θράκης υπερψήφισαν 248 βουλευτές, ενώ 39 την καταψήφισαν.

«Εκτεθειμένοι όσοι έπαιξαν παιχνίδια πολιτικών σκοπιμοτήτων»

«Με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 171 βουλευτών υπερψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο τομή, που διευρύνει την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, κατοχυρώνοντας νομοθετικά το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού φύλου» σημειώνουν από την κυβέρνηση, αναφορικά με το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Στην κυβέρνηση σχολιάζουν ότι «τελικά, μόνοι εκτεθειμένοι είναι όσοι προσπάθησαν να παίξουν παιχνίδια πολιτικών σκοπιμοτήτων, με αφορμή ένα ζήτημα αναγνώρισης και κατοχύρωσης ατομικών δικαιωμάτων».

Υπογραμμίζουν, δε, ότι «το πολιτικό δίλημμα της εποχής εξακολουθεί να είναι ένα: Με την πρόοδο για μία κοινωνία του 21ού αιώνα ή με τη συντήρηση και το σκοταδισμό» για να τονίσουν ότι «η ελληνική Βουλή σήμερα απάντησε με σαφήνεια υπέρ της προόδου».

Σε πολλά σημεία της συνεδρίασης αυξήθηκε η ένταση

Η ένταση αυξήθηκε αρκετές φορές στη διάρκεια της συζήτησης, όταν ο Βασίλης Λεβέντης μίλησε για «ανώμαλα πράγματα» και έλαβε την ανάλογη απάντηση από τον Νίκο Βούτση, αλλά και όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ρώτησε ευθέως τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής αν «για του Χριστού την πίστη την Αγία σκοτώσατε τον Φύσσα; Για του Χριστού την πίστη την αγία κυνηγάτε τους μετανάστες».

Στα highlights βέβαια της συνεδρίασης κεντρική θέση παίρνει ο… εξωγήινος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θέλοντας να δώσει μία πιο επιστημονική χροιά στην πρόταση του κόμματός του να καταψηφίσει, μίλησε για εξωγήινους που υπαγορεύουν σε ανθρώπους να επαναπροσδιορίσουν το φύλο τους..

Τι ανέφεραν οι βουλευτές στις ομιλίες τους

«Η σημερινή ψήφος είναι ψήφος για αξιοπρέπεια, ισοπολιτεία, ενσυναίσθηση και ανθρωπιά. Ας κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στους ευάλωτους, αδύναμους και αδικημένους συνανθρώπους μας», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Εκκλησίας, επεσήμανε ότι «πρέπει να ακούμε αυτούς που από άμβωνος κηρύττουν την αγάπη, την ισότητα και την φιλαλληλία».

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο πρόχειρο, που καταφεύγει σε υπερβολές και ακρότητες. «Η κυβέρνηση επιχειρεί να λαϊκίσει και να διχάσει την κοινωνία για να πείσει δήθεν ότι έχει προοδευτικό πρόσημο», προσέθεσε.

Εκπρόσωποι του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος βρίσκονται στα θεωρεία της Βουλής

Καταψήφισε η ΝΔ και κατέθεσε δική της πρόταση

Ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε νωρίτερα την αντίθεση του κόμματός του στο νομοσχέδιο, δηλώνοντας ότι θα το καταψηφίσει και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κατέθεσε ένα νομοσχέδιο με μανδύα προοδευτισμού.

Παράλληλα, κατέθεσε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ορίζει ως προϋποθέσεις για την αλλαγή φύλου, την επιστημονική γνωμάτευση για την ενσυνείδητη επιλογή του ατόμου, τη δυνατότητα κρίσης μόνο μία φορά, τα δύο στάδια εξέτασης στο δικαστήριο και όριο ηλικίας τα 18 έτη.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook